данък печалба при продажба на апартамент

• 3 415
  • 3
  •   1
Отговори
  • Munich
Здравейте,

Имам въпрос относно данък печалба при продажба на апартамент. Доколкото знам, от година-две има закон, който гласи, че ако продаваш имот в рамките на три години след придобиването му, се дължи данък върху печалбата. В нашия случай става въпрос за апартамент в София, купен на зелено преди 5 години. Споменавам, че е купен на зелено, защото имаме два документа и не знаем, кой от двата е меродавен – единият е нотариално заверен договор за покупка на жилище от 2006а година, а другият е нотариалният акт, издаден в края на 2008ма, след завършването на сградата. Т.е. според първия са изтекли трите години, според втория не. Нямаше да ви занимавам, ако бях получила информация от някъде, звънях на сто места, само в НАП съм се обадила на поне 5 номера, но никой не може да ми каже нещо със сигурност, разсъждават, кое било логично да се вземе предвид, но със стопроцентова сигурност никой не ми дава информация. Живея в чужбина и не съм много наясно вече с много административни въпроси в България. Може ли някой да ми помогне с информация, ако има точен отговор на въпроса ми или да ми кажете към кого да се обърна? НАП, данъчни, адвокат? Прегледах библиотеката в подфорума и не намерих отговор, позволих си да пусна нова тема.
Много благодаря предварително на всички, които ще отделят време за отговор!

# 1
дилИпилИ,
Като отчетен период плащането е извършено през 2006г!
/визирам изготвянето на т.н 'БАЛАНС"-А/П/
Обаче като "Жилищен имот" е към момента на Акт 16 !  newsm78

newsm78"По смисъла на наредба на СО жилищен имот е не само жилище, но и право на строеж или право на надстрояване за жилище, вещно право на ползване на жилище и застроен или незастроен урегулиран поземлен имот, отреден за жилищно строителство (§1, т. 1 от допълнителните разпоредби на наредбата)."

newsm78 51. (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) "Недвижим жилищен имот" във връзка с прилагането на чл. 13, ал. 1, т. 1 е недвижим имот, който към момента на продажбата или замяната може да служи за задоволяване на жилищни нужди.

Щях да бъда категорична,ако вместо
единият е нотариално заверен договор за покупка на жилище от 2006а година
,имахте Нот.Акт за преотстъпено право на строеж!
Договора не те прави собственик на жилището.

За да не те подвеждам,професионален отговор ще ти дадат тук:
http://www.odit.info/
конкретно : http://www.odit.info/?s=3&c=2

ИЗВАДКИ ОТ ЗАКОНА ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА:
В сила от 01.01.2007 г., последно именение ,публ. в ДВ. бр.99 от 15 Декември 2009г.
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

а) (изм. – ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;

б) до два недвижими имота, както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години;

Последна редакция: сб, 19 мар 2011, 10:10 от Анонимен

# 2
  • Munich
PAV1, много ти благодаря за отговора и линка, сега и там ще го постна.   bouquet

# 3
дилИпилИ,
Обаче като "Жилищен имот" е към момента на Акт 16 !  newsm78

newsm78 51. (нова - ДВ, бр. 113 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) "Недвижим жилищен имот" във връзка с прилагането на чл. 13, ал. 1, т. 1 е недвижим имот, който към момента на продажбата или замяната може да служи за задоволяване на жилищни нужди.

ИЗВАДКИ ОТ ЗАКОНА ЗА ДАНЪЦИТЕ ВЪРХУ ДОХОДИТЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА:
В сила от 01.01.2007 г., последно именение ,публ. в ДВ. бр.99 от 15 Декември 2009г.
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:

а) (изм. – ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) един недвижим жилищен имот, ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години;
Прехвърлянето на собственост върху недвижим имот съгл.чл.18 от ЗЗД, става с нотариален акт.

Чл. 18. Договорите за прехвърляне на собственост или за учредяване на други вещни права върху недвижими имоти трябва да бъдат извършени с нотариален акт.

дилИпилИ,

Конкретизирай като дати документите:

1.Договор /плащане/ на груб строеж 2006г
2.Акт 16 ("Удостоверение за въвеждане в експлоатация на строеж")/неизвестна дата/
3.Нот.Акт/за какво/ 2008г
Дискусията тече : http://www.odit.info/?s=6&i=245061&f=2

Общи условия

Активация на акаунт