Майчинството счетоводно - 39

• 33 898
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, искам да попитам разбиращите - днес ме връщат два пъти от Нои 1-я, защото уведомителното ми писмо било от стария вид. Върнах се в нас изтеглих новата версия на БН, отидох пак - но се оказа, при въвеждане ЕГН на Представляващия - пише че ЕГН невалидно  Shocked, айде пак ме върнаха. Какво е това чудо? Някой знае ли на какво може да се дължи-моля да ми отговите, че незнам какво да правя?
Благодаря предварително   bouquet
Да не би да е сбъркан ЕГН при писането?

Не, не е сбъркано, но видях сега в програмата ми, че под името на управителя- стои моето ЕГН, да не е заради това да не го разпознава него като представляващ? Sad
Правят връзка с ГРАО и за това не им се "вързва" име и ЕГН.

# 601
Здравейте! Ето и моята история:
След около 10 дни трябва да изляза в 45-дневен отпуск преди раждане. Моите работодатели обаче искат от мен да подпиша документ, че нямам възражения към фирмата относно ползването на отпуск (платен и неплатен). В противен случай ме заплашват с уволнение.
Чудя защо настояват да подпиша нещо подобно? Каква полза имат те от това или какво ще ми коства на мен, ако го подпиша?
А дали могат да ме уволнят, ако откажа?

да не искат просто да се подпишеш, че си запозната с графика за отпуски?

# 602
  • Бургас
Момичета , какво майчинство получават майките студентки?

# 603
  • Пловдив
Момичета , какво майчинство получават майките студентки?

ако е редовна студентка-2880 лв  еднократно

ако доходът в семейството на човек е по-малък от 350 лв бруто,100 лв на месец за една година от социалните
ако доходът в семейството на човек е по-малък от 350 лв бруто,45 дни преди термин 150 лв помощ за бременност от социалните
ако доходът в семейството на човек е по-малък от 350 лв бруто,детски надбавки 35 лв от социалните

на всички майки се полага помощ за раждане-250 лв ,ако  е първо дете

има ли някакъв осигурителен стаж през живота си?

# 604
  • Бургас
Едновременно с това , че е студентка и работи , но има прекъсвания през последната година и половина и затова ни е трудно да се ориентираме как се изчислява в този случай майчинството.

# 605
Здравейте! Ето и моята история:
След около 10 дни трябва да изляза в 45-дневен отпуск преди раждане. Моите работодатели обаче искат от мен да подпиша документ, че нямам възражения към фирмата относно ползването на отпуск (платен и неплатен). В противен случай ме заплашват с уволнение.
Чудя защо настояват да подпиша нещо подобно? Каква полза имат те от това или какво ще ми коства на мен, ако го подпиша?
А дали могат да ме уволнят, ако откажа?

ако подпишеш е само в твоя вреда
не подписвай-не могат да те съкратят лесно-ползваш се от защитата за бременни
ползата им е да не плащат осигуровки по време на пл ти отпуск и да не губят служител по време на неплатения,по време на който също се плаща здравна осигуровка

Да, но имам една малка подробност - с постъпване на работа подписах и молба за напускане без дата. Страхувам се, че ако отказа просто ще й поставят днешна дата и ще ме уволнят уж по мое желание. Тогава става още по-сложно.

# 606
  • Пловдив
Едновременно с това , че е студентка и работи , но има прекъсвания през последната година и половина и затова ни е трудно да се ориентираме как се изчислява в този случай майчинството.

ако си остане безработна към момента на издаване на 45 дневния й е безработна,ще получава това,коетонописах горе

ако има 12 м осигурителен стаж през целия си живот и работи в момента на издаване на 45 дневния,ще получава 2 г майчинство.като първата година се изчислява въз основа на осигуровките й за 18 м назад от 45 дневния.като минимума е 240 лв

# 607
  • Бургас
Elfita , благодаря ти, точно това исках да разбера  Hug

# 608
  • Русе
***Val4eto***,
След като детето ти е навършило 2 години, не се подават никакви документи в НОИ. За да ползваш платения си отпуск, подаваш заявление до работодателя за неговото ползване. Той се изчислява, като за база се взема последният месец, в който имаш отработени поне 10 дни.

Здравейте,
аз имам следния казус: Синът ми навърши 2 год. на 21. 03. Пуснала съм си молба за ползване първо на платения отпуск за 2009 и 2010 г., а след това за неплатен отпуск за гледане на дете (ако правилно съм изчислила 40-те дни платен + 6-те месеца неплатен изтичат на 18.11 и на 19.11 трябва да се явя на работа). Вчера научих, че съм бременна, като терминът ми се пада на 16. 12, т.е. 45-дневният отпуск преди раждане би трябвало да започне преди евентуалното ми връщане на работа.
Първият ми въпрос е, дали за мен е изгодно това положение или е по-добре да напусна след ползването на платения отпуск и да започна да се водя фиктивно в друга фирма, като си плащам сама осигуровките (не ми е ясно по време на 6-месечния неплатен отпуск какво се взима за база- дохода ми по трудов договор или минималната работна заплата)?- По време на 6 месечния неплатен отпуск се взема за база минималната работна заплата.
И вторият ми въпрос е свързан с това, че работодателят ми от доста време не плаща осигуровки (заради което два пъти по време на майчинството ми пусках жалби в ГИТ), а сега твърди, че е подписал споразумение за разсрочването им, затова ме интересува как мога да проверя, дали действително е подписал такова споразумение и мога ли да бъда сигурна, че макар и неплатени тези осигуровки ще се зачетат при изчисляването на обезщетението ми (не се очаква през следващите месеци тези плащания на осигуровки да станат редовни)?- За такова споразумение можеш да провериш в ИТ. Не искам да давам категорично мнение, всеки преценява сам за себе си, но от написаното излиза, че си имаш проблеми с работодателя( с внасянето на осигуровките) досега, а и от тук на нататък. Затова ако имаш възможност за преместване в друга фирма(по-надеждна), го направи, защото едно не внасяне на осигуровки и не подаване на декларации и болнични, ще ти бави майчинството през цялото време. Разбира се, в новата фирма, вероятно ще си внасяш сама всичките осигуровки, но затова пък после ще си получаваш редовно майчинството.
Предварително благодаря за полезната информация, която предоставяте Simple Smile

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 08:41 от silvia1980

# 609
Здравейте.Имам вече издаден 45 дневния болничен от 03.04. до 18.05. Заплатите ни ги изплащат на 10-то число.Днес проверих в НОИ ,но още не е отразен такъв болничен.Кога трябва да го отразят?

# 610
  • Пловдив
Здравейте.Имам вече издаден 45 дневния болничен от 03.04. до 18.05. Заплатите ни ги изплащат на 10-то число.Днес проверих в НОИ ,но още не е отразен такъв болничен.Кога трябва да го отразят?

оооооо,много бързаш бе жена

през май ще го отразят,когато го подадат от фирмата ти-средата някъде

# 611

оооооо,много бързаш бе жена

през май ще го отразят,когато го подадат от фирмата ти-средата някъде

Ужас... Не че толкова бързам ама честно казано ме притеснява нещо... В едно от имената ми е сбъркана една буква.От болницата казаха ,че не е проблем,от счетоводството нищо не казаха,но тези от НОИ знам ли ги? Та ми се искаше да знам ,че всичко е ок.,че после не знам как да го оправям като мине толкова време? Как ме е яд само-от 6 болнични да сбъркат точно последния...

Благодаря ти за отговора

# 612
silvia1980, благодаря ти за инфото. какво е ИТ (където да проверя за разсрочените осигуровки)?

# 613
  • Пловдив

Ужас... Не че толкова бързам ама честно казано ме притеснява нещо... В едно от имената ми е сбъркана една буква.От болницата казаха ,че не е проблем,от счетоводството нищо не казаха,но тези от НОИ знам ли ги? Та ми се искаше да знам ,че всичко е ок.,че после не знам как да го оправям като мине толкова време? Как ме е яд само-от 6 болнични да сбъркат точно последния...

Благодаря ти за отговора

извади си пик код от нои,за да следиш с него на сайта на нои какво се случва с твоите документи и преводи
ако има проблем,ще ти изпише на сайта
също ще ти пратят писмо от нои
и ще върнат болничния на фирмата,ти ще го вземеш и коригираш и няма да е късно през май затове нещо

# 614

Благодаря ти за отговора

извади си пик код от нои,за да следиш с него на сайта на нои какво се случва с твоите документи и преводи
ако има проблем,ще ти изпише на сайта
също ще ти пратят писмо от нои
и ще върнат болничния на фирмата,ти ще го вземеш и коригираш и няма да е късно през май затове нещо

Мерси много. Аз ПИН имам .Само дано всичко да е наред,че болничните ми се издават от лекар в голяма болница,и освен през лекаря,минаваш после през едно място за печат,през друго да го заверат...абе ужас просто. Cry

Общи условия

Активация на акаунт