Отговори
# 405
Честито на мамите , на които не съм честитила!  bouquet Живи и здрави да са ви слънчицата!
Валари, не слушай какво ти казват хората-тези суеверия само те карат да живееш в някакви рамки, а са пълна глупост.Но явно ти въздействат, защото си спомням, че беше питала за кошарката какво да сложим в нея, докато се роди бебето, че не било хубаво да е  празна. ooooh!Не ги мисли тези неща! Peace
Таша, не помня кой ден изведох бебето навън, но беше към 10-я някъде. Преди това- на терасата. Стоим навън поне 1 час, а може и повече.
Коммелина, вкъщи е 22 градуса, Ева е по боди с дълъг ръкав и гащеризонче. Навън пак така плюс жилетка, шапка и одеалце.
Mur,Пъпчето ще го хвърлим като мине прощъпулника и видим какво ще си избере. Баткото си хвана лекарствата и още не съм го хвърлила, ама ще го метна в Медицинския. Mr. Green
Питка ще правим за 40 ден , даже се раздава в църквата , като се прави чистата молитва, а вкъщи ще съберем роднините отделно в удобно за нас време/не точно на 40 ден/ и пак ще си направим питка. Маринелс, явно всеки край си има своя традиция. Тук не се слага само сладко на масата, даже се сервира готвено-боб задължително, казваме му пануденски фасул. Peace Питката е задължителна, като не се раздава навън от къщата, за да не му излезнел късмета на детето навън-пак щуротии, който иска да ги спазва.
Кръщенето вероятно ще е лятото. От опит знам, че като са бебета по-лесно приемат този ритуал, а после повече плачкат. Синът ми го кръстихме на 5 месеца и не спря да се смее това дете-беше му много интересно да гледка свещичките.

# 406
Здравейте момичета! Влизам само да честитя на новите мами, пожелавам ви здрави и щастливи дечица! Нямам много време, че малкия вече будува повече и си иска внимание, освен че много го боли коремчето сутрин и сме на ръце, а на мен тогава най-много ми се спи. Иначе поне през нощта е спокоен, буди се само за ядене. Дано успея да се включа скоро по темите, че вече и аз мога да споделям от опит, а не само от прочетено.
Искам само да ви кажа за погачките. До 40-тия ден се правят 3 погачи: 1. на третия ден от раждането на детето, 2. се казва женска погача, когато се събират само жени и те орисват детето. Прави се на 9 или 11 или 13 ден след раждането и тогава се яде сладкото, 3 е на 40-тия ден, тогава се ходи в черква да се чете молитва за пречистване, ходят само майката и бебето и не се канят гости(поне не задължително). Така е по нашия край, възможно е в различните области на България да има различни вярвания и адети.
За пъпчето съм решила да му го пазя засега и като порасне , ако иска сам да си го хвърли.
Кръщене ще правим след Великден, колкото може по-скоро, че детенцето ми много "хваща очи". По принцип знам, че трябва да се пита кумата и ако тя откаже тогава се избира друга кръстница.
За обличането и температурата вкъщи, Марти обича да му е по-топло и ние си го обличаме и в нас е около 23-24 градуса.
Стискам палчета на всички мами 2 в 1. Пожелавам ви леко раждане

# 407
Здравейте и от мен. Днес дъщеря ми навършва 5 години. Тя е родена на рожденния ден на баща си и на леля си, така че си имаме троен празник. Утре пък ще кръщаваме бебешока. Попът ни е близък и кръщенето ще бъде вкъщи, защото все още си е студено и  е прекалено малка. Вече с нетърпение очакваме гостите.

# 408
Момичета имам питанка пробвах да се изцедя и на ръка и с помпа ама нищо не става. Пробвам се ,за да може като излизаме на разходка бебо ако е гладен да му дам. Обаче резултат никакъв, а и нямам време да се упражнявам с тая помпа. И сега съм в чуденка какво да правя вие като излизате на разходка как процедирате. И още един въпрос относно капките Инфакол давам му по един два пъти дневно, защото не са ни много силни коликите, но от тях почва да се пъне, да издава странни звуци все едно се напъва при вас така ли беше, става много неспокоен и се буди от сън заради тези напъни. Чудя се дали въобще да му ги давам или да си караме на чайчето от копър .

# 409
Миш скоро значи да чакаме  smile3504 Успех  Hug На catwalk или са и спряли интернета или е ще се щъркелува  Hug
Днес беше такова хубаво време , 3 часа бяхме навън , дребното като откърти  Crazy ...

За анкетата :
1. Какво направихте с пъпа?  - Ще го сложа в бебшкия му дневник. Вътре има специално място за това.
2. Мислите ли да правите питка за 40-я ден на бебо? - Даже не знам за какво става дума. Чувам за някаква молитва, но и за нея нищо не знам. Ама свеки е вярваща и ще ми разясни набързо  Wink
3. Мислите ли вече за кръщене на бебето? - Мислим за кръщене в края на лятото, защото кръсницата му тогава ще се прибере Simple Smile
4.На колко градуса стоите вкъщи и как са облечени бебетата?  - Слагам тънки бермуди, чорапки , камизолка и едно тънко боди с дълъг ръкав (само от кръста нагоре) , а в къщи е 21 - 23 градуса.
5.На разходка как ги обличате /завивате? - Както и в къщи, с одеалце  отгоре  Wink

Да ви питам изписаха ни Деавит , педи каза да го давам 3 капки сутрин преди хранене. Ама 30 мин преди кърмене (примерно) или 1 - 2 мин преди това??? Вие как го давате?

# 410
Миш на мен като ми падна тапата родих след два дни

За въпросите
1. Какво направихте с пъпа?   - на баткото го пазих, но се местихме два пъти и нещо ми изчезна. На малкия смятам пак да го прибера
2. Мислите ли да правите питка за 40-я ден на бебо? - за баткото не съм правила, а за малкия ако е спокоен и ме остави да направя ще направя 
3. Мислите ли вече за кръщене на бебето? - баткото го кръстихме лятото, беше на годинка и три месеца. Бебчо и той някъде там смятам да е
4. На колко градуса стоите вкъщи и как са облечени бебетата? - в къщи е около 22 - 24 градуса. Днес даже като напече стигна до 27 в стаята. Алекс е облечен с боди с къс ръкав и памучно гащиризонче с дълъг ръкав
5. На разходка как ги обличате /завивате? - още не сме излизали на разходка и се чудя как да го облека като излизаме

# 411
Ивана ме държа до 3 часа и се събуди към 9 да папка,но така е по-добре от предната вечер-тогава почти нямаше спане.Може би защото таткото ме докара до рев и тя се изнерви заедно с мен.
За анкетата :
1. Какво направихте с пъпа? 
-падна на 17-я ден на части Shocked и естествено аз го загубих.Търсих го,но най-вероятно е паднал в памперса.Прабабата изрично заръча да не хвърляме пъпа в "тази скапана Америка",ама какво да правиш... hahaha
2. Мислите ли да правите питка за 40-я ден на бебо? --ако не е питка поне ще гледаме до църквата да идем.
3. Мислите ли вече за кръщене на бебето? --мислех си да я кръстим в Б-я,но май няма да ни огрее.Пък и кръстниците няма как да пътуват-ще го мислим по-нататък.
4.На колко градуса стоите вкъщи и как са облечени бебетата?  - -нито знам колко точно градуса е,нито как да я обличам Laughing .За това все пипам термостата или пък я отвивам и завивам.Ама като гледам вие с колко ката ги обличате,аз май от сега я калявам.
5.На разходка как ги обличате /завивате? --там вече е стабилно увита като пашкул,ама тук е все студено.
Commelina - и нашата програма за вечерта протече по абсолютно същия начин. hahaha  Ще се научим скоро да сме адекватни.Казват,че хормоните на кърмещата майка способстват  тя да изпада по-бързо в така наречения "дълбок сън" и така да се наспива по-добре.Майката природа се е погрижила.

# 412
  • Пловдив
Така като ви чета, май го претопляме нашия бебок. Апартаментът е топъл по принцип и не може да падне температурата под 24-25 градуса. Отделно се водим по акълите на бабите, да е винаги с чорапки и завит с одеалце или пелена  ooooh! Онзи ден при 25-26 С го бях оставила по боди с дълго ръкавче и ританки и щеше да ме пребие свекито, че ще простудя детето  #Crazy

Ще се поправя и ще ги слагам на място май съветнците и помагачите  Crazy

# 413
Момичета, да ви питам, смятате ли да кърмите навън?Аз май ще се чувствам неудобно, че като съм гледала как се заглежда народа по кърмещи мами и си мисля, че не бих се навила. Момичета в чужбина, как е при вас? Прието ли е кърменето навън или и там те гледат странно?Какво по-естествено нещо от това майка да нахрани детето си, но тук като видят леко заголена плът и започват да гледат похотливо. Shocked
И още един въпрос:как ще се предпазвате , когаго секса престане да бъде мираж? Mr. GreenНие 11 години не ползваме нищо , просто не свършва в мен мъжо. До сега не сме имали проблеми, и двете ни деца са планувани и желани, ама знам ли дали няма да стане нещо.Ако не дай си Боже стане, мъж ми категорично няма да иска да махаме бебето, а аз за трето не съм настроена.

# 414
  • гр.София
 Simple Smile

Здравейте мамчета,

кой с какво мляко дохранва? ние сменихме вече трето, ака само по веднъж на ден  Shocked (иначе когато ака не е твърдо, а като кашичка), вече не знам как да му помогнем на бебчо, само пръцка, свива крачета  Cry

# 415
За кърменето навън, имаше една много хубава статия. Нямам време да я търся, но в общи линии се облечете така че да не се разголвате много и да се чувствате конфортно. Бебето така или иначе крие гърдата. Макар че нека си признаем, абсурдно е на всяка крачка от огромни билбордове да надничат гърдите на всякакви жени, а да се чувстваме неудобно да си нахраним децата по най-естествения начин.
Във всеки случай най-добре е да имате компания - таткото, приятелка, книжка за четене - и да не гледате дали някой се занимава с вас или не. Поне докато свикнете с кърменето навън.

Нещо за вдъхновение:

И да цитирам по памет Чудомир, който описва една пиеса. По едно време едно дете врякнало, "но види се майка му му даде да суче и то млъкна."

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 21:19 от mama Barba

# 416
Привет, мамчета  Hug
Днес направихме първата разходка с количката. Беба й хареса цял час на вън. До сега по двайсетина минутки на ръце.

Tasha ние на 11 ден бяхме за първи път на вън за 15 минутки. По съвет на педиатърката, за да не даваме витамин Д да сме на вън. Каза да увеличаваме с по 5 минутки на ден- до 30 и после спокойно по 40 или час.
ena4 това ми е най-голямата дилема. На мен също ще ми е неудобно...та не знам,
за предпазването - Ние до сега карахме като вас. Смятам като спрат лохиите да отида на преглед и да си поискам някакви противозачатъчни, които са съвместими с кърменето. Стига да има такива. Хич не ми се иска да сме на презервативи, а второ бебе поне след година-две.

1. Какво направихте с пъпа? Имате ли идея къде да го хвърлите? - Пазя го. Вчера се шегувахме с мъжа ми да го пратим на един приятел да го хвърли в двора на "Харвард"  hahaha , но сериозно - още не сме решили.
2. Мислите ли да правите питка за 40-я ден на бебо? Ако да, споделете информация какво и как се прави? - да. Но за подробностите- знам, че трябва питка-майка ми ще направи (от сега говори). канят се само жени....и... не знам... прекарваме си хубаво  newsm78
3. Мислите ли вече за кръщене на бебето? - аз хич не съм по тези неща, но сключихме сделка с мъжа ми преди години, че ще кръстим детето. Кръстника ни не е кума ни, а приятел, на който на шега когато станахме гаджета обещахме, че ще ни е кръстник на децата  ooooh! Тогава не подозирахме, че 6 години по-късно ще го спазим това обещание  Joy Кума ни няма нищо против.
4.На колко градуса стоите вкъщи и как са облечени бебетата? - 21-22 градуса. Боди с къс/без ръкав, ританки и блузка.
5.На разходка как ги обличате /завивате?- както и в къщи + космонавт и шапка.

# 417
  • София
Честито на всички нови мами да са им живи и здрави бебчетата и много да ги радват,а на тях бързо възстановяване

За бебето-все нещо не е наред откакто сме се прибрали Sad,първо след като го изписаха го хвана жълтеница,обриви,гурлички на оченцето,после уж се пооправи мислех си че почна да суче както трябва-давах му на поискване и на 22.03 като бяхме на преглед се оказа че е 3250 и вместо да е наддал е спаднал около 70гр някъде и аз като се шашнах newsm45 и още лекарката каза че се е обезводнил и аз още повече ей така  smile3511  направо и ни каза да се цедя и да му додавам адаптирано а  аз хич  не исках изкуствена ама нали за добре и така кърма и после адаптирано ама той се мръщи и не яде АМ,навсичкото тогор само се успива и не суче както трябва,а от адаптираното колкото и малко да яде го хванаха по-силни колики,корема му се разду и рев ужас,дави се като го яде абе изобщо направо в чудо се видях smile3515 и на мен само ми се реве.Добре че снощи дойде една педиатърка вкъщи да го види и каза че  е добре не е обезводнен и че за неговото тегло от 70 до 90гр е нормално да яде и се разбрахме една седмица само на кърма и да видим живот и здраве как ще са нещата и освен това тук имам въпрос и към ЛЛЛ-лекарката ми каза да го храня първоначално сега на 3 часа и да има идна пауза от 6 часа и след като свикне вече и мине малко време тогава на поискване,според мена добре му се отразява този режим,добре ли е така,и освен това той много се успива като суче направо е голяма мъка на моменти и не иска да се буди ама се надявам това да отшуми,много искам да е само на кърма и ще съм много щастлива живот и здраве ако това се осъществи.Сега съм пощуряла да си вземем кантар и днес ходих ама много тежи и нямаше как да го нося и се и замислих дали изобощо има смисъл щото ще се вманиача сигурно само да го тегля и май ще се размина с кантар.А сега и за анкетата да се отчета
1 Пъпа ще го  хвърлим втечаща вода най-вероятно
2Живот и здраве ще му правим пита-аз знам че се канят само жени и се меси погача, и в църквата се чете молитва за здраве на детето и се дава светена вода да му се измият очичките,а за яденето сладки и евентуално някакви ядки и мезета,но задължително без мъже на питата
3 Още  не сме мислили за кръщене,но при нас по традиция се прави живот и здраве заедно с годинката,така че има време
4 Стоим на около 21-22 градуса и е облечен с боди и отгоре ританки и блузка или гащеризонче,според зависи,а като си  лежи е завит
5 Навън още не сме стояли само като ходихме до лекарката ами със същот облекло плюс шапка,чувалче и одеалце,ама може би може и без одеяло.
Откога пиша,никога не съм писала толкова много,имам напредък Laughing
Лека вечер на всички.

# 418
  • София
За въпросите

1.Какво направихте с пъпа?- за сега нищо все още си е вкъщи, на големият му е хвърлен в банка по настояване на свекито, а на малкия го затрих без да искамEmbarassed
2.Мислите ли да правите питка за 40-я ден на бебо? - да, ще я правим точно на 40 ден, защото се пада събота и ще е удобно за гостите.Преди това ще идем на черква да вземем молитва за здраве.
3. Мислите ли вече за кръщене на бебето?- да, но все още не сме решили кога.
4. На колко градуса стоите вкъщи и как са облечени бебетата? -вкъщи е около 20-21 градуса, облечени сме с боди и плюшено гащеризонче.
5..На разходка как ги обличате /завивате?- по същият начин плюс чувалче с ръчички.
Цитат
Да ви питам изписаха ни Деавит , педи каза да го давам 3 капки сутрин преди хранене. Ама 30 мин преди кърмене (примерно) или 1 - 2 мин преди това??? Вие как го давате?
Penmar , ние също сме на деавит, давам го сутрин точно преди хранене.

П.П- някой питаше за питката? newsm78Прави се питка, тя трябва да е замесена от момиче което има майка и баща.На погачата се канят  само жени, ядесе и се носят предимно сладки неща Peace

# 419
Здравейте минавам само да се отчетем ,че вече сме 1+1  Grinning Grinning Grinning
Родих дъщеря си Моника, чрез секцио в понеделник на 21. 03 в 09.20 ч. Тежи 3750 гр и е 50 см дълга а аз вече я обожавам! Ще ви чета веднага щом се нагодим с нея, че още ни е трудно и се мъчим и с колики... Доскоро!

Общи условия

Активация на акаунт