Въпрос до зъболекарите от форума!

• 308 315
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 270
  • Варна
Здравейте, дъщеря ми е почти на 6 год и долу вдясно и расте втори кътник.Вижда се част от зъбчето пробило а мястото зад него е доста подуто. Нормално ли е това?
Освен това лимфните възли от дясната страна на вратлето са силно подути, това е от поне 2 седмици. Все си мислех, че ще отмине, но не виждам подобрение. Confused Трябва ли да се консултирам със зъболекар, а може би с лекар?

Спокойно всичко е наред. Най-вероятно се касае за първият ПОСТОЯНЕН кътник (т.нар. 6-ти зъб). Обикновенно пробива около 6-7 год. При пробив е нормално да има болки, субфебрилна температура и/или увеличаване на лимфните възли в региона. Ако все пак държите можете да я заведете да я види и зъболекарят й.

# 271
  • Варна
Преди три дни ми вадиха зъб. Беше доста сложно и се наложи да ми зашият венеца. Стоматологът ми изписа антибиотик Аугментин и пробиотик. Вече съм наполовина на антибиотика, но много ме боли корема, подува се, чувствам голям дискомфорт. Нямам никакви проблеми с венеца. Не съм се подула изобщо, нямам болки. Чудя се, ако спра антибиотика, възможно ли е да получа някакви усложнения?

Ако нежеланите реакции към антибиотика са налице по-добре го спрете. По-добре да сте без него. Все пак се обадете на колегата, който ви е вадил зъба, ако държи да има антибиотик - поне да го смени. Пробиотика (най-добре е BioGaia) го пийте поне 10 дни. Можете и да плакнете устата с Елудрил за 20-ина дни.

# 272
  • Варна
здравейте,
нашата беборана е на годинка и три месаца. имаме пет зъбчета. за съжаление единият горен преден зъб загубихме в една хирургична интервенция. също така горните зъбчета растат много криви, а долните два растат много бавно. също така имаме някои проблеми с храненето, като един от тях е че заспива докато се храни и така в цялата уста и зъбите остава храна.
във връзка с тези ни проблеми бих искала да попитам следното : на мястото на избитото зъбче трябва ли да се сложи нещо което да пази място; трябвали да се вземат някакви мерки зъбчетата да не растат на криво; какво може да правим за да подържаме устна хигиена, като се има в предвид че има нарушения на емайла , а също така тя не може да се жабури и да изплюе / както се прави при миенето на зъбите/;
предварително ви благодаря

Първото, което искам да ви кажа е да НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТЕ. Независимо, че зъбчето е паднало, а другите са криви това не е чак толкова страшно. Вероятно като поникнат постоянните зъби ще са по-сгъстени и разкривени, но с шини ще можете да ги оправите.
Хигиената обаче е нещо много важно, с което не трябва да се отпускате. Започнете да и давате да пие вода след хранене или дори по време на храненето, за да се отмива по малко храната от зъбите. Ако заспи по време на хранене мисля, че не е проблем да я по разбудите (а може и да опитате и докато спи), за да се опитате да и изчистите зъбките с памуче напоено с по-разреден разтвор на кислородна вода (напр. в 50 мл. вода поставяте 10-20 капки 1-3% кислородна вода). Като стане на 1,5 год. можете да и вземете една четка за бебета (0-3 год.) и да и измивате вие зъбките (в началото без паста), а след това да и давате тя да си "поиграе" сама. Така ще и създадете необходимите навици. Така като порасне няма да ви се наложи да се "борите" с нея, когато дойде време за мене на зъбите. Simple Smile

Ако има нарушен емайл е добре да направите някаква профилактична терапия (напр. с Tooth Mousse) и във всички случаи се консултирайте с лекуващият я/ви стоматолог.

# 273
Добър ден.Синът ми е на 6 години и половина.Преди часове му падна първият зъб,но проблема е,че не е преден, а долен предпоследен.Този зъб се клатеше от много време,но зъболекарката просто ни каза че нямало какво да се направи за да не падне.Въпроса ми е след като е паднал вече какво може да направя за да не се изкривят зъбите при излизането .

# 274
  • София
трябва да се прегледа задължително в кабинет,а не по форум,може да станат много големи ортодонтски проблеми,заради загубата на този зъб.Местопазител най-често се поставя

# 275
Благодаря за отговора,аз вече звъннах и на стоматолога,обясни ми,че за сега няма проблеми,но като започнат да падат и другите трябва да отида на детски хирург за да прецени какво е нужно да се направи за да няма изкривяване на зъбите.

# 276
  • Варна
Здравейте, дъщеря ми е почти на 6 год и долу вдясно и расте втори кътник.Вижда се част от зъбчето пробило а мястото зад него е доста подуто. Нормално ли е това?
Освен това лимфните възли от дясната страна на вратлето са силно подути, това е от поне 2 седмици. Все си мислех, че ще отмине, но не виждам подобрение. Confused Трябва ли да се консултирам със зъболекар, а може би с лекар?

Спокойно всичко е наред. Най-вероятно се касае за първият ПОСТОЯНЕН кътник (т.нар. 6-ти зъб). Обикновенно пробива около 6-7 год. При пробив е нормално да има болки, субфебрилна температура и/или увеличаване на лимфните възли в региона. Ако все пак държите можете да я заведете да я види и зъболекарят й.

Благодаря за отговора!   bouquet

# 277
благодаря ви,
може би се притеснявам малко повече, но ще направим консултация

# 278
Здравейте!
Имам бебе на годинка, днес забелязах, че 4-тия зъб горе вдясно вероятно ще поникне с черен цвят, тъй като се вижда черно петно под кожата. Опасно ли е, как трябва да постъпя?

Изчакайте да пробие и тогава ще се раши какво може да се направи. Няма никаква опасност в момента.
Зъбчето изби, абсолютно бяло е. Черният цвят изчезна, вероятно е бил от застояла кръв от някакав удар на мястото.

# 279
  • Варна
Здравейте!
Имам бебе на годинка, днес забелязах, че 4-тия зъб горе вдясно вероятно ще поникне с черен цвят, тъй като се вижда черно петно под кожата. Опасно ли е, как трябва да постъпя?

Изчакайте да пробие и тогава ще се раши какво може да се направи. Няма никаква опасност в момента.
Зъбчето изби, абсолютно бяло е. Черният цвят изчезна, вероятно е бил от застояла кръв от някакав удар на мястото.

newsm10

# 280
Здравейте,
Имам въпрос относно Хелбо терапията (Helbo).
Може ли малко информация, какво точно представлява процедурата и ориентировъчна цена?
На мен ми назначиха такава процедура, но въобще не съобразих да разпитам и сега ме гложди любопитството.
Благодаря!

# 281
здравейте д-р Велинов,
бихте ли ми казали от къде мога да закупя tooth mousse.
търсих при нас в аптеките но не успях да намеря.
направихме консултация и според вашия колега нещата не са много страшни и ни предложи да почакаме. аз обаче се притеснявам, защото на горните три зъбчета вече почти няма емайл,дол ото едното зъбче се е отчупило парченце а и като цяло зъбките хич не растат. ние имаме и други проблеми имам предвид лицево челюстни /като отгледна точка на операции вече сме направили това което трябва/ , но тези деца имат доста проблеми съсъ зъбките. та за това ми се иска да направя една терапия с този препарат. намирам гообаче само в разни американски сайтове. а тук не успях да намеря.
предварително ви благодаря.

# 282
  • София
отидете в някой магазин на стоматологични фирми,там може да намерите,ако няма tooth mouse,има и друг,който съдържа подобни съставки MI paste се казва,потърсете и нея.

# 283
  • Варна
здравейте д-р Велинов,
бихте ли ми казали от къде мога да закупя tooth mousse.
търсих при нас в аптеките но не успях да намеря.
направихме консултация и според вашия колега нещата не са много страшни и ни предложи да почакаме. аз обаче се притеснявам, защото на горните три зъбчета вече почти няма емайл,дол ото едното зъбче се е отчупило парченце а и като цяло зъбките хич не растат. ние имаме и други проблеми имам предвид лицево челюстни /като отгледна точка на операции вече сме направили това което трябва/ , но тези деца имат доста проблеми съсъ зъбките. та за това ми се иска да направя една терапия с този препарат. намирам гообаче само в разни американски сайтове. а тук не успях да намеря.
предварително ви благодаря.

Както каза thedentist можете да потърсите Tooth Mousse в магазин за стоматологични материали. Най-добре е все пак да го вземете от зъболекар, за да ви обясни как точно да го прилагате и колко време. Не бих започнал с MI Paste, защото е различен продукт, който има различно действие. Важното е да се диагностицира какъв точно е проблема и тогава да се реши как да се прилага муса и колко време. Във всички случаи обаче, той няма да навреди на детето.
Пишете за детето, че са му правени операции и има други лицево-челюстни проблеми. Какви са те, защото това също има значение в провеждането на профилактиката с муса (ако се притеснявате да ги споделите можете да ми пишете и на ЛС).

# 284
  • Тук
Здравейте!

Нормално ли е скоро умъртвен и пломбиран зъб все още да ме боли леко при хранене?
И друг въпрос- вадиха ми зъб. Корена на другия до него се оголи и стана много чувствителен.
Док в продължение на близо две седмици ме мажеше с нещо за намаляване на чувствителността, но все още си е доста чувствителен. Едвам се храня с него. Така оголен може ли да доведе до бързо разваляне на самия зъб? Съжалявам за глупавия въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт