Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Серклаж-всичко за тази манипулация и за ползата от нея!

 • 120 197
 • 874
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 868
Здравейте момичета!
Тази тема я пускам с идеята тук да пишат всички преминали през тази процедура, всички на които може би ще  им се наложи да им бъде направена и на тези като мен на които единственият шанс за износване е направата на серклаж!
Първо ми се иска всеки, който му е правен или на когото му предстои да напише в коя гестационна седмица е извършен или съответно му предстои?
За преминалите, какво са усетили как е преминало и каква е била ползата от него, тоест до коя седмица са износили бебчето си?
Също ме интересува каква е причината която е наложила или налага серклаж?
Сега ще напиша малко за мен, с конизация на маточната шийка съм направена със скалпел и очевидно доста дълбока, имам две неуспешно завършили бременности, първата не пожелаха да ми направят серклаж , а втората не устисках до датата , която ми беше определена.
Сега съм бременна за трети път и съм с големи надежди, голям страх и доста разстроена психика.
Надявам се, да пишат повече момичета и темата да се развие за да бъде полезна и на други в нужда!
Към всички преминали през тази манипулация, моля пишете за да ни дадете сили и кураж да успеем в нашата борба!
Благодаря предварително!

# 1
 • Мнения: 392
Здравей, motoneti!)

Преминала съм през 2 серклажа, като основно причината беше "за всеки случай", тъй като бременностите бяха дълго чакани. Вторият път имах и леко скъсяване на шийката и мъничко разкритие, така нареченото "пропуска пръст". Правих ги някъде около 17-та 18та седмица, като от лекарката ми знам , че когато е наложително може да се направи и до 23та седмица.

  Процедурата е следната: предната вечер стоиш гладничка. Серклажът се прави с пълна упойка, така че не се усеща нищо. Като се събудиш няма никакви болки и след това усещанията са си нормални - няма болки.
Внимавайте (!) серклажът крие риск от инфекции! /ако не е проследено състоянието на пациентката преди и след това внимателно./

  Първият ми серклаж беше направен в частна болница и ме излисаха след 2 часа. Имах леко кървене, съответно стоях с превръзка ден два. Никой не ми беше пуснал микробиологично изследване преди и след това:( Никакъв контрол, никакви антибиотици:( Резултатът: загубих бебето заради инфекция и лекарска небрежност в 26та седм.

   Вторият серклаж беше извършен в държавна болница. Преди това ми се пусна микробиология.  След като се събудих, разбрах 4е имам тампонада във влагалището, която след няколко 4аса бе махната и след това нямах кръв. Всички със серклаж стоят 5 дена под наблюдение. Първият ден са на системи кормагнезин за отпускане на матката. След серклажа им се дава профилактично 3 дена антибиотик. Може би защото бях наплашена, в течение на бременността периодицно изследвах цервикален секрет за бактерии, които често ми се появяваха,колкото и да ги лекувам.. Обяснението беше, че се въдели в серклажния конец и затова са толкова упорити. Да добавя и че през цялото време имах контракции и куп др. проблеми, но след доста борба и строг лекарски контрол бременността ми приключи успешно износена до 39та седмица. Един ден преди планово секцио ми махнаха серклажа.

Успех и дано да съм била полезна     bouquet

Последна редакция: пн, 14 мар 2011, 14:54 от Hari75

# 2
 • Мнения: 1 868
Благодаря мила, радвам се че писа и още повече че си имала успех след добре извършената манипулация!
Надявам се още момичета да пишат за да може всички уплашени като мен да се окуражат и да знаят от какво да се пазят и какво да очакват!
 Hug

# 3
 • Мнения: 4 161
Искам и аз да се включа в тази тема, защото и аз съм минала по този път.
Поради скъсяване на шийката, констатирано в 12г.с. ми направиха серклаж в 14г.с. Приеха ме предния ден като седях на системи с кормагнезин за успокояване на матката. Самата процедура е под пълна упойка и е съвсем безболезнена. После седях още няколко дни в болницата на кормагнезин и но-шпа. Антибиотик не са ми давали. Нямам все още никакви инфекции и дано да нямам и до края.
Шийката ми продължава да се скъсява. В 25 г.с. стигна до 13 мм, което е много малко. Също така имам и почти 2 см разкритие. Доктора не ми даваше много надежди да дочакам 28 г.с., но от лентичката се вижда, че съм успяла.
В моето положение е супер полезен серклажа, ако го нямах до сега да съм загубила бебето. Надявам се да успея да задържа до края.

ПП. След процедурата и продължаващото скъсяване съм почти постоянно в леглото. Пия 3х2 магнерич, 3х2 но-шпа, 2х1 гинепрал и верапамил.

# 4
 • Мнения: 26
И аз си имам трите момчета благодарение на серклажа.Предната бременност , която беше 4-та за мен ми направиха серкалжа в 13г.с, без болка и без кървене , но лежането е неизбежно имах контракции само когато сядам да се храня не пиех всекиден нош па само при нужда но лежах постоянно така достигнах края на 38 седмица на 8 ден след свалянето на серкалажа ми се пукана водата и резултата е моя ивчо 3.700 се роди.(раждах във Варнаи серкалажа ми беше поставен там)следващата бременнот 5-та поред беше с близнаци с направен серклаж в14 г.с. и тук лежах но бебетата бяха 2 и контракциите започнаха по рано от 16 г.с о нош по пиех до 34 седмоица след това в Мйчин дом на системи и гинипрал и с 2 см разкритие но издържах с Божията помощ и с тази на лекарите до 36 седмица .Родих нормално близнаците по мое настояване 3.100 и 3.050 кг големи момчета за тези седмици .И този път след 6.5 месеца лежане още ми е трудно да се въстановя но още няколко месеца и ще се оправя важното е че децата са добре . Успех на всички и не се двуомете за серклажа направете го щом има нужда.

# 5
 • Мнения: 1 868
Супер, нещо обнадеждаващо Grinning
Благодаря ви момичета че споделихте Hug
deskatta стискам палци за теб, но твоят успех вече е налице, моята шийка е около 2см и без да се е скъсила ooooh!Ще чакам да се похвалиш та още повече да ме зарадваш със здраво бебче на финала!
И понеже пак е във връзка с темата, ако на някой са назначавали да се поставя сърфактант по от рано нека сподели, защото при нас риска от преждевременно раждане е огромен Peace

# 6
 • Мнения: 392
motoneti, не знам дали е сърфъктант, но може би е същото-стероидната терапия за разгръщането на дроб4етата, т. наречената "профилактика".
Когато загубих бебто си бях в 26та седм, а плодът отговаряше на 24та. Тогава ми правиха по спешност профилактика, но накрая не разбрах какво стана - водиха го аборт. Така и не разбрах дали бебето имаше шанс за живот и дали от сърфъктанта би имало полза.  Всичко започна много брутално, накрая се събудих и бебе нямаше:(
 Другата бременност ме извикаха планово в 27-28 ма седмица, за да ми правят т.наречената "бавна профилактика" от 3 поредни дни. Нлагаше се в болница, защото на мен ми го слагат венозно. Иначе мускулно може и всеки джипи да го сложи. Има и "бърза профилактика" която при спешни случаи по често я правят - за един ден 3 инжекции мисля.
 Сега ме викат в 28ма седмица пак за планова профилактика, дано да изтикам до тогава де..

# 7
 • Мнения: 1 868
Hari75 стискам палци да изтикаш, точно да дадеш кураж и на нас!Точно това ме интересуваше, питам за да подсещам, че два пъти така ме окепазиха, че не ми се говори, хем съм медицински работник ooooh!

# 8
 • Мнения: 4 161
Мотонети, стискам палци всичко да мине нормално и при теб. Знам какво е да караш цяла бременност в страх. Много правилно си почнала от самото начало да търсиш отговори на проблемите ти. А ти със 2 см шийка може да изкараш и без никакви проблеми бременността си. Ако не започне да се скъсява ще си остане така до края.  Peace
Тази терапия, за дробчетата знам, че е най-добре да се почне към 28 седмица. Мен не ме викат, може и защото бебето се развива добре или аз не знам защо. На 22 съм на консултация, тогава може пък да решат да ме вкарат в болницата, ще пиша какво е станало.
Аз също съветвам всички, на които им се налага серклажа да го правят. Колкото и да е остаряла процедура (както масово се говори) спасява положението.

# 9
 • Мнения: 39
Зравей и от мен много се радвам за хубавата новина! Няма да описвам процедурата, много добре бе обяснена по-горе. За мен също бе важен серклажа, тъй като диагнозата ми е цервикална недостатъчност. Със серклаж в 18 седмица и много лежане, резултата бе 4кг бебе седмица преди термина. Махнаха ми серклажа в 37с. и мислех, че ще родя скоро, но бебето си чакаше да узрее. Въпреки това ми проведоха две стимулации на белите дробове на бебето по три дни в 7 и 8 месец за всеки случай. Успех и от мен.

# 10
 • Мнения: 4 161
 jilieva1001, а твоята шийка до колко см беше стигнала. Имаше ли разкритие?
Иначе, браво, супер голямо бебче си си родила   bouquet

# 11
 • Мнения: 39
При предният пост малката се събуди и нямах време да пиша. При първият аборт имах разкритие 2см. и серклаж на горещо, резултата край на бременността в 26с. При тази бременност в 13с. шийката се беше скъсила на 3см. без да имам контракции. След серклажа доктора я следеше, но не казваше размери може би за мое спокойствие. Както казват и другите със серклаж важно е да се направи навреме и да няма отклонения в микробиологията. Аз за капак имах ентерококи във влагалището, но след три курса лечение с антибиотик вагинално всичко бе ок.

# 12
 • Мнения: 1 868
Радвам се, че темата се разраства и инфото се увеличава, надявам се да се съберем бременелки и да се подкрепяме, преди процедурата и до финала Peace

# 13
 • Мнения: 504
Здравейте и от мен  Laughing
Преди серклажа имам 3 бременности, като първата приключи в 21 седмица с пълно разкритие, на втората ми се пукна мехура в 21 седмица, на третата в 28 седмица с разкритие и с контракции в болница при наблюдение ми се отлепи плацентата  Crazy
След като забременях 4 ти път, още в началото ме хоспитализираха заради повръщането до 14 г.с. при първичен преглед доктора каза че шийката поддава и ще има серклаж. В 17 г.с. ми направиха серклаж в Окръжна болница - Варна, при пълна упойка лежах 3 дена след серклажа. Слагаха ми кормагнезин и антибиотици.
Заради втората бременност с пукването на мехура веднага след серклажа до 33 г.с. слагах вагинални таблетки Полижинакс и някакви с Йод (не им помня името). През цялата бременност съм лежала до масата и WC само  ooooh! Пиех магнезий от 5тия месец и към 7мия гинепрал. В деветия месец ми спряха всички лекарства  Mr. Green бях една ходеща контракция, но удържах до 38 седмица за планираното секцио малката се роди 3650 кг. Серклажа ми го махнаха 5 мин преди секциото.
От магнезия който приемах непрекъснато през бременноста след секциото матката реши, че няма да се контрахира, но с повече окситоцин овладяха нещата.
Ако не беше серклажа нямаше да я има моята принцеса  Heart Eyes

# 14
 • Мнения: 1 056
Привет на всички Hug Е аз ще пиша също ,защото серклаж ми бе направен преди 3 дни.Тогава бях точно в първия ден на 13 седмица.Та правен е в МД София от най добрия Юри Хранов горещо го препоръчвам ,няма кръв няма болка.
Приехаме в понеделник  правят се 3 дни изследвания.Кръв урина ,микробиология.При приема те гледа на УЗ след което на магарето те бърка да установи размера на шийката.Посещаваш интернист-кардиолог,анестезиолог.На 4 ден е серклажа.Аз лично си платих 139 лв,защото никой вече не прави просто така серклажи.След пълна упойка и 5 човека екип за 20 мин те зашиват с двоен копринен конец.Ако си при Хранов няма да имаш и капка кръв.Лежах още два дни като само ми бият Но-шпа на 6 ден ме изписаха.Това е все пак манипулация ,при която след време ще има и разни течения.Правят се кръвни и урина изследвания всеки месец.Лежиш до края като само за 10 мин ставаш и кратки разходки пред блока.Серклажа отново се маха с пълна упойка 2 седмици преди термин.Ако имаш още въпроси пиши, сега лежа и така до края.Стискам палци на всички и аз лично знам,че моето ангелче ме закриля и ще пази и братчето си  Hug

Общи условия

Активация на акаунт