Семеен бюджет в чужбина-приходи и разходи

• 44 156
  • 512
  •   1
Отговори
# 60
и аз да добавя по темата за детските градини. Става вьпрос за Торонто; цените са от $800  и на горе за т.н лицензиран детски центьр. В центьра са над $1,100. Гледане на дете в кьща, тн. home daycare е доста по-евтино.Чувала сьм струва нещо от порядака на $30 на ден.  Интересно че в Калгари взимат кьм $1000.00, явно там ситуцията е още по-зле. Определено, положението с детските градини е много трудно. Изглежда че провинциалното правителство е решило да направи нещо по-вьпрса и започнаха да вьвеждат целодневна детска градина след 4 годишна вьзраст, безплатно кьм училищата. Да добавя, има една малка тьнкост, от даньците се приспада разходите за бебегледачи/детски градини и се врьщат пари на хората. Сумата не е голяма, но пак си е каш.

# 61
И тук от федералните данъци може да се приспаднат разходите за гледане на дете или болен член на семейството. Каш точно не получаваш, но ти се намалява дължимият данък и съответно може да ти върнат част от това, което вече са удържали. Разходите за висше образование до определена сума (4000 долара) също могат да се приспаднат на същия принцип.

Понеже в момента съм в разгара на търсене на ясли, детайли за дълбоката провинция на САЩ - Кълъмбъс, Охайо: хубава голяма детска градина, 5 дни седмично 8 сутринта до 6 вечерта - 250 долара седмично за дете под 18 месеца, 240 за дете 18-36 месеца, 210 за дете над три години. Храна и памперси се носят от къщи, там осигуряват само сок и вода. Списък с чакащите - записани сме от сега за декември 2012та. Частна нелицензирана детска градина (лелка гледа 3-4 деца в къщата си) - 340 седмично. Няма чакащи. Няма и контрол на качеството. Детегледачка, която да идва вкъщи да ми гледа детето - 10-20 долара на час, в зависимост от квалификациите и опита й. Чакане няма, но трябва да намериш подходящ човек, както и резервен вариант за дните, когато детегледачката се разболее или е махмурлийка.

# 62
Само да вметна нещо за зъболекрските разходи в Австрия.  Не плащайте на черно, защото
1) не си спестявате нищо - тези услуги не се обладат с ДДС
2) ако имате фактура, може да си ги приспаднете от данъците ( с изключение на  "Mundhygiene"
Във Виена не е много по-скъпо от Залцбург, наеми, каквито посочи Рокси естествено има, но има и доста по-"човешки" цени в по-малко човешки квартали Simple Smile
Рокcи, да не се обидиш нещо Wink Който може, си позволява квартири в хубавите квартали, а те са скъпи.
Аз живея на 5km от Залцбург и се наслаждавам на селската идилия  Simple Smile
п.с. след две седмици ми предстои местене в нов дом ( ще си отдъхна като мине това начинание)

# 63
Телефоните сигурно зависят от това дали си с местно гражданство или не. Поне предполагам. Аз не съм, мъжът ми също, тук сме за определен период. Това е втори договор освен служебния телефон, но просто утрепахме 2 часа в офиса на мобилния оператор, само дето акт за раждане не поискаха. Имам предвид не предплатена услуга, а договор- моят е за 300 минути в Ес, 1000 в Австрия, 1000мб интернет срещу 25е на месец. Струва ми се, че е доста по евтино от предплатените карти, и за мен определено имаше смисъл да мина на договор и някакви по човешки тарифи:)
Понеже около мен са предимно експати, като нас, имат същия опит. Говорим за хора с легална  и добра работа, но без гражданство, отскоро в страната.
По въпроса за наемите сигурно сте прави,но така е навсякъде. Градски- в центъра, в периферията, селски живот- аз просто писах за единия. Нямам претенции за изчерпателност, описах каквото виждам.

Последна редакция: ср, 06 апр 2011, 10:19 от Рокси

# 64
Интересно ми е какво точно разбирате под тези статистики за средна заплата, която цитирате? В ЮАР колкото пъти съм търсила информация за средна заплата винаги ми се представят данни  в зависимост от съответната професия. Например за административна длъжност, секретарска, офис администратор, personal assistant, средните заплати са към 1500 евро, докато заплатити за лекари, адвокати, финансови мениджъри и инженери са към 3500 евро. За sales assistants не можах да намеря данни но от личните ми впечатления  е между 500 и 1000 евро в зависмост от това нали си на managerial position i колко години стаж имаш. Цените на хранителните продукти са горе долу колкото в България, наемите в Йоханесбург на да речем двустаен апартамент с вкючен ток и вода ще е между 500 и 600 евро в приличен квартал. Ако трябва да изплащаш ипотека сигурно ще ти струва миниму към 1000 евро на месец плюс ток и вода. Детските градини са към 200 евро на месец, частните училища са между 300 и 500 евро на месец в зависимост от класа. За храна на 4 членно семейство отиват близо 400 евор на месец, градският транспорт не е на ниво тъй че на семейство му трябват към 2 коли, и ако трябва да изплащаш 2 сравнително нови коли ще ти струва към 600 евро на месец, плюс застраховките към 800 евро на месец. За дрехи също ти трябват към 100 евро на месец минимум.

# 65
А и като ти приспаднат удръжките за данъци и здравни и пенсионни осигуровки не ми се вярва кой знае колко народ да получава чисто 1500 евро на месец. С други думи тук ако нямаш високо квалифициарна работа или някакъв бизнес не можеш да си позволиш кой знае какъв стандарт. А тук направо си умират да признават българските квалификации. Дори и за инженери съм чувала че трябва да учат миниму 3 години за да приравнят. Счетоводители и адвокати от нулата. Осен ако не искаш да работиш било като буккипър или някакъв друг админ персонал със съответното възнаграждение. Е след 5 години стаж може и да получаваш повече.

# 66
И аз съм с българско гражданство, но в табака където си купих пакета, никoй не ми е искал ни паспорт, ни гражданство.  Laughing По-скоро предполагам че зависи от компанията. Аз в офис на компания не съм влизала, дори не знам къде е , купих си пакета и го активирах през интернет.

Piny, пести се и от зъболекар и от каквото пожелаеш. Цената която му бяха казали с фактура беше по-висока. За бели пломби можеш да получиш някаква малка част от касата обратно, та там може би наистина няма смисъл от черно плащане. Но касата не плаща и 1 цент за корона, тъй че за короните има смисъл. От данъци можеш да намалиш разходи за здравеопазване само ако си стигнал до определена сума, около 1 месечна заплата (брутна). Ами със 700 € за корона и още разни дребни плащания, нямаше как да стигнем до 1 заплата.

Аз и друг път съм казвала, не намирам наема който Рокси плаща за скъп защото е за обзаведен апартамент. При положение че празните апартаменти в този размер спокойно вървят 1300€ и нагоре, това е ОК. Piny, това тука са цени не само в центъра, да има и по-евтини квартали, но има и причини те да са по-евтини. Но и в краен квартал тук цените не падат. Ако искаш евтино трябва да излезнеш извън града и да не ползваш неговата инфраструктура. Другият вариант за евтин наем е да живееш в стар апартамент в плачевно състояние. Понеже тук има доста такива, цената като че ли се определя повече от състоянието на жилището, отколкото от квартала. Но мизерията в тия жилища е каквато не сте си представяли.

# 67
Много ми стана интересно за яслите. Мислех си, че при нас е скъпо, но май  Thinking

Тъй като май съм единствената от френската тема с ходещо в момента на ясла дете да споделя:
- В парижко предградие с няколко ясли за наш късмет
- Записване 5месеца преди раждането и задължително с работещи 2ма родители (то иначе не си и струва финансово)
- в държавна ясла - на принципа: гледачка гледа максимум 3 деца ( от 3м до 3 г)  вкъщи, но 2 пъти седмично ги събира с други деца в яслата и я контролират непрекъснато, т.е. не съм й аз работодател, а кметството и ако е болна има заместник
- плащаме за 5 дни по 10 ч на ден с включена храна (без памперси) 530 евро на месец. (Но тази цена е сметната на база на доходите на семейството и ние сме на най-високото стъпало, т.е. ако нямаш високи (легални) доходи, ще плащаш по-малко Simple Smile От платените пари мога да си приспадна 1300 евро от данъчната ставка.
Много съм доволна от гледането - Моника обожава гледачката и цялото й семейство (синът на гледачката ни е бейбиситър като имаме нужда Simple Smile Организират в яслата много мероприятия, водят ги на разни места и т.н. Нищо общо с описаното за САЩ. Но ако не бяхме успели да си намерим място в държавната ясла, щеше да ходи на гледачка, която струва 50 процента по-скъпо (има доста помощи за гледане на деца).

А детските градини са безплатни и препоръчителни - т.е. не може да не ти намерят място. Плаща се само храната - пак изчислена спрямо доходите.

За средна заплата не се наемам да говоря. Има минимална - 1365 бруто евро/месец
В парижкия регион наемите/имотите са скъпи - кв.м. струва от 3 000 до 15 000. Но много зависи и от квартала.
Държавната здравна каса ти поема 70 процента от разходите за здравеопазване, но повечето хора имат допълнителни здр. осигуровки и не плащат почти нищо. Не е това случая със зъболечението, там не се поема много от касите.

# 68
естествено, че е трудно да говорим за заплати, но някои основни неща не е трудно да бъдат определени ( предимно неща, които бъдещият емигрант без професия, или професия, която не може да упражнява в началото биха го интересували)

# 69
Аз специално почнах с 350 евро заплата преди 10 години, без собствена кола, живеех под наем в една стая и дори за ядене не ми стигаха парите и непрекаснато трябваще да моля хора да ме закарат някъде, ако се наложи и да организирам с колеги да ме вземат и да ме връщат от работа. Като се запознах с мъжа ми можех вече да си позволя и да уча и да приравнявам. Докато бях сама парите за нищо не ми стигаха, дори и за ядене. Ако трябваше пак да почна оттам никога не бих го направила. Та с други думи първите години са много много трудни. Не всеки може да издържи на такова нещо. То ако беше толкова лесно всички българи да са се изнесли от България а не да  се вайкат колко са зле там, а вижте ние в чужбина сме толкова преуспели.

# 70
всичко зависи от това, дали бъдещите емигранити ( за които даваме тази информация) ще са с разрешително за работа или ще търсят работа на черно.

# 71
Просто от интерес какви точно специалности се търсят в Европа или да речем Щатите, за които тамошен работодател би предложил работа на новоизлюпен емигрант от България, който никога преди не е работил в съответната държава? Тъй като чета във форума, че много българи си намирали работата още от България. Тук специално определено предпочитат местни дори и да имаш някакво образование от тук, ако не си дошъл тук в ученическите си години а в малко по напреднала възраст и имаш чужд акцент те гледат малко като идиот въпреки че ужким държавата имала нужда от квалифицирани кадри. Просто ми е интересно а Европа и в Америка толкова ли си нямат специалисти, че наемат хора от България и то по интернет?

# 72
Piny, много малко са т.нар. икономи4ески имигранти в този форум.
По мои наблЮдения по4ти вси4ки са омъжени за местни или са доШли като студенти оЩе, или и двете. Разликата е голяма.
И на мен би ми било интересно как се справят имигрантите. Аз ли4но нямам реална представа.

# 73
има много хора в БГ, които искат да емигрират, но не знаят какво ги очаква. Естествено ние тук също не можем да дадем пълна картинка, но поне малко от малко.
Аз също съм омъжена за австриец Wink
Но да отговоря на въпроса по-горе.
ИТ специалисти си ги вземат от чужбина ( моят мъж например скоро прави документите на едно момче от Беларус). Предпочетоха него, защото той и преди си работеше по проекта, но като фрилансър. Рзарешителното за работа стана много бързо. Той дори не знае немски.
Друга възможност е например, когато някоя тукашна фирма иска да стъпи на българския пазар, тогава и е много изгодно да има служител, който знае не само езика, но и манталитета в страната.

# 74
Е то и да отидеш да учиш в чужбина не е много лесно. Аз познавам единични случаи които са получили да речем пълни стипендии да следват в чужбина. А и не мисля че са толкова много родителите които могат да си позволят да пратят децата си да учат в чужбина. Според мен повечето български студенти в чужбина допринасят за издръжката си като работят нещо и учат едновременно.

Общи условия

Активация на акаунт