Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 098
  • 512
  •   1
Отговори
# 450
Въпрос на късмет..
Нас пък ни глобиха заради БГ номерата,не стига че номера сменяхме ,ами и глобата бая соленка беше.Нищо че сме за временно....има си разпоредби в закона,друг е въпроса колко се прилагат от съответните страни.
Може би сме каръци...

Такъв риск наистина има, но има и вратички.

10 c's, в известен смисъл съм съгласна с това което казваш. Само че бих казала, че човек си е такъв какъвто си е и в България и в чужбина. Има хора които умеят да се справят и с малко пари, има такива които умеят да не се справят и с много пари и това няма връзка с местожителството. Умението да живея според чергата си и с това да се чувствам добре, без да гледам в паничката на другия, ей до това опира всичко в крайна сметка. За целта се изисква определена ценностна система, а тя е нещо много вътрешно, така че не мисля че зависи от мястото.

# 451
10 c's, в известен смисъл съм съгласна с това което казваш. Само че бих казала, че човек си е такъв какъвто си е и в България и в чужбина. Има хора които умеят да се справят и с малко пари, има такива които умеят да не се справят и с много пари и това няма връзка с местожителството. Умението да живея според чергата си и с това да се чувствам добре, без да гледам в паничката на другия, ей до това опира всичко в крайна сметка. За целта се изисква определена ценностна система, а тя е нещо много вътрешно, така че не мисля че зависи от мястото.

принципно съм съгласна
моето мнение беШе, 4е в зап. европа ако работиШ, се справяШ, пък макар и скромно да живееШ, докато в Бг това не ти е гарантирано, нямам представа как се живее достойно със заплата, която да не е поне 3 пъти по_висока от минималната

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 13:10 от gioia.

# 452
  • в едно миланско село

принципно съм съгласана
моето мнение беШе, 4е в зап. европа ако работиШ, се справяШ, пък макар и скромно да живееШ, докато в Бг това не ти е гарантирано, нямам представа как се живее достойно със заплата, която да не е поне 3 пъти по_висока от минималната

Именно, как може да стане на 350лв заплата, месе4ен ток, да ре4ем, 90лв  Shocked newsm78
просто има неЩо ненормално в цялата система  Rolling Eyes
което всъЩност обяснява и заЩо хората емигрират, пък и да си паднат малко от работната квалификация  Rolling Eyes

Лени,   newsm10

# 453
  • Malgrat de mar
Такъв риск наистина има, но има и вратички.
Би ли казала какви??
Аз не намерих такива.
Закона е категоричен,едномесечен срок./поне за Испания/
4е в зап. европа ако работиШ, се справяШ, пък макар и скромно да живееШ, докато в Бг това не ти е гарантирано, нямам представа как се живее достойно със заплата, която да не е поне 3 пъти по_висока от минималната
и аз съм съгласна

# 454
Аз пък мисля че в България е по лесно да се справиш дори и с по- нисък доход, докато в чужбина ако закъсаш с парите да не можеш да си плащаш различните задължения наистина е страшно.
Ако човек се е справял добре в България естествено е да им по големи очаквания към стандарта си на живот в чужбина. Всичко е много индивидуално.
Но от моя опит досега смятам че животът навсякъде е труден и за да си позволиш висок стандарт са ти необходими и съответно високи доходи. Най- мразя да си броя стотинките и да трябва да си понижавам стандарта на живот. В крайна сметка човек веднъж живее и му се иска да може да си позволи да се поглези малко.

# 455

Конкретно за Испания не мога да ти кажа, но принципно това кето масово се прави е че колата се регистрира на името на човек който пребивава постоянно в БГ и той ти дава пълномощно.

Останалото не искам да го коментирам, само пак да напомня това е тема за доходите в чужбина и не разбирам как успявате да я завъртите винаги към България. Това колко е скъпо в България, колко са ниски заплатите, как хората умират от глад и се хранят от кофите за боклук, вече го разбрахме всички и не е нужно да се меля във всяка тема.  Една тема на първа страница в този дух има вече, нужна ли е още една? Whistling

# 456
  • в едно миланско село
Останалото не искам да го коментирам, само пак да напомня това е тема за доходите в чужбина и не разбирам как успявате да я завъртите винаги към България. Това колко е скъпо в България, колко са ниски заплатите, как хората умират от глад и се хранят от кофите за боклук, вече го разбрахме всички и не е нужно да се меля във всяка тема.  Една тема на първа страница в този дух има вече, нужна ли е още една? Whistling

ми няма как да не се завърти към България, ако се прави някакво сравнение между стандартите, които един среден доход осигурява на двете места  Rolling Eyes
и съЩо, заради въпросите по какви при4ини се емигрира.
Щото, нали, както вси4ко е индивидуално, така и "глезотиите" са индивидуални... за някой глезотия са Малдивите, за други, една бира, изпита със спокойствието, 4е си си платил сметките  Peace

# 457
....... Това колко е скъпо в България, колко са ниски заплатите ....

да разбирам ли, 4е според теб това не е вярно??? или просто, 4е не трябва да го споменаваме в темата?

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 16:36 от gioia.

# 458
ми няма как да не се завърти към България, ако се прави някакво сравнение между стандартите, които един среден доход осигурява на двете места  Rolling Eyes

А трябва ли да се прави сравнение със случай и без случай? На мен ми се струва че се прави във всяка втора тема. Нещо ново в тази по отношение на сравнението? Rolling Eyes

....... Това колко е скъпо в България, колко са ниски заплатите ....

да разбирам ли, 4е според теб това не е вярно??? или просто, 4е не трябва да го споменаваме в темата?

ами след като 2 теми по надолу има цяла тема посветена на това какъв апокапсис е животът в БГ, ми се струва ненужно да се дискутира и в тази. Но пък ако на някой му прави особено удоволствие непрестанно да се вайка... ок.

А иначе конкретно моето мнение е че в България е много тежко за пенсионери, инвалиди, хора с някакви специални нужди. Като изключим тези групи, които наистина са оставени без голям избор пред себе си, мога само да кажа че в чужбина също има хора които едва свързват двата края и те никак не са малко. И без да звуча грубо, в голяма степен според мен това е въпрос и на личен избор и в чужбина и в България.

# 459

10 c's, в известен смисъл съм съгласна с това което казваш. Само че бих казала, че човек си е такъв какъвто си е и в България и в чужбина.

Вяра, аз съм живия пример, че човек се променя.
Дори не можеш да си представиш колко, чак ми е смешно.
Мястото и най-вече мъжът ми, но и възрастта си изиграха ролята и сега съм много по-пестелива, пресметлива и в общи линии както казва майка ми "маме, не мога да те позная".
Скромно ми е, но доста по-спокойно от преди ...

м/у другото да се върна към разходите: В Италия човек може да се храни и доста по-евтино от 'нормалното'.  Аз съм свалила месечния разход за храна на семейството ни с 40 процента, само защото гледам офертите, възползвам се и познавам пазара и магазините.
Това съм го научила тук. Но, у нас няма или аз не съм забелязала такова поведение в моя кръг. Колкото пъти кажа че пазарувам на 2-3 места, отговорът е все че нямат време ( чунким аз имам;-) и като най-лесно ей го Пикадили.А после много е по-скъпо в БГ, не се живее ...

Последна редакция: ср, 20 апр 2011, 17:09 от 10 c's

# 460

... но принципно това кето масово се прави е че колата се регистрира на името на човек който пребивава постоянно в БГ и той ти дава пълномощно.

това също не минава- или поне не навсякъде- на едно момиче от гръцката тема й бяха конфискували колата, въпреки, че тя е регистрирана на името на мaйка й в БГ. А глобата  bila според конските сили и ставаше въпрос за сума от 8000€.

И в немската тема беше пуснат link с публикация от вестник за българи глобени, че карат с бг номера.

ако имаш бг шоф. книжка може и да се измъкнеш, че си на гости или екскурзия, ама ако имаш местна книжка си е опасно. Peace

# 461
и аз  смятам, че хората тук имат повече, донякъде и защоto спестяват повече. Sparen е мн. често използван глагол.  Laughing

# 462
  • в едно миланско село

А трябва ли да се прави сравнение със случай и без случай? На мен ми се струва че се прави във всяка втора тема. Нещо ново в тази по отношение на сравнението? Rolling Eyes

ми то принципно си дъв4ем едни и съЩи неЩа, след няколко страници конкретни по темата, неизбежно се стига до сравненията  Laughing
не знам дали трябва, или не, ама така се полу4ава  newsm78

мога само да кажа че в чужбина също има хора които едва свързват двата края и те никак не са малко. И без да звуча грубо, в голяма степен според мен това е въпрос и на личен избор и в чужбина и в България.

хм, аз по принцип съм бях доста крайна в това отноШение, но напоследък като гледам какво става с работния пазар в Италия, запо4вам да не съм толкова сигурна  Rolling Eyes
а за в бъдеЩе съм съвсем песимистка  Confused

# 463
Това съм го научила тук. Но, у нас няма или аз не съм забелязала такова поведение в моя кръг. Колкото пъти кажа че пазарувам на 2-3 места, отговорът е все че нямат време ( чунким аз имам;-) и като най-лесно ей го Пикадили.А после много е по-скъпо в БГ, не се живее ...

Да пазаруваш в Лидл и да си носиш сандвич от вкъщи на работа е срамно в БГ, ей!... Mr. Green
Е, аз не съм смъкнала разхода до 40%, но за същите пари си угаждам в пъти. Т.е. хладилника е по-пълен с най-разнообразни и нови неща освен обичайните.

Не разбрах кому е нужно този цирк с карането на кола с БГ номера в чужбина? Сложно и трудно е да си вземеш кола или....не схванах? Че наема ни е колкото една кола среден клас втора ръка, както се бъзика мъжът ми "Всеки месец й купуваме на хазайката по една колица."

# 464
Не мисля, че винаги е въпрост на личен избор. Просто на някои хора им върви с парите, въпрос на късмет. Каквото захванат е все на далавера. Други спестяват, спестяват, а инфлацията им изяде спестяванията. А и то за да спестяваш пак трябва да ти остават пари за това. Ако получаваш достатъчно колкото да си покриеш разноските, какво да спестиш. Иначе то на теория наистина трябва да се спестява, но на практика невинаги е толкова просто.

Общи условия

Активация на акаунт