проблем с болничен

• 3 711
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
Мили дами, моля да споделите вашият опит ако имате подобен на моя проблем! Бременна съм в 5 месец и още от началото ми се наложи да излезна в болничен. Отидох при моя акушер генеколог на 04.01 да ме регистрира и да ми издаде болничния. Той ме регистрира, но поради други причини,които не са свързани с бременността се наложи да ми издаде болничен от 06.01 и така първичния болничен се получи с разминаващи дати (едната дата е от прегледа, а другата е датата на издаване). Има си обяснение за това разминаване, но НОИ ми пратиха писмо, с което ме оведимяват, че болничния (заради това разминаване) е пратен за проверка от комисия. Проблема ми е, че звъня по телефона, но никой нищо не знае още и ми бавят парите.Не знам вече към кой да се обърна да търся сметка как така оставят бременна без пари и да не знае дали въобще ще й одобрят болничния...Моля ако някой е минал през това да каже дали е пращала жалба или е ходила да се разправя с някой...Аз звъня в НОИ, но те ми казват че тази комисия е независима и нищо не могат да направят освен да чакам.Благодаря предварително.

Аз не разбрах нещо.
Отишла си на 04.01 да те регистрират.И в същия ден (04.01) са ти назначили болничен, който е с дата 06.01?В смисъл -  в един и същи ден е и регистрацията и издаването на болничен за след 2 дена?Защото ако е така НОИ имат право да правят проверка.Друг е въпроса какво доктора ти е писал в болничния.Могат да са назначили проверката И заради диагнозата...
На моя приятел преди време му се наложи да минава лекарска комисия а след това от НОИ разследваха болничния му(понеже беше за доста време)Накрая на проверката обаче се установи, че всичко е ок и му изплатиха целия болнични на куп.Надявам се наистина и при теб резултата да е положителен!   bouquet

# 16
  • София
Не, проверих в закона, така е.Когато е първичен трябва да съвпадат,но при продължението не е задължително.
Не съм чела как е в закона, но няма логика. Представи си на 5-ти отивам да ме регистрират, минавам преглед и всичко е ок. Прибирам се и на 6-ти хоп кървене, проблеми (дано не се случва на никого де) и ми пускат болничен от 6-ти с предписания за домашно лечение. Поне така аз си ги представям нещата, че биха могли да се случат. Тогава какво правим? Освен самия болничен да не е написан както трябва и затова да има проблем.

Е няма как да се върнеш на 6-ти с кървене и да не ти направят никакъв преглед...

# 17
Има и няколко номера, които могат да ти бъдат от полза, поне на мен ми бяха. 029262561 и 66-това е за София окръг въпроси свързани с изплащане на болнични, но ако искаш можеш да ги попиташ за номер, на който могат да ти отговорят най - компетентно.029261961, 71, 90, 39 и 86 за София - град.

# 18
Здравейте.Имам голям проблем,на който никой не може да ми отговори.Бременна съм и ползвам болнични.Но между последните 2 болнични листа стана объркване и сега имам един висящ ден,в който реално не съм в болнични.Проблема е ,че лежах в болницата заради този болничен,а после се оказа,че сме объркали датата и е трябвало да започва с 1  дата по рано.От болницата казват,че това не може да се поправи.Питах личната да ми пусне болничен за този ден- не можело.Ако пусна този ден за отпуска работодателят не е съгласен,защото после пак ще трябва да ми плаща 3 дни обещетение,а частниците гледат да избягват всякякви плащания.Не знам какво мога да направя.Моля за съвети.

Какво се случи? Как се оправиха нещата? След като споделяш проблем, пиши и как е бил разрешен, ще е полезно.

# 19
Здравейте!!!
Надявам се,че въпроса ми е за тук...
Днес видях в сайта на НОИ , че болничния  ми /период 09.08.2011г - 14.09.2011г./ е със статус - Чака представяне на документи .След това е представено уведомително писмо в което са упоменати какви корекции са необходими.Писмото е с дата 29-09-2011г. Но до днес нито счетоводителката, нито собственика на фирмата са ме уведомили за върнатия документ.Аз също нямам копие от писмото.Въпроса ми е  - Какъв е срока за корекция на сгрешения болничен?От кога започва да тече този срок?Има ли значение ,че вече не работя в тази фирма / от 14.09.съм на работа в друга/?
ПРИЛОЖЕНИЕ №15 КЪМ ЧЛ. 3, АЛ. 1 ОТ НИИПОПДОО- това документ,който счетоводителя представя пред НОИ ли е?
Благодаря ви предварително!!! bouquet

# 20
  • в 1001-та нощ
получавала съм писама за корекции и в самото писмо имаше срок - беше 14 дни, но може да е отпаднало или да е различен за различните случаи  newsm78

погледни пак писмото или попитай в НОИ  newsm78

# 21
a.l.e.n.a още не съм го получила това писмо  Sad .Видях текста на писмото в страницата на НОИ в интернет...
А в НОИ днес по телефона се опитах да попитам,но са ужасно ...неотзивчиви... Sad

# 22
  • в 1001-та нощ
на мен винаги са ми връчвани срещу подпис  newsm78 и мисля срокът тече от момента на получаване

ако имаш възможност - отиди направи в НОИ  newsm78

# 23
Пак да се включа тук с един проблем...
45 дневния ми болничен трябва да заапочне на 30 .10.Но се падна неделя./дали ще ми  го издадат от 30.10.или от 31 .10?Интересува ме ,защото шефовете мми питат и искат отговор днес,а аз чак утре ще си го взема...Благодаря предварително! Hug

# 24
Пак да се включа тук с един проблем...
45 дневния ми болничен трябва да заапочне на 30 .10.Но се падна неделя./дали ще ми  го издадат от 30.10.или от 31 .10?Интересува ме ,защото шефовете мми питат и искат отговор днес,а аз чак утре ще си го взема...Благодаря предварително! Hug
Болничните за 45 дни се издават от определената дата, независимо дали е събота, неделя, понеделник или празник. поне на мен така ми го издадоха. Моят почваше на 6 май 2010 г. Национален празник. Ако ти напишат болничен от 31.10.2012 г., тогава ще трябва да ти изместят термина с 1 ден. НОИ много ги гледат тези неща и при неизряден болничен, дори за 1 ден, го връщат за поправка.
Повечето лекари имат софтуер, който автоматично им изчислява от кога да започне 45-дневния болничен и не им позволява да го променят.

# 25
Благодаря , Deni-meni !
значи ще си е от 30.10 независимо,че е неделя!

Общи условия

Активация на акаунт