Не ми дава развод

• 33 998
  • 66
  •   1
Отговори
# 30
Да се намеся и аз. Аз съм в подобно положение. От година и половина сме във фактическа раздяла, но живеем в жилището на родителите ми. Подала съм иск за развод по негова вина - така ме посъветва адвоката, после във всеки момент можело да стане по взаимно съгласие. Всъщност това беше моето желание. След като получи документите, започнаха изпълненията - внесъл е насрещен иск, но не си е платил таксата. Обясни, че не знаел, че трябва. Сега чакам да му връчат писмо да плати таксата. Не желае да напусне жилището и няма начин да го принудя да напусне. Мислех, че след 30 години брак го познавам добре, но се оказа, че съм сбъркала - липсва му каквото и да било достойнство.
Междувременно намерих обяви от вестници, които е ограждал - търси си жена, която да е обезпечена и да го прибере. Дано се уреди, но на тази възраст ще е трудно.
Чудя се колко време ще продължи това мъчение. Само за да му връчат моя иск отне точно 3 месеца!!! Моят адвокат казва, че не може да отлага до безкрай, но моето търпение е изчерпано.

# 31
Моят адвокат казва, че не може да отлага до безкрай, но моето търпение е изчерпано.
Това какво означава?Колко най-дълго може да продължи?

# 32
Детка-петка,ти ме уплаши. Как само да му връчат иска отне три месеца? Що за разтакаване е това,ние да нямаме цял живот пред себе си да чакаме системата да се натутка,пък после скъпите ни бъдещи бивши да благоволят да се явят в съда.....На мен моята адвокатка ми обясни,че при дела от такъв характер съдиите не търпят много-много да им се размотават и безкрайно отлагане не върви. Дано да е така.....
И как сте във фактическа раздяла,след като на практика живеете заедно? Че и жена си търси,нямам думи....Това е ужасно за теб,да го търпиш при подобно положение,но май наистина нямаш вариант да го принудиш да си тръгне. Аз изкарах луд късмет,че си тръгна /жилището е на родителите ми/ .Да ти кажа,сякаш се родих втори път. Сега ми е тихо,спокойно вкъщи,няма пиянски изпълнения,скандали....Е,сега идва всяка вечер да види детето,но се застоява не повече от час,а това се изтърпява някак си. Не че като се сети не излива пак помия върху мен,но все пак накрая си тръгва и като завъртя ключа зад гърба му,се успокоявам. Успех на всички момичета в такава ситуация!

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 22:20 от sad_woman

# 33
Естел, и аз това се чудя - колко ли може да продължи Thinking

sad_woman, да, 3 месеца!?! Призовкарката не е идвала в къщи да му връчи исковата молба. Накрая трябваше адвоката да се оплаче на няколко пъти на шефовете й, тя дойде една неделя следобяд.
Раздялата е "физическа, интимна и финансова". Година и половина преди да подам молбата не сме си говорили. На него не му пука, а аз се стопих от нерви. Важното му е да има кой да го издържа и да се грижи за него.
Нямам вариант да го изгоня - трябвало да се бием, да викаме полиция, да има свидетели, за да се оплачат родителите ми в прокуратурата с искане да ни изгонят (и двамата, защото още сме семейни и закона го защитава, имал право да живее в семейното жилище).
В тази връзка - ако някой знае друг законен начин да го изгоня, моля, нека подскаже. Че вече не се издържа.
Ти наистина си късметлийка, че си е излязъл сам.
Да, търси си жена, изрязал е някои от обявите, други е отбелязал да ги проверява. Това не ме интересува, но говори що за човек е.

# 34
  • София
В тази връзка - ако някой знае друг законен начин да го изгоня, моля, нека подскаже.
Може би трябва да потърсиш помощ от юристите.
Може да прочетеш тази тема от форума на lex.bg
http://lex.bg/forum/viewtopic.php?f=7&t=11940&st=0&s … 3586a82c80b21d37c
Може да намериш решението за себе си.

# 35
sad_woman ,

Да не те плаша , но като инфо .
Когато заведох дело за издръжка ( преди развода ) , 5 месеца БНД беше неоткриваем , за да му връчат призовката  #2gunfire

Накрая адвокатката ми издейства да му я връчат на местоработата .

# 36
miss piggy, благодаря. Ще изчета, дано намеря някакъв изход.

# 37
Здравейте на тези,които четат и пишат в темата ми. Включвам се,за да изразя безкрайното си възмущение от бавната и тромава съдебна система у нас. Не че откривам топлата вода,но досега не ми се беше налагало да се сблъсквам лично с нея. Накратко. В понеделник внасяме исковата молба за развод в съда. Оттам нататък в срок от една седмица ще го издирват да му връчат призовка. След което има едномесечен срок,в който той трябва да отговори на исковата молба. Към средата на месец май ще стане ясна датата на първото заседание по делото,която ще е през юни. На първото заседание се приемат и разглеждат внесените от страните документи и нищо повече. След което трябва да се надявам делото да се е паднало на съдия,който ще почива август и септември,за да има евентуално още едно заседание през юли. В противен случай чакам принудително до септември,да свърши съдебната ваканция. И през всичкото време дотогава той ще си прави каквото си иска,както и в момента,а аз няма да имам никакъв шанс да го спра.....Тази вечер се прибираме с детето и го намирам вкъщи. Не се сетил да включи отоплението,да е топло като се върнем,но се сетил да седне на компа и да си човърка фермата във фейсбук.  Ако благоволи да ми остави някакви пари,трябва да съм благодарна,ако не-никой не може нищо да му каже през това време,докато родната съдебна система се натутка.И в случая става въпрос за изключително просто дело,без намесени имуществени спорове и т.н. Ами ако беше по-засукано? Тогава с години ли щяхме да се влачим?....Така,споделих си възмущението с вас,защото повечето сте минали вече по този път и ще ме разберете. Благодаря на тези,които прочетоха това. Спокойна нощ,дами!

# 38
sad_woman, съжалявам, но явно това е системата. Както писах по-горе, аз чаках 3 месеца да му връчат исковата ми молба. И това е по вина на призовкарката - тази група може да си прави каквото си иска и нищо не можеш да направиш. След това чаках 1 месец той да даде отговор. Внесъл го е в съда, но не е платил таксата от 25 лв. От началото на март чакам да му връчат нареждане да си плати таксата. И за това може да чакам 3 месеца #2gunfire
След като плати, до 1 месец трябва да дам отговор и чак след това ще насрочат дело. Както пишеш, всичко това може да откара до зимата. А имаме и имущество да делим.
Дано не полудея до края.
Аз поне съм независима финансово от него (по-скоро той зависи от мене). Но през цялото време трябва да го търпя в къщи - няма начин да го изгоня.

Да си пожелаем търпение и успех!

# 39
sad_woman ,

Споделям възмущението ти , но такава е реалноста.
Наистина има дела , които се влачат с години .
Аз ти казах как беше при мен с делото за издръжка .
Внесох молбата в началото на декември , а първото дело беше в края на май  #2gunfire

Търпение и нерви да имаш ...

Детка-петка , вашето жилище на родителите ти ли е ?
Не може ли те да подадат молба срещу съпруга ти , че искат да се изнесе ?

# 40
sad_woman, съжалявам, но явно това е системата. Както писах по-горе, аз чаках 3 месеца да му в. А имаме и имущество да делим.
Дано не полудея до края.
Аз поне съм независима финансово от него (по-скоро той зависи от мене). Но през цялото време трябва да го търпя в къщи - няма начин да го изгоня.

Да си пожелаем търпение и успех!
Всичко се изнася  на търг и вилиците и лъжиците..

# 41
happy mama, жилището, в което живеем и се води семейно, е на родителите ми. За да искат от прокурор да напусне къщата, трябвало да има скандали, да се бием и т.н., за което трябвало да има свидетели. И пак ставало с дело.

sunman, защо на търг? Все си мислех, че общото ни жилище ще се присъди на двамата - по 1/2 на всеки, защото е придобито по време на брака. Обзавеждането в апартамента му го харизвам, няма да се занимавам да деля. Няма друго за делба, не вярвам да се стигне до разпродаване. Но никога не се знае.

# 42
  • София
Аз нещо не разбирам. Чия собственост е жилището?
Ако не е ваша собственост, тогава не би могло да бъде семейно.

# 43
miss piggy, оказа се, че семейно жилище е това, в което живеем. Няма значение чия собственост е, дали е общо, на родителите, под наем. В моя случай живеем в къщата на родителите ми и това е семейното жилище. Отделно имаме апартамент, който е придобит по време на брака и по закон е на двамата. Но не живеем в него.

# 44
     sad_woman, разбирам възмущението ти, но в този случай проблемът не е в тромавата съдебна система, а в законовите разпоредби. Не знам в кой град живееш, но за по-големите градове срок за връчване на призовката от една седмица е смешно малък. Имай предвид, че в съдилища като София, Варна, Пловдив, Бургас, призовкарите разнасят по 50-60 призовки на ден, а може и повече.
     Едномесечният срок от датата на връчване на призовката е задължителен, съдията не може да го пропусне, каквото и да е делото, дори най-елементарното. Разглеждането на дела през съдебната ваканция 15.07-31.08 по принцип е забранено. Изключение правят бързите производства - дела за издръжка, за незаконно уволнение ... Така, че ако някой реши да си облекчи работата и да ти гледа делото през лятото, за теб е чист късмет.
     Да приключи едно дело за 6-7 месеца си е съвсем разумен срок, нищо тромаво няма в това. Ако искаш сравни и със сроковете в други държави. Само за сведение: Върховният съд на САЩ насрочва дела в срок между пет до осем години след постъпването им. Ако съпругът ти беше приел да се разведете по взаимно съгласие /тогава месечен срок не тече/, делото ти щеше да приключи за 2 до 3 месеца.

С този пост не целя да се конфронтирам, а да те подготвя за това, което те очаква. Влезе ли веднъж в съдебна зала, делото би трябвало да приключи в едно заседание /ако мъжът ти не прави опит да протака/, и след приключването му съдията има месечен срок да напише решението. Ако няма обжалване, решението ще влезе в сила в 14-дневен срок от съобщението, че е изготвено.   

Общи условия

Активация на акаунт