Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 473
  • 738
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,
аз от време на време се включвам и сега много ще съм благодарна, ако ми помогнете.

Търся човек в Пловдив да ни направи геодезическо заснемане на парцела. Веднъж вече ни беше правено такова преди няколко години, но за съжаление страшно некомпетентно и сега се налага да го повторим.
Моля, препоръчайте ми някой  Praynig

# 706
I see you, тези прозорци са много симпатични. Мисля, че може да се направи и с ПВЦ, но вероятно би било по-скъпичко.  
http://www.ipernik.info/gallery/snimki-ot-pernik Това е Минната дирекция в Перник. Преди няколко години я ремонтираха и тъй като е архитектурен паметник, ако не се лъжа, смениха дограмата с ПВЦ, но запазиха вида на прозорците, т.е. такива, каквито ти търсиш. Не съм сигурна, но и съдебната палата в София май е с такива прозорци - и тях ги сменяха преди години. Значи не е невъзможно  Peace

В най-скоро време ще разбера като почна да събирам офертите  Mr. Green И аз мисля, че трябва да може. Толкова държах на този вид, че ще ме е яд после.

Сега още един въпрос имам от архитекта - да правим ли камината на водна риза. Доколкото знам, това излиза по-скъпо като изпълнение, а ние ще ползваме вилата основно в топлите сезони.  Мъжът ми мисли на нафта да е отоплението, въпреки че този вариант в момента е най-скъп. Там, където сме няма газ и ако се прави такава инсталация, трябва да се зарежда с газови бутилки, към което той има някакви резерви от гл.т. на безопасност. А аз нямам никакво мнение. От друга страна, там ранна есен и късна пролет дори без отопление не може, в планината е студено... Имате ли опит с това?

tanzen, не мога да ти помогна за Пловдив, но при нас аз държах да се направи от фирма с gps устройство, за да няма после хрън-мрън. Малко по-скъпо е, но грешките са в сантиметри. Ти за границите на имота имаш предвид, нали?

# 707
Да, оказа се, че първия път е снимано с до метър разлика с действителността, абе кашата е тотална. Благодаря за насоките  Peace

# 708
Такова нещо може ли да се постигне с ПВЦ дограма? За такова нещо говоря, но съм го виждала само на дървена дограма.
Може  Wink Peace

# 709
  • Перник
I see you, преди малко се загледах в прозорците на сградата, в която в момента работя - паметник на културата, прозорците откъм улицата са такива, каквито искаш, ПВЦ, всичко може значи  Peace

За камината с водна риза - вие ще правите зидана камина, или ще купувате готова? Или архитектът пита, за да предвиди радиатори? Според мен по-добре я направете с водна риза. Има и евтини такива, не са кой знае какво, но като имате възможност ще я смените  Peace

# 710
Да, доколкото знам този вид прозорци с решетъчна украса се получават от самия стъклопакет и не се влияят от вида на дограмата. Така че няма причина да не става с ПВЦ.
I see you - честно да си кажа не съм 100% сигурна за височината на таваните, но мисля, че е към 260-270. 100% знам, че височината на всички френски прозорци и врати по дограмата е 240 Wink
Снимки скоро няма да има, защото аз съм на морето с малкия и оставихме таткото да се мъчи с всички видове бригади в момента - ОВ, ВиК,замазки, мазилки, двор и ЕЛ...горкия Confused Embarassed

# 711
  • Русе
Мерси на всички
И аз мисля, че може да се направи от ПВЦ, макар че като ходих в цеха на Теодосита бяха нагласили една такава от дърво, лакирана в тъмен цвят. Просто невероятно. Човека беше дал мостра на старата дограма и искал същия модел и цвят, прозорците са малки, двукрили, много красиви. Питахме шефа дали може да се направи в последствие това, каза, че принципно да, но много много не го препоръчвал. Честно казано не разбрах защо обаче.
И аз съм на мнение да се направи водна риза, ако има финансова възможност. Не е само водната риза на камината обаче, има тръби в замазката, радиатори и цената не е толкова малка. Хубаво е да проверите предварително цените.

# 712
  • Перник
...
И аз съм на мнение да се направи водна риза, ако има финансова възможност. Не е само водната риза на камината обаче, има тръби в замазката, радиатори и цената не е толкова малка. Хубаво е да проверите предварително цените.

Така е, всички тези неща струват повече от камината. Нашата струваше 600 лв., доколкото помня, а цялата инсталация излезе 2500-3000 лв. Помпата беше 200 май, отделно UPS...

# 713
Здравейте! Току що взех размер и смятам да поръчам стъпала от врачански камък. Иде реч за вътрешно стълбище. Подходящо ли е? Попива ли разлята течност или се импрегнира с някакъв препарат /чувала съм нещо такова/ и какъв? Челата мисля да са дървени, а площадките пак врачански камък, на плочки. Мнения? Мерси   bouquet

# 714
Merlinski, ние направихме нашето вътрешно стълбище с врачански. Все още е запечатано с велпапе и не мога да дам отзиви за здравина. Всеки камък може да се импрегнира-препоръчително е Peace

# 715
I see you и нашата къща е на високо и ще я ползваме повече за уикендите и евентуално лятото. Камината ни обаче ще бъде с въздушна риза. Мога да кажа защо избрахме този вид, пред водната риза. 1. Когато не се обитава постоянно къщата трябва да се източва водата от парното всеки път когато има опасност от замръзване, т.е. цяла зима. 2. Докато се загрее водата, че да започне да топли минава доста време, което за къща посещавана само през уикенда е доста кофти - докато се позатопли по този начин минава доста време. Ние сме предвидили и климатици, и парно с пелети. Дето се казва подсигурили сме се тройно, но не обичам никак да ми е студено, дори когато отидем. Идеята ми е да направим климатиците така, че да можем да ги включваме дистанционно в денят когато ще ходим, за да се е затоплило.

# 716
Не зная за въздушната риза - може и да е по-добро, не съм се интересувала. Но да уточня за водната - за да не измръзва водата, в нея се слага антифриз. Ние сме сложили, защото и на почивка за 7 дни да идеш, пак може да замръзне. Така не се налага източване. Процедурата оскъпи при нас с 400 лева само, а имаме много радиатори. А за бързината - температура до парене на радиаторите /60-70 гр. на водата/ се постига за не повече от половин час. Друг е въпросът, че необитаема планинска къща няма как да се затопли за час-два-три. Така, или иначе, най-бързо ще се затопли с климатици, а камината с каквато и да е риза ще  поддържа после температурата. Peace

# 717
За въздушната риза чувам за 1 път, че има. Мерси, ще го проуча. Иначе, идеята ни е да си има котле на нафта и ток, което мисля, че бързо затопля. И евентуална алтернатива - камината. За баните обичам подово, най-вероятно там така ще го направим комбинирано с лири. В студено време усещането е невероятно, защото мразя баня студена  Mr. Green

# 718
П.С. Сега говорих пак с нашия архитект. Та, всъщност, нямало как да има и котле и камина с водна риза. Аз си мислех, че може да се комбинира. За въздушната риза (това вече може да се комбинира с котле) ми каза, че трябвало да се слагат въздуховоди, които били видими, т.е. не са в самите стени и трябвало да се прикриват после, но все пак се вижда. Това вече може да се комбинира с котле. ann79, така ли е? Вие вече пробвахте ли го като ефективност?

# 719
  • Русе
Така е, с въздуховоди се прави. Аз по една основна причина не исках такива. В повечето случаи се скриват/обличат с гипскартон и после в повечето случаи като работи леко се чува, понякога и повече. А водната риза твърдо с антифриз, както Гретел вече ти е написала, защото наистина не можеш да отидеш и за 2-3 дни на почивка, особено при нас както понякога става -20 гр.

Общи условия

Активация на акаунт