Пълномощно за деца, пътуващи до България без родителите???

• 8 869
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Paris, France
Да се включа и аз с питане.
Лятото искаме да пращаме малката с родителите ми към БГ.
Тя е само с български паспорт, трябва ли й според вас пълномощно за да излезе от тук? От БГ за излизане ясно, ама от тук?

Ако пътува със собствен паспорт не е необходим никакъв документ. Ако пътува с лична карта е необходима "attestation de sortie du territoire". Но това е за френски граждани. Не мисля, че ще поискат такъв документ. За всеки случай дайте преснимани копия на вашите паспорти или лични карти и Акт за раждане на детето в който фигурират имената ви!

Важно!!!! Документът, който се представя на границата, трябва да е вписания предварително в билета или резервацията. Ако сте купили билета с номера на лична карта на паспортен контрол не може да представите паспорт и обратно. С лична карта е по-добре (ако е възможно), защото не я прелистват  Mr. Green и подпечатват.

Български граждани са длъжни да прадставят бг-документи на влизане и излизане в БГ.

От опит- из цяла Европа и Америка никога нищо не са искали от бабата и дядото. В България, обаче, почти всеки път се правят на интересни дори с мене. Непрекъснато ме питат имат ли бг-гражданство децата, бащата с какво гражданство е. Последният път ме питаха направо имам ли декларация от бащата. Като им заобяснявах, че не е нужна по закон, защото са чужди граждани, казаха, че е необходима ако бабата ги извежда като че ли не знам. Вбесяват ме. И винаги на излизане, никога на влизане ги правят тези номера.

Блонди, точно когато имаш 2 гражданства трябва да се прилага това правило, не всички го спазват..относно пътуването само с лична не мисля, че е възможно за лица под 18г но не съм сигурна за това..декларациите остават във всички случаи до навършване на 18г.

Възможно е само в ЕО и някои други околни страни или пътуване с група. Между Франция и БГ, където ще пътуват те, ние точно така пътуваме, но са или с мене или с бащата. С майка ми не съм ги пращала още.

# 16
Мерси Невена.
Както е  казала Аргун - ние такава декларация сме правили в посолството, но за излизане от БГ.  Peace

# 17
  • София
здравейте,
Не знам дали тук е мястото да задам въпроса си?
Но ако някой може да ме посъветва ще съм благодарна!
И така:зълва ми живее в Австрия и е (вече само) австрийски гражданин, има дъщеря на 8год.(разбира се австрийка) и е разведена със съпруга си, също австриец. Тъй като предстои свекърва ми (българка) да тръгне оттук, България и да доведе племенницата ми за ваканцията в София , т.е да я доведе без родителите и. Какви документи изискват тук на българска граница и какво е необходимо да направим ? Питам , защото Австрийските власти не изискват специални документи и декларации за това, а аз се опасявам, че българските такива май няма да са на това мнение.

Благодаря още веднъж
Поздрави

# 18
И аз да питам,защото много се обърках. Малкият ще лети за Б след 15 дни с приятелка.Не сме направили пъломощно защото в осолството ми казаа,че не е необходимо. З а връщането от бг към белгия ще е с нас, но възможно ли е от белгия към бг с придружител и бз пълномощно.

# 19
  • ENGLAND
kris 71 питай авиокомпанията, често когато детето не пътува с родителите искат пълномощно.
omana същото и за теб, питайте в авиокомпанията.

# 20
  • София
благодаря, но те ще пътуват с рейс през унгария, сърбия.
иначе разбрах: питахме гранична полиция и те казаха , че нищо не е необходимо, освен паспорта на детето(щом е с австрийско гражданство) и никакви пълномощни и декларации!

поздрави и лек ден

# 21
За Италия ,всички деца под 18 години, пътуващи извън страната без родители с баби  български граждани,  се изисква освен с паспорт и декларация,  която се прави  само в полицията.
Това не попречи на гранична полиция да ни се обади да ни пита дали сме съгласни детето да излезе извън страната и да кажат, че не им харесва декларацията приготвена от техните колеги. Peace

# 22
Е, мен тотално ме разиха- от компанията не искат декларация. Понеже ще лети от Холандия ми казаха да питам в посолството.Консула казва, че за напуске на холандскаа гранца не се изисква нищо, но при влизане в бг тряало декларация, защото можело детето да био отвлечено от тук. За всеки случай да съм си питала в посолството в Брюксел.Звъня им отново, те пък категорични,че е искат нищо при прстигане в бг. Ей от това по луда работа няма.

# 23
  • Italia
Крис, миналата година от Гранична Полиция на Летище София по телефона ми заявиха, че е необходима декларация и при влизане в Бг, ако децата не пътуват с двамата родители. Извадих декларация, но на паспортната проверка на летището никой не е поискал от майка ми да представи декларацията.

# 24
И моят син ще пътува сам.В сайта на авиокомпанията пише,че 12-15 годишни могат да пътуват без придружител.Преди бяхме направили пълномощно,в случай че пътува сам.Но се притеснявам в Бг да не му направят проблем,въпреки че ще го посрещнат там.А също искам да попитам,след паспортната проверка,някой дали ще го насочи на къде да ходи,страх ме е да не се обърка нещо.

# 25
  • На остров
дебеланка моят син пътува преди 2 седмици сам. Първо опитахме да направиме селв чек ин, но не могло защото бил дете. Направихме на гише чек ин и аз попитах може ли да го придружа до гейта, не бил възрастен според авикомпанията на 12г. и ако сам искала да го придружат от летището се заплащало, но според човека на чек ин било абосолютно излишно. Оставих го на опашката за секюрити чек и сам се оправил натам. Във Варшава се прекачва на друг самолет за София и там от авикомпанията предлагат *миит енд ассист* и са му помогнали до другия терминал и гейт. В София сам е минал ГП и си е взел багажа, чакали са го в залата за посрещане.
Не са му искали никъде декларации при влизане в БГ. Той има декларации за връщане - ще пътува сам.

# 26
  • Vienna
А3 и мъжът ми 3аверихме едно пълномощно при тукаШен нотариус. Текстът го написахме на български и на английски, при нас струваШе ок. € 50. стана много бър3о.
На границите (летя със самолет с братов4едка ми) нищо не са им искали, но дъщеря ми е с австрийско гражданство (придружителката е с българско). Та във всеки слу4ай, никой не го е интересувало 3ащо българско моми4е придружава австрийско дете....

# 27
И ние изпратихме малкия.Въпреки, че заверихме декларация тук в гементето, никой нищо не е поискал от придружителката, нито в Холандия, нито в бг на влизане. Та , по този повод- добре ще е ако работещите в бг посолствата си разбират от работата

# 28
Информация от нас:
В неделя малката пътува с баба си и дядо си за БГ. Никой никакви документи не е искал. (ние бяхме подготвили една декларация написана от нас (с копия на паспортите и акта за раждане), но не е имало нужда.

Общи условия

Активация на акаунт