Майчинството счетоводно - 39

• 34 012
  • 737
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, искам да ви попитам: В момента съм в отпуск от135 до ..... ден. Назначена съм като управител и прага ми е 335.00, но сега работодателят ми плаща здравна осигуровка 8%, но не ърху 335.00лв, а върху 420.00 лв. Не мога да си го обясня, так а ли е ?, редно ли е, имало някакво постановлениеи счетоводителката не давала друго обяснение? Е ли така или не е???????? Мерси предварително за отговора.

# 376
  • Пловдив
Здравейте, искам да ви попитам: В момента съм в отпуск от135 до ..... ден. Назначена съм като управител и прага ми е 335.00, но сега работодателят ми плаща здравна осигуровка 8%, но не ърху 335.00лв, а върху 420.00 лв. Не мога да си го обясня, так а ли е ?, редно ли е, имало някакво постановлениеи счетоводителката не давала друго обяснение? Е ли така или не е???????? Мерси предварително за отговора.

da,varxu 420 lv e

# 377
Elfita   
мерси за отговора, а работодателят ли трябва да ги плаща тези 8 % и защо е толкова много при полоение , че прага ми е 335, а здравни като на самоосигуряващо се лице??

# 378
  • Пловдив
Elfita   
мерси за отговора, а работодателят ли трябва да ги плаща тези 8 % и защо е толкова много при полоение , че прага ми е 335, а здравни като на самоосигуряващо се лице??

da,rabotodatelqt gi plasta
4.8 procenta ot 420 lv t.e 20.16 lv

taka e zalozeno-da sa varxu 420 lv zdravnite pri bolni4en,obeztenenie za razdane i neplaten

# 379
2 въпроса към компетентните мами  Hug
1. Съпруга ми е самоосигуряващ се (собственик на ЕООД). Може ли да ползва 15-дневен болничен "по бащинство"?
2. Аз също съм самоосигуряваща се, излязох вече в 45-дневен преди раждане. Здравната вноска, която трябва да плащам 33,60 ли е (8% върху 420 лева)?
Благодаря предварително.

# 380
  • София-Младост
2 въпроса към компетентните мами  Hug
1. Съпруга ми е самоосигуряващ се (собственик на ЕООД). Може ли да ползва 15-дневен болничен "по бащинство"?
2. Аз също съм самоосигуряваща се, излязох вече в 45-дневен преди раждане. Здравната вноска, която трябва да плащам 33,60 ли е (8% върху 420 лева)?
Благодаря предварително.
1.Може, стига да евнасял процент осигуровка за Общо заболяване и майчинство.
2. осигурителните вноски за лицата, които се осигуряват за своя сметка, са в същия размер и се внасят до 10-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, върху минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, съответно за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. За възнаграждението по чл. 40, ал. 5 от Кодекса за социално осигуряване осигурителните вноски се дължат по реда на т. 1

# 381
Здравейте. Ако реша да се върна на работа веднага след 1 година и няколко месеца по късно изляза в болничен за раждане на 2 дете вече, каква ще е базата за едната година майчинство240 лв  или сумата която ми пише в момента в сайта на НОИ. Дано сте ме разбрали

# 382
  • София-Младост
Здравейте. Ако реша да се върна на работа веднага след 1 година и няколко месеца по късно изляза в болничен за раждане на 2 дете вече, каква ще е базата за едната година майчинство240 лв  или сумата която ми пише в момента в сайта на НОИ. Дано сте ме разбрали
Ще ти се изчислява ново обезщетение на база 18 месеца назад, преди болничния лист. Ако не се върнеш и двата отпуска се застъпят, ще получаваш сегашното обезщетение...това което ти пише в сайта сега Simple Smile

# 383
Интересуваме като се изчислява новото обезщетение за сумата за първата година на майчинството която се вземе всеки месец колко. Това което пише в сайта / в моя случай около 750-650/ различно всеки месец
 или 240 лв

# 384
  • София-Младост
Интересуваме като се изчислява новото обезщетение за сумата за първата година на майчинството която се вземе всеки месец колко. Това което пише в сайта / в моя случай около 750-650/ различно всеки месец
 или 240 лв
за първата година ще се вземе базата, от която ви е изчислено обезщетението за първото дете.

# 385
Здравейте,
Имам въпрос относно детските надбаваки, ако може да отговорите.
Коя сума се взема при изчисляване на средното на член от семейството - осигурителната сума или БТВ? Имам предвид, че моята основна заплата е Хлв + тази на съпруга ми Улв = (Х+У)/4 или към заплатите трябва да добавя и всички други начисления като бонуси, социални и други...?
Предварително благодаря за отговора.

# 386
  • София-Младост
Здравейте,
Имам въпрос относно детските надбаваки, ако може да отговорите.
Коя сума се взема при изчисляване на средното на член от семейството - осигурителната сума или БТВ? Имам предвид, че моята основна заплата е Хлв + тази на съпруга ми Улв = (Х+У)/4 или към заплатите трябва да добавя и всички други начисления като бонуси, социални и други...?
Предварително благодаря за отговора.
Брутното възнаграждение се взима при смятането. Всички бонуси и други парични стимули.

# 387
Този месец е малко объркваща информацията от НОИ за майчинството ми, миналия, тоест март са изплатили за месец 12.2010 и за 01.2011, според това, което е означено в Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО
а сега за април обхваща 01,02,03 месец 2011г. и в Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние е дадена само сумата за 03 месец, другите суми не фигурират, малко ми е объркваща тази информация. Излиза, че за 02 няма да ми платят, а за 01 - два пъти - различни суми. ????
Като се има предвид, че съм родила декември с термин 21.12.2010 докога ще получавам по-голямото майчинство - за първата година?

# 388
  • Русе
Този месец е малко объркваща информацията от НОИ за майчинството ми, миналия, тоест март са изплатили за месец 12.2010 и за 01.2011, според това, което е означено в Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО
а сега за април обхваща 01,02,03 месец 2011г. и в Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние е дадена само сумата за 03 месец, другите суми не фигурират, малко ми е объркваща тази информация. Излиза, че за 02 няма да ми платят, а за 01 - два пъти - различни суми. ????
Като се има предвид, че съм родила декември с термин 21.12.2010 докога ще получавам по-голямото майчинство - за първата година?

Ще получаваш обезщетение по бременност и раждане ( 90% от брутното възнаграждение, но не повече от нетно) до 410 дни на детето. Тези 410 дни се броят от болничния 45 дни преди раждането.

# 389
  • Пловдив
Този месец е малко объркваща информацията от НОИ за майчинството ми, миналия, тоест март са изплатили за месец 12.2010 и за 01.2011, според това, което е означено в Справка за приети документи, изчислени и/или изплатени обезщетения и помощи от ДОО -явно работодателят ти бави осигуровките и затова така превеждат по-късно и накуп
а сега за април обхваща 01,02,03 месец 2011г. и в Справка за изплатени Парични Обезщетения и Помощи от ДОО чрез НОИ - актуално състояние е дадена само сумата за 03 месец, другите суми не фигурират, малко ми е объркваща тази информация. Излиза, че за 02 няма да ми платят, а за 01 - два пъти - различни суми. ????-едната суми от втори месец явно е за януари.разгледай в справката за получени суми-там са си както трябва т.е за който месец се отнасят.без притесненя пиши мейл на НОИ с твоите въпроси-ще ти отговорят

Общи условия

Активация на акаунт