Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 017
  • 512
  •   1
Отговори
дайте да дадем малко конкретна информация за страните, в които живеем, така всеки решил да емигрира може да си направи сметка

Малко примерни цифри за разходите в Австрия.

Наем - вкл. вода, боклук и др., без тока. Ще говоря за Залцбург, където са ми познати нещата  Гарсониери 40м2: 350-450€, 60-70m2: 700-850€, по-големи жилища -наемът не скача пропорционално - да кажем 90-100m2 е 1000-1200€. Разбира се, всичко е относително.
Подобно на Щвейцария наемодателят иска "kaution" (3 месечни наема - връща се при напускане, ако няма щети) и понякога "ablöse" (да платиш за някакво обзавеждане, подобрения - тази сума не се връща).

Ток се плаща отделно, при мен е към 60-€/мес. целогодишно.

За хората, които биха дошли за кратко: хотели и пансиони - възможно най-евтина нощувка е към 25-30€/легло

Храна. Относително, но не по-малко от 150€ на човек, без ресторанти. За 3-4 членно семейство до към 500€

Кола. Застраховката и пътния данък са според конските сили, също от значение е дали е за пътници или товарна. Например за 95 к.c. - 850€ на година. Гориво - като в България, зависи колко пътуваш, да кажем 150€/месец. Евентуално поддръжка, гуми и др.

Телефони, интернет, ТВ -  80€.

Заплати: пак относително, най-нископлатената работа се заплаща по 8€/час, говорим за почасова работа. Фиксирана заплата във фирма на 40 часа/седмица - минимум към 900-1000€/месец нето (чисто). Квалифицирани кадри в добри фирми - пак относително - до към 1500-2500€.

Aко в семейството работят двама, се оправяш без проблем  Wink

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 12:16 от Дивиана

# 1
Piny цифрите които си дала, важат и при мен /Германия/,
само да добавя че малка къщичка с двор неремонтирана е около 800 евро на месец в краен квартал, а ремонтирана около 1000-1200 евро. Еднофамилната или тип близнаци са пак около 1200-1500 евро на месец. /наем/

Другото което исках да добавя, че в Германия повечето апартаменти/къщи се дават под наем чрез посредник /маклер/ и той взима около 2,36 нето месечен наем, т.е. две месечни вноски за наем. Или като си платиш и кауциона и маклер са около 5 месечни наема.
За да ти дадат недвижимо имущество под наем ти искат обикновенно извадка от заплатата
за последните 3 месеца.
Наемателя има право да държи кауциона до 6 месеца след напускане на квартирата.
Едно местене в друг град излиза около 5000 евро, в най-добрия случай.

За Швейцария да добавя, че здравната застраховка се плаща само и изцяло от работника.
Повечето застраховки са с франчайз /уффф не знам дали го пиша правилно/,
това означава че до определена сума около 1000 до около 3000 франка сам си покриваш всичко и
след това ти плаща застраховката. Отделно си плащат месечни вноски от около 300 франка.
Т.е. като имаш здравна застраховка пак си плащаш до определена сума.
Разбира се можеш и така да си направиш модела на затраховката, че да не плащаш нищо предварително, а само месечната такса, но тогава са убийствени таксите.
На мен ми казаха от хелзана /там бях застрахована/ да си помисля дали ще се разболявам следващата година или не и така да си направя застраховката, риск печели, риск губи.

Обобщено ще кажа, че ако за едно тричленно семейство са нужни около 2000 евро нето общ бюджет или не си заслужава никаква емиграция.
С 2000 ерво се живее сравнително стиснато и не можеш да си позволиш кой знае какво,
това е един вид минимум. За сам човек минимума е около 2500 евро бруто или това са около 1500 евро чисто, под тези пари си на ръба на бедността. Не знам дали изобщо и кола човек може да си позволи ако взима тези пари.

# 2
Пеперудка, поне да беше писала за къде в Германия важат тези наеми, страната е голяма, разликите в наемите също.

# 3
USA- с уговорката че е изключително! относително,от щат до щат разлика има доста сериозна Наем на 1 стеан апартамент в средна Америка (мидуест) е м-у 400 и 1000$,може и отгоре,често в това се вкл.ток,вода,такси.Храна за 4 души (2 деца) -за около 450,без ресторанти,с готвене и пазаруване на относително прилични продукти,но не био; тел/инет/кабел- от 50 до 200 че и отгоре;кола може да се купи за 500$,застраховки 50/месец; бензин за 1 кола работа-обратно към 120/м; мед.застраховки -200-800$ ;мин.заплащане е мисля към 8 на час в момента..Мисля че средно в нашия щат год.заплата от $ 45 000 за 4 чл/сем се счита за гарантираща относителен комфорт.

Не мога да обобщя при какво $ положение "си заслужава"да се емигрира,много хора,вкл и ние сме го решили съвсем не само заради $ изолирано

# 4
Благодаря на всички, които се включиха. Според това е добър опирентир за желаещите да емигрират.
 Wink

# 5
И защо при тия страховити цифри 1 млн. образовани българи напуснаха страната и не искат да чуят за връщане? Защо  60 000 младежи със солидни доходи зад гърба заминаха да учат с идеята там да си останат? Знам, че парите не са всичко, но и знам, че никой няма да хукне да емигрира, ако от това може да пострада стандартът му Mr. Green

# 6
  • София
И защо при тия страховити цифри 1 млн. образовани българи напуснаха страната и не искат да чуят за връщане? Защо  60 000 младежи със солидни доходи зад гърба заминаха да учат с идеята там да си останат? Знам, че парите не са всичко, но и знам, че никой няма да хукне да емигрира, ако от това може да пострада стандартът му Mr. Green

В едно съм сигурна - процентът на образованите е доста по-малък в сравнение с нискоквалифицираните, необразовани и т.н. които са емигрирали...
Само си помисли дали юрист или лекар би работил в най-продуктивните си години като чистач/продавач/строител/Мкдоналдс и т.н..
И съжалявам за спама...просто не се сдържам като се заговори, че само образованите са емигрирали.
Темата е доста полезна наистина, бих се радвала ако я допълните повече откъм екскурзионната й страна - цени хотели, дни на намаления по магазините, цени културни мероприятия, цени транспорт и т.н.

# 7
И защо при тия страховити цифри 1 млн. образовани българи напуснаха страната и не искат да чуят за връщане? Защо  60 000 младежи със солидни доходи зад гърба заминаха да учат с идеята там да си останат? Знам, че парите не са всичко, но и знам, че никой няма да хукне да емигрира, ако от това може да пострада стандартът му Mr. Green

Зависи какво имаш предвид под солидни доходи. Но явно в чужбина дори при тези наеми хората получават повече и мога да си позволят да ги плащат и да ми остават пари и за други неща - това от личен опит го казвам, без да се впускам в подробности за държави, наеми и заплати. Наем не плащам, тъй като си купих жилище - месечната ми вноска е доста над 1000 евро, което не е никак малко, но въпреки това ми остават средства и за пътувания, концерти и малки глезотийки от време на време.

# 8
И защо при тия страховити цифри .....

Не те разбрах. Какво разбираш под "страховити цифри"? Подкрепям мнението на Enti.
Мен тази информация би ме объркала, ако тепърва емигрирах. Има разлика м/у квартал и квартал в един град примерно за наема, оттам и разходите.
По-добре да се посочва град/провинция/държава и да се дават линкове към популярни сайтове за работа/калулатор заплати/данъци/наеми или покупка на жилище/застраховки/продажби на коли/дрехи/хран.стоки/други.
Пример:
Цитат
Квалифицирани кадри в добри фирми - пак относително - до към 1500-2500€.

Piny, какви професии цитираш с горепосочените заплати?

# 9
идеята за темата е доста благородна, но нещата трудно могат да се сложат в някакви количествени рамки. Например, при имиграция в Канада се изисква определена сума, която да покрива разходите необходими за живеене за определен период от време. По отношение на стандарта на живот, за всеки новодошъл, доста неща са скьпи и се спестява така както хората спестяват в Бьлгария, но постепенно, ако човек е целенасочен, успява да си подобри жизнения стандарт след няколко години.

# 10
Мой опит, САЩ, ДиСи - сред скъпите градове, но далеч не от ранга на Ню Йорк или Лос Анжелис.

Наемът зависи от района, в който живееш. ДиСи е разделен на три четвъртини - само една от тях е бяла и супер-богата (там живее столичната аристокрация), останалите три са черни, бедни и по улиците не се замръква. В богатата част на ДиСи наемите вървят към 1500-2000 месечен наем за едностаен апартамент (ток и вода включени). Месечен бюджет за храна - сам студент може да оцелее с 250 на месец, ако яде само спагети и картофи. За семейство с едно-две малки деца - минимум 700 месечно, ако се купуват обикновени продукти, не био, и не се яде изобщо навън. Обикновено в ДиСи живеят или богаташи, или студенти, като последните делят трима-четирима един едностаен апартамент (примерно).

Хората, които казват, че живеят в ДиСи, обикновено живеят около ДиСи, на практика в други щати - Вирджиния и Мериленд. И двата са част от метросистемата на ДиСи, така че няма значение дали живеещ в дистрикта или в близък район на съседен щат. Наемите са чувствително по-ниски (поне с 400-500 долара за същия размер жилище), има много повече евтини магазини за хранителни стоки и животът изобщо е чувствително по-икономически поносим.

За комфортно съществуване (нормална храна, излизане от дъжд на вятър, без почивки на Бахамите и дизайнерски дрехи), семейство с две деца в прилежащите райони на ДиСи ще има нужда от поне 60 000 долара годишен доход и това е ако децата не ходят на градина, а ги гледа родител вкъщи.  Градина би добавила по 12 000 на дете за една година.

Минималната заплата е 7.25 на час, за здравната застраховка не знам, кола е лудост да имаш в ДиСи, щото няма къде да я паркираш. Не е и нужна - градът и прилежанията са 100% пешеходни, има прекрасна система за градски транспорт с метро, влак, автобуси и коли под наем с абонамент.

Последна редакция: нд, 03 апр 2011, 23:25 от ianajar

# 11
Тази тема не ми се струва да просъществува много.
Както Татяна е казала, цените са различни в различните градове дори в една държава, пък камо ли в различните държави.

# 12
И защо при тия страховити цифри 1 млн. образовани българи напуснаха страната и не искат да чуят за връщане? Защо  60 000 младежи със солидни доходи зад гърба заминаха да учат с идеята там да си останат? Знам, че парите не са всичко, но и знам, че никой няма да хукне да емигрира, ако от това може да пострада стандартът му Mr. Green

В едно съм сигурна - процентът на образованите е доста по-малък в сравнение с нискоквалифицираните, необразовани и т.н. които са емигрирали...
Само си помисли дали юрист или лекар би работил в най-продуктивните си години като чистач/продавач/строител/Мкдоналдс и т.н..
И съжалявам за спама...просто не се сдържам като се заговори, че само образованите са емигрирали.
Темата е доста полезна наистина, бих се радвала ако я допълните повече откъм екскурзионната й страна - цени хотели, дни на намаления по магазините, цени културни мероприятия, цени транспорт и т.н.
Не , по добре да не смесвате емиграция и екскурзии .Има си теми за ексукурзии и пътувания.
Темата е много интересна и полезна и по добре да не е разваляте с излишни заяждания .

# 13
  • София
Полезна тема  Hug
Нека си остане като ориентир за желаещите да емигрират   bouquet
Мен лично хотели и екскурзии не ме вълнуват, но ако искам да видя, има къде - "На път". Не разбирам защо да не просъществува темата дълго, то е ясно, че зависи в кой град си, не само в коя държава. Затова и момичетата споделят личен опит. Благодаря ви   bouquet

# 14
последното нещо, което искам е да обърквам някого с тази информация.
Заплатите за квалифицирани кадри както написах са много относителни, но общо взето се движат в тези граници. Почти всяка професия, за която се сещам се вмества в тези рамки.
Естествено не става върпос за топ мениджмънт.
Забравих да спомена, че в Австрия има 14 заплати ( по една допълнителна в началото на юли и декември)

Общи условия

Активация на акаунт