Приветствайте и нас в РОДЕНИ, МАРТенки с бебчета засмени! - тема1

• 34 598
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте момичета, аз все по-често взех да се допипвам до компа (малкия е на градина  Grinning)

Anduli, специалистите сигурно ще ти дадат по-добър съвет, но аз като патИло ще ти дам също. Не му давай от шише и не се цеди, почакай го да огладнее, опитай и по-често да го оригваш, така ще го събудиш та да яде, на колко време го храниш, препоръчително е между двете хранения (от края на едното до началото на другото) да има по 1 час разлика. Не се притеснявай, че ще се отучи, аз кърмих 14 месеца въпреки че в началото имахме същите проблеми. Важно е също колко е тежко бебчето, ако сте под 4 кг. ще трябва да имаш търпение и да почакаш да порасне, за някои сукането е тежко упражнение и бързо се уморяват (при нас проблема се реши преди всичко когато минахме 4-те килограма).

luba_rizova, ще ти отговоря за кърмено бебе, от миналата седмица ака по 3-4 пъти на ден, рядко ако, което пеленичката попива, но вода не съм виждала да е изтичала. Не съм прочела какво се е случило с вас, но искрено ти пожелавам всичко бързо да се оправи  Praynig.

veset0, пъпчиците не са ли нещо нормално за толкова нежна кожичка, може да провериш, колко го обличаш, какъв прах за пране ползваш и също какви материи се доближават до кожичката му. По препоръка на тукашните лекари мажем единствено със запарка от лайка, но много слаб разтвор (демек като чай ама без захар  Grinning).

За пеленичките някой беше питал, не искам да те обиждам, но правилно ли изкарваш ластиците, на краченцата ластиците се изкарват на вън за да не стягат и да не пропускат. След 3 кг. е препоръчително да минете на размер 2, по-малкия започва да пропуска вече. Според мен трябва да се вдигат пеленичките до горе, не бива да висят на дупето, понеже ако висят пак пропускат, пък и ако е по-живо бебето (като моето) ги наритва и падат  ooooh!.

Да се похваля моята красавица от вчера ги дипли едни къдрави, широки и беззъби усмивки та ни топи сърцата на всички в къщи. Най-много ги раздава на батко си, щом го чуе и започва да си хортува с него, усмихва му се издава едни звуци като еййй и нежно пискане, много ме кефи. С първото ми дете много зор видяхме и до три месеца само рев бяхме чували от него, та сега сме много щастливи да чуем и весели възгласи.

migeio78, благодаря за кафето, сутрин имаме нужда.

Лек ден ви желая и повече къдрави, беззъби усмивки.

redreny2000 , ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН  и от мен, подаръка вече си го получила, пожелавам ти много да те радва и да ти се смее по-често.

# 511
Честит рожден ден redreny2000 !!!
Пожелавам ти много любов и незабравими мигове с твоите двама мъже !

# 512
Здравейте и от мен   bouquet

migeio78  Hug Ахххх  моретоооо  Mr. Green

redreny2000 определено не са малки  newsm78 много странно  newsm78 да не ги слагаш много нагоре? Честит рожден ден! много щастие и любов!   party023

Адриана_ браво на вас  Hug

mama Barba Да, права си  Hug аз не се изразих правилно. Исках да кажа, че с това съм започнала, така ме посъветваха тогава  newsm78 но не съм замествала хранене със сок. Само по малко да я пробвам как го понася  Hug

katilias тук от няколко дни духа ужасен вятър. Аз в понеделник въпреки всичко го разходих и сега нещо ми хърка, не му тече нослето но има секрет вътрешен  ooooh!

luba_rizova Много неприятно, че сте били по болници   spoko надявам се скоро да не ви се налага пак да ги посещавате. За акото, ние сме на кърма и ни е рядко акото, но чак бистра вода не е акал  newsm78 Ако има диария, не е ли обезводнено малкото  newsm78 Може да пробвате с Биогая, за нормализиране на чревната флора. Това са пробиотици и могат да помогнат  Hug

veset0 с нищо  Peace

# 513
Luba, съжалявам за всичко, което си преживяла с малката. SadДано до тук да спрат неприятостите ви. Ние сме само на кърма, но пак да кажа/вече писах/, че акаме по 5-6 пъти на денонощие и е доста воднисто-жълто, попива в памперса и почти няма частички. Излиза на струя/видях го , когато беше без памперс и опръска дивана Joy/Аз започнах да давам пробиотик, за да се нормализира чревната флора, че и бяха изписали антибиотик в родилния дом. Но вода да излиза от ануса...не съм виждала. Стискам ви палци да се похвалиш скоро, че всичко вече е наред. Hug
Весето, тука май 80% от бебетата имат пъпки-на кой червени, на кой с бяло връхче, на кой с корички.По-добре не ги мажи с нищо, за да не станат по-зле, или се консултирай с педиатър. Peace
Редрени2000, честит рожден ден!Много здраве и любов ти желая и да се сбъдват бързо всичките ти желания. newsm51

# 514
Момичета да ви питам някоя от вас да има хубава изпитана рецепта за козунаци ?
  Mr. Green решила съм да правя, ако малкия ме остави де  Joy

Anduli а защо не пробваш да не му даваш веднага да яде, а да поизчакаш малко. Като го поносиш на ръце или го занимаваш така че хубаво да огладнее и да не заспива веднага на гърдата  Hug

# 515
  • Германия
Добро утро, момичета!

Дано днес не вали. На консултация сме и ще дам отчет по-късно. Тези дни ме хвана депресията... Детето беше нервно и не спеше добре. Не иска да суче и спи само на гърда ... Реших да му дам да суче преди баня, а след банята АМ. Спа за първи път без нощно хранене. В 3:00 се събуди, дадох гърда, но той пак се унесе върху нея и заспа и така до 5:30ч. Аз в 5:00 станах и изцедих 100мл. от едната гърда - ами като не ме е изсукал друго не очаквах, гърдите ме понаболяваха и бяха напрегнати ... А до вчера мислех, че намалява кърмата.  newsm78
  Изпи си 100-те мл. човекът и е спокоен и аз също.
КАК да накарам Теди да суче. Винаги е бил на гърда и само 2 пъти му е давано АМ от шише - в началото и снощи. Не се е отучил, а явно го домързява ... Не действа нито компресия нито бутане по нослето, ушето и вратлето ... Смяна на папмерса върши работа, но само понякога ... Ако продължава така ще се отучи от гърдата. Предпочитам шишето отколкото да е неспокоен и нервен и от недохранване поради леност да не спи качествен сън!
Приемам всякакви съвети вкл. и от ЛЛЛ!
Благодаря предварително!

Anduli, предполагам и друг път си го чувала и чела, но...ако майката е неспокойна, децата улавят това настроение с невидимите си антенки и също стават неспокойни  Confused Кои бяха любимите ти занимания преди раждането? Ако имаш възможност, би могла да подхванеш някое старо хоби..или да опиташ нещо ново, или ако времето го позволява, да излизаш редовно на чист въздух с бебчето и да "заредиш батериите" със слънчево настроение  Wink
Вероятно и детенцето прави скок в растежа /между 30-ти и 40ти ден/ и много майки споделят, че бебетата стават неспокойни, не сучат прилично (или вяло или много хаотично и на често; хленчат по-често и се успокояват като ги гушнат чак; спят "на почивки" и изобщо е буря  ooooh! За щастие тези буреносни фази отминават за няколко дни и при много бебенца минават и по-леко, като усещат топлата прегръдка на мама или тати. След това изнанедват родителите си с някакво ново умение, дали ще е първата съзнателна усмивка или обръщане по посока на шум или светлина или по-късно съзнателното посягане към предмет, преобръщане, сядане, пропълзяване..
Можеш да помислиш, какво друго, може да ме пречи на бебочето да спи спокойно, например стайната Т, шумове, светлина, някоя неудобна дрешка, може би просто има нужда от твоята топлина Thinking

Споменаваш, че си усетила напрежение в гърдите, вероятно тревогите за недостатъчно кърма са били напразни  Wink Казваш, че Теди не се е отучил, и наистина, малко вероятно е такова малко бебе да се отучи от гърда, освен ако отвън не му се наложи това отучване чрез биберон. Залъгалка даваш ли му? Някои бебета задоволяват сукателните си рефлекси чрез залъгалката и после го дават по-лежерно на гърдата, точно като трябва да си "заработят" прехраната.
От кога всъщност е това поведение? Теди да е имал имунизация наскоро?

Ако се разбужда само от смяна на памперс, но реагира слабо на потриване или гъделичкане по брадичката или крачетата, опитвала ли си да смениш няколко пъти гърдите при едно кърмене или дори позата и как реагира на такива промени?
 Някои майки сменят направо обстановката, (ярката светлина кара бебенцата за затворят инстинктивно очи или при определен шум направо да "изключат" и да се вкопчат в мама, но не и да сучат подобаващо).
 Леко стряскащ, но ефективен трик е да се обтрие челото на бебето с влажна хладна кърпа, повечето се разбуждат от това. Друго, което задържа в активно състояние повечето кърмачета е да се държат по-изправени при храненето, (представи си куклите как затварят очи в хоризонтално положение).
 Би могла да опиташ преди кърмене да направиш един топло-влажен компрес на гърдите, към това лек масаж,  ето такъв например, пипа се много леко и внимателно, все едно галиш бебе  Wink
 Би било добре, да имаш топла напитка под ръка, докато кърмиш и...нещо, което не е за подценяване, но осигурява повече спокойствие е, да си минала през 00, защото на кого му е до релакс и отпускане, като му се ходи до тоалетна през цялото време, а бебето суче ли суче...  Wink
 Обмисли добре, дали е удачно за теб да вложиш време и усилия в цедене и хранене с биберон или да се радваш на Теди гушнат в теб, така или иначе той е оптималната помпа с 100% гаранция  Mr. Green  и сам чрез сукането си може да подскаже на гърдите кога и колко майчино мляко да му сервират.
 Peace

# 516
Честит рожден ден redreny2000     желая ти здраве,щастие и много хубави мигове с малкото ти съкровище!

# 517
Момичета, ние пак сме мн притеснени.По време на болките от коликите бебо прави нещо като тик - помръдва главичка и телце като стреснат.Много съм притеснена.Една приятелка каза, че това не било нормално.Вие какво ще кажете?Има ли някоя от вас на която бебето да е с такива симптоми?

# 518
  • Бургас
redreny2000 , честит рожден ден, скъпа - да си жива и здрава, много щастлива и спокойна майка и... винаги обичана жена   bouquet

hellen_law3 и Преско се стряска - както спи или суче, изведнъж изкрещява и става червен и започва да плаче за кратко. Понякога това е от шум в стаята или отвън, но има случаи, в които наистина не разбирам какво го плаши и си мисля, че сънува нещо... След като се прибрахме от родилното често се сепваше и изпъваше ръце и крака - питах педиатърката и тя ми обясни, че това се дължи н а все още неизградената нервна система на малкото човече. Мисля, че не бива толкова да се притесняваш  Hug
А майка ми смята, че това се случва, защото аз съм се стряскала по време на бремеността   Rolling Eyes
Амorevole, благоря за отговора и за статиите   bouquet

mama_vessy , влез при специалистките в готварския - и съвети ще получиш  Peace Ама да знаеш, че май не е лесна работа  Sunglasses Wink

Акото при нас е след всяко хранене и ми прилича на пюре. Ние се кърмим само. Когато ака, излиза като пяна...

# 519
Amorevole, благодаря ти много за подробния отговор. Да се отчета: Благодарение на съвета ти да кърмя Марти без силиконовите зърна, когато е по-спокоен, дори сънлив, сега имаме известен напредък  Hug Дори не очаквах толкова скоро да се случат нещата. Та обикновено започваме кърменето без тях от дясната цици, която засуква, а лявата не иска  newsm78. След като се успокои и посуче 15-ина мин. му давам дясната и той засуква  Praynig Да но явно не засуква съвсем правилно, тъй като сутринта страшно много ме болеше зърното на дясното цици и се принудих пак да сложа силиконовото зърно там. В лявото зърно нямам болка. Забелязах, че долната устна май му е навътре като суче от дясното цици. Наистина ми е доста трудно и болезнено, но мисля, че с повече постоянство от страна на двама ни ще постигнем успех.

Lilyrose, радвам се, че се получават постепенно нещата и имате напредък!
Обичайно, при кърменето не би следвало да има болка – ако има болка, вероятно нещо не е съвсем наред и е възможно понякога дори и леки корекции да помогнат. Има вероятност сукането на силиконовите зърна и на залъгалката да са повлияли Марти да засуква малко „по-плитко” и затова да не успява винаги да се справи с голата гърда, но целта си заслужава малко повече търпение и настойчивост, нали?
Ако считаш, че за вас е подходящо, би могла да опиташ да смените позата, в която се кърмите и да пробваш различни варианти откривайки тази, в която най-малко те боли, поне докато успеете да коригирате засукването и установиш кое е това, което причинява болката и нежеланието му да засуква „на голо” от едната гърда.
Желателно е Марти да отваря широко устичката, като поема освен зърното и част от ареолата, с леко обърнати навън устнички, а когато вече е засукал, да се получава тъп ъгъл на устичката около гърдата, ето така. Когато го поставяш, е добре той да е с коремче към корема (тялото) ти, а зърното ти да сочи между горната му устничка и нослето му - така че той да наклони главичка нагоре и назад и това да позволи по-широко отваряне на устичката. Това би помогнало да не си „подвива” устничката, както описваш.
В този клипможеда видиш и колко навътре трябва да се поеме гърдата, за да не се травмира зърното.
Когато бебетата сучат, е добре да се избягва придържането долу в ниската изпъкнала част на главичката, защото това може да ги накара да отдръпнат главичката си назад. Може бебето да се придържа около вратлето и раменцата. Когато жените кърмят седнали, често се случва главичката на бебето да попадне в свивката на лакътя и главичката да се изнесе твърде извън тялото на майката. За да достигне зърното, бебето трябва да свие главичка към вратлето, което не позволява доброто отваряне на устичката. Ако при вас се получава така, може да опиташ да поставиш главичката малко преди свивката на лакътя и телцето му да е изнесено малко по към корема ти, така че зърното да сочи между горната устна и нослето, както описах по-горе.

Би ли обърнала внимание – дали си забелязала Марти може ли да си изплезе добре езичето извън устничката и дали то придобива сърцевидна форма при изплезване, или не?
Успех ви желая!
  Peace

# 520
  • Пловдив
Момичета, ние пак сме мн притеснени.По време на болките от коликите бебо прави нещо като тик - помръдва главичка и телце като стреснат.Много съм притеснена.Една приятелка каза, че това не било нормално.Вие какво ще кажете?Има ли някоя от вас на която бебето да е с такива симптоми?
Здравей,
За твое успокоение - тъй като моето бебенце е точно със силно изразена невропатична симпоматика, в резултат на стреса, който е преживяло при раждането, та беше и на преглед при невролог - попитах я дали е нормално това треперене /само че при нас беше много по-силно изразено, с потреперване на ръчички, краченца и т.н. и то доста често/, та невроложката каза, че са нормални такива движения и потрепервания при бебетата, стига да утихнат до 40 ден. Така че не се притеснявай, ще си мине, не е нещо тревожно.
Понякога се притесняваме за всичко, не е лесно да си майка.

# 521
Момичета аз съм много притеснена също Sad(( Сега бяхме на консултация. За 3 седмици сме наддали само 520 грама и според измерванията на лекарката 51 см, тоест само сантиметър отгоре. Бебо беше много кротък на прегледа, но като се върнахме вкъщи такъв рев настана, майка ми още не може да го успокои, а аз физически нямам сили и отидох в другата стая с надеждата да поспя. А и тези колики- не знам защо мира не ни дават. Еспумизанът не ни помага, а не знам с какво да го сменя- споделете вие, моля ви Sad(( Освен всичко друго лекарката не ни изписа витамин Д, а той май се дава от 20-тия ден, сега и звъня, но не ми вдига, явно още е на работа  Cry Cry Cry

# 522
Здравейте, мами  Grinning

Аз много отдавна не съм писала тук, но често ви чета и неведнъж ми е помагал съвет, който е бил даден на някоя от вас   bouquet

Нашият Матео се роди на 26.02., една седмица преди термина, и оттогава си се гледаме, с възходи и падения (образно казано)

Имам едно запитване към консултантите на ЛЛЛ:

До скоро Мати си се хранеше добре, кърмим се, лакомичък е определено. От вчера насам, обаче, и по точно от ноЩта, нещо или отказва да суче (за малко си суче и после се отказва, спокойно, или с дърпания и извивания), или заспива на гърдата, а когато след известно време и хиляди безуспеШни опити да го разбудя го сложа на леглото, след малко е буден и иска да продължи. Но на гърда историята се повтаря. Днес цял ден сме в постоянна "борба", че и да спи много-много не иска! Объркана съм и взех да се притеснявам... На какво може да се дължи това?  Cry Иначе, на педиатър сме в петък следобед, но дотогава?

Благодаря ви предварително!   bouquet

# 523
Преди малко се върнахме от консултация
За един месец Алекс е наддал 1110 гр. и е пораснал с 7 см.

Момичета да ви питам някоя от вас да има хубава изпитана рецепта за козунаци ?
  Mr. Green решила съм да правя, ако малкия ме остави де  Joy

Мама Веси ето ти моята рецепта по която съм правила три години подред
Стават много сполучливи, но трябва да имаш време

Козунак

- 6 яйца
- 250 мл. прясно мляко
- 1 кубче мая
- 300 гр захар
- пет ванилии
- настъргана кора от лимон
- 1 кг. брашно
- 250 гр топено масло ( аз правя равни части масло и олио, казват че става и с мас и олио, но не съм пробвала)
- стафиди за плънка, които накисвам от предната вечер в малко коняк. Преди да ги сложа ги изваждам на хартия да се попие излишното и леко овалвам в брашно ( или какао)

Млякото се подгрява малко. Разделя се на две. В едната част се слага кубчето мая с две лъжици захар и една брашно. Маята се остава да шупне хубаво.
В другата половина от млякото се сипва захарта да се разтвори хубаво.
Пет яйца се сипват в купа, като се отделя един жълтък, за намазване.
Яйцата се разбъркват с млякото и захарта, когато тя се е разтворила напълно.
Смесва се маслото и олиото и се разтопяват (да не е горещо).
Сипва се брашното в купа, по средата се прави кладенче и се изсипва шупналата мая, яйчената смес,съвсем малко от мазнината(останалата се оставя за месенето), ванилиите и настърганата кора от лимона.
Ръцете се намазняват хубаво и се омесва тестото. Меси се с мазнина, а не с добавяне на брашно.
Тестото се меси и се бие 100 пъти в плота. Оставям в найлонова чантичка в печката на 50 градуса да втаса. Става по-бързо. Ако е топло,може и навън, завито.
Омесва се от време на време. Като стане двойно, се разделя на шест равни топки. Оставят се отново да втасат, докато не се появят малки мехурчета по тях.
Вземат се три топки, плота се намазва с мазнина/останалата/ и се разточва на дебела кора/широка около пет пръста/. Намазва се с мазнина отгоре и се поръдва с шоколад, локум, стафиди, сладко, каквото обичате. Навива се на руло, но не се стяга. Да остане въздух. Усуква се и така се правят три дълги рула. Оставя се така пак за десетина минутки и се плете на плитка. Така и с другите топки се прави.
Слага се в намазнена тавичка и се оставя отново да втаса, да стане хубаво на плюски трябва.
Когато разточвате тестото, то трябва да прави плюски, тогава е готово.
Като е втасало хубаво в тавата се намазва с жълтъка/смесен с една лъжица мляко/. Поръсва се със захар и ядки, ако искате. Слага се в загрята леко фурна и се увеличава на 150 градуса.
Приблизително печене - 40 / 50 мин. Зависи от фурната.
Като се зачерви леко отгоре ,го покривам с хартия за печене и така пека до края.
След като се изпече се изважда веднага от тавата. Покрива се с парче плат и се оставя да изстине. Не се реже преди да е изстинало!!Особено ако е кранч или руло със сладко!

# 524
къмЛЛЛ днес си опипах на едната гърда малка бучка от външната страна.дали е запушен канал и как да процедирам?мисля че някоя мама имаше подобен проблем ,но в момента не мога да намеря отговора на консултантите. Embarassed
все така се случва че Алекс не изпразва добре дясната гърда и много често я опипвам пълна и твърда дори и когато не е неин ред.не чувствам напрежение или болка обаче.ако видя че е мн пълна и му е трудно да суче се опитвам да изцедя малко.все още заспива много бързо и няма събуждане.намали пътите в които иска да суче през 1час.от няколко дни прави пауза от 9 вечерта до 1-2 часа и през ноща на 2-3 часа,което ме навежда на мисаълта че не е гладен. Praynigиначе за 1 месец сме качили 800гр и пораснали 2 см.не бяха много очаровани и ни предложиха след 10 дни да отидем на теглене ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт