Re: ВМ-НВХ 45 ЧАСТ

  • 40 153
  • 738
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: X
Ели, много интересно
благодаря за идеята
аз имам такъв уок
решетката е само наполовина, но пак е стане, струва ми се
http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22188383
само чаени листа трябва да се намерят

# 211
  • Мнения: 1 432
 Толкова вкусно изглеждат тези меса  Crazy
 Аз днес съм на белтъци и риба.
 Съгреших с мляко под формата на таратор!

# 212
  • Мнения: 191
W'A'S'P',знаех си, че ще ти хареса Wink...нали ще споделиш как е станало, ако решиш да го направиш!
И си мисля, че по тая технология, но за по-дълго време, бе трябвало да стане и месце...примерно пилешко newsm78  chef

# 213
  • Мнения: 1 488
Виждам,че споделяме вкусотии.Аз днес преоткрих лапада!
Закуска:1/2 кисело мляко с овесени ядки и 50гр.бадем
2 закуска компот от малини
Обяд лапад 10-15 листа задушен в масло с 3 яйца и 100гр. сирене.Гюзом за аромат и малко червен пипер.
Следобедна закуска телешка пържола, гъби,1/2 краставица и зехтин 2с.л.
Вечерята ще е едно бутче с краставица и зехтин.
За утре друго меню! Wink

# 214
  • Мнения: 4 806
И спанака остава да преоткриеш Simple Smile По Великден открихме ние "зеления" сезон.
Идеално и перфектно се вписват в режима. Да ти/ни е сладко  Hug

# 215
  • Мнения: X
привет-мривет


да кажа набързо какво четох вчера из тукашните мазни форуми

1. за кафето
доста пишат, че след известно време на режима кафето повече не им харесва и са го спрели
за други пък наопбратно (и аз в тази група) - харесват го повече от преди именно заради лъжичката истинска сметана в него

но един пост ме накара доста да се замисля - беше на човек с диабет 1, който имал вграден глюкомер
след пиене на кафе измервал нивото на кр. захар с този глюкомер,както и с обикновен такъв от пръста
вграденият глюкомер показал силно завишена кр. захар за разлика от обикновения

та явно не би било зле като идея да намалим кафето
особено при тези, които трудно свалят

понеже кафето съдържа и малко В, препоръките са да се замести по-голяма част от него със зелен чай

2. за чая
пишеше как се запарва по правилен начин зелен чай
листенца чай се запарвали с вода, която е 1/3 студена и 2/3 вряла, за да се постигнела темп около 75град.
запарване точно 1.5 минути

при тази технология се избягвал неприятния горчив вкус


аз се вдъхнових и вчера си купих листенца зелен чай и жасмин

направих го така днес сутринта
хареса ми как стана

няма горчивия вкус на чая от пакетче, независимо от марката

а жасминът придава невероятно парфюмен аромат




ние сме на зелено цяла година
от 2 седмици пуснаха пресен лук и пресни репи и салатите станаха още по-вкусни

иначе си имам сушена коприва от БГ и редовно си варя
сега последно изпих отварата като студен чай
а листата ги смлях на нещо като песто с орехи и чедър (четох рецептата някъде из един блог, ама забравих къде)


щъкче, чакаме ви с новини
 Hug

# 216
  • Мнения: 191
 wavey
Ааа...лапад и аз много обичам! Crazy Ако попадна на хубави, големи листа, стават чудни сърмички с него Crazy...а има и вариант за сърмичка от лапад с пилешко дробче вътре, вместо кайма... Peace

Момичета, дайте, моля, идея за закуски Praynig...Да уточня - семена с кисело мляко не ям, а яйцата ми писнаха сериозно ooooh!. Някакви неща от типа - слайс гауда с масло, примерно, ми се въртят в главата, но това пък не ми стига като количество Tired.
Да минавам направо на ягоди със сметана? Laughing...тъкмо в тон с кралската сватба! Joy

Но сериозно - много ми е трудна закуската, много!
А чувствам, че трябва да си правя режима по учебник този път...вариациите на тема Интервално, не ме доведоха до нищо миналото лято Rolling Eyes.
Освен пък да пробвам пак Интервално, ама със стриктно ВМ-НВХ, че миналата година си ядях всичко Thinking...разсъждавам си просто...

Хубав ден на всички и съм отворена за всякакви съвети по режима Hug

# 217
  • Мнения: 4 615
Аз бях намерила една тема за зеления чай. В нея една потребителка обяснваше как се приготвя. Учена била от японка или китайка. Такава Т каквато ти посочваш, но пишеше, че не се запарва. Залива се и веднага се излива водата. Налива се нова. С всяко следващо наливане чая ставал по-сиилен. Но китайци и японци пият по 30 мл чай, т.е. толкова са им чашките. Или май по-малко. Ето го цитата:



важно е да се уточни, че чашките не са познатите ни нам чаени чаши  Wink
китайците пият чая в едни чашички, които са големи колкото ракиените чаши от битовите сервизи, т.е. не повече от 10 мл  Sunglasses

   

технологията на приготвяне на чая е съвсем различна от накисване на пакатчето за 4 минути във вода.
затова и не ви е вкусен чая.
е разбира се и качеството на чая и водата са важни!!!

китайците приготвят по следния начин чая:

в малка купичка с капаче се слага насипния чай (ако е пакетче може и без капаче, но е добре да се запари леко), купичката е с вместимост около 20 - 30 мл...
водата се сварява и се оставя да изстине до 80-90С.
чашите в които ще се пие чай се загряват (пълнят се с врялата вода)
сипва се вода в чая и веднага се излива (изхвърля).

на снимката се вижда как чашите са върху една решетка, това е цял комплект за чай и водата се изхвърля през решетката.
водата от вече стоплените чаши се изхвърля.
върху чая се излива наново вода и веднага се разпределя по чашите.
така докато се напълнят.
чаят не се запарва повече от 10 - 20 сек.
при всяко ново наливане на вода върху чая се получава по-силен чай.

разбира се не на всеки му се занимава с тези малки чаши, китайката ми показа как става по-бързо  Mr. Green
чаят се слага в една чаша. налива се малко от врялата вода, като първата се изхвърля.
после налива по малко вода върху чая около 20 - 30 мл. и веднага прехвърля  в една каничка.
така налива вода върху чая докато се напълни каничката.
в началото чаят е доста прозрачен, но с всяко следващо наливане става по-тъмен.
вкусът е много по различен от 4-минутна запарка Laughing
просто има божествен вкус...
от 1 пакетче чай аз правя около 500 - 600 мл чай, понякога и повече.

аз приготвя чая вече само така. дори мъжът ми пропи чай!!! Mr. Green
запарвам само билкови чайове, но зелен, оолонг и черен приготвям само по тази китайкса методика.

ето инфо за оолонг чая

Защо не трябва да се слага мед?Аз захар не употребявам,но без мед чаят не ми е вкусен,а нали освен ползи той трябва да ни носи и удоволствие? Simple Smile

ами аз се наслаждавам на вкуса на чая, а не на меда.
на мен вкусът на чая ми носи удоволствие, а не сладостта Wink



Аз всъщност почти замених кафето с него.

# 218
  • Мнения: X
върти ми се, че май и аз съм го чела това преди време

но мен този вариант не ме устройва
искам да имам големи количества за пиене, но кофеинът да е силно намален

затова се спрях на другия вариант


Ели, перфектната режимна закуска и е остатъкът от вечерята или обяда от предишния ден

аз от доста време закусвам остатъка от салатата, размесен с някакво студено месо
така и така вечер не ям каквото съм приготвяла за моите хиени
поне сутрин да си го изям

гледам и да имам домашна майнонеза и слагам и от нея


днес обаче си майсторих нещо специално
имах доста белтъци в хладилника, останали след разни сосове
разбих ги на твърд сняг с малко ванилия и си изпекох в намаслена тавичка
стана една интересна и хрупкава голяма целувка

иначе най-лесно ми е омлет с кашкавал, сирене и масло в МВ
става точно за 3мин

когато се появят добрите домати тук, минавам на домат със сирене или котидж и зехтин

ако има останал припечен бекон, го ям студен (не го обичам топъл, защото тогава е един лигав в бялата част)

или палачинка/гофрета с яйце и млени ядки

или тук:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=963

# 219
  • Мнения: 191
W'A'S'P', хиляди благодарности! bowuu И линка е страшно полезен...и не е като да не съм го преглеждала, ама го бях забравила ooooh!...

Купих си 2,5л. домашно прясно мляко Crazy...сего го гледам и се чудя какво да го правя Laughing - пратих ММ да търси млековарка...и само си представям онзи дебел, вкусен каймак от детството ми Crazy Crazy Crazy
А някой може ли да подскаже, ако пробвам да направя домашно кисело мляко, дали трябва да е от сварено прясно или от сурово? newsm78  chef
Обикновено рядко питам, ама днес съм се отприщила на въпроси Laughing Whistling

# 220
  • Мнения: X
по спомени - млякото се вари и се добавя закваската, когато е леко горещо


чела съм , че за да се запазели полезностите му, се препоръчвало да не се вари

ама ...  newsm78

я питай в готварския
там си имаше тема по едно време

# 221
  • Мнения: 4 615
W'A'S'P, и аз съм се спряла на твоя вариант. Другото просто е... ooooh! Ако ида на чаена церемония няма да се кахъря, но  така ми отнема цял ден да наливам и отливам. За да изпия 100 мл чай. Пък аз пия 500-600 мл.
Ели, вероятно вече си разбрала точната рецепта. Аз знам, че се сварява и се остава да се охлади до Т, при която като си топнеш пръста да можеш да го държиш без да ти изгори. Мисля 40-45 градуса. Слагаш закваската и завиваш тенджерата. Трябва да е на топло, но не знам колко време. То всъщност тук е тънкосстта. Трябва да се закваси, но и да  го отвиеш навреме за да не се вкисне.

Ето това намерих:

Цитат
1. Млякото което ще заквасваш(надявам се да е пълномаслено и доказано чисто) трябва да заври задължително!
2. Докато поизстива го разбърквай периодично, за да не образува отгоре "коричка", т.е. да не му избие маслото отгоре така да се каже
3. Към заквасване се пристъпва когато се е охладило до 45 -46°С , а след прибавянето на закваската t-та не трябва да е по-ниска от 42-43°С
    Разбъркваш хубаво киселото мляко и постепенно добавяш към него от топлото прясно мляко. Като стане сместта с гъстотата на сос
    бешамел, я добавяш с постоянно бъркане към прясното мляко.
4. !!! Наливаш млякото в сухи и топли бурканчета !!! Можеш да ги загрееш междувременно във фурната на 50°С
5. За да се подкваси добре млякото, също трябва да завиеш добре бурканчетата с нещо дебело - одеало напр., за да се запази t-та за по-дълго
6. Така престоява 3 часа
7. Веднага след това трябва да се охлади до 4-6°С - в хладилника   Това за домашни условия 

Ако искаш млякото да не ти е много кисело трябва да го пребереш веднага след 3-те часа в хладилник, НО ако обичаш леко киселко мляко (като моята дъщеря  ;D ) го остави за 1 час отвито,  и тогава го прибери в хладилника.

Дано съм била полезна и на теб и на всеки, който  има нужда  :thumbup:

P.S.   Който има проблемен стомах и е забелязал помощ от киселото мляко Активия (като мен) , мога да кажа, че успешно се заквасва и с нея, НО млякото трябва да престои завито 4-5 часа И  за всяко ново подквасване трябва нова  Активия (натурална) от магазина. Това е заради различния сирищен ензим от този за  BG млякото.  Полученото домашно кисело мляко ще е точно Активия

# 222
  • Мнения: 191
Супер сте, момичета! Hug bowuu

michelangela simoni , благодаря ти много за цитата!  bouquet

Ако дядото, от когото купих днес млякото, дойде пак - ще направя и кисело. Но това мляко сега, тъкмо хвана каймак Crazy Crazy Crazy...няма начин да го разбъркам и да го подквася....

Ейй...големи кулинарни вълнения днеска Joy....благодаря ви отново!  bouquet

# 223
  • Мнения: X
привет-мривет и лека седмица


аз се опитах да направя кокосово сирене - загрях кокосово мляко 17% и му метнах 2 накиснати листчета желатин
почти стана
другия път ще сложа повече желатин, за да стане по-стегнато


правих пържоли с интересни подправки
отивам да ги пиша в моята кулинарна тема


само да си кажа, че въпреки малкото количество козуначени мъфини преди седмица, тази седмица ми беше доста тежка, все на сладко/тестено ме влечеше и контролът беше доста труден, макар и не и невъзможен
даже взех кардиналното решение да не купувам повече шоколад, а да си смесвам какао с вода
не че ям много шоколад, но 10гр 90% Линдт на ден с 18% В отиват - та и него го спирам

Последна редакция: пн, 02 май 2011, 11:59 от Анонимен

# 224
  • Мнения: 4 806
Хей, ида с прекрасна, най-прекрасна новина - Щъки си има бебе Калина!
И тук да им пожелая един здрав и прелестен живот!


Общи условия

Активация на акаунт