проблем с болничен

• 3 708
  • 25
  •   1
Отговори
Мили дами, моля да споделите вашият опит ако имате подобен на моя проблем! Бременна съм в 5 месец и още от началото ми се наложи да излезна в болничен. Отидох при моя акушер генеколог на 04.01 да ме регистрира и да ми издаде болничния. Той ме регистрира, но поради други причини,които не са свързани с бременността се наложи да ми издаде болничен от 06.01 и така първичния болничен се получи с разминаващи дати (едната дата е от прегледа, а другата е датата на издаване). Има си обяснение за това разминаване, но НОИ ми пратиха писмо, с което ме оведимяват, че болничния (заради това разминаване) е пратен за проверка от комисия. Проблема ми е, че звъня по телефона, но никой нищо не знае още и ми бавят парите.Не знам вече към кой да се обърна да търся сметка как така оставят бременна без пари и да не знае дали въобще ще й одобрят болничния...Моля ако някой е минал през това да каже дали е пращала жалба или е ходила да се разправя с някой...Аз звъня в НОИ, но те ми казват че тази комисия е независима и нищо не могат да направят освен да чакам.Благодаря предварително.

# 1
това с разминаването на датите ми се струва доста невероятно..какво е значнието кога си била на преглед и от кой ден ти е болничния..според мен нещо те баламосват. При мен няма никога съвпадение между  преглед и дата на болничен. Все пак ти желая късмет и дано скоро се оправи проблема

# 2
Не, проверих в закона, така е.Когато е първичен трябва да съвпадат,но при продължението не е задължително.

# 3
  • Русе
Напиши ако обичаш от кога ти е болничният лист, кога е издаден, за колко дни е, и дали е единствен или има и друг, в който да има застъпване на периоди. Никой никого не баламосва, просто сега тече проверка и докато не се изясни, защо е издаден така болничният лист(защо е антидатиран), няма да ти бъдат преведени пари.

# 4
Не, проверих в закона, така е.Когато е първичен трябва да съвпадат,но при продължението не е задължително.
Не съм чела как е в закона, но няма логика. Представи си на 5-ти отивам да ме регистрират, минавам преглед и всичко е ок. Прибирам се и на 6-ти хоп кървене, проблеми (дано не се случва на никого де) и ми пускат болничен от 6-ти с предписания за домашно лечение. Поне така аз си ги представям нещата, че биха могли да се случат. Тогава какво правим? Освен самия болничен да не е написан както трябва и затова да има проблем.

# 5
  • Русе
Не съм чела как е в закона, но няма логика. Представи си на 5-ти отивам да ме регистрират, минавам преглед и всичко е ок. Прибирам се и на 6-ти хоп кървене, проблеми (дано не се случва на никого де) и ми пускат болничен от 6-ти с предписания за домашно лечение. Поне така аз си ги представям нещата, че биха могли да се случат. Тогава какво правим? Освен самия болничен да не е написан както трябва и затова да има проблем.
Ами то си е точно така. Ако хипотетичните проблеми започват на 6ти, отиваш на 6ти на преглед и докторът ти издава болничен лист от 6ти, и датата на регистрирането на болничния лист е 6ти. Няма логика да се издаде болничен  лист с някаква друга дата.

# 6

Напиши ако обичаш от кога ти е болничният лист, кога е издаден, за колко дни е, и дали е единствен или има и друг, в който да има застъпване на периоди. Никой никого не баламосва, просто сега тече проверка и докато не се изясни, защо е издаден така болничният лист(защо е антидатиран), няма да ти бъдат преведени пари.

Първият болничен е издаден на 06.01.11, а е от 04.01.11 за 7 дни.После има продължение с комисия за 30 дни и после за още 30....Първият е проблемен.Той спира и другите, естествено.Така стана, защото когато отидох на преглед с проблеми, НО за да ми издаде болничен лист му трябвяше и личната ми амбулаторна карта - дотук добре.НО преди години не бях доволна от личния си лекар и го смених.Попитах новата какво трябва да направя.Тя ми каза само да й занеса здравната книжка и нищо повече - от тук са ми и проблемите.Има номер на амбулаторната книжка, който се сменя ако решиш да си смениш личната лекарка, но това го разбрах когато ми потрябваше.Генеколога ме върна да си оправя амбулаторната карта при личната лекарка, но успях чак на 06.01.За това написах, че проблема ми с болничния не е заради диагнозата, а заради лекари.Гадното е, че това ми е първа бременност и съм го искала, чакала много, а тази ситуация ме притеснява и лишава.ГАДОСТ.  Sob

# 7
  • Русе
Е, не се тревожи, нещата ще ги оправи лекарят, който ти е издал болничния лист. Обикновено докторите от НОИ викат лекаря на място да си поправи болничния( в случая в графа бележки на болничния просто трябва да се напише, че е антидатиран по вина на пациента). Това е. После ще ти се обработи и изчисли болничния и следващите след него. Ако искаш да се придвижат по-бързо нещата, звънни на доктора си и го питай дали от НОИ вече са се свързали с него/нея. Ако не са, той пък да звънне в НОИ, и така. Знам че е много неприятно, но просто такива са процедурите и докато всички не се научим да спазваме законите (в случая доктора не си е прочел наредбата за медицинската екпертиза на работоспособността), така ще бъде.  Peace

# 8
БЛАГОДАРЯ ТИ. Значи искаш да кажеш, че ако в самото начало лекаря беше написал на болничния това нямаше да имам проблеми?!Ох, направо аман вече. България така ни стимулира да раждаме повече българчета, като ни кара да бъдем лекари, адвокати.....Никой не си върши работата както трябва.Трябва да си изпатиш за да се научиш.

# 9
  • Русе
Да, нямаше да има проблем. За съжаление е така. Трябва ние да се информираме и да четем най-различни закони.  Wink

# 10
Здравейте.Имам голям проблем,на който никой не може да ми отговори.Бременна съм и ползвам болнични.Но между последните 2 болнични листа стана объркване и сега имам един висящ ден,в който реално не съм в болнични.Проблема е ,че лежах в болницата заради този болничен,а после се оказа,че сме объркали датата и е трябвало да започва с 1  дата по рано.От болницата казват,че това не може да се поправи.Питах личната да ми пусне болничен за този ден- не можело.Ако пусна този ден за отпуска работодателят не е съгласен,защото после пак ще трябва да ми плаща 3 дни обещетение,а частниците гледат да избягват всякякви плащания.Не знам какво мога да направя.Моля за съвети.

# 11
  • Русе
Здравейте.Имам голям проблем,на който никой не може да ми отговори.Бременна съм и ползвам болнични.Но между последните 2 болнични листа стана объркване и сега имам един висящ ден,в който реално не съм в болнични.Проблема е ,че лежах в болницата заради този болничен,а после се оказа,че сме объркали датата и е трябвало да започва с 1  дата по рано.От болницата казват,че това не може да се поправи.Питах личната да ми пусне болничен за този ден- не можело.Ако пусна този ден за отпуска работодателят не е съгласен,защото после пак ще трябва да ми плаща 3 дни обещетение,а частниците гледат да избягват всякякви плащания.Не знам какво мога да направя.Моля за съвети.
Моля те напиши точно датите на болничните и от къде е издаден всеки болничен. Ползването на отпуск не прекъсва временната неработоспособност, затова за работодателят ти, ако ти позволи 1 ден отпуск, не би трябвало да третира втория болничен като първичен, а като продължение. Моля те уточни и дали диагнозите на двата болнични са едни и същи.

# 12
Първия болничен е от 14.03 до 13.04,издаден от лекарска комисия.За втория ми казаха,че трябва да имам пролежани дни в АГ отделението.От там ми издадоха от 14.04 до 20.05,като от 14 до 20.04 са болнично пролежани,а останалите са за дом.лечение.Иначе диагнозите са едни и същи- заплашващ аборт.И сега ми остана висящ този 13.04,и то заради едното недоглеждане,защото тогава е трябвало да бъда на работа.Ядосвам се,че така глупаво се получи.

# 13
  • Русе
Първия болничен е от 14.03 до 13.04,издаден от лекарска комисия.За втория ми казаха,че трябва да имам пролежани дни в АГ отделението.От там ми издадоха от 14.04 до 20.05,като от 14 до 20.04 са болнично пролежани,а останалите са за дом.лечение.Иначе диагнозите са едни и същи- заплашващ аборт.И сега ми остана висящ този 13.04,и то заради едното недоглеждане,защото тогава е трябвало да бъда на работа.Ядосвам се,че така глупаво се получи.
Ясно е, че болничните не могат да бъдат коригирани. Това, което може да се направи, е да се издаде болничен за периода от 13.04.2011-14.04.2011г. Твоята лекарка няма как да го издаде. Тя наистина няма право. Този болничен се (не би трябвало да ти бъде отказан) издава от лекарската комисия (ЛКК), която ти е издала и предходния болничен. Също както писах по-горе, работодателят може да ти пусне 1 ден отпуска, като като представя двата болнични в НОИ, да ги придружи със служебна бележка, че този ден са била отпуска, за да се третира болничният от 14.04.2011 като продължение. Пиши като се оправят нещата.  Peace

# 14
Много ти благодаря за инфото.Направо ме спасяваш от проблема.Защото писах и на сайта на НЗОК, но от там ни вест,ни кост.Още веднъж благодаря.Ще пиша какво е станало.

Общи условия

Активация на акаунт