Въпрос до зъболекарите от форума!

• 308 319
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Когато се извади зъб се променя и структурата на костта,който е държал зъба,малко или много съседните два зъба до извадения,вече са засегнати,в рамките на няколко месеца раната ще се затвори до някаква степен,но не до първоначалното състояние,защото вече го няма зъбът.

# 286
  • Варна
Здравейте!

Нормално ли е скоро умъртвен и пломбиран зъб все още да ме боли леко при хранене?
И друг въпрос- вадиха ми зъб. Корена на другия до него се оголи и стана много чувствителен.
Док в продължение на близо две седмици ме мажеше с нещо за намаляване на чувствителността, но все още си е доста чувствителен. Едвам се храня с него. Така оголен може ли да доведе до бързо разваляне на самия зъб? Съжалявам за глупавия въпрос.

Принципно след умъртвяване на зъб е нормално 1-2 седмици след това да има лека болезненост или дискомфорт с постепенно затихване. Ако има болка и няма никакво подобрение по-добре се обърнете към зъболекаря умъртвил зъба.

# 287
  • Варна
На дъщеря ми (6год) много често и излизат афти в устата.
Има 3 счупени зъба (при инцидент), в момента е в период когато и се клатят млечни зъби и растат кътници.
ЛЛ каза да давам имуностимулиращи за афтите. Тя по принцип почти не боледува.
Кои имуностимулиращи са подходящи точно за този проблем. Може би някаква вода за уста или таблетки.

# 288
Как се лекува гранулом?
А импланти в какви случаи са удачни?

# 289
  • София
Лекува се или като се направи апикална остеотомия-от хирург,или се прелекуват каналите,ако се извади зъба,тогава може да се слижи имплант

# 290
Здравейте, бих искала да се посъветвам със специалистите тук. Редовно посещавам зъболекари, за да поддържам зъбите си здрави, тъй като имам доста кариеси. През годините са ми правени какви ли не процедури, но никой не се стреми към естетичната визия и затова пиша тук за съвет. Имам умъртвен преден зъб, в ляво от резците. Преди години е правена операция, при която е премахнат върха на корена. След операцията зъба ми потъмня, което коренно промени живота ми. Спрях да се усмихвам, избягвам да общувам... Ходила съм при всички по- известни зъболекари в града, за да подобря визията си, но уви без особен резултат. Преди около 2 години ми избелваха зъба с някакъв гел, който се поставя вътре в самия зъб и имаше резултат, но все пак зъба е по- тъмен от останалите. Предлагали са ми коронка, но също така са ми казвали, че не е най- удачния вариант, защото зъба е отслабен след операцията и може да се разклати и падне от тежестта на коронката. В момента ми предлагат вариант за поставяне на фасета от материал за пломба - фотополимер. Това добър вариант ли е и има ли опасност също да навреди на зъба? Ако има други варианти на лечение, моля да ми предложите.
И още един въпрос. Нормално ли е да се слага лекарство на зъб, който не се умъртвява? Изрично попитах дали ще се умъртви, казаха ми че не, просто за дезинфекция или нещо такова. Или това е просто трик за да ми вземат още една двайсетачка?
Благодаря предварително!

# 291
Здравейте, бих искала да се посъветвам със специалистите тук. Редовно посещавам зъболекари, за да поддържам зъбите си здрави, тъй като имам доста кариеси. През годините са ми правени какви ли не процедури, но никой не се стреми към естетичната визия и затова пиша тук за съвет. Имам умъртвен преден зъб, в ляво от резците. Преди години е правена операция, при която е премахнат върха на корена. След операцията зъба ми потъмня, което коренно промени живота ми. Спрях да се усмихвам, избягвам да общувам... Ходила съм при всички по- известни зъболекари в града, за да подобря визията си, но уви без особен резултат. Преди около 2 години ми избелваха зъба с някакъв гел, който се поставя вътре в самия зъб и имаше резултат, но все пак зъба е по- тъмен от останалите. Предлагали са ми коронка, но също така са ми казвали, че не е най- удачния вариант, защото зъба е отслабен след операцията и може да се разклати и падне от тежестта на коронката. В момента ми предлагат вариант за поставяне на фасета от материал за пломба - фотополимер. Това добър вариант ли е и има ли опасност също да навреди на зъба? Ако има други варианти на лечение, моля да ми предложите.
И още един въпрос. Нормално ли е да се слага лекарство на зъб, който не се умъртвява? Изрично попитах дали ще се умъртви, казаха ми че не, просто за дезинфекция или нещо такова. Или това е просто трик за да ми вземат още една двайсетачка?
Благодаря предварително!
Здравейте. За лекарството мога да кажа - нормално е. На мен са ми слагали веднъж, защото беше наближил нерва. Явно, за да не ме боли. Не е арсен. Друго е. Като обезболяващо е. Относно избелването, не мога да помогна за жалост. Успех

# 292
  • Варна
Има 3 счупени зъба (при инцидент), в момента е в период когато и се клатят млечни зъби и растат кътници.
Кои имуностимулиращи са подходящи точно за този проблем. Може би някаква вода за уста или таблетки.

Да побутна. Blush

# 293
здравейте,
д-р Венелинов искам да Ви благодаря за съвета. Заедно с педиатърката ни решихме да направим една терапия с tooth mousse . Резултата е забележителен. Зъбките станаха бели, не съм забелязала да има ново отчупване на емайла. Дори започнаха да растат и то видимо. Също така ни излезе и още едно ново зъбче и то без обичайните неспокойствие и безсънни нощи.
Благодаря Ви още веднъж

# 294
  • Варна
здравейте,
д-р Венелинов искам да Ви благодаря за съвета. Заедно с педиатърката ни решихме да направим една терапия с tooth mousse . Резултата е забележителен. Зъбките станаха бели, не съм забелязала да има ново отчупване на емайла. Дори започнаха да растат и то видимо. Също така ни излезе и още едно ново зъбче и то без обичайните неспокойствие и безсънни нощи.
Благодаря Ви още веднъж

Много редвам, че всичко е наред. Желая ви ПОВЕЧЕ УСМИВКИ за коледа и нова година.

# 295
  • Варна
Благодаря предварително!

Учуден съм, че колегата не е успял да избели зъба напълно с избелващия гел. Успеваемостта е почити 100 % (https://www.facebook.com/media/set/?set=a.760786523937029.107374 … 097818&type=3). Друг е въпроса и защо е потъмнял след операцията - да не би да се е просмукала кръв през отрязания връх. Запечатаха ли с МТА корена преди или по време на операцията?
Иначе с корона, фасета или бондинг винаги ще има нюанс на зъба и естетиката няма да е перфектна, а и ще се отнеме от здравата зъбна тъкан. Все едно заради потъмнял нокът да отрежем пръста...
Принципно, лекарство е нормално да се сложи, за дезинфекция на дентина след премахване на кариозната маса и едва на второ посещение да се сложи пломбата.
Аз лично предпочитам да дезинфекцирам с хлорхексидин и да затварям зъба още в същото посещение. Това са препоръките по научните статии от последните 4-5 год.

# 296
  • Варна

Да побутна. Blush

Това че има афти е що годе нормално. Обикновено е свързано с имунитета и се причинява от вируси, но ако се появяват около счупените ръбчета може и да е от тях.
Имуностимулиращи...в къщи употребяваме Sunchlorella - едноклетъчни водорасли изсушени и пресовани под формата на хапченца (био продукт). Можете да й давате и Oscillococcinum - по една тубичка под езика 1 път дневно за 3 дни (във фазата на афтите), а през останалото време, когато няма - по 1 тубичка под езика веднъж седмично.

# 297
не знам къде да попитам ,може и незъболекар да ми отговори , ако има опит -
 имам една коронка , на кътник ,  
и сега я свалих , защото пък тя ми  свали венеца за съжаление ,
много ми беше неудобна освен това ,
възможно ли е сега да ми сложат прагова коронка или нещо от типа инлей, пинлей или от сорта , зъбът е в добро състояние според лекарката , останалото от него не е малко , има 4 стени ,
просто не искам нищо забито във венеца , защото го уврежда ...

# 298
  • Варна
не знам къде да попитам ,може и незъболекар да ми отговори , ако има опит -
 имам една коронка , на кътник ,  
и сега я свалих , защото пък тя ми  свали венеца за съжаление ,
много ми беше неудобна освен това ,
възможно ли е сега да ми сложат прагова коронка или нещо от типа инлей, пинлей или от сорта , зъбът е в добро състояние според лекарката , останалото от него не е малко , има 4 стени ,
просто не искам нищо забито във венеца , защото го уврежда ...

Да, може да ви се постави нова корона и тя да е прагова. Така венецът няма да се уврежда.

# 299
  • Варна

Да побутна. Blush

Това че има афти е що годе нормално. Обикновено е свързано с имунитета и се причинява от вируси, но ако се появяват около счупените ръбчета може и да е от тях.
Имуностимулиращи...в къщи употребяваме Sunchlorella - едноклетъчни водорасли изсушени и пресовани под формата на хапченца (био продукт). Можете да й давате и Oscillococcinum - по една тубичка под езика 1 път дневно за 3 дни (във фазата на афтите), а през останалото време, когато няма - по 1 тубичка под езика веднъж седмично.

Благодаря! Мислех, че осцилококцинум-а е само при грип.

Общи условия

Активация на акаунт