Отбиване?

• 65 310
  • 835
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Момичета, аз вече искам да отбия- знам, че ще ми кажете, че е твърде рано, но.....ние вече сме захранени и без това май нямам много кърма-малкия наддава по 300-400 грама на месец(поне последните два месеца беша така). Само, че се кърмим  доста пъти още-поне три  кърмения имамеп на ден. Сутрешното, вечерното и понякога, но доста рядко в 6 вечерта или през нощта по един път, но.....сме с тенденции да спрем и нощното-поне няколко вечери вече си спи детето. Въпросът е, че понякога като дойде 6 часа си чувствам гърдите доста подути...... Какво да правя ако реша наистина да спра.....? За сега до 17-ти със сигурност ще продължим, но искам възможно най-скоро да преустановя. Какво ще ме посъветвате-мога ли на тези месеци да му давам кисело млекце подсладено.- Само моля без да ме критикувате много-повтарям знам, че е рано, но не мога повече. И знам, че постепенното спиране е по-добре ,но.....посъветвайте ме все пак.

Здравей, P_paneva! Simple Smile Браво за успешното кърмене! Ти си дала най-=доброто за тези 4 месеца на детето си!  Hug Би ли споделила, моля те, какво те накара да спреш да кърмиш? Може би кърменето ти причинява болка и дискомфорт? Ако е така, има тук прекрасни консултанти и помощници, които биха ти помогнали с радост. Ако не, ако твърдо си решила да отбиваш, ето моя съвет. Кисело мляко в никакъв случай. Можеш да го предложиш чак на годинка. Вариантът е адаптирано мляко, но да не те плаша - може да си докарате някои проблеми, като запек, колики, алергии. Просто трябва да видиш кое АМ (адаптирано мляко) е вашето. Също така недей да спираш кърменето отведнъж. Ще си докараш само главоболия и то големи, а и детенцето ти ще е под стрес. Започни плавно да намаляш кърменията, като компенсираш с много гушкане, разсейване, занимания. Ако почувстваш неприятни усещания в гърдите цеди по малко, до като почувстваш облекчение. Другият вариант е, да даваш кърма и АМ паралелно, но за да не се претовари стомахчето на бебето, можеш да го дръпнеш от гърдата по някое време, преди да е свършило със сукането. Но това може силно да разстрои детето ти.  Ще се радвам много, ако преосмислиш решението си и продължиш да кърмиш, но дори и да не го направиш, никой няма право да те съди!  Hug

# 601
Какво ме кара да искам да спра....? Ми много неща-най-вече причината, че всички около мен в това число и мъжът ми, ме възприемат само като една голяма "цица" . Съжалявам за израза, но...си е така. Само малко да помрънка малчо и веднага се почва-дай му да яде,  гладен е, защо го държиш гладен. Отделно е проблемът, че не мога и не мога да  отслабна така, както аз искам. Искам най-накрая да се почувствам и аз жена и  не ми говорете, че това било най-голямото щастие-да кърмиш детето си. Сигурна съм, че от това по-полезно няма и достатъчно ми е кофти, че едва ли не съм толкова жестока с детето си, но.....не издържам вече. И без това абсолютно никой не ми помага с него и съм долепена до него 24-часа в денонощието. А като реша да изляза с него някъде-примерно на кафенце или да платя някоя и друга сметка, който ме види все изрича думи като : "Леле, къде го водиш това дете-ще измръзнете". Иде ми да го цапардосам някой път. Все едно съм го извела чисто гол на улицата. Но както и да е-май се отклоних от темата. Искам да кажа, че от скоро забелязвам, че малкия ме ползва и като биберона. Особено сутрин, когато се предполага, че имам доста кърма, то просто суче-нищо не преглъща.Е като изключим първите 2-3 минути-тогава преглъща. Определено мисля, че и млякото ми намалява.
Иначе нашата лекарка ми беше казала да го захраня още след 3-ия месец да го захраня. В момента имаме три хранения през деня със зеленчуково пюре, плодово пюре и кашичка. Когато му давам зеленчуковото и кашата, не му давам мляко. Само при плодовото първо давам млекце и после пюрето. А за киселото млеко-и аз мисля, че  е рано, но тъй като една позната ми спомена, че тя давала на малката, та се  зачудих....Но както и да е-няма да му давам.
Благодаря ти ,sugar baby! Оценявам мнението ти. Hug

# 602
  • София
p_paneva щом вече го чувстваш като тежест отбий, но поне почни да даваш АМ, млякото трябва да е основната храна на бебето, поне до 1 годинка, а твърдите храни ги въвеждай по-бавно и в по-малки количества, за бебето млякото е най-добрата храна, от една страна по-малко алергии, от друга има повече хранителни вещества от колкото в едно плодово пюре, освен това плодовото пюре не може да замести хранене, то е за междинно хранене, нещо като следобедна закуска преди вечерята... Говори с твоя педиатър кое АМ ще е най-удачно да почнете, не знам защо всички педиатри все бързат с пюретата и попарките. За всичко има време, не се разстройвай и отбий щом вече не искаш да кърмиш. Най-важно е ти и твоето бебче да се чувствате добре и да се обичате, останалото са подробности. Peace

# 603
  • Варна
То детето още няма 5 месеца и има вече три хранения с пюренца и кашички по съвет на педиатъра и като чета дори има заместено хранене, което под годинката е... хайде, няма да кажа недопустимо, но силно непрепоръчително Tired Аз не бих се доверила на тоя педиатър и часа да ми каже, но майката щом му вярва... Може и той да препоръча кисело млекце Whistling

И за да не е спам - вчера не сме се кърмили изобщо. Опитах два пъти, но той само гризва яко и след това почва да дъвче и да пуска, изобщо не се и опитва да засуче. Явно вече наистина няма нищо за сукане и сме на финала. Е, мисля, че добре се справих Confused

# 604
  • София
P_paneva, щом кърменето не ти доставя никакво удоволствие, по-добре е да отбиеш. Simple Smile И запомни добре - това няма да те направи лоша майка! Ти пак ще му даваш всичко от себе си!  Hug Не позволявай на никого да те съди за начина на хранене на детето ти! Нито съпруг, нито непознат! И да ти кажа, заслужаваш адмирации, задето имаш смелостта и доблестта да си признаеш, че кърменето не ти харесва. Много майки лъжат, че им спряла кърмата от раз и така заблуждават други неопитни мами.
Относно захранването - и моето мнение е, че сте започнали малко раничко, даже сте и заместили хранене. Склонна ли си да си смениш педиатъра? Ако да - сега е момента, през декември можеш да го направиш. Ако и ти си за ранното захранване - вече сте почнали, продължавай така. Но за бебето е по-добре да бъде захранено по-късно Simple Smile Много успех ти желая с отглеждането на бебчо! Simple Smile

# 605
Здравейте!  Hug Записвам се да следя темата, имам намерение да отбивам,но засега нямам никаква идея кога и как ще стане това. ThinkingЗнам, че отбиването е дълъг процес, подготвена съм психически, че ще отнеме поне няколко месеца, ако не и година. Понякога ми писва и си казвам: Стига! Naughty, но това е само моментно, а в действителност досега не съм отказала на дъщеря ми кърмене. Тя е една малка хитрушка, не ме дърпа, когато иска да суче, а идва да ме гушка и целува, и ми шепне: "Мамо, нани!" Flutter Просто сърце не ми дава да й кажа "не", пък и на мен съшо ми е приятно да суче, сгушена в мен.
Кърмим се често: сутрин, няколко пъти през деня, вечер и нощем. Средно по 6-7 пъти на денонощие. Иска ми се да ги съкратим на 2-3, но честно казано не си представям как ще стане, пък и как ще се отрази това на гърдите ми. В неделя бях навън цял ден, баща й я гледа. Вечерта гърдите ми бяха препълнени, твърди и ме боляха. Ако махнем кърменето през деня, ще се налага ли да изцеждам на ръка или бързо и от само себе си ще спрат да се пълнят?

# 606
  • София
почни постепенно намаляване, те от само себе си ще се регулират и няма да ги чувстваш пълни, не трябва да изцеждаш и грам. Почни с обедното, ако заспива на гърда, вместо това нахрани я добре, дай и водичка и й кажи, че е време за сън, легнете двете или я сложи в креватчето, не и давай въобще да суче, дори да мрънка, ако почне много да реве и се разстрой, чак тогава и дай. След това махни сутрешното. Най-трудно ще махнеш вечерното и нощните. Аз с нощните процедирах така: първо давам вода, след това гушкане, люлеене и вече ако много се разстрои и не може да заспи чак тогава давах цица, така постепенно почна да разрежда и накрая остана само вечерното преди сън и едно сутринта към 5ч.
Дано да съм била полезна  Peace

# 607
  • София
Записвам се при вас да следя темата. Кърмя вече година и 2 месеца, но от известно време кърменето взе да става съвсем осъзнат процес и вече по-скоро прищявка и лигавщини, отколкото хранене. Вече ме гони, вдига ми блузата, иска си сама, при което вместо постепенно да намаляваме, то увеличаваме броя кърмения. Отеделно на това взе да изпада в истерии когато не пуска мляко, тръшка се, хапе ме, а след повече от година кърмене ви е ясно, че като е сукала преди по-малко от два часа, няма как да има мляко, затова реших, че вече е време да променя нещата в посока отбиване. Ще се радвам да следя как стават при вас нещата и особено ако има някой с опит с подобни ситуации да сподели как е минало отбиването  Hug

# 608
За мен нормалното кърмене не трябва да продължава повече от 1 година, даже и една година е много. Общо взето щом на детето му избият зъбки е време кърменето да прикючи! Това за продължителното кърмене и прекрасното детско здраве и хубавите зъби и бла бла е мит, всичко е генетично заложено. Да не говорим, че гърдите на жената стават ужасни....и се налага интервенция от пластичен хирург!

Но все пак не искам да засегна никого и всяка майка може да вземе сама решение как и докога да кърми детето си!

# 609
  • София
За мен нормалното кърмене не трябва да продължава повече от 1 година, даже и една година е много. Общо взето щом на детето му избият зъбки е време кърменето да прикючи! Това за продължителното кърмене и прекрасното детско здраве и хубавите зъби и бла бла е мит, всичко е генетично заложено. Да не говорим, че гърдите на жената стават ужасни....и се налага интервенция от пластичен хирург!

Но все пак не искам да засегна никого и всяка майка може да вземе сама решение как и докога да кърми детето си!

А какво да прави майката на дете, което на годинка няма още и 1 зъб в устата си? А това, че гърдите на жената ставали ужасни и се налагало оперативна намеса е точно бла-бла и мит  Peace Другото са си научно доказани факти Simple Smile

# 610

А какво да прави майката на дете, което на годинка няма още и 1 зъб в устата си? А това, че гърдите на жената ставали ужасни и се налагало оперативна намеса е точно бла-бла и мит  Peace Другото са си научно доказани факти Simple Smile

А какво да прави майката на дете, когато е на 1 година и е на ясла? Да си носи кърма в шише ли?!

# 611
  • Варна
А що не оставиш майките да си преценяват в шише ли ще носят или ще ходят да кърмят в яслите? Кво ти влиза в работата, аман от надничане в чуждото канче. Ти ква си, някакъв гуру ли?

# 612
  • София

Може и кърма в шише да носи, стига да й е удобно и да има кой да го даде на детето  Wink А по-лесния вариант е да си кърми детето сутрин и вечер, както и през почивните дни!   bouquet

А какво да прави майката на дете, когато е на 1 година и е на ясла? Да си носи кърма в шише ли?!

# 613
  • София

Може и кърма в шише да носи, стига да й е удобно и да има кой да го даде на детето  Peace А по-лесния вариант е да си го кърми сутрин и вечер и през почивните дни!   bouquet

# 614
  • до едно тепе

Е чак пък толкова категорично бива ли. Всеки има право да си кърми колкото му душа иска. Аз кърмих до 1,3 и отбих, защото ми омръзна, а и той не се сещаше вече-аз го подсещах вечер преди лягане. Ако беше проявил по-голяма привързаност може би щяхме още да се кърмим. Peace
Отбиването като активен процес ми отне 3 месеца. Махах кърмене след кърмене докато една вечер просто забравихме Wink . Първо махнах дневните, после нощните, сутрешното и накрая вечерното Whistling

Общи условия

Активация на акаунт