Re: ВМ-НВХ 45 ЧАСТ

  • 40 252
  • 738
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 191
Много се извинявам, че така нахълтвам в темата....ама понеже и аз спазвам този стил на хранене, след дълги обикаляния насам-натам из диетите, та само да кажа на W.A.S.P., че с голям интерес ще чакам да видя какви стойности на инсулина ще измери. Peace
Успех на всички...постоянно ви чета и то отдавна Peace

п.п. И аз се снабдих с какаово и кокосово масло и сега не знам какво да ги правя, в смисъл - как да ги сготвя Wink...мазането по кожа и коса е ясно Laughing

# 121
  • Мнения: X
яяя кой дошъл
 Hug

за съжаление глюкомерът мери нивата на кр. захар, не на инсулина
или по-скоро по кр. захар може да се направи изовд дали има хиперинсулинемия
т.е. ако захарта е твърде ниска, 2 напр, значи се секретира много инсулин
ако греша, камелот да ме коригира


тези масла ги използваш вместо мазнина при готвене
или ако пържиш
макар че какаовото тук е доста скъпо и май ще си го пазя за мен си - за мазане и гризкане

още като четох книгата на Папе, писах в темата, че не вярвам този режим да повлияе на хора, при които проблемите с теглото се натрупват от възрастта, а не от тъпчене
той помага именно на втория тип проблеми
за първия категорично НЕ вярвам да се постига нещо с постоянен успех



изчезвам
 Hug

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 07:55 от Анонимен

# 122
  • SA
  • Мнения: 3 352
W'A'S'P, наистина и на мен ми е интересно какви стойности на кръвната захар ще си измериш.
Само с 10 лентички ли разполагаш? Ако питаш мен, не си хаби лентички да мериш кръвната захар веднага след хранене, защото на храната й трябва време да се преработи в стомаха и съответно да се резорбират хранителните вещества и да попаднат в кръвта, а пък и ти не ядеш въглехидрати с висок гликемичен индекс, които се резорбират бързо. По-добре да мериш непосредствено преди хранене и 1 час след това, защото обикновено 1 час след хранене се очаква максимално повишение на кръвната захар.
Иначе да, свръхсекрецията на инсулин понижава кръвната захар, чак такива ниски стойности малко трудно да се достигнат, защото при застрашително ниска захар, организмът включва защитни механизми, които бързо я повишават. А пък при инсулинова резистентност, пак може да има хиперинсулинемия и кръвната захар да си е висока.
Ще следя темата да видя какви са резултатите. Аз самата обмислям след месец да си проведа подобно изследване даже и нива на инсулин мога да включа, като разбира се предварително ще трябва и да поизчистя храненето си.

Последна редакция: ср, 13 апр 2011, 12:26 от kameloth

# 123
  • Мнения: 958
Пристигна ми кокосовото масло + хималайска сол  Twisted Evil
Напоследък такива неща пазарувам, че имам подозрение, че скоро ще ме изхвърлят от вкъщи Simple Smile
Довечера ще творя нещо с кокосовата мазнинка, сега само я мириша, ен смея да я пробвам Simple Smile))

# 124
  • Мнения: X
експериментът се отлага за утре, защото заради пътуването вчера не се хранех на 100% режимно, а и се наложи късна вечеря
затова днес следва режимен ден, както си ми е стандартно, с вечеря към 17
и после утре пак режимно със замервания  Mr. Green


камелот, лентичките са само 10, да
само толкова идват в опаковката на глюкомера
все пак за без пари толкова
който иска повече, в аптеката има  Mr. Green

иначе при получаването му измерих кр. захар късно вечерта преди лягане, към 22ч
като бях яла някъде към 18 и после само вода
4.8
после на сутринта беше 5.3, след около 15ч фастене (не съм гладувала нарочно, такъв ми е режимът вече няколко месеца, с ВМ НВХ се стига до там съвсем естествено след периода на адаптация, поне при мен е така)
предполагам, че заради фастенето организмът е минал на "самоиздръжка"
поне аз така си го обяснявам


joya, хималайската сол я обожаваме
със здраве да си солите  Mr. Green

а покупките ги използвай в семейната кухня
не ги пази само за теб все пак  Laughing
моите обожават разни бъргери или уок, пържени именно в кокос

... Аз самата обмислям след месец да си проведа подобно изследване даже и нива на инсулин мога да включа, като разбира се предварително ще трябва и да поизчистя храненето си.
мерси за съветите
ще ги спазя
това за ИР го знаех, но съм го забравила

успех и на теб с изследванията
пиши после как е протекъл експериментът

слънчев ден от мен

# 125
  • Мнения: 4 806
joya, рожбето ми се нарежда до мен с лъжицата пред буркана с кокоса  Mr. Green
А, и рибеното пием заедно. Имах късмет, че не-знам-преди-колко години,
когато я кандърдисвах за него, беше срещнала в парка една майка с много
готино момиченце, та майката казала, че и нейното момиченце пие рибено,
защото то е за умни дечица. Досега го помни този случай и пие ли, пие. Ве-
че сама отваря хладилника, вади, сипва си в лъжичката и така ... Ама коко-
совото съм вдигнала по-високо, да не го стига сама, чееее ...
И аз взех хималайската, но още не съм я почнала.

Минава ми през ума идеята да посмятам известно време ккал, че отдавна не
съм го правила, и май-май са ми повечко  Mr. Green .

А, и още нещо, темата за кръвната захар, инсулина, и мен много силно ме
вълнува, макар да реагирам по нея като щраусите - с дълбоко заровена глава
в ... бетона. Моят баща се спомина по ужасен начин, вследствие на нелекуван
диабет, а знаем за наследствения фактор ...  Cry

# 126
  • Мнения: 8 360

а моят от ужасно лекуван диабет.......

# 127
  • Мнения: X
до колкото знам, наследственият фактор означава единствено предразположеност към диабет
вече зависи от живота и режима на съответния човек, дали ще се отключи
както и от нивото на стрес, както и разни медикаменти тип кортизол (ако помня правилно)

дано вие имате повече късмет
 Hug

# 128
  • SA
  • Мнения: 3 352
W'A'S'P' , то аз отдавна трябваше да ги направя тези изследвания, но нищо, тъкмо имам време да ги обмисля по-добре. За съжаление няма достатъчно проведени изследвания и публикувана информация по този въпрос, попадала съм на статии, цитиращи проучвания върху 5-6 души, което според мен не е достатъчно, за да може да се правят някакви изводи.
Като цяло обаче оставам с впечатление, че хората, които са на ВМ-НВХ имат тенденция към леко завишени стойности на кръвната захар, без това да надвишава официално приетите норми. Някъде бях чела, че се предполага, че това е заради ниските стойности на инсулина, поради което този хормон не може да подтисне ендогенното производство на глюкоза в черния дроб/ нарича се глюконеогенеза/. Оттам нататък се питам, дали тези стойности са напълно безопасни за организма, защото едва ли може да бъде поставена черта, според която кръвна захар 5,6 ммол/л е наднормена и следователно вредна, а кръвна захар 5,4 ммол/л е в норма и следователно безвредна.
За диабетици, определено съм на мнение, че за тях нисковъглехидратна диета би била оптимална, но дали точно ВМ-НВД с преобладаване на наситени мазнини... не знам.
Ама ето - ние с W'A'S'P' и още няколко души, спокойно може да направим едно проучване по въпроса за влиянието на ВМ-НВХ върху глюкозния метаболизъм и нивата на инсулина.  Simple Smile

# 129
  • Мнения: X
за съжаление аз няма как да тествам нивата на инсулина, освен индиректно като следя кр. захар

тук има един форум с хиляди потребители на този режим
много от тях "докладват" именно такова постоянно ниво на кр. захар

там има и диабетици на този режим, успели да намалят,а  някой даже и да спрят медикаментите си
вкл и такива с Диабет 1

а относно  глюконеогенезата, точно на нея се разчита при нашия режим да снабдява мозъка с глюкоза
поне ако правилно си го спомням
http://www.dietdoctor.com/lchf
чела съм шведския вариант на този линк
не знам дали на англ пише нещо по въпроса
сега нямам време да го чета подробно

да допълня
някой питаше за пържене на бяла риба
ето моят опит
това ястие иска планиране
рибата още замразена я поръсвам с морска сол - около 1 с.л. на 500 гр
заливам я със студена вода и я оставям така да се размрази
в чугунен тиган (тефлон не ползвам) разтапям около 20гр масло на среднотопъл котлон - моят е керамичен в момента, на степен 7 от 12 пържа
след като маслото се разтопи и водата ми изври, слагам 2-3 парчета филе
!!! филетата са добре подсушени с домакинска хартия
оставям ги да се пържат около 3-4 мин и тогава ги обръщам
тигана не го пипам през това време, нито го разклащам, нито се опитвам да отлепя филетата, за да образуват добра коричка отдолу, иначе се разпадат
изпържените филета слагам в затворена стъклена тенжерка до момента на сервиране

1. хек, пангасиус - пържи се добре
2. треска - винаги се разпада, смятам да я пробвам на фурна, в стъклена тавичка със стопено и сгорещено масло

Последна редакция: чт, 14 апр 2011, 14:56 от Анонимен

# 130
  • Мнения: X
В този пост ще пиша още от днес менюто ми заради утрешния експеримент
теглото на продуктите е приблизително и на око поради липсата все още на домакинско кантарче

Предекспериментален ден:
1. Закуска
* 2 ч ч слабо филтрово кафе + 2 суп. л. течна сметана 40%
* 3бр авокадо (около 200гр) + 200 гр котидж + зехтин около 20гр
* 100 гр шоколадов мус (какао, масло, яйца, белтъци, ванилия)

2. Обяд
* 150гр бяла риба (http://en.wikipedia.org/wiki/Pollachius_virens), пържена в масло
* 1 с.л. сос - квасена сметана+хайвер
* 1 ч.л. чесново аули - чесън, зехтин, жълтък
* 1 ч ч слабо филтрово кафе + 1 суп. л. течна сметана 40%

3. Вечеря към 17.30
* 200гр огретен - морков, карфиол, лук, шунка, яйца, сметана, кашкавал

4. Сухо бяло вино 70мл - 20.30


ниво на кр. захар в 22.30 - 5.2
преди 2 дни, с вечеря в 17 и после само вода, без вино - 4.8

Последна редакция: пт, 15 апр 2011, 09:48 от Анонимен

# 131
  • Пловдив
  • Мнения: 2 800
Намесвам се тук по въпроса с инсулина и кръвната захар. Аз си правих профил около 2-3 месеца след започването на ВМНВХ. При изследване само на кр.захар излизаше резултат сравнително висока, но под горна граница (така беше и преди режима). При профила лъсна красотата - повече от 2 пъти над нормата на 60`, после на 120 и 180 пак над норма, но не толкова много.
Отделно от това имаше проби на инсулина пак на същите минути и на 60` беше 4 пъти над нормата.
Допълнително имах включен метаболитен и мастен профил.
Та искам да кажа, че меренето само на захар не е ясно какво ще покаже.
Бях писала и преди - както ви е известно, въглехидрати има навсякъде. Така че и зелка да хрупам, "ръся" много инсулин (както се изразяват ендокринолозите) и преобразувам в мазнина (на шкембе основно).
Та така - сега се водя с диабет тип 2 и хиперинсуленимия, приемам препарати, които ми се ще да вярвам, че някой ден ще спра.

W'A'S'P', успех с теста.

# 132
  • Мнения: 1 432
От известно време точа лиги по кокосовото масло и искам да ви питам.
Понеже мнооого обичам сладко и много ми липсва, с кокосовото масло виждам вратичка за него. Т.е мога да си го смесвам с како и да ям по едн алъжичка да утолявам глада за шоколад  Crazy
Става ли, момичета? Ще приемам ли много въглехидрати? Ще навреди ли на свалянето? Embarassed

# 133
  • Мнения: 685
jul, как така на 60 кр. захар е 2 пъти над нормата и инсулина 4 пъти над нормата. Едното не трябва ли да е за сметка на другото? newsm78

# 134
  • Мнения: 4 806
http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/508/2 - аз за кокосовото
гледам тези данни - няма и помен от въглени  Hug

Общи условия

Активация на акаунт