ИКЕА! ИКЕА! - Тема 9

• 110 982
  • 741
  •   1
Отговори
# 525
  • Раковски
 Първо за да е здрав плота ти трябва здраво дърво (съответно и по-скъпо), примерно дъб (не го знам какво е в икеа). Значи ако се взима в това положение трябва да се шлайфа (първо с едра шкурка а после с фина, ако има фуги или наранявания трябва да се китоса (да се запълнят дупките с кит), после се полага основа, после лак, пак малко шлайфане и лак... незнам колко ръце трябват понеже не ми е точно това работата.

# 526
  • София
Ясно.... добре, че попитах.. аз си представях, че си е готово за слагане на плот.. като гледам и в каталога на Икеа кухните са с такива дървени плотове, но явно си трябва обработка, ще го имам предвид. Благодаря на всички за отговорите Simple Smile

# 527
Не се съмнявам, че плотът е достатъчно добър:
http://www.ikeafans.com/FAQCareButcherblock.htm
плотът е бук

# 528
Въпросните плотове ги правят за Икеа в "Средна гора", Стара Загора, от бук са наистина.
Продават ги на  готови размери като са доста вариантите,
цена- около 20 -тина лв./л.м.
Не съм обръщала внимание дали е импрегнирано дървото, но не е в  суров вид във всички случаи.

# 529
Ох хораа, нямам търпение да видя новите попълнения от каталога за 2012, освен масата, която показах, сега и това:

Поне ще чакаме заедно Wink

# 530
  • София
Относно плотовете се порових малко из нета за информация.... Доколкото разбрах са добри, прочетох по-добри отзиви от дървените им плотове, отколкото за другите. Просто им трябва поддръжка а именно да се промазват горе-долу на половин година с някакво масло и да се шлифова ( в обратен ред, като май може да мине и без шлифоването/само при нужда/). Ако се поддържат както трябва нямало проблеми, а като визия са 100 пъти по-хубави (според мен). Та така, оставам си на дървен плот за сега, дано мине пред домсъвета  Rolling Eyes

# 531
  • Раковски
 Помисли върху това, имаш вградена мивка, котлони, водобранна лайстна и идва ред да шлайфаш, как става? Шлайфане е операция при която трябва да се махне горния слой лак и мислиш ли, че в ъглите при вградените неща всичко ще е ОК?

# 532
  • София
Добре де, хората ползват дървени плотове... как ги поддържат?

# 533
Добре де, хората ползват дървени плотове...

Аз не съм виждала. Ако някои хора ползват, то те са много малко.... примерно 1%

# 534
Преди ммм... май 27 години майка ми реши да сложи дървен плот в кухнята и всички се чудеха що за лудост я е обзела. Беше по времето на белите гетинаксови СКШ - та. Не зная какво беше дървото, нито с какъв лак е бил лакиран, но аз и баща ми бяхме гонени като империалисти, ако случайно измием нещо и не забършем капките  Mr. Green Понякога се появяваха бели петна от водата, но след като изсъхне плота изчезваха. Малко по-трудно се подържа, но предполагам със съвременните лакове и миялни машини няма да има проблем.

# 535
  • Варна
Май съм писала и преди по този казус за дървените плотове - моя близка има от години такъв и мога да кажа, че е в много добро състояние. Аз със сигурност ще си сложа дървен при първа възможност, тоест, когато се организирам да си сменя кухнята. Rolling Eyes
Тя го маже от време на време с масло, но в момента не си спомням дали е нещо специално или просто с обикновен зехтин.
Въпросът, по-скоро, е в това доколко би се вписал такъв плот в цялостната визия.  Sunglasses

# 536
Добре де, хората ползват дървени плотове... как ги поддържат?
Kaкво има толкова да им се поддържа, веднъж обработен няма какво да се прави освен да се лакира с подходящ лак, но той си е готов направен импрегниран лакиран. Почиства се и в това се изразява поддръжката ако много се захаби след 5г. като минимум може да шлайфа и обработи евентуално. А дървото си е готино, внася топлина и седи ефектно, според мен си струва а и не е особено скъпо.

# 537
За мен категорично не е подходящо за кухненски плот. Недай си боже да изпуснеш нож или да потече сок от домат например. Отават резки и петна. Пробвах такъв за няколко дни докато бяхме на гости и никак не ми хреса нито на външен вид, нито като функционалност. Според мен не си заслужава поледващите главоболия едно такова спестяване на малко пари.

# 538
На мен ми стана любопитно за дървените плотове и се зачетох сега в един немски форум. Общо взето тези които имат са твърдо ЗА, тези които нямат са твърдо ПРОТИВ  Grinning

Поддръжката била - омасляване в началото и после по 1-2 пъти в годината. Така водата не му пречела. Ако все пак станело нещо  Wink можело винаги да си го поизшлайфаш малко със шкурка (на мокро), затова съветват да не се купува под 3,8 см дебелина.

Аз оставам с впечатлението, че тези които държат на дървения плот са малко по-различна порода   Simple Smile, просто харесват естествения материал и някоя и друга драскотина не ги тревожи, а им е чаровна. 

Аз да допълня, че в икея плотовете са определени дължини, но може да се поръча и по собствен размер.

# 539
Този плот който си пробвала при гостите икейски ли е бил ?
Икейският плот е обработен с водоотблъскващ лак и с горещо мляко да го залееш няма да пострада а нож и върху стандартен плот да изпуснеш той ще се нарани ... а това е бук - далеч по твърд от ПДЧ, ако се нарани се китосва с подходящ кит, на "стандартен плот" това няма начин как да стане без да личи особено ако е едноцветен. 

Общи условия

Активация на акаунт