Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 533
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Еличка, страхотен проект - наистина огромни прозорци. И аз искам да сложа вратопрозорец на дневната към верандата, но не съм се интересувала там как се заключват тези вратопрозорци - дали са плъзгащи или се отварят като врата. А тези на стаите дето са по около 2 метра прозорци, те как се отварят. Хич не съм на ясно с тези неща и затова ме е страх да слагам големи прозорци, пък и като знам, че ще трябва после да се чистят, а и доста големи мухарници сигурно ще трябва да се предвидят за тях за насекоми. Не знам и как се отварят за да се проветряват. Това са ми притесненията от много големите прозорци. Иначе супер разпределение и страхотна архитектура. Иначе моята дневна ще е 20 кв.м. и от нея се излиза на верандата, която е пред нея и е 10 кв.м. затова там мисля да сложа вратопрозорец, може би ако има плъзгащ за да може да се отваря изцяло.  Peace

# 556
  • Банкя
sisi_78910 Тя вашата архитектка като за нас е проектирала прозорците. Mr. Green Нашите са 78х135 - всичките без тези на санитарните помещения. Много държах на това да имам единични прозорци, еднакви по размер. Писала съм и преди - аз не харесвам френски прозорци и то най-вече вечер Confused - не са за мен. Naughty

За наклона на покрива не мога да ти кажа минималния такъв, но архитектката ще знае. Wink

За ценообразуването при офериране на строителя - най-добре да ти оферират по количествена сметка. На квадрат може да ти даде цена бригадата, ако вие доставяте материала. Тогава ще е на договорка, но по принцип е вероятно да ти включат и верандата в квадратурата. Peace

Elichka_mama Разпределението наистина е страхотно и практично - етажът си има всичко и не мисля, че кухнята ти ще е малка. Wink
Сега остава да покажеш снимки и от строежа. Hug

# 557
  • София
Ели, наистина ще строите кооперацийка.. Mr. Green Разпределнието и на мен ми харесва. Особено частта с кухнята и трапезарята..т.е. , че са отделени от хола.  Simple Smile

Акси, не харесваш френските прозорци, защото показват прекалено много ли?  Thinking

# 558
Акси, да добавя, че аз съм расла на 13-тия етаж, а около нашия блок бяха все дребосъци... Нямах перде/щори... супер яко е (апартамента на родителите ми е източен и сутрин се радвах на ранното слънце без да е жега Simple Smile Сега живеем на 2-рия етаж, като нямаме комшии пред (детска градина) и зад (полето) нас  Mr. Green Комшиите от едната страна живеят само на първия етаж и много рядко се качват горе  Mr. Green Та и тук пердетата са ми все дръпнати  ooooh! Единствено комшийката (дъщеря им по-точно) ме виждат когато се мотам из кухнята... ама не й пречи да се мотам полуоблечена (случайно се заговорихме веднъж)  Mr. Green

Сега ще сме на 3-тия етаж и пак без сериозни комшии... та затова...  Crazy

Кураж, с блокче сме ние  Laughing Гледах кухнята да има възможност да се отдели, понеже в момента са ми заедно и ме дразни как се омирисва всичко... Още не съм обмислила обаче как точно да я отделя, може би с плъзгаща врата...  newsm78

Благодаря ви много за отзивите за разпределението на етажа ни  Heart Eyes Въртяхме сукахме и стигнахме до тук  Mr. Green Макар че на мен ми се искаше родителската спалня да е до входната врата, по-сигурно ми се вижда, а и за в бъдеще да контролираме младежта кога влиза и излиза  Crazy

Акси не мога да се добра до там... Каката сега ми е с варицела и аз съм затворник с 2-мата, а на мъжа ми хич и не му е до снимки  ooooh! Иначе имаме развитие с канализацонната тръба, извадиха я мъжа ми и баща ми и занесоха на другия ден на майсторите нова и мъжа ми се смееше, че след час като се е чувал с тях за нещо са му се похвалили, че са я свързали... Ами така е... като опре ножа до кокала и като няма къде да "пуснат една вода" и за секунди свършват работата.

# 559
  • густо майна Филибето
Галана, честита ти градина! Ще видиш колко красиво ще стане като насеете и тревата, веднага ще промени вида. С нетърпение чакам и  да видя зелената морава и синия басейн Simple Smile

sisi_78910, такива ще са и моите прозорци, с изключение на дневната, където са като витрина, за да си гледам градината. Търсих точно тази визия, на мен така ми харесват повече, а и съответстват на стила, който търся да получа. Въпрос на вкус е, но аз пък не харесвам прозорци 140/140 например, особено ако отваряемо е само едното крило.

Минималния наклон на покрива по принцип е по норма, според количеството снеговалежи, но преди всичко трябва да се съобрази с керемидите, които ще се редят. Битумните керемиди позволява най-малък наклон на покрива. Обикновено е указано какъв е минималния наклон при дадени керемиди. Ако не се спази, водата ще влиза под тях и са възможни течове.

Входа на жилището е добре да бъде откъм улицата, особено ако си фен на фън шуй. Свързано е с потока на енергии, а и е логично и визуално добре. Всъщност е и удобно. Входа заема част от фасадата и е лошо, ако е твоята предпочитана.

Ориентацията на фасадите е свързана и с навиците на семейството, а и с региона, където се живее. За мен в Пловдив западното изложение е най-неудачно, заради зверските жеги през лятото, високите нощни температури и преобладаващите западни ветрове - съответно валежите от запад. Затова съм си сложила там стълбището и баните.

# 560
  • Банкя
Courage Проблемът за мен и френските прозорци е, че вечер, когато е тъмно ми създават дискомфорт. Confused Не ми създават уют и това си е. Дали, че някой ме гледа или просто голямата тъмнина, която аз ще гледам - не знам. Rolling Eyes Направо си ме гони параноята в това отношение. Mr. Green

Elichka_mama То и при нас заради денивелацията съседите няма да са много "сериозни", но ще ги има.
Да се оправя каката с тази варицела. Моят все е болен от друго, когато обявят карантина и не го пускат в групата. Rolling Eyes От днес пак е в друга група, само и само да ходи на градина. Peace

# 561
  • София
Буболечо много хубави макове, ние имахме един два в двора, но вчера мъжа ми ги унищожи  Laughing всичкия бурен го окоси, че нали пътеки ще правим около къщата  Grinning

Акси много ми разбира на мен главата какъв ми е покрива  Laughing важното е да го има  hahaha

тази седмица трябва да дойдат да слагат плочки и да мажат латекс  Party
имаме си и съквартиранти  Joy лястовици, на новата мазилка за един ден си направиха гнездо, уж лепихме фолио  hahaha

Последна редакция: пн, 30 май 2011, 11:31 от elasmen

# 562
Еласмен, на времето когато лястовичките се опитваха да загнездят на моя прозорец ги гоних като на перваза имаше редовно (в периода на строежи на гнезда) трохи. Така имаше винаги кръжащи гълъби и врабчета, които се оглеждаха за храна. Лястовиците ги беше страх и се отказваха. Според мен им разруши гнездото, докато нямат малки... може да е кофти, но после не можеш да изчистиш след тях Sad

Акси  Hug

# 563
  • София
не мога грях ме е  Sad  а и майката вече мъти вътре  Simple Smile ще им сложим от долу едно парче стиропор и ще го измажем с цвета на мазилката поне като цапат да е по-малко  Whistling
ще се получи нещо такова Simple Smile

# 564
  • Перник
Ели, и на мен много ми харесва вашето разпределение  Simple Smile

Ако зависи от мен, от север ще имам само стени, а всички важни помещения е огроооомните им прозорци ще на юг, запад и изток. То и в момента е така, де. Само дето прозорците са 150 на 180 см.
Буболечо, обичаш макове? Трябва да ти покажа нашите тогава  Mr. Green

Еласмен, много обичам лястовички! Не бих ги изгонила, по-скоро ще им чистя  Peace А вие сте го измислили много хитро.

# 565
Courage Проблемът за мен и френските прозорци е, че вечер, когато е тъмно ми създават дискомфорт. Confused Не ми създават уют и това си е. Дали, че някой ме гледа или просто голямата тъмнина, която аз ще гледам - не знам. Rolling Eyes Направо си ме гони параноята в това отношение. Mr. Green
Grinning В хола и трапезарията има 7 прозореца 0.90/2 метра плюс витрината към верандата - две врати отваряеми по 1/2 метра. Общо около 18 кв.м. прозорци. Една част гледат към улицата, по-голямата към двора и барбекюто. Щорите осигуряват достатъчно светлина през деня, без да има видимост отвън навътре, а вечер към улицата ги затварям. В интерес на истината, обаче, докато свикна в началото, късно вечер светвах дворното осветление /обичам да гледам филми сама след полунощ, когато приспя домочадието/, за да не ми се привиждат разни сенки. Като оправям дивана, който е пред прозорците и често си мисля - ей сега някой ще ме щипне по ду*ето... Laughing Но свикнах, а през деня ми е много хубаво да виждам зелената цветна градина отвсякъде. Входът ни е откъм улицата.

# 566
Здравейте, бих искала да ви питам строителки с какво изложение залагате къщите си. В смисъл юг запад, изток юг. Как са по отношение на верандите ви, дневните спалните. Чудя се как да си заложа верандата? Ако е на юг да не ми е много топло, пък ако е изток оттам ще изгрява слънцето сутрин. Въобще чудя се как да я ориентирам. Как е най-добре според вас. Wink

зависи от локацията и от това дали е за живеене или сезонна вила
ако например искаш зимата максимално да използваш слънцето за отопление трябва да е много отворена на юг, противно на всеобщото мнение, лятото слънцето е високо през деня и от юг не влиза много вътре, много повече топли запад-изток сутрин и вечер
важно е и откъде духат ветровете на конкретното място

# 567
Здравейте и от мен. Аз сега започнах да стягам къщата си в едно село в Родопите , но има доста буйни треви в двора. Някоя идея с какво да ги напръскам , но да не се налага 5 пръскания , че вече михан през това Grinning

няма нужда да пръскаш с гадни отрови (раундъп ще ти отрови почвата за дълги години напред, ще решиш един домат да боднеш и ще ядеш отрова после)

при редовно косене малко по-малко всички бурени ще изчезнат и ще остане само трева

# 568
mcgavin, нямам нищо против стила на къщата и минималистичния дизайн, напротив, много ми харесва това което показваш.  Но изолацията вътре в бетона може да ти излезе много скъпо удоволствие. Панелките за най-старите блокове ги правеха с вътрешна изолация, което по никакъв начин не изключва термомоста при връзката им на ъглите. И тъй като сме разбивали отвор в такъв панел, по спомен изолацията не беше повече от 2см, което си е почти нищо. При изцяло бетонна къща технологията ще е някакъв пълзящ кофраж предполагам, може и да има някаква специална технология, но ако съдя по начина на изпълнение на изолация между стени на тухлена постройка, при бетона трябва да имаш едни носещи стени, изолация и още едни стени, които да затварят изолацията.Това заедно с изолацията може ще стигне 30см стоманобетон. Затова го оприличих на бункер. Точно как ще се свържат тези стени от двете страни без да се прекъсне изолацията на мен ми е непонятно. Пак казвам, не съм специалист, познанията ми свързани с конструкциите в строителството се ограничават с изчертаването им.

Вътрешната изолация май ще е по-добър вариант, недостатъка е, че е малко крехка и стената може да има белези от по-сериозни интервенции при пренасяне на мебели.

Преди години имаше тема за дизайна, в която пишеха момичета, работещи точно това. Обсъждани бяха бетонни вътрешни стени в суровия им вид, това бяха техни лични впечатления. Когато всичко е само бетон става подтискащо. Разбира се, че може да се боядиса, измаже и какво ли не. Но няма как да оставиш такава стена вътре, ако си с вътрешна изолация. Има вариант да си без изолация, в България има достатъчно блокове построени изцяло от бетон, само отоплението излиза по-скъпо.

Покрива си е един обикновен плосък покрив, правят го на всякакви къщи, слабата му страна е изолацията. При него оплакванията от течове са повече.

Съжалявам, ако си се засегнала заради сравнението с бункера, аз съм израснала в Бургас, там в морската градина има няколко бункера и като видя неизмазан бетон несъзнателно правя такава асоциация. Фройд е прав, че детството оставя отпечатък върху целия ни живот Simple Smile

Асинка може да сподели как се строи в планината, как стои въпроса с транспортиране на материали и работна ръка някъде високо, сигурно ще се включи.

В никакъв случай не съм се засегнал, хората са различни, такива са и вкусовете им Simple Smile
Като цяло панелките накараха хората да намразят бетона, но това, за което говоря няма нищо общо с тях. Всъщност в България добрите сгради от видим бетон се броят на пръсти. Когато е изпълнен добре няма нищо общо с визията и усещането на панелки и т.н. Повърхността е много гладка, може да се докара усещане като за камък. Ако е къща за живеене в града бих боядисал бетона в бяло, но в случая говоря за вила и точно голия бетон и дървото (тук таме) , тоест липсата на шарения, ще създават усещане , че си излязъл извън града/селото.

отоплението не е проблем - добра изолация на покрива (където се губи една трета от топлината в една къща) , плюс качествен стъклопакет  и вече си надминал почти всяка селска къща като топлозадържане

скоро мисля да говоря и с архитект, но все пак ако асинка може да даде инфо ще съм благодарен!

# 569
Попаднах на една американска технология за строеж на монолитни куполи. Много е инетресно-представялва една надуваема полусфера, която се изпърсква с полиуретанова пяна, после се слага арматура и се пръска с бетон. Бих казала, че моята къща на мечите е такава: Grinning Какво мислите? Дали може да се построи у нас?

Ето сайта: http://www.monolithic.com/

И ето как се прави: http://www.monolithic.com/topics/domes

Общи условия

Активация на акаунт