Отговори
# 420
Simple Smile

Здравейте мамчета,

кой с какво мляко дохранва? ние сменихме вече трето, ака само по веднъж на ден  Shocked (иначе когато ака не е твърдо, а като кашичка), вече не знам как да му помогнем на бебчо, само пръцка, свива крачета  Cry

Ние сме с Аптамил - ето това : http://www.shopmania.bg/shopping~online-khranienie~buy-adaptiran … pa~p-1515448.html  И ние свиваме крачетата и мрънкаме,ама колики...няма начин....Кърмата си е кърма,ама като няма... Cry

Имам и ВЪПРОС към мамите,които родиха секцио... Слагате ли си някакви стягащи колани или по-стегнато бельо ?

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 21:59 от veset0

# 421
Благодаря на всички, които отговориха на въпросите  Hug

Пъпчето ще го хвърлим като мине прощъпулника и видим какво ще си избере.
ena4, точно от такава идея имах нужда. Мерси  Grinning

1. Какво направихте с пъпа?  [/b]-падна на 17-я ден на части Shocked и естествено аз го загубих.Търсих го,но най-вероятно е паднал в памперса.Прабабата изрично заръча да не хвърляме пъпа в "тази скапана Америка",ама какво да правиш... hahaha
Това си е съдба  Laughing

3. Мислите ли вече за кръщене на бебето? - ноември месец на именният му ден, нали казват че най- добре е да се кръсти детето на празник
Това не го знаех, но може и ние да изчакаме до именния му ден. Тъкмо ще имам повече време да си избера кръстница.

mai4eto28, не мисля, че е удачно да изцеждаш кърма и да я даваш навън, тъй като тя трябва да се съхранява в хладилник. Не става просто да я сложиш в шишето, още повече че скоро ще стане много топло навън. Може би консултантите от ЛЛЛ могат да дадат някаква идея. И в тая връзка, и аз се питам като ena4 как ще се кърмим навън. Днес гледах в Южния парк една мама как седна на една пейка далеч от всички, обърна гръб на потока от хора и си нахрани детето. В пакра се получава, все има къде да се скатаеш, за да си изолиран от любопитни погледи.
За предпазването - и аз се замислям по въпроса, но още не знам какво ще правим. Трябва да се консултирам с док.

veset0 , аз от вчера се мъча да нося колан, но изобщо не обичам да ми стяга нещо и не мога цял ден да ходя с него, поне засега. Ако видя че има ефект, може и да си наложа волята да съм по-стриктна  Crossing Arms

Последна редакция: чт, 24 мар 2011, 22:07 от Mur

# 422
Mur благодаря за отговора наистина Консултантите от ЛЛЛ да дадаат идеи . Имам и друг въпрос към Консултантите от ЛЛЛ храня бебо на поискване и понякога докато заспи минават 2-3 часа в , който го кърмя по 2-3 пъти , суче по 15-20 минути има ли опасност да го прехраня. И нас ни започнаха колики понякога даже докато суче го присвива, при вас става ли така

# 423
Simple Smile

Здравейте мамчета,

кой с какво мляко дохранва? ние сменихме вече трето, ака само по веднъж на ден  Shocked (иначе когато ака не е твърдо, а като кашичка), вече не знам как да му помогнем на бебчо, само пръцка, свива крачета  Cry

Ние сме с Аптамил - ето това : http://www.shopmania.bg/shopping~online-khranienie~buy-adaptiran … pa~p-1515448.html  И ние свиваме крачетата и мрънкаме,ама колики...няма начин....Кърмата си е кърма,ама като няма... Cry

Имам и ВЪПРОС към мамите,които родиха секцио... Слагате ли си някакви стягащи колани или по-стегнато бельо ?

И мен това ме интересува.
И кога мога да започна данося такива пристягащи неща. Ако знаете каква мекица си влача с мен, вместо корем  Embarassed Grinning

# 424
Искам да пожелая успех на всички който са още 2в 1.Сигорни някой са изнервени от чакането да видят рожбите си казвам го защото с първата си бременост преносих 8 дена ,всеки ден се сабуждах със надеждата,че ще е днес не ми се излизаше от нас защото всеки срещнат ми казвашеХайде какво стана няма ли да раждаш,същото аз не искам или пък зависи от мен.То да не е с копче натискаш го и бебето излиза.Много е изнервещо знам го,мислете само за мига в който ще си гушнете малкото човече.КЪСМЕТ МА ВСИЧКИ И БАДЕТЕ МНОГО ТЪРПЕЛИВИ,МНОГОТО МИНА ПОЧТИ НЕ ОСТАНА. newsm10  love001

# 425
...mai4eto28, не мисля, че е удачно да изцеждаш кърма и да я даваш навън, тъй като тя трябва да се съхранява в хладилник. Не става просто да я сложиш в шишето, още повече че скоро ще стане много топло навън. Може би консултантите от ЛЛЛ могат да дадат някаква идея. И в тая връзка, и аз се питам като ena4 как ще се кърмим навън. Днес гледах в Южния парк една мама как седна на една пейка далеч от всички, обърна гръб на потока от хора и си нахрани детето. В пакра се получава, все има къде да се скатаеш, за да си изолиран от любопитни погледи.

Mur, mai4eto28, чудесно е, че обмисляте как да храните бебчетата вън, когато сте на разходка. Разбирам притесненията ви за това дали бихте могли да кърмите вън, някои майки вече ви дахода чудесни идеи и подкрепа за това. Кърменето вън би могло да е съвсем дискретно и незабележимо – има много удобни дрехи за това, а също една пеленка или шал, наметнати елегантно или пък небрежно през рамото ви могат да скрият от чужди погледи какво правите с бебчетата. Можете да си намерите и „ваши си” дискретни местенца, на които да се чувствате комфортно; ако имате компания от други кърмещи майки, вероятно ще ви бъде по-удобно да се отпуснете. Или пък, ако имате приятелка/роднина, която работи или живее наблизо, да ви приюти, ако се притеснявате да кърмите вън. Да накърмите бебчетата си вън може да ви спести време от цедене, носене на шишета, миене, стерилизиране и т.н. и да ви даде възможност да останете на разходка толкова дълго, колкото ви се иска.
Разбира се, ако кърменето вън ви притеснява и ви причинява неудобство, тогава вариантът с изцедена кърма е съвсем удачен. Прясно изцедената кърма може да се съхранява на стайна температура до над 10 часа, а на температура малко под стайната (например в хладилна чанта или друг охладител) - за над 24 часа (ако млякото е било държано на стайна температура преди да бъде поставено в охладителя, времето за безопасно съхранение в охладителя може да бъде намалено). Така че спокойно можете да храните вън с изцедена кърма, ако тя отговаря на по-горните условия. Хладилник/камера/фризер са необходими, ако възнамерявате да съхранявате кърмата за по-дълго време. Повече информация за съхранението на кърма може, ако искате, да видите  тук.

Пожелавам ви да откриете най-удобния и приятен за вас начин да храните бебчетата си и да се наслаждавате на хубавото време и прекрасната им компания.
Heart Eyes

Mur благодаря за отговора наистина Консултантите от ЛЛЛ да дадаат идеи . Имам и друг въпрос към Консултантите от ЛЛЛ храня бебо на поискване и понякога докато заспи минават 2-3 часа в , който го кърмя по 2-3 пъти , суче по 15-20 минути има ли опасност да го прехраня. И нас ни започнаха колики понякога даже докато суче го присвива, при вас става ли така

mai4eto28, не се притеснявай – поведението на бебко е обичайно за неговата възраст, а и сама си забелязала, че сукането освен, че го храни, също така го и успокоява и приспива. Няма опасност да го прехраниш - кърмачетата имат различни техники на сучене и ако не искат да се хранят, могат да сучат така, че да не поемат мляко или биха пуснали гърдата. Grinning

# 426
  • Лондон
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА ЧЕСТИТКИТЕ!!! (мерси на Пипилота, че ме е 'известила')
И ЧЕСТИТО НА ДРУГИТЕ НОВИ МАМИ!

Малкият се казва Dylan (не съм сигурна на бълграски дали ще е Дилан или Дилън, но май Дилан се пише), Голям излезе. 4.150kg, 58.5cm. Роди се на 22.03.2011 в 16.55.

И сега ще ви 'издразня' и аз по 'скречовки' Wink. Родих изключително леко, безболезнено и всичко беше по 'мед и масло'. Падна ми 'тапата' в 7 и нещо сутринта, и болките започнаха. Изкъпах се, оправих се, качихме се с майка ми и с малката в едно такси (мъжът ми беше тръгнал на работа) и 9 бях в болницата със 7 сантиметра разкритие. Питаха ме дали искам нещо - поисках си епидурална. Сложиха ми я в 9.30 и нататък беше просто песен. Човекът улучи точната доза! Усещах всичко, движех си краката и т.н., но НИКАКВА болка. Следобеда си поспах дори. Когато ме пипаха беше дори приятно (сериозно!). Единственият 'зор' беше докато изкарат главичката и раменцата, но дори и тогава не усещах болка. Родих дете 4.15 кила без епизиотомия (само с 2 малки разкъсвания). През цялото раждане не видях лекар. Само една акушерка, една студентка и анестезиолога. Всички бяха изключително мили и нежни. Семейството ми беше там през цялото време и само по време на активното раждане излязоха. Малката ми донесе цветя и много се радва на бебето. Сложиха детето на гърда веднага. Засука без проблем. Спа цяла нощ след това. На другия ден (вчера) ни прегледаха и ни изписаха. Изживяването надмина и най-смелите ми очаквания и беше изключително приятно. Пожелавам на всички неродили още такова! Успех, момичета, и ви чакаме да се похвалите скоро! Hug  Hug Hug

# 427
Amorevole, мерси за информацията. На инструкциите на моята помпа пише, че изцедената кърма се използва веднага или се съхранява в хладилник до 24 часа, а в камера до 6 месеца. От линка, който си дала излиза, че който иска, може да си носи изцедена кърма и в парка  Laughing Аз лично в парка мисля да кърмя, но се интересувам за възможностите за пренасяне на изцедена кърма за разни други ситуации.

# 428
  • София
За бебето-все нещо не е наред откакто сме се прибрали Sad,първо след като го изписаха го хвана жълтеница,обриви,гурлички на оченцето,после уж се пооправи мислех си че почна да суче както трябва-давах му на поискване и на 22.03 като бяхме на преглед се оказа че е 3250 и вместо да е наддал е спаднал около 70гр някъде и аз като се шашнах newsm45 и още лекарката каза че се е обезводнил и аз още повече ей така  smile3511  направо и ни каза да се цедя и да му додавам адаптирано а  аз хич  не исках изкуствена ама нали за добре и така кърма и после адаптирано ама той се мръщи и не яде АМ,навсичкото тогор само се успива и не суче както трябва,а от адаптираното колкото и малко да яде го хванаха по-силни колики,корема му се разду и рев ужас,дави се като го яде абе изобщо направо в чудо се видях smile3515 и на мен само ми се реве.Добре че снощи дойде една педиатърка вкъщи да го види и каза че  е добре не е обезводнен и че за неговото тегло от 70 до 90гр е нормално да яде и се разбрахме една седмица само на кърма и да видим живот и здраве как ще са нещата и освен това тук имам въпрос и към ЛЛЛ-лекарката ми каза да го храня първоначално сега на 3 часа и да има идна пауза от 6 часа и след като свикне вече и мине малко време тогава на поискване,според мена добре му се отразява този режим,добре ли е така,и освен това той много се успива като суче направо е голяма мъка на моменти и не иска да се буди ама се надявам това да отшуми,много искам да е само на кърма и ще съм много щастлива живот и здраве ако това се осъществи.Сега съм пощуряла да си вземем кантар и днес ходих ама много тежи и нямаше как да го нося и се и замислих дали изобощо има смисъл щото ще се вманиача сигурно само да го тегля и май ще се размина с кантар.

Здравей, janica25!
 Изглеждаш доста притеснена, но ето че лекарката от домашното посещение е казала, че детето изглежда добре и не е обезводнено. Имай предвид, че кантарите често имат разлика  и за това е важно детето да се мери на едни и същи. Кантарът, с който е установено, че бебето е спаднало на тегло, същия ли е ,с който е мерен предходния път? След седмица за контролния преглед в този кабинет ли ще ходите или в друг?

Може ли малко информация около вас, за да имам представа какво е вашето положение. В момента бебето само кърма ли приема или и друго (АМ, вода, глюкоза, чай...)? Ако приема друго, в какви количества за денонощие? Колко пълни напишкани памперса имате за денонощие и колко от тях са наакани? Ако в момента храниш с изцедена кърма, ще помоля да кажеш и каква е била бройката на памперсите докато сте се кърмили на гърда.

Здрави, доносени, будни бебета обичайно се нуждаят от поне 8 хранения за денонощие, по-добре 10-12 или и повече. Специалистите по кърмене препоръчват за сънливи дечица, с жълтеница ,недоносени, родени с ниско тегло, бавно наддаващи на тегло да имат повече хранения, защото често се оказва, че те сучат твърде вяло, за да се нахранят добре или спят непробудно, защото не могат да се събудят сами. Може би толкова дълга нощна пауза и едва 7 хранения за денонощие няма да са най-удачен вариант за вашия случай. Има вероятност също стомахчето на бебето да не побере тези милилитри мляко наведнъж. А дълги паузи между храненията и физиологично не са необходими на бебетата. Те обичайно се препоръчват с идеята да си почине стомахчето, но бебешкия стомах няма нужда от почивка, когато приема бързо смилаема кърма. А гладът е достатъчен симптом, че стомахът вече "си е починал"  Wink

Понякога, наистина се налага бебето да бъде хранено  с изцедена кърма, а не само на гърда, като спешна мярка, но храненето с шише крие рискове за успешното кърмене след това. За това, ако се налага хранене не от майчината гърда, поне първите 6 седмици от раждането на бебето би било добре това да става с лъжичка, чашка, спринцовка или по друг алтернативен начин. Мога да дам информация как се храни бебе по алтернативен начин, ако желаеш.

Вариант ли е за теб да опиташ да не спираш кърменето, а да помогнеш на бебето да приема повече мляко от гърдата?
 По-честото кърмене предполага по-голямо количество прието мляко за денонощие.
 Ако бебето бързо заспива на гърда, може да му помогнеш, като го разбуждаш с масажиране на ръчичка, краче, като с лек натиск масажираш вдлъбнатинката между ключицата и вратлето, може да минаваш лицето му с мокра ръка или да го махаш от гърда, да го разсъблечеш малко и отново да предложиш. Или да го държиш по-изправено докато суче(така се получава ефектна на куклата. Като лежи си затваря очите, а като се поизправи се буди).
 В рамките на едно кърмене може да кърмиш и от двете гърди, а за да помогнеш на детето да приеме повече мляко от всяка една, често помага компресия на гърдата. Ето обяснение как се прави: http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
 Ето и видео: http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA Или накратко обяснено - когато бебето спре да суче така, че да гълта мляко, обхващаш гърдата на известно разстояние зад ареолата с палец отгоре, останалите пръсти отдолу и притискаш, но така, че да не боли. Обичайно бебето започва да суче и гълта мляко няколко секунди след това. Като спре, отпускаш и ти(за да почине ръката). После пак .
 След като бебето спре да приема мляко и с компресия, може да го оригнеш, да го поразсъблечеш, за да се разбуди, ако е заспало, да му смениш пелената и да предложиш другата гърда, като на нея също прилагаш компресия.

Ще чакам отговори, за да видим дали мога да бъда полезна с още нещо.
 Каквото и решение да вземеш, успех  Peace

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 02:15 от skrech

# 429
За кърменето навън-специално за мен-не мисля,че ще е проблем.Не съм от много стеснителните Blush ,пък и американците хич не им пука от такива работи.Те са оперирани от това чувство срам.Виж моята кума е друга бира.Все се крие и покрива.Беше и се наложило да кърми малката в самолета веднъж и мъжът и я увещава да не се покрива със сто одеяла,а тя-ами я си изкарай ти оная работа на вън да те видя тогава Joy
Кърменето е толкова естествено нещо Simple Smile ,но пък като знам в Б-я какви са зяпачи не знам дали бих се навила да го правя на публично място.Може би на по-скътано местенце.
Нямам търпение да се стопли тук и да скитосваме по цял ден.Сега не смея да се отдалечавам много,че ако ревне гладна, навън е студено за смяна и кърмене.Само тука около блока-добре,че се намерихме с една рускиня та да бутаме количките заедно.
Ние бяхме при педи оня ден.Ивана е качила към 800 грама за 22 дена.Това въобще не ми е било грижа де.По скоро ме притесняваше това пусто хъркане.Знам,че е нормално за малки бебета,но тя (предимно вечер) буквално се дави в хрипове.Сега ми е по-спокойно след като той ме увери,че няма страшно,но когато връща кърма почти винаги и излиза през нослето и явно там си остава.Трябва да го издърпвам с помпичката всеки път иначе започва да плаче,а майка и докато се светне от къде е проблема doh
за коликите-освен лекарство номер едно-цицата,открих и това чудо- http://www.coliccalm.com/?gclid=CPaNkJfh6KcCFYa7KgodW3Jdaw
за сега съм много доволна-да видим по-натам как ще е.Все още тая надежда,че плачът може да не идва от колики.
katilias-при вас е топличко и вие май скитосвате по цял ден,та нямаш време да пишеш Simple Smile Сподели по въпроса с кърменето при вас.И още нещо щях да те питам newsm78 -пусти кърмачески мозък Laughing а а -дечицата ще стават ли български граждани?

Последна редакция: пт, 25 мар 2011, 08:19 от lilincho

# 430
Добро утро, момичета!
В предния си пост забравих да благодаря на всички за честитките за раждането на моите слънчица.
БЛАГОДАРЯ ВИ   Hug Hug Hug
 Честито на всички нови мами! Да са ви живи и здрави дечицата и само радост да ви носят!
За мамите, които са 2в1 пожелавам търпение и раждане като на eya.

За въпросите
1. Какво направихте с пъпа?   - на баткото все още го пазя, на Петьо падна в болницата на 4 ден и съм го прибрала при този на баткото, а на Стефо е останал в боницата ( той беше в кувьозче и така и не ни го дадоха, ами доктор ще става човечето явно). И на мен ми хареса идеята на ena4. Благодаря!
2. Мислите ли да правите питка за 40-я ден на бебо? - за баткото не съм правила, а за малките, надявам се да направя, но всичко зависи от тях, че май тогава ще остана без помощник.
3. Мислите ли вече за кръщене на бебето? - баткото го кръстихме лятото, нямаше годинка. Получи се страхотно кръщене -  в Копривщица, в църквата „Св. Николай”, бяхме си наели къща за събота и неделя. Определено и за малките ще направим нещо подобно.
4. На колко градуса стоите вкъщи и как са облечени бебетата? - в къщи е около 22 - 24 градуса. Облечени са с боди с къс ръкав и памучно гащиризонче с дълъг ръкав.
5. На разходка как ги обличате /завивате? – По същия начин като у дома, в одеалцата от изписването и в портбебетата. Слагам им шапчица или качулка.

Днес май ще имаме щъркелова вест от Миш, не е влизала от снощи!

П.С. Предложения за заглавия за следващата тема:
Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени!
МАРТенската ни дружина в РОДЕНИ вече мина!

Последна редакция: сб, 26 мар 2011, 07:40 от marys

# 431

Аз не успях да кърмя /поради две операции на едната гърда, която ми създаде голям проблем като се напълни с мляко/ и изцяло сме на АМ. Педиатърката ни изписа NAN Sensitive. Малкия я понася добре, коликите са ни леки /поне за сега/
http://apteka.framar.bg/30013791/%D0%BD%D0%B0%D0%BD-%D1%81%D0%B5 … D1%82%D0%BB%D0%B5

marys прекрасни са близнаците  Hug

# 432
Марис, първата тема ми хареса на мен повече, гласувам за нея! Peace
Аз тъкмо се похвалих, че коликите ни намаляха и снощи направо беше ужас. ShockedНе спираше да реве, а и през деня си попака. Така се зарадвах, че Ентерокинд помага, но май само 2 дни ни действаше. Или това, че спа 2 вечери може да не е имало общо с капките, просто съвпадение. newsm78Ох, да минават вече годните колики. Praynig
Момичета, кога бебетата започват да се хранят под някакъв режим? Сега са малки  и е ясно, че сучат, когато си поискат, ама не идва ли време , в което да хапват по-стабилно и да ги държи поне 3 часа едно кърмене?Голамо висене на гърди става вкъши, няма спокойствие. ooooh!
Мамите с големи деца-как приемат бебетата батковците и каките?Моят уж се радваше, ама оня ден се върна от градинка и аз преди да съм му обърнала внимание взех беба да я кърмя/то само това правим/и той:"Неее, не я вдигай, искам да си играем с теб!"Обясних му, че е гладна и трябва да я нахраня, за да порасне , за да могат да си играят,но на него така му е писнало все тя да е приоритет за мен сега и той трябва за всичко да чака, че му идеше да  цапардоса, ама се въздържа, нали ми е разумен. Heart EyesГадно му е все тя да е на първо мсто, а на мен ми е още по-неприятно , че така се получава, ама какво да направя-докато ми е на гърдата не мога да ставам и да обикалм стаята .А той се сеща все нещо да иска като кърмя.Иска да му изцедя портокал, да му дам нещо, което той сам не може да стигне, да му направя закуска... CryМъчно ми е , не е виновно детето за нищо, а трябва да бъде на втори план.

# 433
Здравейте мами,имам питане: ние сме на АМ APTAMIL за повръщащи деца и от няколко дни Петя започна да прави интервали от по 4 ЧАСА между храненията така за деня ни се събират 8 хранения които според доки било нормално.Ако има някоя мама с такъв интервал на хранене моля да сподели.Да кажа и за водата давам на бебка да пие само преварена вода без добавка на захар между храненията и тя си я пие.Връшам се да ви дочета докато Петя спинка.На неродилите още мами дано е скоро щасливото събитие.  bouquet

# 434
skrech, аз раждах в Тина Киркова, във Вип зала и присъствието на таткото,  който отряза пъпната връв на беба. И нямаше никакъв проблем да поставя бебето на гърдата още на 5-та минута.

Много ти благодаря за мнението и съветите. Вече от два дни сме и на нощно кърмене, да видим какъв ще е резултатът. Освен това вчера реших да приложа кърмене кожа върху кожа, т.е. аз гола до кръста и бебка гола по памперс и резултатът беше кърмене на всяка гърда по 20 минути и след това от приготвена добавка 70 мл, беба изсука едва 30, като си заспа доста спокойна. Според мен не е лош резултатът, и смятам днес пак да пробвам.

Съветът да пробвам да намаля добавката все още ми се вижда леко рисков, но съм решила в рамките на седмица да давам само по 70 мл, т.е. да не увеличавам с по 10 до 10 ден. Искам да накарам беба да суче повече от гърдите.

Определено големия ми проблем е, че тя доста се успива на гърдата. Пробвах някак инстинктивно нещо като компресия, но сега ще погледна по-задълбочено как точно се прави.

Ако можеш да ми изпратиш малко повече инструкции как точно да цедя на ръка, защото изпитвам затруднения с това и още за алтернативните начини за хранене с шише (беба суче доста активно от спринцовка) ще съм ти много благодарна.

Да ви се похваля, че вчера ни падна пъпчето и цял ден ми беше едно такова странно…. Все си мислех, че единствената ни физическа връзка с беба е вече минало и това много ми липсва. Явно хормоните ми вилнеят още.

Честито на всички нови майчета и успех на момичетата, които още чакат Големия Миг.
Освен това , честито Благовещене на всички ви, само благи вести ви пожелавам.
   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт