Любители на котки - тема 49

• 47 004
  • 737
  •   1
Отговори
# 240
  • София
 newsm19 Данък и от нас: първото фото е ала "Лъвов мост", а втората е и старо и младо заедно.

От скоро съм забелязала на Марта мустаките и се извиват в посока навътре и започва да ми прилича на бобър, морж много е смешна, а на другите са им - нормални навън, ето така изглеждат, стоят и някак си като "предпазно шлемче"

Мили, коте си вземете от където на Вас сърце и душа ви искат. ......
Единственото, което си мисля - направо си вземете 2 бебета. ...
 newsm10  newsm10 smile3521  и три да вземете няма да сбъркате, гледат се като две, а две се гледат като едно! Joy  /говоря и гледам от собствената си камбанария, три за късмет, здраве и компания/               newsm19

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 12:55 от eliadn

# 241
  • на морето
Мър -мяу на цялата компания  Laughing Laughing Laughing!

С мъъничко закъснение - Честит рожден ден на Цинги ! Да е живо и здраво момичето !
Опашатко ....е наистина царствен ! Дано си възстанови цялото великолепие .....Стикам палци ...
Месечинке , кофти ситуация ...но опитайте с феромонните продукти на Фелиуей като ги съберете двете котета ....Поне според рекламите точно за такива случаи се препоръчват .....
http://www.zoomagazini.com/bg/post/405/feliway-koteshki-feromoni … -pri-kotkite.htmlhttp://www.cevabg.com/felnews.htm

Аз съм  ползвала преди две години шпрея .Може би защото го ползвах на външни врати и площадка и не редовно / че зверски ме биеше през кръста / нямаше онзи така рекламиран ефект.Но, все пак ефект наистина имаше за известно време  .... Може би за затворени пространства и по -редовно ползване положението ще е ОК! както по офертите ...

Здравейте! За първи път влизам във вашата тема с молба за съвет (няколко съвета)  Grinning
Винаги досега сме имали само кучета, но в момента не мога да си позволя куче, защото нямам възможност да го извеждам. След дълго мислене (и една друга тема с молба за съвети) решихме да си вземем коте. Обаче в сравнение със знанията ни за кучета тук сме боси. А искаме да сме подготвени.
Бих искала да ви помоля за съвет първо дали да взема коте от улицата, или да търся от развъдник (предполагам, че зоомагазина ще го отречете още в зародиш).
Извинявам се предварително за всички глуповати въпроси, които ще изпиша тук  Hug
Казаха ми, че котилата са към април-май. Вярно ли е това? Ако взема коте от улицата, за какво трябва да внимавам? Ако търся породисти, някакви препоръки имате ли?
Момче или момиче?  Laughing Искаме момче принципно, защото стават по-едри, а ние обичаме по-яки четириноги. Но ми казаха, че урината на мъжкия има много по-неприятен мирис. Вярно ли е това или става въпрос само за въпросното "маркиране", което се регулира с някакви спрейове?
Дали ще се справим с възпитанието - в смисъл приучаването за пишкане в тоалетната, защото имахме страхотен неуспех с предните две кучета (вероятно няма строги хора вкъщи).
Надявам се да нямате против да питам отново. И ви благодаря от сърце!   bouquet

Мили ,здравей и добре дошла ! Hug Hug Аз пък съм обратно - сега придобивам "кучешки " опит .  На въпросите ти момичетата са отговорили вече , но и аз да се изкажа , ако позволиш .
След като не си определила точно какво коте искаш , аз също съм "ЗА!!!!" с две ръце да си вземеш някое писанче от приют или пък "бездомниче " .При първия вариант дори може  и да не е мънико , защото в приютите предлагат вече "социализирани " животинки . Но това ти ще си прецениш.Пак при първия вариант не се налага да чакаш новите пролетни " кеколти " улични котета ...От там животинката ще дойде при тебе вероятно и обезпаразитена ... Но , след като имаш опит с домашни любимци , посещенията при вет. и обезпаразитяването като процедури не са чужди за тебе . И все пак има разлика - Зависи от темперамента на котето дали ще може сама да му даваш хапчетата в последствие ....Но , за това по -късно ще му мислиш. ЗА бройката на писанчетата .... newsm78 newsm78 Ами освен ако не си гледала преди пинчер или някое куче от този калибър , то количеството храна , което ще изяжда дневно  котешка група от 2 -3  мацуранки едва ли ще ви впечатли.Така ,че ако можете да си го позволите финансово , изобщо не се чудете .Так ,както казват и момичетата, котето няма да е само в игрите и потенциала да прави пакости от скука ще намалее. Противно на доста мнения /не тук ,де /, според моите наблюдения котките не са по природа саможиви животинки , а обичат компания на себеподобни . Те си създават едно свое общество с правила и йерархия , тип лъвски прайд .  Ти, живот и здраве , сама ще видиш , че разликата между гледането на куче и котка/и/ е огромна . Изключая разходките , кучето направо те обсебва с поведението и вниманието си .При котките такова нещо няма .Сипваш им сутринта сухата храна в купичките , сменяш водата , изчистваш тоалетните и тръгвш за работа .Като се прибереш вечерта ...те спинкат блаженно по места и само празни чинийки и пълна тоалетна  Mr. Green Mr. Green, плюс накоя друга подробност свидетелстват за евентуалната им дневна активност .Е, може да те посрещнат с едно Мяу! и вирната опашка на вратата ....Зависи ....
/следва /

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 14:22 от asha

# 242
  • София
newsm19 Данък и от нас: първото фото е ала "Лъвов мост"..

Joy Joy Абсолютно  Joy

Виждам, че и те имат "рогца", и Мишето има, ще ги снимам отблизо.
  Hug за грациите.

# 243
  • на морето
/продължение /

Така ,..извинявам се Praynig Praynig , ама реших да си разделя поста , че ме лепна логореята пак .... Embarassed Embarassed Embarassed

Та, Мили , хич не са ти глупави въпросите ...напротив !
На мене , лично , много ме е жал за котетата по магазините ,които с месеци могат да седят в онези тесни клетки и аквариуми ...., но пък понякога цените са малко соленички .... Така ,че дори и да си купиш коте , пак ще го спасиш един вид . Е, това спасение ще е на съответната цена .....

Сега ...., ако решиш да си вземеш ..." коте от улицата ".. Добре е първо да го огледаш внимателно  да няма по тялото му местенца без козинка . Тове е един от признаците на микотично заболяване -участъците са кръглички , обикновенно започва по главичката , но може и по цялото тяло да има - около опашката , задницата , лапичките ,гушката ...Не ,че не се лекуват , но са много упорити . Има вероятност да се пренесат и на вас . А може да го вземете и да го излекувате мъничето ...то ще ви е благодарно , повярвай ми ! Обезпаразитяването е задължително , за това не го споменавам . Едно здраво и жизнено котенце трябва да е с чисто дупенце и здрави очички , без гурленца . Разстройството е признак освен на паразити , и на редица болести . Конюктивита -също .  Въпреки това , може да вземете и такова и да се опитате да го лекувате , но доста бебешки болести има с много бързо протичане и почти винаги с летален изход. Голяма мъка е да гледаш безпомощно как умира едно такова бебенце . Cry CryВъпреки всички грижи ! Знам го отличен опит!

Ако търсиш породисти .....Ами и по приютите и на улицата се срещат страхотни дъгокосмести писета .Че и сиамчета дори / е, вече им мина модата и са по-редки/ . Но пък дългите косми си имат и своите минуси ...

Дали ще е женско или мъжко , няма кой знае какво значение  за големината на котето, зависи от конструкцията и начина на живот .Вярно е ,че мъжките стават по -масивни , но чак след втората -третата година ; като "възмъжеят".Аз ,от едно котило имам две сестри - едната френска мадама като конструкция , а другата може да я сбъркаш с млад мъжкар ... Laughing Laughing Laughing

Относно маркирането на момченцата и разгонването ...и при двата пола - вече са писали . Има кастрации, шпрейове ...Но ако ще вземете мъниче имате време няколко месеца да прецените какво ще правите . От приют може да дойде  с решен предварително този въпрос.../не съм сигурна в това ,обаче /

За хигиенните навици - Котките да чисти и чистоплътни животни . Взето от приют коте вероятно вече ще е  приучено на котешка тоалетна .Малките "уличничета" инстинктивно ще търсят да ровят някъде за да си свършат нуждите .Тогава единствената задача ще ви е да ги насочите към правилното място .След това те вече самички ще си го знаят .Естествено , до тяхната тоалетна трябва да имат винаги достъп .

При кучетата момента с нуждите  по -различна тема . С котетата в това отношение нещта са песен!

Пожелавам ти успех в начинанието !  Hug Hug Peace Peace

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 14:30 от asha

# 244
Привет на бандата!
Виждам, че си имаме професионална фотосесия! Ееех, кой е като нас! Огромни благодарности на Теди за което - не стига, че ни направи фотосесията, ами и подарък ни донесе! Mr. Green

Мили, и аз искам да потвърдя, че кастрацията в повечето случаи решава проблема с миризмата. Небезизвестният вече Опашатко  Mr. Green смърдеше ужасяващо просто! Мъж та мъж ви казвам! Laughing В мига, в който го взех от ветеринаря вече кастриран, смрадта спря моментално!

# 245
Diditka, мислех си преди време да повдигна въпроса но се отказах, защото в крайна сметка не мога да дам твърда информация 'това е по-добре да се направи" и реших да не разбунвам духовете излишно. Накратко, това, което аз имам като инфо е, че проблема идва от алуминиевите съединения, на които е основана т.н. Адживент (не съм сиг. как се спелва името) ваксина, което си е стандартното, което се бие от повечето ветове и включва задължителната по закон ( и в нашите среди с доста диви животни нужна) ваксина против рейбис(бяс?). Като човек, който живее под наем, имай предвид че е стандартна  бизнес практика  при даване под наем на наемател с животно да се изискват ваксинационните картони от хазяина, ест. не всички го правят, но може да ви се наложи в бъдеще да трябва да представите актуален такъв. Алуминиевите съединения се задържат в организма и в сравнително редки случаи предизвикват образуването на саркома в костите. Има и друг вариант за ваксина, която е базирана на полимерни съединения. Проблема при нея е, че е сравнително нова, не е доказано 100% ефективна във времето, и трябва да се бие доста по-често, и по тези причини доколкото знам повечето ветове предпочитат първата (като събирах инфо за кастрациите разпитвах и за това и говорих с доста ветове и хора, които са се грижили за огромен брой животни през годините). Някой ветове също така избират да бият първата ваксина в различни части на тялото, за да минимизират натрупването на едно място.

АКо наистина те притеснява въпроса, обсъди го с вета си преди следващата ваксинация и виж на какво становище е и каква инфо ще ти даде, за да може да вземеш информирано решение. Моите изводи лично за мен бяха, че ваксината против рейбис е нужно зло. Но например отказвам твърдо ваксина против FIV, направихме кръвни тестове на момчетата и са отрицателни, а вероятността да се заразят с техния начин на живот е изключително малка. Проблема, който аз имам с ваксината е, че работи на принципа на вкарване на вируса за изграждане на антитела. Негатива е, че ако животното бъде изгубено и в последствие заведено в приют или на вет, кръвния тест ще бъде положителен. За съжаление в много приюти политиката спрямо позитивни животни е излишно строга и много от тях биват евтаназирани въпреки че могат да водят пълноценен живот с болестта.

Та, Мили, да се вкл. и аз, въпреки че са ти отговорили на повечето въпроси. При избора на пол аз бих взела под внимание и процеса на кастрация - при мъжките кастрацията е много по-лека процедура. Въпреки че като цяло нито женската, нито мъжката са опасни, обикновено има доста притеснения и страх покрай това, така че с момченце ще ви е по-леко. За мен лично кастрирането на животното е задължително  и удължава и подобравя качеството на живота на любимеца ви(може да прочетеш линковете в червено на първа страница за повече инфо). Приучаването за ползване на тоалетна е всъщност много лесно, защото е съобразено с изключително силните естествени инстинкти на котките. Ако ви притеснява обаче, може да се оглеждате за обяви за възрастни животни с вече изградени навици. Избора на подходяща смес, а от личен опит и на затворена тоалетна свеждат миризмите до нула. Твърдо за 2 котета съм и аз, особено ако са свикнали вече едно с друго (например от едно котило са) правят си компания в игрите, а грижата не е много по-голяма.

Месечинке,
в приюта имаме пълнители с Фелиуей във всяка стая. Честно казано, помагат, по мои наблюдения поне, в нашия случай особено много с нови животни, които им е трудно да се приспособят към различната среда. Имай предвид,ч е има един малък процент животни, които не се поддават, защото проблема не е в моментното им състояние , а в характера и непоносимостта им към други животни. АКо не си изровила още стария ми пост, съвета ми беше да се натърка мека кърпа, парцалче, от вътрешната страна на бузата на котките, защото оттам те изпускат точно тези феромони, и после това парцалче да се натърка в другата котка и на мястото, където спи.

Та, рано рано за нови котила, но на майка ми котката вече ги родила, 5 парчета, засега мязат на тигърчета. (Дано поне сега успея да се преборя за кастрация Tired) Ще ви пусна снимки като се поочовечат, че са още като мишлета, пък дано им намерим дом.

# 246
  • София
 newsm10 smile3525 newsm51 Тедка, Котково имате големи сърца, завиждам Ви. Сладък Глезан Опашатко.

Месечинка ако мога да те посъветвам с моя скромен опит - пробвай с "калмейд" /мисля че така се казваха/ това са хапчета за успокоение, на нас ни ги препоръча док, когато взехме Марта и момичетата страшно се изнервиха, то бе съскане, фучене и бой по малкото, да го смачкат. Има ги само във вет. кабинетите. Ако искаш се допитай и пробвай.

baloniНа Цингарелка и желая много-много здраве и Flowers Four Leaf Clover и дано накрая приеме за "своя сестричка Моли" newsm19

# 247
Благодаря ви от все сърце!
Толкова сте мили, толкова подробни, отзивчиви!   bouquet  bouquet  bouquet
Благодаря ви най-вече за това, че решението ми, което беше на 98 %, се затвърди и застина на 100  Laughing

Да, аз също помислих, че котетата от зоомагазин ги спасяваш един вид, защото минах по този път с кученцето ни предния път и беше наистина тежко да я излекуваме. Вследствие остана много дребна заради антибиотиците, с които я натровихме. Нищо де, жива и здрава е сега, просто не при нас за съжаление.

Малкият каза, че за него няма значение дали му харесва котето или не, просто, като го видим и познаем, ще го вземем. За мен не е така, държа да ми харесва визуално, да ми е сладко (или да са ми сладки, както вървят съветите ви, които ще взема предвид, обещавам!  Wink ) Та си мислех, че имаме да учим още доста от децата и вероятно никога няма да научим. Както и да е, и аз понякога имам логорея  Confused

Искам да ви попитам и дали трябва да се притеснявам от това котето да одере детето, защото една иначе много мила продавачка в зоомагазин ми разказа как котката й одрала сина й и той развил страх  #Crazy

Благодаря ви, благодаря много!  Hug

# 248
  • София
..... Искам да ви попитам и дали трябва да се притеснявам от това котето да одере детето, ... как котката й одрала сина й и той развил страх  #Crazy

WinkМоли, пу първа да ти отговоря, много зависи от котето, но и те не го правят с лошо- кое от ревност, кое от липса на внимание, обич и др.  Някога когато детето беше малък имахме "обикновена" - е няма да ти казвам какво нападение и хапане беше под-път и над път, ядеше и дереше, където свари /гръб,ръце, крака/. Мен най-много обичаше, но не ми прощаваше - просто характер. Тук много съчувствам на Еstel. Реших да е персийска - защото са лениви, мързеливи и лежерни, а ако решат да играят си играят, но кротко. Просто мързеланки, но големи космаланки -е това им е "лошото".   newsm19

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 22:09 от eliadn

# 249
Да, аз също помислих, че котетата от зоомагазин ги спасяваш един вид, защото минах по този път с кученцето ни предния път и беше наистина тежко да я излекуваме.

Мили, котетата в зоомагазините поне имат временнен покрив над главата и храна. Стотици животинки са на улицата без нито едно от двете, ежедневно заплашвани от коли, кучета и други опасности Sad Другото е, че зоомагазините са на търговския принцип 'търсенето определя предлагането'. Колкото по-малко хора купуват от тях, толкова по-малко животинки ще се развъждат за тях.

Много зависи колко голямо е детето ти и доколко разбира как трябва да се държи с животно, както и какво ще е по характер котето. Има такива които се оставят на децата да ги правят всичко, и не ги закачат. Има такива, на които ако им се издърпа по-грубо опашката например ще се обърнат и ще нападнат. Но вероятността непровокирано да нападне детето е срванително малка. Накратко, с малко възпитание както на котето, така и на детето, би трябвало да нямате проблеми.

# 250
  • София
Изключая разходките , кучето направо те обсебва с поведението и вниманието си .При котките такова нещо няма .Сипваш им сутринта сухата храна в купичките , сменяш водата , изчистваш тоалетните и тръгвш за работа .Като се прибереш вечерта ...те спинкат блаженно по места и само празни чинийки и пълна тоалетна  Mr. Green Mr. Green, плюс накоя друга подробност свидетелстват за евентуалната им дневна активност .Е, може да те посрещнат с едно Мяу! и вирната опашка на вратата ....Зависи ....

За това може да поспорим  Laughing. Може би при теб е така, защото са много котките. Мъро така ме обсебва, че на моменти не издържам. За дъщеря ми - да не говорим. Тя отдавна се чуди как да избяга от него. Едно време поне разпределяше вниманието си между мен и двете дъщери. Сега е винаги с мен. Ако лежа - ще лежи и той. Ако готвя - ще ми помага. Ако се къпя - стои пред банята и ме чака и при забавяне се обажда, за да излизам по-бързо. Ако съм в тоалетната - рови и той в неговата Mr. Green. Мога да добавя, че в тоалетната си ходи сам в изключително редки случаи. Обикновено иска да има придружител. Ако говоря по телефона - ревнува и мяука, за да спра. Ако съм на компютъра - ме бута и ако не спра, ляга на клавиатурата, за да ми пречи. А най-страшно е когато ме види да се обличам, за да излизам. Тогава ме гледа с най-тъжния си поглед и започва да ги реди едни .... Абсолютно убедена съм, че казва: "Не излизай! Не ме оставяй сам!". Освен това редовно застава пред мен и си говорим. Ама такъв диалог става, че не може да се опише  Laughing. Само дето не знам какво сме си споделили  hahaha. Но определно иска да ми каже нещо и то не е свързано с ядене или др.физиологични нужди.

eliadn, наистина са като лъвовете на моста  Joy Joy Joy

Котково, чудесни котета си имаш! А фотографката си я знаем - както винаги се е справила блестящо!  Hug

Мили, успех в търсенето на коте! Предполагам, че само ще ви намери. Обикновено става така  Laughing.

И накрая едно клипче  Laughing. Май съм го виждала преди време, но отново гледах с удоволствие:

http://www.facebook.com/#!/video/video.php?v=119466754798309&oid=145578028836341&comments

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 00:18 от Тaня67

# 251
Изключая разходките , кучето направо те обсебва с поведението и вниманието си .При котките такова нещо няма .Сипваш им сутринта сухата храна в купичките , сменяш водата , изчистваш тоалетните и тръгвш за работа .Като се прибереш вечерта ...те спинкат блаженно по места и само празни чинийки и пълна тоалетна  Mr. Green Mr. Green, плюс накоя друга подробност свидетелстват за евентуалната им дневна активност .Е, може да те посрещнат с едно Мяу! и вирната опашка на вратата ....Зависи ....

За това може да поспорим  Laughing. Може би при теб е така, защото са много котките. Мъро така ме обсебва, че на моменти не издържам. За дъщеря ми - да не говорим. Тя отдавна се чуди как да избяга от него.

И аз мога много да поспоря по този въпрос. Стереотипът за дръпнатата незаинтересована котка е точно това - стереотип. Реално котките са различни и много от тях силно се привързват към стопаните си по доста обсебващ начин. И Богданка като Мъро е такъв пример. Вечно е в скута ми или в краката ми или на главата ми, ходи след мен от стая в стая, спи върху мен нощем и оплаква света когато ме няма (по думите на съседката). Така че никаква гаранция няма че щом е котка, значи непременно ще бъде саможива или незаинтересована.

Съгласна съм с MissNellie за "спасяването" на животни от зоомагазини. Конкретното животно може и да спасите, но така разпалвате бизнеса и влошавате проблема. Колкото повече хора купуват животни от магазини, толкова повече животни биват развъждани при мизерни условия и с дефекти и заболявания. Затова аз лично съм против подкрепата на такива "фабрики" за животни, и никога не бих купила котка/куче от магазин, просто като въпрос на принцип.

mili, успех в намирането на коте! Разбирам те за физическото харесване, то и с хората е така все пак - не всеки ти е симпатичен, и това е нормално. Разглеждай обявите за котета търсещи дом, особено сега напролет изборът е голям и има всякакви сладури. Все някое ще ви грабне!

MissNellie, ще разпитам нашите ветеринари какво мислят по въпроса и как могат да се разредят/избегнат ненужните ваксини. Мисля че само за бяс е задължителна по закон. За FIV има ли нужда ако котката е кастрирана? Нали като при хората се предава по полов път? Съмнявам се ако случайно изтървем Богданка навън да събере ухажори щом вече е "негодна"  Laughing Иначе предполагам при ухапване също би се заразила, но като я знам каква е пъзла едва ли ще влезе в бой с друга котка. Животът на затворено доста улеснява нещата, и при това положение наистина не всички ваксини са нужни.

# 252
# 253
  • на морето
Таня , Дидитка , всъщност няма за какво да спорим - и аз имам такива сладури , които още от вратата идват да ми кажат Здрасти! и за ми дадат пълен отчет какво са правили през деня .Естествено ,че в тоалетната ходим групово  Mr. Green Mr. Green Mr. Green  Поне едно -две се настаняват в ръцете ми с все мъркане , мавкане и търкане  , а задължителното присъствие е Джими Патладжанов , който пие вода директно от чешмата и буквално ме чака "на гюме" в умивалника и да почне да ме врънка да му пусна тънка струйка ... Едно време вкъщи освен главния готвач имаше и цял отбор опашати асистенти  Mr. Green Mr. Green Mr. Green , но напоследък това младо поколение , захранено с изкуствена храна и пониатие си няма от естествения вкус на пиле , кашкавал , риба ..че и дробчета даже ...Проявената доза любопитство не включва дегустации , за мое очудване ....Само старата генерация може да хапне по някое парченце , но по -скоро за разнообразие ....Като почерпка ....Фактът , че спим колективно също го спестявам - то се разбира от самосебе си ....
Това , което исках да кажа с въпросното ,цитирано от двете ви,  мое изречение , е , че разликата между това " обсебване " и кучешкото е просто огромна .... Може би не съм се изразила съвсем правилно , или пък съм била твърде лаконична ..... При котките / поне тези ,които съм имала до сега / има периоди на стремеж към активно общуване / галене / и после периоди на самостоятелност , разпределени в денонощието . При кучето има само активо общуване . Поне при моето . Вероятно дълго е била пренебрегвана и сега си наваксва с внимание .... Тя още от вратата е толкова въодушевена , такова мятане ,скимнете ,махане на опашка , търкаляне по пода и т.н. ми спрята като процедура по посрещането , че на този фон всяко мъркане и деликатно Мяу ! просто бледнее ...  Laughing Laughing Laughing Това ,че ме следва по петите на всяка крачка из къщи го спестявам .Може да си представите каква върволица имам подире си като ходя из къщи .....

Хайде и аз една снимка да сложа  , ама по -миролюбива от тази на Тедка  bowuu bowuu

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 10:11 от asha

# 254
  • Costa Rica
Моите също не се вписват в стереотипа на дистанцираната котка. Всяко прибиране вкъщи е съпроводено с танци, търкаляне по земята и звукови ефекти.

В добавка - никога не са драскали. Е, само при къпане, но това са форсмажорни обстоятелства. Wink

Общи условия

Активация на акаунт