Re: Бременни майки в чужбина - 35 тема

• 27 150
  • 716
  •   1
Отговори
# 690
  • далечно
здравейте бъдещи майчета! минавам да ви нагледам и да поздравя новите попълнения с добре дошли и леко бременеене  Hug

Галче мила, давай го по-спокойно! Добре, че всичко е било наред  Hug Иначе и къща се сменя и всичко, ама в този период си трябва почивка, не щади таткото  Wink

За паспорти от консулство - отнема страшно много време ! И в Будапеща, и в Милано, ми бяха казали 6 месеца от подаването (за което ти трябва бг акт за раждане, т.е. имаш и предходна стъпка). В резултат на което и двете ми деца са без бг паспорт  Confused (малката даже и гражданство няма още).

Другото нещо, което изпитах на собствен гръб след като се омъжих през 2003 г. и след 5 месеца поисках да си сменя документите за самоличност в БГ беше, че процедурата описана от Тони за това, че чуждата община уведомява консулството ни в държавата, което подава инфо към БГ пак се бави много по вина на БГ дипломатически служби: колкото и смешно да звучи, пести се от дипломатическа поща (май има 2 или 3 годишно и блазе ти, ако ти трябва нещо тъкмо като е заминала)....

При мен за 5 месеца от сватбата 'тъкмо' бяха пристигнали документите от унгарската община в бг общината ми по местоживеене, но не бяха ъпдейтнали ЕСГРАОН-а и беше голяма борба, завършила с паспорт издаден на 31 декември  hahaha  #2gunfire 

И аз бях чувала, че това ужасно посолство в Милано ще го затваят, но след това пък чух, че нямало да го затварят и така се моля да не ми се налага скоро да установя.  Между другото вече издават и временни паспорти (май 6 месечни)- с които за разлика от пасавана (валиден само за прибиране в БГ) може да се пътува из други държави.

# 691
Момичета много ви благодаря за отзивчивостта и бързите отговори. HugЗа името се успокоих ooooh! разпитахме и се установи,че можем да си го запишем както ние си решим.С две с три имена с бащино име и така нататък,само за да няма грешка после няма да е зле да се напише точно и ясно пълното име не бебето предварително.Да се надяваме че няма да се появи по късно някакъв проблем с името.
Tony_st благодаря ти за информацията.Ще разпитам как стоят нещата и тук в Италия и най вече с тези временни паспорти-дали и какво е нужно за издаването им,за да можем да се преберем с  бебчо до БГ и от там вече да му извадим български паспорт.
Пффф гомяма каша ми се струва всичко,особено като се има на предвид че веднъж ни се наложи да обикаляме за информация по даден въпрос по институции и на 3 различни места отидохме и на трите тогава ни даваха различна информация(напълно противоречаща една на друга) #Crazy-
Да се приготвя  за същото и сега,дори по сложно ми изглежда всичко,дано само да няма проблеми и накрая всичко да се нареди както трябва ooooh!
А за Българското ни консулство в Милано търсих информация в интернет-там пише че от 1 май вече е затворено Thinking....направо ужасно ако наистина е така CryИмаше някакъв телефон звъняхме веднъж никой не вдигна.Сега ще разпитаме тук как стоят нещата с документите за бебето и ще търсим пак информация или институция която да върши дейностите или част от тях за нас българите в нужда(надявам се да има такава в Милано,защото ще е ужасно ако трябва да се ходи до Рим за издаването на какъвто и да е документ:2gunfire:)

# 692
Галче Hug добре, че сте се разминали без всякакви последствия. Ти си имаш и малката да наглеждаш, така че инцидентите е малко трудно да се разминат.
Аз от началото все се страувам да падна или някой да ме стресне. Мъжът ми все успява - тпй е като малко дете и поняга се отнасям към него като към такова. Вчера едвам и аз не родих. Той мого обича да подмята някой неща, особенно тези дето лесно се чупят, и изтърва в краката ми една стъклена бутилка. добре, че не пострада никой и се оттървах само с лека контракция от стреса.

Loreley дано наистина да е вярно за тези временни (6-месечни) паспорти. Много се радам че се отби да ни нагледаш.  Hug

veronika886 ако получа инфо за Милано ще ти пиша. Ти къде си около Милано?

# 693
Галче, внимавай бе, жена! Пази се, това е най-важното. Аз да не те плаша, но тръгнах да раждам Никола след един удар в корема - свекър ми без да се усети ме удари с кофата за боклук, докато я прибираше, а аз излизах от помещението, където трябваше да я прибира... и 24 ч. след това Нико вече се беше родил. Не знам дали това е причината, или времето си му беше дошло, но си имай едно на ум и се пази. Гледай таткото да помага когато може и така.

Иначе Рая посвикна с бебето - предимно го целува и иска да го гушка. Друг е въпросът, че като той спи тя крещи и точно тогава решава да пее на микрофона, или да свири и настава такава дандания, че не знам това бебе как спи изобщо... Като цяло свикна с него, макар че имаше един период, в който като го чуе да плаче и идваше да я гушкам, за да не го гушна него...но и той отминава лека, по лека...

Loreley, ти направо ме отчая с това, че още нямате паспорти на децата. Искрено се надявам тукашните служби да са по-бързи и да си спазват европейските директиви, че да нямаме проблеми с паспорта на Нико. Иначе в България поне уж ги спазват, защото изпратих документи в НОИ за обезщетението ми за майчинството и се оказва, че бързичко си вършат работата...дано и в общината да са така. Praynig

# 694
  • далечно
[
Loreley дано наистина да е вярно за тези временни (6-месечни) паспорти. Много се радам че се отби да ни нагледаш.  Hug

вярно е за временните паспорти, едни познати тук извадиха на новородената си дъщеричка преди около 2 месеца, явно точно преди в Милано да клопнат кепенци. На теб обаче не беше ли мъжът ти италианец? Тогава вадите италиански паспорти и когато ви скимне и имате време оправяте и българските  Peace

Loreley, ти направо ме отчая с това, че още нямате паспорти на децата. Искрено се надявам тукашните служби да са по-бързи и да си спазват европейските директиви, че да нямаме проблеми с паспорта на Нико. Иначе в България поне уж ги спазват, защото изпратих документи в НОИ за обезщетението ми за майчинството и се оказва, че бързичко си вършат работата...дано и в общината да са така. Praynig

Всъщност ние нямаме бг паспорти, защото аз реших да не си усложнявам живота и си караме в унгарските, които станаха бързо и безболезнено Peace И на летището в БГ не ме спират, ако пътувам сама с децата (макар че превентивно сме направили тези безумни декларации от таткото).

На Мартин му изкарах БГ акт за раждане, т.е. вече си е двоен гражданин. На Нора още не съм извадила акт за раждане, тъй като предпочитам на място да го направя някога, когато си отидем. Та затова не са ми притрябвали бг паспорти...някой ден ще извадим. 

В БГ община ще ти спазят сроковете (както и в чуждата), проблемът е, че с дипломатическа поща/по служебен път (т.е. през консулството) много се бавят документите поради факта, че много рядко има дипломатическа поща. Т.е. от момента, в който документите напуснат чуждата община, до момента, в който пристигнат в България (Конуслски отдел, после твоята община по местоживеене) е тъмна Индия...Но пък дано при вас в Белгия да е различно, кой знае, все пак Брюксел е...

# 695
Калалили чак сега прочетох за това което ти се случва и много се натъжих. Пожелавам ти да се съвземеш по-бързо заради бебчо. Само мога да си представям в момента какво ти е.

Галче радвам се че не се стигнало до сериозни последствия.

Последна редакция: пн, 20 юни 2011, 17:50 от Lara8

# 696
Проблемът е, че аз хич не си сядам на дупето. Или по-скоро по цял ден си седя на дупето и после искам да се раздвижа Blush
И с Диди бях така, но явно тази бременност ми е писано да не ми е скучно. Ще видим какво още ни чака до края Crazy

# 697
Tony_st много се радвам, че Рая започва да приема Нико и няма ревност.
Искам да те попитам за НОИ, че и аз след раждането ще трябва да се занимавам с тях. Докато бях в БГ и от една приятелка от Англия, получих инфо, че за майчиството трябва да отида до тукашния международен отдел на НОИ (или как-то и да  наричат подобна институция в Италия) и там да си заявя, че трябва да получавам майчинство от БГ. Там подписвам нянакви докумнти, че няма доходи в Италия, а само от БГ и самата институция си корспондира с НОИ и доколкото знам до 2 месеца се изплащат майчинството до края на 135 дни, май на куп, без да ме занимат персонално с кореспонденцията. После доколкото знам ще трябва да пратя и документи до счетоводството, където съм работила, за да можат те да подадат другите документи за продължаване на майчиството до 410 дена.
Във връзка с казаното до тук исках да попитам, доколкото разбирам ти сама си изпращаш документите до НОИ. Може ли да ми разкажеш малко по-подробно за тази процедура и кави точно документи си пратила, за да се задейства раждането. Превеждала ли си ги?
Благодаря предварително.

Loreley ти си права, че мъжът ми е италианец, но за паспортите се радвах за останалите, които след раждането трябва да ги вадят, за да могат да пътуват мъниците, че си спомням епопеята с моите приятели в Англия.  Hug

# 698
Ирина, това което са ти казали може и да е така, но при мен нещата стоят малко по-различно. Тук сме, защото мъж ми работи, а аз бях по майчинство с Рая. След 2-те години си пуснах отпуската и Нико се роди, та специално питах в НОИ за това как ще се случат нещата при мен. Тъй като аз тук не работя и работата ми в България е важна за мен, затова проучих въпроса в НОИ на място. Дадоха ми и тел. на международния им отдел, ако искаш може да звъннеш и да провериш конкретно за твоя случай как стоят нещата: 02 926 16 22, 02 926 16 47. Обясниха ми, че след раждане на детето, трябва да изпратя акта му за раждане, в България необходимо е да се преведе и да се внесе в НОИ от работодателя. Моите документи вече са в НОИ и до края на месеца очаквам да преведат първите суми: за 45 дни със задна дата от датата на раждане на детето. После всичко си плащат както си му е реда - месец за месец. Обясниха ми, че си спазват европейските директиви и няма проблем. Вчера звънях да си направя справка до къде са стигнали нещата и ми казаха, че е добре да им изпратя и медицинските документи за престоя в болницата и домашното лечение в къщи /мен ме изписаха на 2-рия ден и после идваха в къщи 10 дни поред всеки ден/ които може да са им от полза, та сега приготвям тези документи. Peace

# 699
  • на Дъждовен остров
Момичета зачекнахте темата за майчински от България и паспорт на новороденото.

При нас бебето ще получи паспорт тук, но за БГ ще трябва да го регистрирам в моята община.  Мисля срока беше до 6 месеца след раждането.  Точно не виждам как ще хукна с новородено бебе да летя до БГ и глобата ми отново е в кърпа вързана.  Ама какво пък вече съм свикнала да ме глобяват с техните измислени закони, че трябва месец след като си подписал в чужбина да си регистрираш брака в БГ и да си подновиш документите.

Майчинските реално изпращат ли ги от БГ?  То не става ли само в слушай ако докажеш, че тук работи мъжа и двамата попадате под минимума на месечния доход?  Освен това за каква месечна сума говорим от БГ? 

Изивнявам се за въпросите, но ми стана интересно.

# 700
  • Cyprus, Пловдив
Здравейте,момичета  Hug
Ели,ти не беше ли вчера на лекар,няма те  newsm78
Всичко това,което пишете ми звучи ужасно объркано  Rolling Eyes дори не знаех,че като си подписал извън Бг трябва да регистрираш и в Бг,аз не знам кога ще си ходя в Бг,ама така като гледам май няма да ми стигне само 1 месец да оправя всички документи  и още нещо-тъй като напуснах работа някъде към 6-ти месец от бременността имам ли право на някаква помощ от Бг или не Rolling Eyes
Погалете коремчетата от мен  Hug

# 701
  • на Дъждовен остров
Здравейте,момичета  Hug
Ели,ти не беше ли вчера на лекар,няма те  newsm78
Всичко това,което пишете ми звучи ужасно объркано  Rolling Eyes дори не знаех,че като си подписал извън Бг трябва да регистрираш и в Бг,аз не знам кога ще си ходя в Бг,..
Спокойоно, по закон като подпишеш, родиш или ти издадът тамошен паспорт трябва да уведомиш властите в БГ.  Обаче те винаги ще намерят причина защо трябва да платиш глоба, така че споко.  Ако ти е за първи път глобата ще е около 50 лв.  За всяко следващо провинение ти увеличават цената по техни решения. 
Ти по скоро си приготви достатъчно време в БГ, ако ще си сменяш паспорта с новата фамилия.  Защото там ги уведомяваш, ама след това за да ти излезе името с новата фамилия в технтие компове им трябва минимиум 2 седмици.

Аз много съм се замислила дали да ги уведомявавам за тукащния ми паспорт. Какво ги интерисува тях.

Иначе бебето ще го регистрирам за да си има ЕГН, но за помощите от БГ ми стана интересно.

# 702
Ели, чакаме новини Praynig

# 703
Здравейте момичета, днес бях на тест за гестационен диабет, дадоха ми 500мл вода с ужасно много захар вътре, набодоха ме няколко пъти и сега ще чакам резултати. Доки е малко притеснена заради +11-те ми кила. Хремата още малко ме мъчи, мъж ми се оплаква че хъркам нощем ама мисля че отминава постепенно.

По повод на имената пък се замислих сега та да ви питам тези които са женени за българи - аз взех името на мъжа ми и понеже подписахме в бг имах възможността да си звема женското окончание А на фамилията. Въпросът е сега бебка каква фамилия ще има. Ако да речем таткото е Иванов, аз съм Иванова бебето как ще е?

Elisalou наистина изчезна и това означава само едно, чакаме включване  Simple Smile

Дарка твойто бебче как е? Храни ли се, спи ли? Гледам и лентичката не си сменила Simple Smile

Галче пази се повече! И аз трудно свиквам с новите си габарити, най-редовно минавам през някви тесни пространства, например между стена и стол като по навик си мисля че има достатъчно място да мина и като си одера корема и съм много учудена какво ли пък стана сега  newsm78 Забравям че напред съм толкова широка колкото и настрани, с една дума обла  Grinning А блузите ми постоянно са окапани на корема Simple Smile А ти защо си без лентичка? Теб знам че май септември те чакаме но кога?

# 704
Момичета зачекнахте темата за майчински от България и паспорт на новороденото.

При нас бебето ще получи паспорт тук, но за БГ ще трябва да го регистрирам в моята община.  Мисля срока беше до 6 месеца след раждането.  Точно не виждам как ще хукна с новородено бебе да летя до БГ и глобата ми отново е в кърпа вързана.  Ама какво пък вече съм свикнала да ме глобяват с техните измислени закони, че трябва месец след като си подписал в чужбина да си регистрираш брака в БГ и да си подновиш документите.

Майчинските реално изпращат ли ги от БГ?  То не става ли само в слушай ако докажеш, че тук работи мъжа и двамата попадате под минимума на месечния доход?  Освен това за каква месечна сума говорим от БГ?  

До 6 м. от раждането институциите са задължени да препратят документацията до твоята община. Не знам за глобите, но едва ли някой очаква да хукнеш с бебе на ръце да му оправяш документите, още повече, че за българския акт за раждане не трябват двамата родители, но за издаването на международен паспорт си трябват и двама и при подаването и при получаването и детето също трябва да е там.

Аз се омъжих в България, но пък близо година след това не си бях сменила личните документи...е, не ме глобиха, ама трябваше да ми изплатят един хонорар и като не отговаря името ми на предишното не искаха да ми преведат парите, та бързо, бързо си оправих документите..Simple Smile

Майчинството си ми го плащаха докато беше плането - до края на втората година. Първия път си раждах в София и всичко си беше както си му е реда с болничните и т.н. Майчинство се плаща на всяка майка, дори на неработеща - има някакво минилано изискване за социално майчинство, но не съм на ясно какво е точно. Това за доказване на доходи и т.н. важи за детските надбавки, които са в размер на 35 лв. за дете..но аз и тях не ги получавах в България, защото и тогава бяхме "богати". Майчинството се определя на базата дохода на майката за 18 месеца назад от раждането - това през първата година, а втората е минималната заплата за страната.

darka, и твоят случай е по-особен. Мисля, че имаш право, но колко и кой трябва да се погрижи за документите ти - нямам представа. Може би да звъниш в НОИ и да питаш там.  Peace

Hirsen, няма причина и бебка да не е Иванова. Peace Това, което някой беше писал по-горе важи само за бащиното име, т.е. според някакъв закон в България детето трябва да носи бащиното си име, дали ще има окончание ОВ/А накрая е решение на родителите, но фамилията си е с окончание за мъжки, или женски род. Peace Например детето на приятели се казва Дара, по баща е Емил, а фамилията и е Ганева, та като цяло името ѝ се пише така: Дара Емил Ганева и това е ОК дори в България. Peace

Общи условия

Активация на акаунт