Серклаж-всичко за тази манипулация и за ползата от нея!

• 129 837
  • 874
  •   1
Отговори
# 645
На мен ми направиха късно серклажа, в 6-ти месец, когато много лекари не го правят, защото е трудно и рисковано... лежах много малко само 2 седмици и то вкъщи. След това се върнах дори на работа (работя в офис и нямам много движение, но все пак не бях и на легло), разходки в рамките на нормалното и така до последно Simple Smile Всъщност моят лекар никога не ме е карал да лежа постоянно, каза да се пазя, но не и да съм на легло, също така ми позволи да работя в офиса и да се движа. Всичко е индивидуално според мен, а и много зависи как е направен серклажа, защото има случаи, когато се разплита конеца. Пиех 3 x 1 гинипрал и 3 x 2 магнерот.

# 646
Здравейте момичета. )
Хубаво е че има такава тема. Прочетох последните няколко страници, сега ще се върна да чета и назад.
Нещо...не останах очарована от споделеното то вас обаче.

Накратко и за мен. С предишната си бременност в 32г.с. ми изтекоха водите и последва раждане.
Днес бях на преглед при лекарката и тя сподели, че иска в 18г.с. да ми направи серклаж, за да е по-сигурно, че бебето ще изкара повече от 32г.с.
Но като чета, препоръчва се лежане, покой и т.н. Което аз с моята работа не мога да си позволя изобщо.
Също и вдигане на не повече от 1-2кг, а при наличието на дете, това ще ми е доста трудно.
Все пак това при всички ли е задължително (лежането и почивката), или не съвсем?

# 647
Mirama, точно това казах в предния пост, че не е задължително да си на легло. При всеки е строго индивидуално, но аз не съм лежала повече седмица две и то не защото лекаря ми каза, ами просто аз така си реших. Той ми каза, че няма проблем след като ме изпишат (на третия ден от серклажа) да си се движа. Имай предвид, че аз имах освен скъсяване на шийката и отваряне на вътрешния й отвор.
Изкарах с движение и ходене на работа до девети месец, до термин. Но пак казвам всичко много зависи от конкретния организъм и състояние.
Освен това, не е задължително да имаш серклаж, за да лежиш. Има момичета, които са без и пак лежат нон стоп. Така, че не е задължително, ако ти го направят и да си на легло, двете неща не са обвързани.
Според мен е по-добре да те зашият, по-сигурно е!

# 648
lawyer, да, ясно, благодаря ти. )
Все пак преди това ще искам хубав, обстоен преглед, за да видим дали има проблем с шийката и дали се налага. Защото...за мен това, че предишната бременност не е износена до край, някак си не е предпоставка само това за серклаж.
Но задължително пак ще обсъдим нещата с лекаря ми.

А относно секса? как стоят нещата? или май не става?

# 649
Ако шийката ти е ок като размери, изобщо не е задължително да има серклаж и да , това, че предната бременност не е износена до край не е предпоставка! Ти знаеш ли защо се е получило така?
А за секса забрави Sad за съжаление няма как да имаш полови контакти. И ако имаш серклаж, след това 10 дена преди термин трябва да отидеш да го свалят. Когато го поставят е с упойка и нищо не се усеща, дори след манипулацията. Но свалянето е без упойка и за мен специално беше много болезнено Sad Има момичета, обаче, които не ги боли чак толкова, пак е индивидуално!

# 650
lawyer, няма обяснение и медицинска причина от лекарите за преждевременното раждане предния път.
Хммм, последните 2 определено ме отказват все повече от процедурата. )

# 651
Също и вдигане на не повече от 1-2кг, а при наличието на дете, това ще ми е доста трудно.
Все пак това при всички ли е задължително (лежането и почивката), или не съвсем?

Първата ми бременност серклажът беше по спешност при шийка от 0,5 см. След това лежах непрекъснато, но в седми месец все пак родих. Не заради шийката (серклажът си беше здрав), а поради инфекция.

С втората и аз смятах, че трябва веднага серклаж, но лекарят ми настоя да следим шийката и да правим серклаж само ако почне да се скъсява. Ходех на преглед всяка седмица. В 21 г.с. видяхме скъсяване и ме зашиха. Шийката беше 2,5 см. Не съм променяла начина си на живот. Шофирах, грижех се за малката, до последно я вдигах, къпех я и т.н. Само почнах да работя от вкъщи, полулегнала и намалих домакинската работа.
Родих 11 дни преди термин.

Та първо, ако не е ясно дали предното ти раждане се дължи на скъсена шийка, серклаж може и да не се налага. Но аз бих я следила наистина често при добър лекар. Причината за преждевременното раждане обикновено е инфекция.

И второ, ако серклажът се направи преди шийката да бъде твърде скъсена, лежането не е задължително.

Сексът, обаче, не се препоръчва наистина при серклаж.

Пожелавам ти лека и дълга бременност!

# 652
Скъсяването на шийката и преждевременното раждане, може да се дължи и на слаба съединителна тъкан, която да не издържа тежестта на плода. При мен точно това беше причината за скъсяването и затова се наложи и серклаж. Не е задължително да е инфекция! А сексът не просто не е препоръчителен, ами направо си е забранен.
Ако шийката е тръгнала да се скъсява, дори и да не ти направят серклаж, а да го караш само на лежане, пак не трябва да има секс! Това го казвам, защото моята шийка като тръгна да се скъсява, преди да ме зашият първо пробвахме с магнерот и гинипрал да задържим положението, и веднага ми забраниха секса. Изчакахме в това положение 2 седмици, но шийката продължи да се скъсява въпреки това и тогава предприехме серклажа.
Така, че дано всичко е ок като размери, искрено ти го пожелавам!

# 653
Момичета извинявам се,че нахлувам така в темичката ви,но имам въпроси,които ме интересуват,след като попрегледах тази тема отгоре-отгоре.Как се преценява,че е нужен серклаж?Аз съм бременна 22 седмица,но след 8-ма седмица,ме гледат само с коремен ехограф.Вагинален преглед не ми е правен,т.е..може ли да се разбере,чрез коремен ехограф само.Аз имам 2 аборта(един мисед в 6 седмица и един пожелание,пак в такава седмица) и едно нормално раждане.Това не е ли предпоставка за по-задълбочен преглед?То като гледам,повечето имате аборти в късните месеци и си мисля''еми ако стане беля(да не дава господ Praynig),защото не ми е обърнато внимание на време Cry,как ще го преживея,като ми е толкова желана и дълго чакана тази бременност.Има ли симптоми по които се разбира,че е нужно?Още утре съм на лекар да си задам въпросите и на моята генеколожка(тя е дежурна в отделението)

# 654
Момичета извинявам се,че нахлувам така в темичката ви,но имам въпроси,които ме интересуват,след като попрегледах тази тема отгоре-отгоре.Как се преценява,че е нужен серклаж?Аз съм бременна 22 седмица,но след 8-ма седмица,ме гледат само с коремен ехограф.Вагинален преглед не ми е правен,т.е..може ли да се разбере,чрез коремен ехограф само.Аз имам 2 аборта(един мисед в 6 седмица и един пожелание,пак в такава седмица) и едно нормално раждане.Това не е ли предпоставка за по-задълбочен преглед?То като гледам,повечето имате аборти в късните месеци и си мисля''еми ако стане беля(да не дава господ Praynig),защото не ми е обърнато внимание на време Cry,как ще го преживея,като ми е толкова желана и дълго чакана тази бременност.Има ли симптоми по които се разбира,че е нужно?Още утре съм на лекар да си задам въпросите и на моята генеколожка(тя е дежурна в отделението)
Здравей,
Серклаж имах и през първата и сега през втората бременност.И в двата случая необходимостта от серклаж установиха след обикновен гинекологичен преглед.Встрани от това дължината на шийката може да се установи и на коремен ехограф, но аз лично съм останала с впечатление че първия начин е по благонадежден.Както ми сподели майка  във форума, след това са препоръчителни постоянни микробиологии-на 2седмици или пък всяка,в краен случай на месец.Благодарение на серклажа и гинипрала успях да износя каката с постоянни силни контракции.

# 655
Здравейте,момичета  bouquet  bouquet  bouquet
Нека споделя и аз с вас.Имам 2 несполучливи бременности-1 с близнаци загубени в 21г.с. 2010г.и 2бр. в 24 г.с. не съм имала контракции,нито болки,не са ми споменавали за проблем с шийката,но сега като отидох на контролен преглед след 2рата загуба доки ми каза,че ще се наложи серклаж и аз се Shocked Незнам защо но много ме е страх.Медицинско лице съм,какво ли не съм преживяла,но от това много ме е страх,сега съответно се цели бременност,дай Боже в най-скоро време.Бихте ли ми казали повече за цервикалната недостатъчност,никой и за това не ми е споменавал,как мога да разбера дали имам този проблем Rolling Eyes
Благодаря ви предварително  bouquet  bouquet  bouquet Hug

# 656
Деизи,благодаря ти,че ми отговори  bouquet  bouquet  bouquet

На всички бъдещи мамчета от темата пожелавам успешен финал със здрави и красиви бебчета Peace

# 657
Еvana, аз не съм лекар, но от това, което ми се случи и като съм слушала лекари и съм чела мнения, знам, че е най-добре да те преглеждат поне веднъж месечно и с вагинален ехограф.
Много малко лекари го правят, не знам защо... но не е правилно да се пренебрегва този преглед. С вагиналния ехограф се измерва най-точно шийката и се вижда дали има отваряне на вътрешния отвор или не. При мен освен скъсяването имаше и отваряне. Освен това е безопасно за плода. Така, че според мен най-добре си го търсете този преглед.
bobi123, няма от какво да се страхуваш! Много по-добре е да ти направят серклаж, шансовете да износиш бебето до края, ако имаш проблем с шийката е много голям, ако ти направят серклаж! Освен това процедурата е точно за половин час и то с пълна упойка, нищо не се усеща нито по време на шиенето, нито след това Simple Smile Нормално е като е нещо неизвестно да те е страх, но от опит ти казвам, че няма никаква болка, а ползите от тази манипулация са много. Само трябва след това да те следят стриктно, а и е добре серклажът да е направен от специалист в тази област, защото има случаи на "разплетени" серклажи. ( В темата за лежащи мами имаше едно момиче, което му се беше случило). Затова подбери внимателно лекаря и няма да имаш проблем.
За цервикалната недостатъчност самата ти няма как да разбереш, това го установява специалист. В интернет има много статии за това. Като цяло причините са предишни аборти, раждания, оперативни намеси и т.н., но има и случаи (като моя) , когато причината е слаба съединителна тъкан, която не може да издържи тежестта на плода. Така, че при всеки е индивидуално, но пак казвам, ако имаш добър гинеколог насреща, не го мисли, това е неговата работа да проследи има ли такова състояние, няма ли, налага ли се серклаж, да го направи качествено и т.н. При скъсяването на шийката не е задължително да имаш контракции и да усещаш нещо. При мен протече без никакви симптоми. Първа бременност ми е, нормална, нямала съм предишни интервенции, но просто заради слабата съединителна тъкан се получи така.
Успех на всички!

# 658
Здравейте отново момичета.
Днес бях на ЖК, вече по каса. Направиха ми стандартен преглед и лекарката каза, че шийката ми наистина е къса, но не каза колко.
Потвърди, че иска да направи серклаж, но този път ми каза, че иска още в 16г.с.
Не е ли прекалено рано и не може ли да се изчака до към 20г.с.? Доколкото четох, видях че до към 20г.с. няма проблем за тази манипулация, когато се налага.
При вас в коя седмица ви направиха серклажа?
Какво е усещането след това, има ли някакво придърпване, опъване и т.н.?
С какви конци се прави, защото по принцип съм много алергична към всякакви подобни неща.

# 659
Колкото по-рано, толкова по-добре... Колкото по се чака, толкова повече шийката отслабва /не винаги де/.

Общи условия

Активация на акаунт