Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 056
  • 512
  •   1
Отговори
# 45
Горното се отнася за Канада, не за САЩ. Тук, ако ти гледа жена детето в домашна детска градина, може и над 1000 долара да ти излезе  Mr. Green

Детските градини са проблем по принцип тук - скъпи, недостатъчно, с дълги списъци на чакащите. Културният стереотип е такъв - жената си седи вкъщи и си гледа децата поне докато тръгнат на училище на 5. В САЩ жените работят масово едва от 70те години. Ето какво прави липсата на петилетен план.  Laughing

Не виждам какво й е кофтито на темата. Какво се очаква от такава тема - разкази колко е евтино извън България? Цените навсякъде отговарят на местния стандарт - скъпи наеми, но пък и заплатите не са по 300 евро. Безсмислено е да си "превеждате" всичко в левове, освен ако не пестите български заплати, за да си плащате издръжката в чужбина.

# 46
според мен е добре за хората с деца да знаят какви разходи ги очакват в щатите.
Аз плащам 220 евро на месец за двете деца при държавна детегледачка - по 25 часа на седмица - храната е включена
Тези пари после ги приспадам от данъците

# 47
  • The QC to be!!!
Темата продължава да се движи в кофти посока, въпреки опитите на някои писали да я направят полезна.
В смисъл?

За деца - целодневна децка градина в Ирл. е от 900Е/месец на горе, вкл храна. В Белгия дочух за горе долу същите цени, но се надявам Крис да каже. В щатите е много разтегливо. Там може в някой райони и за $500/месец да се намери кой да ти гледа децата, но и за $2К, там е много, много относително, район, репутация, количество деца и т.н.

# 48
Е аз съм посочила, че е за Канада, дори съм написала града и провинцията.
Градината ( цената и зависи) от района, града, щата. Но пък в градината за $1500/месец има защитен интернет канал и непрекъснато мога да гледам какво ми прави детето.

# 49
Цитат
Детцки градини няма - до 7 деца гледани по къщите, най често бейсмънт и в близо 70% дояждащи остатъци от семейната вечеря на гледачката - цена към $1000/ месец
Ако разчитам правилно, то плащаш 1000 долара,за да ти гледа някоя детето у дома си, в замяна на което тази детегледачка го изхранва с остатъците от вечерята на своето семейство?? Rolling Eyes
Не знам, ама цял живот мисля, че Хюстън е в САЩ. Припомнете ми, така ли е? newsm78
Темата продължава да се движи в кофти посока, въпреки опитите на някои писали да я направят полезна.
Да толкова е таксата в Канада
И да Хюстън е в Тексас, а Тексас е щат в САЩ.

Ключов момент е не таксата от 1000 долара, а това, че детето дояжда остатъците от семейната вечеря на гледачката, ако съм разбрала правилно....питах се дали не съм го разбрала написанато грешно... ooooh!

# 50
Абсолютно вярно си разбрала. Крафтдинър ( това е най евтината храна - макарони с най-евтиния процес чийс). Ако не ти харесва- търси друга, то и за тези се чака в списък. И работи само до 5, а си закъснял ( което няма как да се случи) си плащаш допълнително. В Хюстън са поне до 7 вечерта

Имам приятелка има верига от градини в Торонто ( частни с изучаване на френски) - направени са като градините в България. Цената е над 2000, храната е от кетъринг. В наяалото знам, че тя е приготвяла храната в къщи

# 51
Разбира се има и частни учреждения, където за същите часове си плащаш 400-500 евро на дете! Но аз съм много доволна от жената, която гледа децата ми

# 52
И кое и е вредното на тема? newsm78

Baby*, извинявай за любопитството, но понеже споменаваш много страни, правилно ли разбирам Че 'тук' и 'сега' е Белгия? Ти пишеше по едно време май от Ирландия и аз тотално се обърках от поста ти кое къде е.

# 53
Допълвам свежи цифри от Щвейцария, кантон Во.
Частна градина, 100-140 франка на ден, това прави 20дни-около 2000/2500 на месец
1 франк е 1,5лв
Държавна градина, супер дължи списъци, чака се с години, пак е платена, според дохода, но максимума е 850 франка.
Квартирите освен че са ултра скъпи тук, 3 спални/хол/кухня, необзаведено 2500 франка,
е супер трудно да си намериш жилище.
Други измерители за живота:
Интернет/кабел/дом телефон- 80фр
Ток 80фр
Билет за градски траспорт 2-3франка, месечна карта 70 фр

Обобщено, в България за сравнение всичко е сууупер евтино, особено услугите.

# 54
Baby-Благодаря ти мила за гласуваното доверие ,но наистина ще се въздържа от коментар,направо полудявам от негативни писания от сорта -темата се видя накъде тръгна и дъра дъра, ще си пишем в нашата тема .Не мога да кажа за ясли  идетски градини зени защото ние тръгнахме дирекнто на училище тук,но знам едно- всичко се плаща ,първият семестър платих училище 180 евро ,вторият 54 ,сега чакам нова призовка,хахха.
Иначе темата ми е много интересна ,стига да няма тъпи и злобни подмятания.

# 55
  • The QC to be!!!
И кое и е вредното на тема? newsm78
Baby*, извинявай за любопитството, но понеже споменаваш много страни, правилно ли разбирам Че 'тук' и 'сега' е Белгия? Ти пишеше по едно време май от Ирландия и аз тотално се обърках от поста ти кое къде е.
 Crazy Vjara права си, как само съм го написала  Joy Да, тук и сега е от Белгия, вече не съм в Ирл.  Grinning И аз не разбрах кое е вредното...  newsm78

Еееееее kris 71  Hug стига де, народ всякакъв, прави като мен, като не ти харесва нечие мнение, подминавай го. Няма само аз да се разписвам за Брюкселско, моля те, имам нужда от компания тук  Praynig

# 56
Не ми се вярва в Русия хирурзите или учителите по балет в Болшьой театър да получават чак толкова малко че да не могат да си платят и парното, но всеки си има право на избор.

Не знам на колко години си, но ако си на възраст да помниш 91ва година, вероятно професиите учител по балет и хирург биха ти изглеждали съвсем другояче. Това беше времето преди частните болници и училища, когато понятието "мизерстващ лекар" съвсем не беше оксиморон. За "мизерстващ учител" това, мисля, все още важи.

Моят мъж е с подобна история като мъжа на ianajar и също е руснак. Родителите му са мизерствали като лекари в Русия и двамата са изоставили професиите си. Майка му емигрира в САЩ и пак успява да се издигне, търсен специалист е с добър стандарт.

В околията на Ню Йорк минимумът за сравнително удобен, но не твърде широк живот на семейство с дете е поне $80,000, като единият родител си седи у дома да го гледа. Намесим ли детска градина, добавяме още 20,000 и пак няма да е безгрижно.

# 57
тия цифри  за детска градина направо  Crazy  #Crazy
тук положението не е по-розово,де-затова до 3г си ги гледах моите,че инъче за нафта и гледачка трябваше да работя

по принцип ,много се набляга на „бабин дом“ от местните,където се събират роднински деца
инъче детегледачките са малко,с не много добра репутация,с не много добри условия/ по15-20деца,в малки помещения,понякога без двор .../и скъпи-до годинка е по 300-350на дете,до 2г-по 250-300,до 3г-по около 200
в единствената частна ясла тук,няма диференциране,цената е до 3г-370 €
след това -градина-ако е общинска,както в нашият случай,и в зависимост от дохода/1ва група примерно/,може и нищо да не плащаш, после плащаш само храна,и то по „народни цени“
но градината е от 9 до 15,30ч,после има аниматори до 17,30,и само човек,който да наглежда децата до 19 ч-пак се плаща според дохода само продължението 17,30-19ч /най-вискоката ставка е 18€ май newsm78/

# 58
 Малко ми е странна съпоставката, може би съм афектирана от други теми. Но все пак, подобен поменник на цените не отчита най важното и това са културните различия.
Аз също живея в Австрия като авторката, макар и във Виена, където цифрите са по различни. Но някои неща, които тук са нормални като например  студената вечеря, детските градини без никакъв двор в приземни етажи и невероятното планиране, за българин са недостатъци.

Та да вляза по същество. Българите имат нужда от разрешително за работа в Австрия. Освен това за да наемеш жилище, освен трите наема или подобна сума депозит, се иска и удостоверение че работиш. За да станеш абонат на мобилна мрежа с договор- също, възможно е и кредитна карта да ти поискат.
За тристаен обзаведен апартамент в централен квартал плащаме 1800 е/месец, като в тях са включени всички разходи и гараж/паркомясто.Това е горе долу среден наем, най високият, който съм виждала за 3ст, беше  3500, а най ниският- около 1200. Лек офтопик, но имам чувство, че Виена е с най тесните улици в Европа след Рим. Цените на хранителните стоки са относително високи- обикновен хляб 2 евро, мляко 1, месо 10-20, био- над 20, домати 3 е и т.н. Билетче за градски транспорт- 1.80е. Разходите за колата за съжаление не знам точно на колко възлизат, бензинът е около 1.50 ( има разлика на различните бензиностанции). Веднъж са ми я вдигали ( неправомерно, между другото, и въпреки писмото, което ми дадоха и което любезно препратих, не ми върнаха парите  Close)- 200 евро.
Не плащам нищо допълнително за здравно осигуряване, покрива се от работодателя ми. С обикновената здравна  осигуровка знам, че се доплаща сума от порядъка на 15тина евро за ден в болница. Зъболечението също не се покрива на 100% ( аз имам най високият клас частна застраховка, тя поема 80% от разходите за зъболекар). Веднъж съм я използвала- снимка, почистване и една миниатюрна плобма- 200 евро общо, аз платих от джоба си 40е, останалото ми го възстановиха. Приятелка плати 600е за коронка.

Средната заплата за града е 2-2500 евро по данни от вестник, официално доколкото си спомням числото е 1800-2000.

# 59
Baby*, Честито ти преместване! Пожелавам ти да се Чувстваш по-добре на новото място. Още си спомням едно твое много колоритно описание на Ирландия, умрях си от смях.  Laughing

Рокси, аз ще си позволя да допълня малко по твоя постинг, Че ме мързи да пиша всиЧко подробно.

Аз също живея в Австрия като авторката, макар и във Виена, където цифрите са по различни.

На мен цифрите ми се сториха доста подобни и реалистиЧни и с уЧудване установих Че Залцбург никак не е евтин.

Но някои неща, които тук са нормални като например  студената вечеря, детските градини без никакъв двор в приземни етажи и невероятното планиране, за българин са недостатъци.

Това с детските градини е така в центъра. Аз живея поЧти на село и детските градини са в огромни сгради, нови, приветливи, просторни, двор под 2 декара е трудно да намериш. Същото важи и за уЧилищата. Като стигнеш на етап уЧилище ще видиш Че и те не са много по-разлиЧни от детските градини като материална база. И за тесните улици важи същото, в централната Част са наистина тесни, а и колоездаЧни алеи има в единия им край, според мен за колоездаЧи самоубийци, едва минава една кола, но улицата не е еднопосоЧна. Но при нас са нормални, е не са по американски стандарт, но не се Чудиш как да минеш без да забереш някое огледало. Тъй Че ако не ти харесват детските градини и улиците, смени центъра с по-краен квартал.  Wink

За да станеш абонат на мобилна мрежа с договор- също, възможно е и кредитна карта да ти поискат.
Не са ми искали договор, всъщност отидох и си купих активиращ пакет от един табак.  Grinning Между другото мобилното телефониране е извънредно евтино, едва ли има друга европейска страна с толкова ниски цени.

Разходите за колата за съжаление не знам точно на колко възлизат,

Много зависи каква ти е колата и каква застраховка имаш, но като цяло каското е много скъпа. Застраховката и данъка без особени екстри могат да дойдат за малко по-голяма кола около 1000-1200€ на година. Това е приЧината тука много Чужденци да не си регистрират колите и по улиците да виждаш повеЧе коли с Чужди регистрации, отколкото с местни.

Приятелка плати 600е за коронка.

Моят мъж 700€, без фактура. Това е един силно разпространен феномен тук, заплащането на Черно. Е, няма услуга която да не можете да платите на Черно. Май само глоба за неправилно паркиране не съм плащала без фактура.  Laughing Лекарите си прибират пари и си ги записват в едни бакалски тефтери, думи нямам просто. А ако поискам фактура ме питат имам ли Частна застраховка.  Rolling Eyes И не са само лекарите, но те ми правят най-неприятно впеЧатление.

Средната заплата за града е 2-2500 евро по данни от вестник, официално доколкото си спомням числото е 1800-2000.
Ако не се лъжа средната заплата за Виена беше 2400-2500€, бруто. Това прави може би около 1600€ нето. И сега с риск да скоЧат и да ме нападнат фенките на Виена, ще кажа Че с една такава заплата семейство живее откровено мизерно. Ако и двамата в семейството работят на средна заплата, да кажем се оцелява, без да се гладува, но и без особени удобства или глезотии и Човек трябва доста да си гледа в портмонето.
Детските градини се плащат от общината и струват на родителите около 70-100€/месец за целодневно пребиваване и храна. Целодневно Частно уЧилище струва около 400€/месец, като не предлага нищо повеЧе от държавното, просто понякога е малко по-удобно за работещите родители. Следобедните занимални за уЧениците струват между 80 и 250€/месец.  
И последното което се сещам по темата е Че Австрия е страна с много високи данъци, мисля на трето място в Европа. Част от тях са скрити и завоалирани и удрят горкия данъкоплатец след като си е полуЧил нетната заплата и тъкмо е бил достатъЧно наивен да си помисли Че поне тя му принадлежи.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 02:45 от Vjara

Общи условия

Активация на акаунт