Кандидатстване в СМГ

• 14 672
  • 144
  •   1
Отговори
# 90
СМГ ми е прекалено комерсиална и като че ли превърна обучението по математика в индустрия на конвеер, а талантливи деца математици има много, но го няма духът у преподавателите да развиват тези заложби.
А относно това че не ви подкрепят с петиции трудно ще преборите системата, не мога да дам съвет кой е верният път.

# 91
СМГ ми е прекалено комерсиална и като че ли превърна обучението по математика в индустрия на конвеер, а талантливи деца математици има много, но го няма духът у преподавателите да развиват тези заложби.
А относно това че не ви подкрепят с петиции трудно ще преборите системата, не мога да дам съвет кой е верният път.

zari65, не знам откъде са ти впечатленията за СМГ. Моите са директни и не са такива. Не съм видяла нито комерсиалната страна на СМГ, а за духа на преподавателите - мога само да изкажа благодарност на всички преподаватели по математика там (Симеонов, Шаркова, Минчева, Златилов, Караджова и т.н.), защото по всякакъв начин подпомагат и развиват таланта на стотици деца в СМГ.

Че СМГ си има кусури, не отричам - те, както писа Черна станция, са свързани с мениджмънта на училището. Че регламентът на приема може да се подобри - и аз, и други дадохме предложения затова. Дадохме ги както в тази тема, така и в обсъждането миналото лято, което доведе до реална промяна.  За рейтинга - за 1 час работа в Excel спретнах рейтинга (информацията все пак е публична). В рейтинга включих само децата от София, което обаче не е правилно, защото в СМГ може да кандидатсва всеки. Затова публикуване на предварителен рейтинг за мен е глупаво.

На pstoychev хич няма да отговарям. В една хубава книжка се казва, че за да чуеш, трябва поне за малко да замълчиш. Той това не успява да го направи и продължава да сипе злъч. Ами много му здраве.

# 92
Всъщност защо да няма официален рейтинг преди кандидатстването щом резултатите от състезанията са балообразуващи? Има ги данните, трябва да се оформят като рейтинг и да се публикува на сайта на училището.

В темата за мат. съст. скоро публикуваха рейтинг на големите ученици и беше много интересен.

Иначе аз не влагам почти никакви емоции в кандидатстването в СМГ. Хубаво училище е с имените учители, но мен ме вълнуваме само въпроса как ще се развиват тези деца от този випуск преди и след СМГ спрямо моето дете.

Успех!

# 93
  • у дома

Извинявам се за лиричното отклонение, но тук нещата придобиха подобна форма. Аз дразня някого. Да, дразня неспособността им, апатията им, нежеланието им, пасивността им, интелекта им да подобряват средата, в която волно или неволно са се оказали. Поздрави.

Единствено дразни арогантният Ви тон към потребителите на този форум,които между другото са съгласни с повечето от доводите Ви.Но докато не смекчите тона и не започнете да пишете по-любезно,съмишленици тук явно няма да намерите.

# 94
Всъщност защо да няма официален рейтинг преди кандидатстването щом резултатите от състезанията са балообразуващи? Има ги данните, трябва да се оформят като рейтинг и да се публикува на сайта на училището.

В темата за мат. съст. скоро публикуваха рейтинг на големите ученици и беше много интересен.

Технически няма проблем да се направи рейтинг. Но не знам доколко е редно да правиш рейтинг за влизане в СМГ на деца, които не възнамеряват да кандидатстват. Имам предвид, че децата, явяващи се на ЕК са към 3000. Давам тази цифра, защото всяко дете може да кандидатства, не само софиянчета. От друга страна кандидатите за СМГ са "само" 300-500 деца. Много е възможно голям брой родители да протестират, че децата им са включени в рейтинг, за което никой не ги е питал и което те не желаят.
За мен е нормално да се прави рейтинг само на тези деца, които желаят да кандидатстват в СМГ и са го декларирали по някакъв начин. Уместно е записването за последния изпит да играе ролята на такава декларация и преди самия изпит, на базата на записаните деца, да се пусне рейтинг. Така всеки ще знае колко му трябва на най-важното състезание. Но рейтинг още от първото състезание на всеки четвъртокласник в България е неуместен.

Рейтингът на големите ученици е друга работа. Този рейтинг се прави на ограничен кръг деца, които целенасочено се явяват на състезанията за подбор на национален отбор.

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 13:44 от Черна станция

# 95
  • София
Рейтинга дава представа едно дете дали би имало шанс за СМГ.
Аз съм си направила рейтинг и си следя собственото дете. Това ще ми помогне да реша дали да го пусна на изпит през юни.

Ако някой иска да му кажа неговото на кое място е в моето "временно класиране",може да ми пише на лични. Файлове не пращам, защото не знам до колко е уместно.

# 96
Разбира се, че става дума за кандидатстващи деца в СМГ. Иначе няма смисъл СМГ да се ангажира да прави нещо, което няма връзка с изпита.

Мисля, че на всички родители би им било интересно и полезно и не би било в ущърб на някого.

# 97
Разбира се, че става дума за кандидатстващи деца в СМГ. Иначе няма смисъл СМГ да се ангажира да прави нещо, което няма връзка с изпита.
Това беше и моята мисъл. Но от къде да знаят в СМГ кое дете ще кандидатства? Трябва да има някаква заявка.

Мисля, че на всички родители би им било интересно и полезно и не би било в ущърб на някого.
Доколкото познавам родителите, тези на деца от дъното на рейтинга ще протестират, че им "изтипосват" децата. То затова от ЕК не дават пълното класиране. А ако пък се направи рейтинг само на децата с над 50%, някои кандидати може да останат извън таблицата. А и не знам дали по принцип някъде има пълно класиране на ЕК, за да се направи пълен рейтинг.

# 98
Това беше и моята мисъл. Но от къде да знаят в СМГ кое дете ще кандидатства? Трябва да има някаква заявка.

Доколкото познавам родителите, тези на деца от дъното на рейтинга ще протестират, че им "изтипосват" децата. То затова от ЕК не дават пълното класиране. А ако пък се направи рейтинг само на децата с над 50%, някои кандидати може да останат извън таблицата. А и не знам дали по принцип някъде има пълно класиране на ЕК, за да се направи пълен рейтинг.

Да, мислим еднакво. Може да се декларира желанието за вписване на име. Иначе може и да е по номер, получен при записването за явяване на изпит.

# 99
  • София
Има пълно класиране на Кенгуруто по принцип. Публикува се тук: http://www.math.bas.bg/smb/kenguru/
Иначе по темата - и аз мисля, че не може да се прави рейтинг на всички деца, които се явяват на състезания, без да са изявили желание да кандидатстват в СМГ.

# 100
Цитат
да се прави рейтинг само на тези деца, които желаят да кандидатстват в СМГ и са го декларирали по някакъв начин. Уместно е записването за последния изпит да играе ролята на такава декларация и преди самия изпит, на базата на записаните деца, да се пусне рейтинг. Така всеки ще знае колко му трябва на най-важното състезание.

от всичко написано дотук, мисля че това е най-важното, което засяга за момента приема на децата ни....регламента не можем да променим, но за да има прозрачност, би трябвало да има такъв списък и временно класираен преди юнския изпит !!! Може би по този повод трябва да съберем усилия и да постигнем нещо !!! защото - както казва pstoychev , след излизането на крайните резултати ще бъде твърде късно ! не виждам какво пречи месец по-рано да започнат записването за изпита и спрямо него на записалите се до определена дата да направят временното класиране !!! ианче псоле със сигурност ще има куп съмнения за това кой какви точки е имал от предишните състезания !!
 дайте да направим нещо наистина !!!

# 101

Единствено дразни арогантният Ви тон към потребителите на този форум,които между другото са съгласни с повечето от доводите Ви.Но докато не смекчите тона и не започнете да пишете по-любезно,съмишленици тук явно няма да намерите.

Погрешно сте ме разбрали, ако си мислите, че търся съмишленици. Търся елементарни разсъдъчни способности, които, очевидно, до този момент не са успели да се проявят, за да не предприемате действия, касаещи бъдещето на вашите деца. Това го няма и се налага да се появя аз, арогантният (според вас), за да ви подскажа нещо, с което сте съгласни, но защото съм го предложил аз, арогантният (пак според вас), за това не сте склонни да го подкрепите. ОК, като намирате въпросните действия уместни, а именно - официален рейтинг на кандидатстващите за пети клас в СМГ и нов регламент за прием през следващата кампания, преборете се за него вие. Аз безусловно ще ви подкрепя, защото като някое дело е общополезно никога не се интересувам от личностите на Х и У, които полагат усилия да го реализират. Няма да крия, че с огромно любопитство ще следя процеса. Ще гледам на него като на експеримент "Кой е двигателят на еволюцията"? Арогантните (според вас) или неарогантните (пак според вас). С повече от подобно предизвикателство, както и с вече споделената идея за това как и кога трябва да бъде обявен официалният рейтинг, на този етап не се сещам как мога да ви помогна. Наслука!  Grinning

# 102

Търся елементарни разсъдъчни способности, които, очевидно, до този момент не са успели да се проявят, за да не предприемате действия, касаещи бъдещето на вашите деца. .........на този етап не се сещам как мога да ви помогна. Наслука!  Grinning

Изхождате от допускания, които за съжаление не са базирани на факти и реални данни Grinning Каквото е трябвало да предприемем за бъдещето на своите деца, вече сме си го предприели. И на този етап не се нуждаем от помощ. Но все пак благодарим за предложението Twisted Evil

# 103
  • София
pstoychev, само не разбрах защо очакваш друг да се бори за нещо, което ти искаш, а ти да го подкрепяш  newsm78
След като искаш да се бориш за официален рейтинг - бори се. Какъв е смисъла да идваш да ни обясняваш колко е правилно, за да започнем ние да се борим, пък ти да ни подкрепиш???
Нещо яко куца в стратегията.

(няма да обръщам поста си на Вие, не изпитвам необходимия респект за това).

# 104
pstoychev, само не разбрах защо очакваш друг да се бори за нещо, което ти искаш, а ти да го подкрепяш  newsm78
След като искаш да се бориш за официален рейтинг - бори се. Какъв е смисъла да идваш да ни обясняваш колко е правилно, за да започнем ние да се борим, пък ти да ни подкрепиш???
Нещо яко куца в стратегията.

(няма да обръщам поста си на Вие, не изпитвам необходимия респект за това).

Това че не сте разбрали не ме учудва. Колкото до уважителната форма, тя не касае само този, към когото е насочена, а и този, който има и възпитанието, и културата да се изразява по този начин. Накратко всичко е свързано. И не се обърквайте да си мислите, че можете да се упражнявате в красноречие точно с мен. Не аз съм дошъл при вас, защото тази тема е моя. Вие сте дошли при мен, но може би имате сериозна причина да не знаете къде точно се намирате.

Общи условия

Активация на акаунт