Отговори
# 255
  • Сопот, Пловдив
Моята сестричка днес ми идва на гости за пролетната ваканция,ще си правим компанийка,и моя мъж тази сутрин ми вика,айде да вземеш да раждаш преди да си е заминала че детето няма само да го разкарваме  Joy . То ако ставаше така по поръчка  newsm78

И моята сестра ще идва на гости за ваканцията, нали е учителка, и все се базика, че била дала заявка бебето да се роди, докато тя е тук.  Laughing

big mamma , не съм 100% убедена, но мисля, че навършилите пълнолетие се числят към семейството само, ако още не са завършили средно образование. Ама сега видях от лентичката, че твоя голям син е на 20, не би трябвало да го броят член на семейството.
Иначе за подаването на каквито и да било документи в БГ трябва да имаш здрави нерви  Grinning . Аз като подавах за еднократната помощ при бременност, ми дадоха един формуляр-молба, казаха ми какви още документи трябват и ми казват "Полълва се декларация за съгласие за ползване на лични данни, но ние не разполагаме с такава, намерете си и си попълнете"   newsm78 . Питам откъде, не знаели, да съм проверяла в магазините за електронна техника. Намерих си я от интернет за 2 минути и си я разпечатах, а тя се оказа, че дори си е такава специална за социалните, с какво щяха да са ми полезни ел. магазините  newsm78 ? Или пък ще ми кажете, че те нямат интернет и компютри в офиса си и не могат да си разпечатат формуляри на молбата?  Thinking Накрая ги питах да ми кажат какви документи се изискват за другите помощи, да знам като се роди бебто да ги подготвя и служителката ми каза "Е, да изчакаме, не се знае какво може да стане, а пък ако се роди живо и здраво, ще дойдеш тогава да ме питаш."  #Crazy Crazy
А,  big mamma , една приятелка с майка рускиня, баща българин, близо 5 години се бори за българско гражданство, при все че е живяла в България през повечето време от живота си, и брат й, който е със същите родители, има двойно гражданство. На нея все й отказваха, нямало доказтелства, защото родителите й били разведени  #Crazy , какви ли не документи я връщаха да издирва всеки път и накрая с връзки станаха нещата. Та не се учудвам, че и теб са те мотали така.

# 256
Бих искала да споделя едно много интересно интервю с вас. На 26 и 27 март в Майчин дом се проведе Първата Международна Конференция "Пътят на майчиното мляко" организирана от Ла Лече Лига. Гостуващ лектор беше един от водещите специалисти в областта на лактацията – проф. Д-р Питър Хартман. Той говори за синтеза, състава и отделянето на кърмата, както и за влиянието на различни фактори върху тях. Това е изключително интересно интервю с проф. Хартман, надявам се да ви бъде полезно.

# 257
Мамчета, а аз като не съм плащала социални осигуровки имам ли право на тази еднократна помощ при раждане?! Предполагам не! Днес бях до общината, но имаше огромна опашка и не ми се чакаше, за да си задам въпроса. Ако някой знае или ме ориентира по телефона коя институция точно мога да питам, ще съм много благодарна!   bouquet

# 258
  • Сопот, Пловдив
Диди, еднократната помощ при раждане е за всички майки, не е обвързано с доходи и социални осигуровки, документи се подават при социалните, като си получиш акта за раждане на бебето.

# 259
  • София
Здравейте мамчета бъдещи и настоящи,
много ми е готино, като вляза да видя какво става на фронта и да прочета, че имаме нови бебчета Hug
Добре дошли на малкия Деян на мама malkata mirela , на малката Анабел  на мама ana-bel , на малката Пламена на мама Nya_M Нека растат здрави и усмихнати с много късмет и много да ви радват всички в къщи! Мамите бързо да се възстановяват и скоро да си ходят в къщи.
Вети, Рая е много сладка, да ти е жива и здрава и да се гледкате без проблеми в къщи. Добре дошли на Natali_ с Виктор в къщи, да се гледкате и вие без проблеми в къщи.
Дано се оправи здравето на Бо и Мони да попадне на подходящ лекар  Praynig. Дано да сложат и вярна диагноза на Бо, защото това мисля е от значение за по-бързото оправяне на бебо. Мони кураж, дано по-бързо се нормализират нещата и най-вече избереш верния лекар. Нямам инфо за тези лекари, но щом Ленито и Маминка66  имат положителни наблюдения за лекарката от 4-ти км в София, може да си направиш и там една консултация. Успех Мони  Hug  Peace
Trufel   честит ти рожденник, много да се уважавате и да споделяте всеки ден любовта по между си, а скоро и с бебчето ви. Да приготвиш хубава вечеря   bouquet

Стягания на целият корем и аз имам - нормално е, но без болки и не се притеснявам. А вечер бебка си умира да прави гимнастики, точно когато съм вечеряла и съм легнала вече да си почивам и да гледам ТV. Киселини и на мен не ми липсват както през деня, така и вечер, е... не всеки ден.... но няма как да се мине без тях. По цяла нощ и аз имам ужасни болки в гърба, хълбоците и рамената...незнам вече в каква поза да спя....
Аз вече съм приготвила всичко за бебка, остава в петък да си взема от ЖК, когато ходя на преглед и направлението за раждане и вече съм на 100% готова за среща с бебка когато пожелае.
Хубав ден на всички Ви и дано днес е с повече слънчице  Hug

# 260
ЗДравейте мамчета!
Добре дошли на бял свят Деян , Даниел

Добре дошли на бял свят Анабел, Пламена и Петра.

Да са живи и здрави малките ни попълнения!

Аз пак не можах да спя,вече 4 нощ е голямо мъчение.Имам си силни киселини и болки в стомаха,Взимам сода за хляб,незнам дали може,но малко ме успокоява.Преди вземах ранитидин ,но сега не може. Cry
Иначе бебо се е кротнал и изобщо никакви признаци за излизане. Laughing

Това със содата май не е добра идея.Аз откакто съм бременна имам ужасни киселини и дъвча Талцид. Има мн приятен ментов вкус и веднага облекчава стомаха, освен това е абсолютно безобиден за бременни Simple Smile

# 261
Диди, еднократната помощ при раждане е за всички майки, не е обвързано с доходи и социални осигуровки, документи се подават при социалните, като си получиш акта за раждане на бебето.
аз нямам никакви доходи и ходих до социалните попълних декларация и там още един докомент но понеже нямам ланкова сметка ми откриха от социалните и ми казаха след 15 април да ида до банката и да си взема картата и там ще са преведени парите но не са ми искали акт за раждане

# 262
Бобо и Алекс,
Петето беше писала как беше "обръщала" нейното бебе.
Първо упражненията с лазене по пода, но имаше нещо исъс силен фенер на корема. ако искаш и пиши за подробности, но беше нещо от сорта, че свети около пъпа и после бавно придвижва светлината надолу. И бебчето се обърнало.
Успех!
Мдаааа,само,че не лазих,а си стоях мързеливо върху спалнята-на лакти и колене,като се стремях дупето да е на по-високо,а главата максимално опряна на матрака.Като не стана само по този начи стигнах и до фенерчето-от тези с бяла светлина.Допирах до корема,в горната част на линеа негра(областта на стомаха),където предполагаемо беше главата.И с бавни движения без да се отлепя фенера от кожа се слизах до пубиталната кост.Така няколко пъти,докато усетих леки движения,които са признак,че бебето не спи и вижда светлинката.После упорито продължих до желанато завъртане.Няма как да се пропусне,защото чувството е точно това-че бебето се движи много силно и бурно.След като се случи чаках хълцането,което при главично положение е в долната или средната част на корема.Успех на Бобо и Алекс и Ани д и се надявам и при вас да помогне!

# 263
Пишещи сладуранки, здравейте!

Много новини, много въпроси, за всяко нещо ще се намери решение.

На бебенцата добре дошли на света, да са щастливи, здрави и добри хора да станат!

Като гледам, всички вече сме в почивка и писането е грандиозно. При мен е грандиозно и яденето и се чудя с какво да се развличам, че все пред хладилника вися.

И малко встрани от бебешката тема, но и майките сме жени Wink Взех си на Рефан захарния ексфолиант, който рекламират навсякъде. Прекрасен е, има хиляда аромата, аз си взех маракуя. И за да заприличам съвсем на торта, си взех масло за тяло ванилия. Продуктите са без парабени, произвеждат се тук и изобщо - чувствам се много красива и ароматизирана Simple Smile

А впрочем мъжа ми точно в момента се кара по телефона с електронния магазин danet, от където поръчахме в неделя коритце, а те така и не потвърдиха поръчката. Обадихме се днес да питаме какво става, а ТЕ ни отказаха поръчката без причина.  newsm78  

А и като чувам, мацката там се държи доста нагло. Явно няма да се пазарува оттам.

# 264
  • Сопот, Пловдив
аз нямам никакви доходи и ходих до социалните попълних декларация и там още един докомент но понеже нямам ланкова сметка ми откриха от социалните и ми казаха след 15 април да ида до банката и да си взема картата и там ще са преведени парите но не са ми искали акт за раждане

Мирелка, ти си подала за еднократна помощ при бременност, а Диди пита за еднократна помощ при раждане, за нея няма как да си подала, ако не си родила още.

# 265
А аз имам проблем с един колет от САЩ.Сестра ми изпрати подаръци за Калина в четвъртък и тъй като, теглото по нормите на техните пощи, не трябва да надвишава 4 паунда(1,8кг) са разделили пратката на два пакета.Единия го получих в понеделник,като въобще не подозирах,че са два.Вторият още го няма и никой не може да ми каже,къде е и ще пристигне ли.Звънях и до централна поща да проверя,но от там ме отрязаха с предтекста,че трябва да имам номер на BULPOST,а пратката дори не е чрез тази фирма.Дано пристигне,че ще умра от яд.

# 266

Мирелка, ти си подала за еднократна помощ при бременност, а Диди пита за еднократна помощ при раждане, за нея няма как да си подала, ако не си родила още.
леле пак се изложих те толкова много помощи стонохо че няма накъде само объркват хората  #Crazy

# 267
Обикновено медиите ни заливат с информация какво сме длъжни да правим и какви са ни задълженията към държавата и бюджета. Рядко обаче някой споменава какви са ни правата. В тази тема и аз ще говоря за задължения, но този път на държавата към бъдещите родители.

В Закон за семейни помощи за деца са изброени някои случаи, в които родителите имат право на помощи, а размерът им се обнародва ежегодно в ЗАКОН за държавния бюджет на Република България. Ето някои от тях за 2011 година:

1. Бременните жени и семействата със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 350 лв. имат право съответно на:
1.1. еднократна парична помощ при бременност в размер на 150 лв., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната;
1.2. месечни помощи за дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст в размер на 35 лв. за всяко дете. В случай, в който на това условие отговарят родители с бизнаци месечната помощ за всяко от децата е 52,50 лв.;
1.3. целеви помощи за ученици.

2. Майката има право на еднократна помощ при раждане на живо дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Размерът на еднократната помощ е, както следва:
2.1. за първо дете – по 250 лв.;
2.2. за второ дете – по 600 лв.;
2.3. за трето и всяко следващо дете – по 200 лв.

3. Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни  увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер на 100 лв.

4. Месечни помощи за отглеждане на дете до една година в размер на 100 лв. се предоставят в пари и/или под формата на социални инвестиции на майката (осиновителката), чийто доход на член от семейството е по-нисък или равен на 350 лв. при условие, че:
- майката (осиновителката) не е осигурена и не получава обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете по реда на Кодекса за социално осигуряване;
- детето не е настанено за отглеждане в специализирана институция за деца на пълна държавна издръжка;
- детето живее постоянно в страната.

5. Майката (осиновителката) има право на еднократна парична помощ за отглеждане на близнаци до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато децата не са настанени за отглеждане в специализирана институция за деца. Размерът на помощта е 1200 лв. за всяко дете.

6. Майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца. Размерът на помощта е 2880 лв.

Семейни помощи при бременност, раждане и отглеждане на деца се отпускат от дирекциите ”Социално подпомагане” въз основа на молба-декларация заедно с необходимите документи. Молба-декларацията се подава по постоянен адрес.

Мили мами, това е за да сложим точка по темата Simple Smile Това мисля са всички полагаеми помощи в различните ситуации Peace
Ето и един бонус, който изрових http://osigurovki.info/MaternityCalculator.aspx

# 268
Върнах се от социални,не ме върнаха този път,всичко е точно,офф отдъхнах си.Защото ако бях изпуснала срока,трябваше да вадя нови документи за доходите.
Има 200 лева помощ за четвърто.
Сега ще спинкам,много безсъние ми се насъбра.
Ройс , и още докато си набавиш документ който не става за един ден ти изтече срока на другия,който има срок и така голям купон беше. Mr. GreenВадиш едното,изтича другото и айде отначало.После съм чакала три години да ми разрешат българско и още една година да излеза от руското.Пак си изтекоха 5 години.Но сега е много по-различно,стига да ти приемат документите,в срок от една година или получаваш разрешение или отказ.И си наясно.
Сега чакаме Джо да стане българче.А при него е просто приказка,при майка българка,баща конгоанец,той е руснак. Mr. Green
ЕйРойс ,гледам ти си 99кг и аз съм толкова,за сега сме равни. newsm47Да видим колко ще са бебетата.

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 13:53 от big mamma

# 269
Честити нови бебенца  smile3504 Да са живи и здрави   bouquet

Рая е много сладка, истинска принцеса Simple Smile

Аз днес бях на ЖК и ужким всичко е наред. Казаха, че по всяка вероятност няма да си изчакаме термина и това малко ме успокои.

Преди време някой беше пуснал един линк за сайт с имена. Имаше там и доста странни. Ако може да го пусне пак, че от два дни ровя в темите назад, но не мога да го намеря.

Някой чувал ли е нещо за Павловича -та мас ? В един магазин много ни я хвалиха. Ако някой я е ползвал ще ми е интересно да сподели

Общи условия

Активация на акаунт