1. В какъв срок след смъртта на някого е възможно да се предявява иск към наследниците му относно негови задължения?
Баба ми е починала 11.2004г. Имала е задължение към Топлофикация около 1000лв, което е било при държавен съдия-изпълнител.
Преди седмица майка ми получи покана за доброволно изпълнение на задълженията - вече от чстен съдия-изпълнител, възлизащо на 2800лв. общо, вкл. главницата, лихви още около 1000 лв и около 600 лв.такси по Тарифата към ЗЧСИ (последното дори идея нямам какво е).
От смъртта на баба са минали повече от 6г. и никой не си е дал труда да потърси тези пари с оглед избягване на лихви.
2. Това допустимо ли е и какво може да се направи? При смяна на партидата никой не ни е уведомил за такова задължение, тъй като вече е минало при съдия-изпълнител и партидата е била "изчистена" от него.
3. Какъв е редът на обжалването?
4. Какви ще са последствията, ако не се плати доброволно?
Нямам против да платя главницата, но за лихвите... да ме извиняват!

Питах по мейл Федерацията на потребителите, както и в темата за чридическа помощ. Моля, ако някой има практически опит, да сподели

И после, както е цитирано от съдебната практика, харчат пари по загубени дела и несъбираеми суми по изтекла давност, отделно екстрите им по кабинетите. А потребителите си плащаме (нямам неплатена сметка)... Пак казвам, не оспорвам главницата, ама защо не са казали за нея маааалко по-рано?