Строеж-къде, как колко? Тема за взаимопомощ-20

• 58 513
  • 738
  •   1
Отговори
# 720
П.С. Сега говорих пак с нашия архитект. Та, всъщност, нямало как да има и котле и камина с водна риза. Аз си мислех, че може да се комбинира. За въздушната риза (това вече може да се комбинира с котле) ми каза, че трябвало да се слагат въздуховоди, които били видими, т.е. не са в самите стени и трябвало да се прикриват после, но все пак се вижда. Това вече може да се комбинира с котле. ann79, така ли е? Вие вече пробвахте ли го като ефективност?

Въздуховодите ги скривате с гипсокартон, то те и без това минават по тавана. Ние ще си сложим и скрито осветление там, та това не е никакъв проблем. Ако искаш мога да кача проекта някъде и да ти покажа. Ние все още си чакаме разрешението за строеж, та не сме ги изпробвали на наша почва, но на приятели къщата е така.

# 721
П.С. Сега говорих пак с нашия архитект. Та, всъщност, нямало как да има и котле и камина с водна риза. Аз си мислех, че може да се комбинира.
Разбира се, че може да се комбинира. Ние засега сме само на камина с водна риза, но винаги може да си поставим какъвто и да е котел, който да се свърже със системата. Чакам газифицирането на района, за да сложим котле на газ. На твърдо гориво не искам - хамалогия и мръсно е, нафтата мирише, пелетите също ми звучат ангажиращо - искат място, със зареждането е проблем, а тока се обезмисля при наличието на толкова климатици. Това за моя случай. Иначе за планинска къща ми се струва добра идеята за котле на ток - ще се обитава рядко и няма да е така икономически неизгодно, както постоянното отопление. Но тока спира, така че си е добре да има и камина на някаква риза. Мисълта ми беше, че може би не сте се разбрали нещо с архитекта..Или пък аз нещо да не вдявам?

# 722
Така е, с въздуховоди се прави. Аз по една основна причина не исках такива. В повечето случаи се скриват/обличат с гипскартон и после в повечето случаи като работи леко се чува, понякога и повече. А водната риза твърдо с антифриз, както Гретел вече ти е написала, защото наистина не можеш да отидеш и за 2-3 дни на почивка, особено при нас както понякога става -20 гр.

За къща, в която се живее няма смисъл от антифриз. Дори и да идеш някъде на почивка, какво? Ще оставиш вътре температурата да падне под нулата ли? Ами водопроводната инсталация, тоалетни казанчета и чинии, цветя и т.н.? При всички положения трябва да има нещо което да поддържа поне минимална температура от 5 градуса. Дори при добра изолация, примерно 10 см, и добра дограма, и без отопление ще поддържа поне 4-5 градуса вътре при -20, поне така  беше при мен преди да се нанесем.

# 723
  • Русе
Ами ще видим как ще бъде, ние сега монтирахме камината, не е ясно обаче кога ще се нанесем, може и голямата зима да не е започнала още, че напоследък все януари става. Мислим да ходим да палим камината през няколко дни все пак. Въпреки това може би ще се застраховаме срещу замръзване. На фона на всичко, както Гретел писа, 400 лв нищо не са, а и нашата къща е дооооста по-малка от нейната, така че разликата ще бъде и по-малка.

# 724
....... и без отопление ще поддържа поне 4-5 градуса вътре при -20, поне така  беше при мен преди да се нанесем.
Да, така е, и при нас преди да се нанесем беше такава температурата, даже може би около 10 град.вътре, при минусови отвън. Обаче страх лозе пази. На цялостна система за 15-20 хиляди лева да дадеш 300-400 лв за антифриз не е голям разход. Simple Smile А и едва ли замръзналото казанче може да се сравни с пукнати тръби на парното като авария, да не говорим, че водопроводната система лесно се спира. Но принципно е така, трудно може да замръзне в целогодишно обитаема къща.
П.С.  Меггисан, точно, писали сме едновременно.

# 725
  • София
аз влизам да се похваля имаме си преградна врата и врата на мазето (външна), тези дни ако ми остане време ще ги снимам  Party
прегръщам ви  Hug и пожелавам на всички успех, скоро няма да мога да ви прочета  Whistling като гледам колко много съм изтървала  ooooh! за което моля да ме извините, но ме чака подготовка за сватба  newsm19   dancing

# 726
  • Русе
elasmen, ти ли ще се жениш? Ако е така ти пожелавам скорошно преместване в нов дом Wink.

# 727
I see you - много странно изказване на архитекта ви, че не можело да се комбинира - всичко може. И водни ризи и слънчеви колектори и подово и котел всякакъв - зависи от желанието ви.
Ние последно се спряхме на въздушна камина, но без въздуховоди към другите помещения, подово само на бани и коридор, конвектори вградени в пода на хола ( под големите прозорци) и котел на ток точно поради съображението на Гретел за евентуално рядко обитаване зимата. А живот и здраве ако решим да живеем някога там си има изградена инсталация с възможност за термопомпа.

# 728
Абе, възможно е и аз нещо да не съм го разбрала, защото с отоплението още ми е тъмна Индия. Ще трябва явно директно с ОВИ-то да приказваме коя ще е най-подходящата комбинация в нашия случай. При всички положения само на ток не ми се ще да разчитам (затова си държа на нафтата), защото там има проблем с тока много често. Мъж ми дори държи да слага генератор  Crazy

Сега и над още нещо разсъждавам - има ли някой, който да е слагал прозорци с отваряне навън (в случай, че няма решетки, както при нас)? Предимствата са, че не пречат на пердетата, т.е. при отваряне/затваряне не се налага да дърпаш пердето. Също, няма да пречат евентуално на някоя мебел. Например, аз сега в спалнята не мога да си отворя крайното крило на гардероба, ако е отворен прозореца. В кухнята пък ми пречи на хладилника и т.н.

Последна редакция: чт, 23 юни 2011, 22:09 от I see you

# 729
  • София
elasmen, ти ли ще се жениш? Ако е така ти пожелавам скорошно преместване в нов дом Wink.

да аз  Embarassed и е голяма лудница къщата сватбата  bambam
благодаря за пожеланията  Hug

# 730
  • густо майна Филибето
I see you , отваряйки го навън пък може да имаш проблеми с вятъра (ако духа).

# 731
  • Русе
I see you, аз търсех много време дограма, отваряща се навън, но дървена. Ами принципно може да се направи, но с изместване центъра на обкова, става сложно, а и доста грозничко. Има специален обков, но не го внасят в БГ, тъй като е много скъп. Освен това искай и прозореца на кухнята да се отваря като американските и английски - нагоре, като едновремешния "шибър" му казваха. Такъв обков също няма тук. А проблема с вятъра е голям, няма как да се задържи отворен прозореца, трябва нещо като райберче или както там се казва, по старите селски къщи го имаше.
Но от ПВЦ и алуминий особено правят такава дограма със сигурност. Така че не би трябвало да ти е проблем да намериш.
Аз си реших най-вече в хола проблема като си направих 2-та големи прозореца неотваряеми, като витрини и се получи много добре, нищо не ми спира кръгозора, а и там ще ми бъде масата за хранене. В спалнята ми е малко по-голям проблема, защото точно под прозореца ще е спалнята, но си направих по-малка отваряемата част на дограмата, и без това ще се отваря предимно отгоре. Поне вече всичко правят двуосно.

elasmen, страхотно е така всичко едновременно. Аз бях бременна в 6-ти месец като почнахме строежа и всички ни се чудеха на акъла. Ама баш сега ли? беше постоянния въпрос Simple Smile.

Айде стига,че пак се олях в писането.

# 732

да аз  Embarassed и е голяма лудница къщата сватбата  bambam
благодаря за пожеланията  Hug
Що, бе, мило, си разваляш рахата...Мъж си имаш, работа си имаш, къща си строиш, хубавелка си,  що ти е тоя брак сега ?! Ей, не слушате младите и това си е..... Mr. Green
Шегувам се, разбира се! Много щастие желая, дай Боже скоро в новия дом!

# 733
Eeee Elasmen много щастие ви желая. Да създадете един уникален и уютен дом. Да е пълен с много любов, а живот и здраве (когато му дойде времето според вас) и с детска глъч.  Hug

# 734
I see you , отваряйки го навън пък може да имаш проблеми с вятъра (ако духа).

Да, трябва да го обмисля и това с вятъра.

Meggysan, плъзгането нагоре по принцип е върха на сладоледа. Но действително, доколкото знам, се ползват много скъпи механизми с тежести и зъбци и незнамсикви сложнотии. За такова не си и мечтая.

Elasmen, ех, че хубаво - сватба, нов дом  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт