131 Размирни дни, жасминови нощи - арабски мами, тук ли сте още?

• 53 858
  • 754
  •   1
Отговори
# 660
  • В един зелен, неспирен поглед, там далеч...
Добро утро  Hug
Чак ме е страх да сложа една картинка на кафе, а така обичам...  Mr. Green

Лю, недей си слага автобан, моля те. Тъкмо ти дойде ищах за писане, да вземеш да споделиш още нещо за пътуването, беше обещала.

Пишеше из нета, че 15,16 и 17-ти са горещниците. Ето малко инфо затях

Празниците са в чест на огъня и са считани от традиционния народен календар за трите най-горещи дни през лятото -15, 16 и 17 юли.
В Южна България дните са известни с наименованието Люта. През Горещниците в различните райони на България празниците носят разнообразни названия. В северните части на страната те са известни под името Чурлига или Пърлига,  а третият ден се нарича Марина огнена, тъй като е посветен на Света Марина - покровителка на градушките. Затова не се извършва никаква селскостопанска дейност, т.е. не се работи на полето.
Освен това забраната важи и за домашна работа. Не трябва да се пере и мие.
Заради  страх от пожар домашните не палят огън и не поддържат огнището. През този период не се пече и хляб.
Хората са вярвали, че ако някой наруши забраните – градушка или пожар ще унищожи реколтата. Те са осъзнавали, че природата е по-силна от тях, затова  тачели тези празници и спазвали стриктно забраните.
По принцип тези празници са съпроводени и с молитви за дъжд, свързани са и с гадания. Правят се прогнози за времето през януари, февруари и март. В някои краища на страната се извършва и ритуално къпане на болни и здрави хора в лековити  води.

Така,че внимавайте като излизате, особено с малките дечица.

Ние днес заминаваме за малко към южното черноморие.Така, че до след няколко дена  Hug

# 661
Добро утро!!

alvera,  аз ще сложа кафето. Казаха, че това е най-добрата ми страна, нека се докажа поне  Joy Joy Joy  Приятно изкарване на моренцето  Hug

# 662
Добро утро,

Предимството на автобана (както магистрално го е нарекла алвера) е в това, че можеш да го отмениш, или прекъснеш за малко, изцяло по собствено осмотрение.

Не мога да не споделя какви кошмари сънувах вероятно под влияние на Уговия лексотан. Сънувах, че отиваме семейно на почивка, а то се оказва концлагер и ме разделиха от мъжа ми и детето ми, наоколо паркираха военни самолети...подсъзнателно ми се иска да съм еврейка ли, кво ли, какви бяха тия концлагери...

Любе, аз да пия ли от кафето, моята дозичка да не е отровна? От вчера само ми пробутвате някакви съмнителни субстанции.

Алверке, мятай закуски и кафета, то ако е само от време на време е интересно, но напоследък не се траеше...което не е само мое мнение, a и на половината тема, но не смееха да си кажат от добро възпитание, или от страх да не развалят дружбата със съфорумките. И понеже аз нямам подобни страхове, нито съм обременена от добро възпитание, дадох гласност на проблема. Не бях чувала за тези горещници...Приятна почивка!

Никито, по всичко личи, че скоро предмет на пътеписите ми ще бъде родината. Мъжът ми напоследък 'откри' Родопите, от няколко дни разучава карти, гледа снимки във flikr, запаметява имена на общини, градове и селца...и рече, че за какво да сме харчели за разни  австрии и норвегии като там не било толкова красиво.

Ясмин, тъжна новина, още повече на фона на събитията в Сирия.

За които, впрочем, малко съм озадачена, . Най-обичам инфо от първа ръка, но не говорите много.  Не ми се занимава с официалните медии, да си губя времето да отделям истина от лъжа....Не беше ли Сирия предполагаемо стабилна и не се ли ползваше президентът с доверието на народа?
А кюрдската гледна точка? Шило ще се изкажеш ли по нея? Или просто да ни държите в течение какво става без да се впускаме в дискусии.... Простете,ако все още имам проблеми с разбирането на понятието 'отчетна тема' (трета година вече се опитвам) . Някак не ми се връзва именния ден на някой да да заслужава по-спешна отчетност отколкото всекидневната надвиснала опасност над близки и познати...

чао докато пак реша да наруша бана

Последна редакция: сб, 16 юли 2011, 15:25 от Люспа

# 663
  • сред маслини и портокалов цвят
Днес кафе нямааа-ето ви лимонада Mr. Green
Като гледам температурата навън, може и да и се зарадвате. Laughing

Лю, много удобно нещо е туй "автобана" Mr. Green И аристократично изглежда, уравновесено  също. Едно време в тая тема тропахме с краче, пишехме прочуствени прощални писма и т.н. инфантилни глупостти.
Аз ако реша да ви напускам, ще го направя стилно- с автобан, щото най-мразя драми и глезотии. Simple Smile

Относно това какво става в Сирия- едва ли ще намериш пълна и достоверна информация.
Още си има привържаници президента, доста . Другите, дето не го щат също са доста. В началото искаха само промени, щото им идваха в повече корупцията, бюрокрацията, беднотията, невъзможността да говорят каквото мислят, скапания нет Mr. Green и т.н. Ако тогава президента беше взел мерки за промяна на конституцията и скорошни избори, нямаше да се стигне до там, докъдето се стигна. Сега вече чувам, че му искали главата...
Това е което се вижда с просто око, какво друго се случва знаят управляващите(би трябвало де, ама знае ли човек) и разните там сценаристи, режисьори, продуценти...
Накрая бедните пак ще бъдат бедни, а някои и мъртви. Ама то е така с революциите открай време...
Чувам, че покрай суматохата са се появили хора(и от двете страни), които насъскват други хора на религиозна основа...

Толкоз, жега е, готвя, наглеждам пералнята, че напоследък почна да се разхожда из кухнята, докато центрофугира, Елма ми виси на цицата, Карам ми ходи по главата.

Пийте си лимонадата, мацки Laughing

# 664
Привет момичета ! Hug
Честито на всички , които са имали повод да празнуват !
Пожеравам ви много здраве и сбъднати мечти !  bouquet

Благодаря ви за подкрепата и молитвите !  bouquet
Нещата се подреждат много добре , в момента сме във времено общинско жилище за което беше голяма борба . Имаше и заплахи , но на края победихме , което е много хубаво .
Септември месец се надявам да ни дадът нова и голяма къща , но за сега е само мираж в пустинята .
Децата тук се чувстват чудесно играят на вън до късно и сами пред блока , не е като в центъра на града , ако не ги изведа да са си у дома .
Вече ходихме и на плаж , и на терасата и басейна им пълня с вода да играят та купона тече .

Жасмин , в тая жега лимонадата е супер като идея , ще направя и на дребните след малко . Мерси за идеята !

Приятен неделен ден !

# 665
Люспа, 4естно казано не знам дали има кюрдска гледна то4ка за дереджето в Сирия. Предполагам, 4е нито кюрди , нито араби, нито християни и мюсюлмани имат интерес да се влошава положението. Ако не бях по май4инство , щях да имам информация, всъщност и сега мога да си поискам да ми изпратят бюлетин, но не ми се занимава.
Само дано по=скоро се оправят нещата. И аз отсега се притеснявам за мъжа ми, нали трябва да ходи скоро за поредната операция на крака... ще умра от притеснение.

Nawel , 4естито! как искам и аз мой собствен дом....

# 666
Здравейте девойки  Hug

Аз се включвам пак по едно такова сънливо време, дремя пред компа на работа и отпийвам от кайвето... няма да пускам снимки, че пак ще ме набедят, че съм много добра  hahaha hahaha hahaha

Люспе, взимай от кафето, не съм в настроение да се мръщя, пък и ми писна да ми е кофти, та реших да сменя тактиката  Joy Joy Joy Нали сме и такова време преди рамаданско та гледам повече хубави неща да правя, пък дано и ми се случват  Praynig Peace Praynig Peace Praynig Peace

Ясминке, супер си е лимонадката, тук минава 46  #Crazy и ще ми се отрази добре  Hug целувки на малчовците   bouquet

Науел, най-доброто е басейна за децата. Толкова да му се радват  baby_neutral

Шило, стискам палци, дано всичко мина наред иншаллах Praynig Praynig Praynig

Имам още 2 работни дни и излизам във ваканция за следващите 10  Laughing Laughing Laughing майка ми ще е тук до 25ти и смятам да се метнем малко по пътувания. Искам да я заведа до Абу Даби и Ал Айн. То не че има кой знае какво да се види, ама както се казва да стигне до Рим и да не види папата....

Хайде това е за сега от мен!

Лек ден на всички ви!!  Hug

# 667
MägÎÇ £ùߊ ♥, аз пък си мислех,4е е заминала майка ти

Абе Люсяпа, тва по къв повод е обле4ено така ? http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=458539191783&set=p … ype=1&theater    http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=456368121783&set=p … 3&type=1&theater

ох, пълно със снимки на деца и майки и бащи. Дали са в пакистан, мн модерни дрешки  и какви са дундави бебетата

http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=456368506783&set=p … ype=1&theater  ето и това като махараджа обле4ено :–

# 668
Ееееех, момичета, посмях се, постреснах се, понатъжих се за тези дни, в които не съм се вясвала. Rolling Eyes Да си призная и аз бях от тези, които правят драми Embarassed, ама си простихме виртуално и вече надали така детински бих си тръгнала. Всъщност не мисля и да си тръгвам, добре си ми е тука, с кафе или без кафе, с караници или без, с инфо или без, без темата не мога, па макар и 1 път на цяла седмица да пиша.  Flutter А и намерих прекрасни дружки сред вас, не виждам за какво да се сърдим, всички сме различни и не винаги сме в своя апогей.  Peace Та да си простим и да се прегърнем както каза Шилото виртуално. Peace

Лю, вдъхновителко на моя постинг, недей да смяташ, че Уго спи, тя работи, ама на друг стан.  Mr. Green Peace Hug Ами за Сирия какво ад ти кажа, всеки различно казва, едни от страх, други защото при тях е такава реалността. Ето, в нашето село имало полицейски час от вчера, в други селища няма, някак си е много локализирано всичко, като на огнища. Дано се оправят нещата. Аз съм оптимист.  Praynig Praynig Но иначе за революциите, ето, наскоро четох една книга, а сега и друга ми попадна, в която все за обикновения човек се говори, как той винаги е безглас и винаги потърпевш.  newsm78

Ясминке, много съжалявам да прочета всичко това.  Embarassed Embarassed Видях, че си ми звъняла, но докато изтърча, затвори.  newsm78 Аз не съм си платила мобилният тия дни, та не мога да избирам. Ще чакам.  Hug

Алвера, приятно море, и на мен ми се ходи, но от самата мисъл да тичам в неусвест по плажа ми става зле. Ще почакам. Flutter

Науел, честито жилище, радвам се, че сте на по-добро място.  Peace Със здраве да си го ползвате.

Шило, значи и тебе ще те мислим как се притесняваш... Embarassed

На всички неспоменати хубавици поздрави и прегръдки.   bouquet

Последна редакция: нд, 17 юли 2011, 15:31 от amal

# 669
Посръбвам си доволно от студената лимонада (макар, че при нас лятото май свърши) и чета вече съдържателните постинги. Да, и аз забелязвам, че с времето сме усвоили умението да се справяме все по-мъдро и зряло с проблемите, и драмите значително намаляха.

И добре че го изобретихме тоя автобан... Ако направиш някое гръмко прощално изказване, а после се завърнеш неустоял на магнетизма на темата, изглеждаш смешен. А сега можем да се завръщаме с достойнство.

Ах и кафето пристигнало. Аз тогава да предложа от моите палачинки, не съм ги снимала, но са с куркума. Без нея ми изглеждат анемични.

Амал, и аз ги чета тия книги за революциите, и то не стига че обикновения човек е потърпевш, ами май се оказва, че и въобще не е той инициатор на революциите  Sad

За Уго не помня кога съм казала че спи, но с нетърпение очаквам да видя резултатите от дейността и.

Любе, Ал айн ли беше това емирство дето е в оазис в пустинята? Щяха да ме водят в някакъв град-оазис там, но излезе пясъчна буря дето щяла да затрупа колата и умрях от яд. Дано майка ти има повече късмет от мене.

Науел, добре че са ви дали общинско жилище макар и временно. Аз имах подобни мераци по едно време, но като ми казаха, че в нашата община чакането е средно 10-12 години.... Shocked  Сега си садя градината и въобще инвестирам във временното ни жилище.

Ясмин, и аз така с двете деца. Особено като легнем да ги приспивам, едната заспива на цица, другия иска да му правя масаж и в такава поза се усуквам, че кама сутра ряпа да яде.

Шило откъде ги изравяш тия картинки, като видя подобно облекло ми се повръща. Пише, че е първия рожден ден на бебето Памперс-пакистан, но на тортата има около 8 свещички. Не знам, не мога да го разтълкувам, това явно е някой празник, за който в темата все още не сме чували  Mr. Green

до скоро

Последна редакция: нд, 17 юли 2011, 16:22 от Люспа

# 670
Люспе, май да, за него казваха така. Много е зелено навсякъде, сигурно за това са му лепнали това име.

Времето тук е супер горещо + влажно.  Sick По новините съобщиха, че ще стига до 46  #Crazy #Crazy толкова съобщиха, пък то кой знае колко още от горе е.

Хайде лека вечер на всички.

# 671
Ясмин, съжалявам за бебето на етърва ти Hug. Представям си каква трагедия е за семейството ви. Дано намерят утеха! Съпругът ти  колко време ще остане в Сирия? Дано нещата там се нормализират, макар че вече и на мен не ми се вярва като гледам новините.

Науел, честито ново жилище bouquet. Радвам се, че се чувствате добре в него. Стискам палци скоро да се пренесете и в голямата къща и всичко да се нареди както го желаете Praynig

Айа, благодаря за комплимента Hug. Да, диетата беше успешна, свалих 10 кг за трите месеца + още 2  след като я спрях. Обаче има едно голямо ОБАЧЕ - на тези килограми преди 10 години изглеждах по коренно различен начин в сравнение със сега. И тук вече диетите няма да помогнат. Трябва да започна да спортувам, а толкова да мразя да се напрягам физически Embarassed Mr. Green. Тъкмо реших да правя коремни преси, правих четири вечери и на петата сутрин така ме сецна кръста, че не можах да помръдна цяла седмица след това Joy

Ние бяхме при децата за почивните дни. Този път се разделихме по-трудно от предишния Tired. Те плакаха, искаха да си ги прибираме в Сф, на нас ни стана много тъжно и така. След това в унисон с настроението ни, се развали и времето, валя ни дъжд, би ни градушка, накрая изгоря динамото на колата и се прибрахме без фарове, габарити, аварийни, мигачи и тн. Чистачките естествено също отказаха, та мъжът ми слиза няколко пъти от колата на магистралата да чисти предното стъкло. Добре, че не ни отнесе някой както бяхме незабележими без светлини.

Поздрави на всички, автобаннати, небаннати, черпещи и нечерпещи  с кафета Mr. Green Simple Smile

# 672

честит рожден ден АД!!!!!!!!!!! Успех във всяко начинание,лек път постарах се подаръка да е подходящ  и прекрасни спомени!!!!!

лю да си наема ли телохранител  newsm78 Mr. Green Mr. Green Mr. Green ,съжалявам ,ама и аз малко като една съфорумка ,не мога лесно да се оттърва от някои свои навици  Embarassed Embarassed Embarassed

Nawel честито жилище  Hug  bouquet

астарта добре,че сте се прибрали невредими . bowuu И браво за свалените кг.   bouquet

амалче  дай някоя идея,че нещо моите се пресушиха от жегата  Laughing

алвера да се отчетеш с подходящ тен  Hug

Ние така сме избелели,откакто сме на нощен режим ,решила съм някой ден да се боядисам в черно с лилави кичури,но дали няма да заприличам на Мортиша  newsm78 newsm78 newsm78
Иначе Маугли има подобни идеи,да съм я боядисала ,но в розово  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

шило не си ли ядосала пак някоя бабичка  newsm78 Mr. Green

# 673
  • София
Айде, време е за роман от моя  страна, провокиран от постовете на Люспата.  Mr. Green
Като за начало да се представя.Смених професията, от детективка се превърнах в пенсионирана русалка, каква трансформация само.. Joy Не се смейте. Промяната дойде в резулатат на впечатляването ми  от лафа на една мама на морето. Тя беше с габарити, подобни на моите и оправдаваше  пред  5-6 годишната си дъщеричка невлизането си във водата с това , че е пенсионирана русалка от остров Мако.Нали знаето онова филмче Н2О, оттам явно й е дошла идеята.  Жената беше просто  в цикъл  и  така отбиваше набезите на детето да влезнат заедно в морето.Страхувала се да не й порасне опашка като във филмчето.Оттам заимствах ника, преведен обаче на швабски,ей така  за колоритност. А с тази промяна трябваше да си намеря и някоя тлъста русалчица за аватара. Но се справих.Та така, приключих с представянето.
Автобан..Звучи ми  малко като магистрала. hahahaНо пък ми харесва свободата, която дава.А не като при мен.Навремето се засегнах уж, заинатих се и дълго време не се вясвах.Ама пораснах, поне на килограми.. Joy И сега много повече ми трябва за да си тръгна от темата.И в буквален, и в преносен смисъл.В буквален не виждам какво толкова би разтърсило нервите ми, че да ме прогони.А в преносен,  като се замисля, май пак е в буквален, с тези габарити и крик не може да ме измести.Тъй че , тук съм си - желана или не.Това, че не се вясвам напоследък често , няма връзка с нежелание да пиша или с отгчение някакво, а просто пак си ме въртят моите проблеми, с които не искам да ви занимавам.  Днес не, но утре, отивам отново при доктор, този път за консултация при професор от ИСУЛ.Бързо подпалих моторетката, като лекуващата ме лекарка изрази опасение от трайно намаляване на слуха при едното ухо, въпреки приетите вече не знам колко медикаменти и  направени процедури. ooooh!
Иначе какво ново около нас - жега, жега и пак жега. Радвам се откровено, че пътуването до Йордания отпадна. Embarassed Не бих издържала тези темеператури, а и не би ми било спокойно.Не подценявам медицината там, но си ме е страх с това ухо какво би се случило.Станах някаква достойна за пресмех ревла, ама не съм вярвала, че толкова може да боли.Ето, успях и да се оплача.
Момите иначе карат една безметежна ваканция. Спят до късно, ядат по много, гледат филми, четат книги, разбира се не задължителните.. hahahaНо поне не ми тровят нервите.А и да се карат всъщност, ако са ми отляво - слабо ги чувам.
Сборно ще поздравя всички имали повод да празнуват.Че иначе ще пропусна някого.
Алвера, хубаво изкарване на моренцето!
Ясмин, много тъжно.Наистина съжалявам.
Поздрави на всички принцеси.
А за завършек на романа - леко дразнение за Люспата.  Hug Имам днес РД, одъртях с още годинка. Та ви черпя за здраве, като оставям засега  на вашето въображение почерпката.Не защото ме мързи да сложа нещо или ме е е страх от гнева Люспов Laughing, а защото чакам да видя онова, което кще ми поднесат девойките.Днес, тоест вчера, бях надлежно уведомена, че отборно ще правят тържествен обяд, както му е редът - с предястие, първо, второ ястие  и десерт . Има два възможни развоя на събитията.Или потрошават всичко, изцапват цялата къща и баба им ме застрелва, че съм им позволила подобно своеволие или по случайност нещата минават гладко.В първия случай по обективни причини почерпката няма да мога да я снимам.Във втория ще го направя, а дали ще става за ядене - това е друг въпрос. Ако след снимките не се появя, ще имате причини да се двоумите за отсъствието ми.Дали е провокирано от продължващите болки в ухото или  от хранително неразположение..
Спирам, че изръсих тон глупости по нощите.Но автобан заради тези небивалици няма да си  наложа, вие си знаете, че не винаги съм в ред и ще ме извините.А сега съм и в  идеалния център на Сатурновата дупка, ако така й се викаше на тази преди датата на раждане и малко след нея.. Mr. Green

ПП Мерси много, Уго!

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 01:24 от eine in Rente gegangene Nixe

# 674
Ooooooo,

Дебела пенсионирана русалка почти глуха с лявото ухо на немски, малко ти е длъжко новото име, но много се зарадвах на завръщането ти. Обикновено не проверявам толкова късно темата, защото съм най-на запад и всички спинкате преди мен, но тази вечер нещо ме подтикна да надникна.

Терминът 'гняв люспов' - звучи много мащабно, почти библейски и ме кара да се чуствам някак...значима. Въпреки, че никой не успях да уплаша.

А като каза, че момите четат книги, но не от списък, ме загриза любопитството какви списъци се дават в днешно време на учениците...Какви книги трябва да четат през лятото? По очевидни причини повечето книги, които бяха задължителни за нас няма да ги има сега, та ми стана интересно....

Шило, днеска се озовах без да искам в един ресторант, оказа се кюрдски. Седнахме, но после решихме да поискаме храната опакована да си изядем в парка, та тая храна само дето не ме уби с безвкусието си. Джаджика безсолен,  шауармата и тя, сосовете, с които пожелах да ми я облеят нямаха никакъв вкус. И нали вече бях в парка не можах да вдигна скандал. Такава ли им е храната, или вкусовете ми рецептори са безвъзвратно увредени от индо-пакистанските манджи?

Астарта, и ти може да се опиташ да отговориш, предвид на регионалната близост, забравих да спомена, че бяха иракски кюрди.

Ясмин, преди три дена щях да ти споделям една работа, ама после като яхнах метлата съвсем ми излезе от ума...Винаги съм си те представяла точно като новия ти аватар. Реших, че си се снимала нагласена, но после някой ме разочарова много с разкритието, че това било някаква певица.

Уф, айде лека нощ, че ние още не сме във ваканция. тука училища и детски градини приключват другата седмица.

Последна редакция: пн, 18 юли 2011, 04:13 от Люспа

Общи условия

Активация на акаунт