Лятото искаме да пращаме малката с родителите ми към БГ.
Тя е само с български паспорт, трябва ли й според вас пълномощно за да излезе от тук? От БГ за излизане ясно, ама от тук?
Ако пътува със собствен паспорт не е необходим никакъв документ. Ако пътува с лична карта е необходима "attestation de sortie du territoire". Но това е за френски граждани. Не мисля, че ще поискат такъв документ. За всеки случай дайте преснимани копия на вашите паспорти или лични карти и Акт за раждане на детето в който фигурират имената ви!
Важно!!!! Документът, който се представя на границата, трябва да е вписания предварително в билета или резервацията. Ако сте купили билета с номера на лична карта на паспортен контрол не може да представите паспорт и обратно. С лична карта е по-добре (ако е възможно), защото не я прелистват

Български граждани са длъжни да прадставят бг-документи на влизане и излизане в БГ.
От опит- из цяла Европа и Америка никога нищо не са искали от бабата и дядото. В България, обаче, почти всеки път се правят на интересни дори с мене. Непрекъснато ме питат имат ли бг-гражданство децата, бащата с какво гражданство е. Последният път ме питаха направо имам ли декларация от бащата. Като им заобяснявах, че не е нужна по закон, защото са чужди граждани, казаха, че е необходима ако бабата ги извежда като че ли не знам. Вбесяват ме. И винаги на излизане, никога на влизане ги правят тези номера.
Възможно е само в ЕО и някои други околни страни или пътуване с група. Между Франция и БГ, където ще пътуват те, ние точно така пътуваме, но са или с мене или с бащата. С майка ми не съм ги пращала още.