Пълномощно за деца, пътуващи до България без родителите???

• 8 868
  • 28
  •   1
Отговори
  • Germany
Здравейте на всички,
много съжалявам ако се повтарям с въпроса си, но досега не намерих точен отговор в предишни теми. а именно. искам да изпратя децата до България, но никои от нас (мен и мъжа ми) няма да пътува с тях. Децата ми са с двоино гражданство. Та вупросът ми е, на излизане от Германия, ще ми трябва ли пълномощно за придружавашия ги 4овек? ако излизат с български паспорти от тук ( не знам длъжни ли са да излизат с немски) пълномощното в БГ посолство ли трябва да е извадено? или ако излизат с немски паспорти, къде трябва да извадя пълномощно и какви данни трябва да фигурурат в него??
Надявам се че е станало ясно каква ми е питанката и недоумението.
Благодаря ви преварително, ако някои може да ми помогне с информация. или може да ми каже къде да звънна да получа такава.

# 1
  • Канада, Монреал
Най-добре питай Българското Посолство как стоят нещата и какво точно ти трябва. Аз бих се обадила и на Министерството на Външните работи в Германия. за да ги питам дали и те нямат допълнителни изисквания - с кой паспорт са длъжни да излизат.

# 2
Задължително ще трябва пълномощно от родителите. Повечето компании не приемат деца под 6г, не знам твоите на колко са. щом са с двойно гражданство, могат да излязат и да влязат с който от двата паспорта си изберете. Ако са с бг паспорта - от посолството се вади, да. За с немския паспорт - не знам  Simple Smile

# 3
  • Germany
Благодаря ви момичета. моите са на 6 и 8 години. но те ще пътуват с придружител, сега въпросът е едно пълномощно само на бг език ще свърши ли работа или ще трябва и на двата...?!?!?!

# 4
  • На остров
Излизат с паспорта на дадената държава..от Германия с немския от БГ с българския, не всичко го правят ....за Германия не знам какви декларации са Ви необходими, ако излизат от БГ без Вас е необходима декларация от 2 та родители на български език, нотариално заверена и копие, което се оставя на границата.

По принцип деца с двойно гражданство и постоянно пребиваващи извън БГ не са длъжни да предоставят на ГП въпросната декларация...но не всички са наясно и т.н., така че за да е спокойно всичко по добре с декларация.

# 5
Да се включа и аз с питане.
Лятото искаме да пращаме малката с родителите ми към БГ.
Тя е само с български паспорт, трябва ли й според вас пълномощно за да излезе от тук? От БГ за излизане ясно, ама от тук?

# 6
Трябва. За всички непълнолетни деца  Simple Smile

Излизат с паспорта на дадената държава..

Това сигурно ли е? Защото ако имаш две гражданства би трябвало да можеш да влизаш/излизаш с което искаш  Thinking

# 7
да попитам и аз....
дъщеря ми е на15г и има лична карта.може ли само с нея ,без червен  паспорт-да пътува в Австрия и после в Франция
Аз и баща и ще напишем пълномощни на лицето,което ще е придружава
но ....има ли нужда да вадим и червения паспорт?
благодаря за отговора  bouquet

# 8
Не, с лична карта е ок.

# 9
да попитам и аз....
дъщеря ми е на15г и има лична карта.може ли само с нея ,без червен  паспорт-да пътува в Австрия и после в Франция
Аз и баща и ще напишем пълномощни на лицето,което ще е придружава
но ....има ли нужда да вадим и червения паспорт?
благодаря за отговора  bouquet
Какъв ще е  маршрута? Как се развиха нещата около сръбската граница. Може ли спокойно да се перминава само с лична карта?

# 10
  • На остров
Блонди, точно когато имаш 2 гражданства трябва да се прилага това правило, не всички го спазват..относно пътуването само с лична не мисля, че е възможно за лица под 18г но не съм сигурна за това..декларациите остават във всички случаи до навършване на 18г.

# 11
 За България трябва да е на български, ако изобщо е необходимо. Ако децата пребивават постоянно в Германия, за напускане на България не им трява пълномощно. В противен случай им трябва пълномощно или декларация. Декларацията се издава в посолството след подпис на двамата родители, а пълномощното от нотариус и след това трябва да се завери, ако е от немски нотариус, за да бъде признато от българските гранични служби. Предимството на пълномощното е, че може да буде до навършване на пълнолетие на детето и да се упълномощи детето да напуска страната само, т.е. не е обвързано с конкретен предружител, затова може да бъде използвано многократно.

# 12
Забравих да добавя на деца с немско гражданство, които са непълнолетни и пътуват без родител е необходимо писменото съгласие на родител  Einverständniserklärung заверено при нотариус или кметство при напускане на германия.

# 13
..относно пътуването само с лична не мисля, че е възможно за лица под 18г

Да, права си, разрових се из нета и като изискване е посочено за под 18г задграничен паспорт.

# 14
...
Излизат с паспорта на дадената държава..

Това сигурно ли е? Защото ако имаш две гражданства би трябвало да можеш да влизаш/излизаш с което искаш  Thinking

По повод на друга тема бях водила кореспонденция с МВР и съм запазила този отговор:

"Във връзка с Ваше запитване, Ви уведомяваме следното:

Съгласно разпоредбата на чл. 6. от Закона за българските лични документи /ЗБЛД/ гражданите са длъжни при поискване от компетентните длъжностни лица, определени със закон, да удостоверят своята самоличност.
 Съгласно разпоредбата на чл. 12 ал. 2 от ЗБЛД Българските граждани, притежаващи и документи за самоличност, издадени от органите на друга държава, в отношенията си с българските държавни институции са задължени да удостоверяват самоличността си с български документи за самоличност.
Относно режима на влизане в страната ни, моля отправете своето запитване към Главна Дирекция ”Гранична полиция” – МВР.

28.10.2009 г."

ПП - по темата - бланка на декларация за дете, което ще пътува с или без придружител, можете да вземете от консулството или от интернет, след което да я заверите в консулството.
Ето образци - http://www.bulgarianembassy-london.org/index.php?option=com_cont … 67&Itemid=135

Общи условия

Активация на акаунт