Веганството - да споделим опит (5)

  • 33 484
  • 753
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 1 849
Дао, при мен е пък друг проблема: ако направя нещо по-екзотично - си го ям сама  Mr. Green
Та ща - неща, за да се ядат постни манджи, ги свеждам до класическите.
Е, веднъж на 10 дни си измасторявам нещо за душата, пък ако някой се престраши...
От по-екзотичните ядат само сурови бонбони и подобни кремчета  Simple Smile

А за картофите какъв е проблема, някой каза, че не били много полезни (май Реалист)?
Аз знам само, че не трябва да са прорасли и позеленели, т.е. след февруари не е желателно да се ядат стари картофи.

Току-що хапнах едни Варени картофки, намачкани и объркани с запържен кромид лук
Много вкусно, макар и с малко пърженко (хапва му се понякога и такова на човек).

Забелязвам, че когато ми е студено все налитам на по-тежки и мазни храни. А навън е такъв стуууд.

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 00:24 от M_Nik

# 226
  • Мнения: 1 732
търся си ник ,
Благодаря , че сподели написаното от детето ти!   bouquet
Страхотно ми хареса! Hug Grinning
nor4y ,
Цитат
Колко време киснете нахута и боба?
за една нощ - ср. около 10 -12 часа.
Цитат
още нещо за кълновете,както и за зърнени и бобови,които накисваме преди варене-плакнете ли ги преди накисване?Аз не,просто винаги забравя,сещам се или доста след това,или когато вече съм наляла изворна или др. питейна вода и не ми се хвърля
не винаги преплаквам, направо накисвам. А понякога само обилно плакна, без да кисна.
Друг път и плакна, и кисна. Зависи от продукта и настроението ми.
Цитат
А по време на покълването,могат ли без светлина,ако не правим поници,а само кълнове,разбира се,защото кошничката ми не е прозрачна
ами може, да . По принцип в началото на покълването не се препоръчва да има светлина. Аз обаче отдавна спрях да крия кълновете по шкафове, разчитам на нощта. Laughing
Цитат
А винаги ли ги киснете толкова колкото е оказано,на мен често ми се случва да е повече?Има ли нещо лошо в това?И винаги ли ги ядете в еднакъв размер,при мен често стоят повече от оказаното време за покълване
Ами аз по - скоро по- кратко кисна. Даже не винаги кисна, а направо си зареждам уреда с преплакнати семена/зърна и поливам обилно.
Бих казала, че по -скоро никога не ги ям в еднакъв размер.  Peace

по-голямо количество бобови не варя и затова не ми се налага да ги съхранявам.

За филтрите за чай,  Онда беше писала за стъклените- много са красиви, но малко трошливи.
Има и едни други , от неизбелен памук с емайлиран обръч.
Има също, хартиени , подобни като за кафе.

M_Nik,
Да , бях писала,че Щайнер не се изказва особено позитивно за картофите.
И че готвя картофи , но не често.
Картофът си има своите специфики- те са храна с висок ГИ, понеже съдържат много скорбяла.
Щайнер казва, че те са непознати за Европа и за нашия организъм, нашите гени, привнесени са.
Е, то аз ям и доста "не европейски" храни Wink
В книгата си 'Природни основи на храненето ' Щайнер посочва И с езотерични похвати неблагоприятното влияние на картофите върху нас. Казва, че тези, които ядат много картофи стават лениви, мързи ги да мислят, стават материалисти.
Особено внимание обръща на влиянието в/у главата- мозъка.
Прави паралел с промените в Европа, /когато материализмът се засилва/ и навлизането на картофите.
Обяснява как ако младите са отглеждани с много картофи, като възрастни ще имат слабо зрение....променен вкус и нарушено усещане за засищане и глад.
Обяснява влиянието им в/у сърцето, белите  дробове, мозъка и др.
Описва процеса на храносмилане на картофа-как силно затруднява целият ни организъм и ни коства големи усилия, със загуба на ценна енергия, за да ги усвоим.
И така те ни правят слаби.
Не привнасят сили , а ни ги отнемат./обосновава се с функциите на Аза, етерното и Астралното тяло
Книгата я има и в pdf формат, тук.

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 00:48 от realist

# 227
  • Мнения: 10 071
Боже, прочитам поста на Реалист и обясненията за картофите, и се пуля Shocked Сякаш за мен е писано - това съм аз, точно, да уточня, че съм израснала с картофи предимно и умирам за тях, често ги консумирам (ако ме питат с кой зеленчук бих се оприличила, ще кажа - картоф Tired )
Имам да ви чета доста, а и да споделям имам, но утре...

# 228
  • София
  • Мнения: 5 349
Последно: НЕДЕЛЯ , 17-ти април, Цветница. От 11.30 ч - във вег. ресторант Дриймхаус   - примерно до 14ч. Можем да продължим навън или да разкъсаме (ако някое дете подивее Simple Smile ) в близката градинка с детски катерушки, на 50 м., пред хотел Рила.
Напомням, че е с блок-маса с куверт- 7 лв за възрастен, наполовина за дете. Кувертът обхваща цялото разнообразие от храна, но не включва напитките.
Ще направя резервация, но кажете кой ще дойде, може и на ЛС, добре е да си оставяте телефони и аз да връщам своя...
 Братя Грийн не работят в неделя.

На 23-ти втора среща, за маратонци и за Фотина Simple Smile В зависимост от времето на открито или отново в ресторант.

Ето ресторанта http://www.dreamhouse-bg.com/bg/howtofindus.html

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 14:05 от търся си ник

# 229
  • Мнения: 1 048
Благодаря ви за отговорите Hug
Може ли да ви питам последно какви уреди ползвате,не искам вече буркани,пък били те и специални с решетъчен капак Joy,а не мога да си позволя уреда като на Вери Simple Smile


Сега за тортите
Идеята за влакчето и как се прави взех от тук http://www.youtube.com/watch?v=5covtb8f3JA
Кексовете си направих сама,пробвахме няколко вида с мъжа ми и се спряхме на този
2 2/3-3 чаши пълнозърнесто брашно
1 1/2 чашa кафява захар
6 с.л.какао(много зависи какво ползвате) на вкус
1-2 ч.л. сода
1 ч.л. сол
1/3-1/2 чаша мазнина(в случая олио от гроздови семена)
2 ч.л. ванилия
2 с.л. оцет
2 чаши вода
Общо взето мисля ,че повечето съставки може да са на вкус,аз го направих няколко пъти,като сменях количеството захар,какао,ванилия,мазнина и т.н.
По принцип сухите съставки се смесват заедно с мокрите директно в съда,в който се пече кекса.
Но аз приготвих сместа в отделна купа-загасих содата в оцета и добавих към сухите съставки,прибавих и водата и бърках хубаво,веднъж го направих и в робота  Simple Smile А формата намазах малко с мазнина и поръсих с брашно,беше ме страх да не залепне.Ще стане и с хартия за печене.
После кремовете бяха от предимно от плодове:
1.кафявият беше от банан,авокадо,какао и мед
2.лилавият беше от банан,боровинки и мед
3. зеленият от авокадо,лимон,мед и кокосово масло
4.белият/кремавият от кокос,кокосово масло и не помня какво друго
Не съм много сигурна дали точно това бяха кремовете,но нещо подобно,май имаше навсякъде мед и кокосово  масло,но и с това може да се импровизира,получава се страхотно розово с ягоди например(ако не добавяте какао,разбира се,както при нашето прасенце :))гледах да е просто и бързо  Grinning
Украсата е от овесени бисквитки,боровинки,стафиди,бонбонки,царевични топчета,банан
Релсите направих с кафявият крем,ама като сложих влака отгоре те изчезнаха  Joy
Ами май това е,ако се сетя още нещо ще пиша

Прасенцето е Ягодов Чийзкейк от сайта на Вери http://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/iagodov- … ys-bial-shokolad/ с малко изменения,помня че нямах бразилски орехи,ползвах други ядки,сложих малко повече,кокосови стърготини също сложих повече....май това е,ааа сироп не съм правила...Както виждате в блата има какао и аз по инерция ръснах малко и крема,добре ,че се усетих навреме.
Муцунката е само от крем,замразен в купичка ,която просто обърнах върху тортата  Simple Smile ноздрите са 2 бадемчета Simple Smile
Ушичките са от сушени плодове,продават тук такива лентички...сега се сетих ,че от тях ползвах и за вагоните  на влакчето...
Очичките са банан,отгоре бонбонки (сурова халва) ,направих 2 по-малки и отгоре 2 слънчогледови семки.
Еми това,може много да се импровизира....

# 230
  • София
  • Мнения: 5 349
Норчи, разбирам, че не трябва да се слага тортата в хладилник с вече намазаните кремове, за да не изчезнат цветовете
Второ- да се направят по-широки релсите.
Трето- да се намазват кремовете върху вагончетата при готова вече композиция, за де не стане мазало Simple Smile
Обаче как ще останат цели траверсите? Да са от нещо като гризини, или пръчици от твърд шоколад?

А конструкцията на вагончетата е като на стандартна торта ли? Блат, крем, блат, крем?

Аз си падам по сиропирането на блатовете и май всичко ще стане мазало....
Може би ще ми е по-лесно да я направя сурова, като докарам конситенция на пластилин и .... сега ми хрумна от суровото "тесто" да направя нещо като истински вагончета, които да напълня с плодове, крем..... Леле, как се размечтах...
Толкова ми е вдъхновяващо това Норчино влакче!

# 231
  • Мнения: 1 732
nor4y ,
благодаря много за рецептите!  bouquet
Уредът ми за кълнове е на биоснаки. Имаше линк на първа страница за уредите, но май остана в предната тема.
За срещата- За съжаление от 11 едва ли ще успея, но ще се постарая да дойда колкото може по - бързо. нека кацна, ще съм на линия.  Peace
търся си ник, имам само твоя телефон, дръж го включен, моля те.

# 232
  • Мнения: 3 869
Норчи, огромни благодарности за сайта!! Нищо, че никак не са веге или дори здравословни предложенията, идеите им са много хубави, а пък човек вече може да си ги моделира за веге/здравословни варианти.
Лично аз не се виждам с високи торти като влакчето. Имам рецепти, които стават за тях, но си е много играчка за мен. Предпочитам плоските варианти, защото могат да се правят сурови (един динозавър гледах Wink) Само си глъвоблъскам мислите за цветовете. Не знам как да докарам ярки цветове... Дори си мисля че сигурно има някъде по сайтовете натурални бои за хранителни цели и може да се поръча. Ако някой има идея, да казва   bouquet

Аз за картофите чак такива подробности не съм знаела, а като се сетя че масово са първата храна на бебета тук  ooooh! Ние ги избягваме разаради ГИ.

Търся си ник, благодаря за резервацията. И ние сме там утре Simple Smile

# 233
  • Мнения: 189
На 23-ти втора среща, за маратонци и за Фотина Simple Smile В зависимост от времето на открито или отново в ресторант.

Момичета, страхотна и незабравима среща ви желая!

Все пак "живеем" по някакъв начин заедно и е още по-хубаво да се познаваме и реално...


Дано ви останат сили и за другата седмица... Аз ще ви подпитвам през седмицата, че да не си остана сама...



Ето нещо за душата нали и тя има нужда от храна  Wink Писмо на Чарли Чаплин до неговата дъщеря Жералдин Днес се навършват 122г. от рождението му.

# 234
  • София
  • Мнения: 1 417
fotina, аз ще се пробвам за 23-ти:) а Чарли ми е любим, невероятно мъдър човек! Линкът, който си дала е от блога на една моя много добра приятелка, на която аз й пратих писмото - колко е малък светът, или хайде - нетът Simple Smile !!

# 235
  • Мнения: 189
Майчета, които по една или друга причина сте хранили бебешоците си с адаптирано мляко, моля ви препоръчайте ми такова. Снаха ми е взела решение вече да дохранва с ад.мляко, опитах се да й кажа, че може да се направи, но.... Sad И има ли някакви специални "техники" за успешно кърмене и добавяне на шише, т.е. да не свикне бебето само да му пада мляко и да се дърпа после от гърдата. Има работеши майки успешно съчетали това...Нямам време да търся из кърмаческия, а и вашето мнение за мен е по-важно.... Hug

Проф. Питър Хартман: Аборигените в пустинята кърмят децата си шест години!



fotina, аз ще се пробвам за 23-ти:) а Чарли ми е любим, невероятно мъдър човек! Линкът който си дала е от блога на една моя много добра приятелка, на която аз й пратих писмото - колко е малък светът!!
 
    bouquet  bouquet  bouquet
Срахотно! Много обичам такива "случайности"...

# 236
  • Мнения: 3 869
Фотина, ще си сложа шапката на консултант по кърмене и тогава ще отговоря на въпроса за АМ Simple Smile
АМ се предписва от педиатър; не а работа на родителите да го избират, нито на странични хора да препоръчват. Различните марки имат различен състав и съотношение между белтъчини/мазнини/въглехидрати. Педиатърът предписва спрямо нуждите на конкретното дете и неговите особености. Има и специализирани млека за някои конкретно случаи.
Може би майката би искала да се кунсултира и с консултант по кърмене, преди да мине към шишето. Може би не знае, че има такава опция и че не струва пари Simple Smile

За техниките: трабва да се ползва биберон с възможно най-майлка дупка, а шишето да се държи водоравно, не да се надига, така че самО да капе в устата на бебето. Бебета над 1 м. обикновенно не се лъжат и без проблем си запазват уменията за сукане, дори шишето да се дава всеки ден или два пъти на ден. Другото, което може да направи е първо да кърми и след това да предлага шишето.

# 237
  • София
  • Мнения: 5 349
РЕЗЕРВАЦИЯ НАПРАВЕНА ЗА bg-mamma Simple Smile, но малко по-късно, защото храната е готова след 12.00- 12.30, дотогава ще консумираме напитки. Ще ни чакат, ресторантът ще бъде пълен обаче, имаше само 10 места. Мисля, че това не е проблем, аз ще взема едно килимче , моля, който може да вземе неща за рисуване, може и някакви играчки... ще им свием на дечурлята едно кьошенце... Там атмосферата е много приятна и  въпреки, че изглежда смешно, ще бъде много интересно.
Някой да не вземе да си каже, че няма да ни побере... Ясно е, че всеки ще дойде по различно време и ще си тръгне.... Така че моля, да не ви притеснява това ограничение и да идвате смело!
По-последно: НЕДЕЛЯ , 17-ти април, Цветница. От 11.30 ч - във вег. ресторант Dream House   - примерно до 14ч.

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 14:15 от търся си ник

# 238
  • Мнения: 189
АМ се предписва от педиатър; не а работа на родителите да го избират, нито на странични хора да препоръчват. Различните марки имат различен състав и съотношение между белтъчини/мазнини/въглехидрати. Педиатърът предписва спрямо нуждите на конкретното дете и неговите особености. Има и специализирани млека за някои конкретно случаи.
Може би майката би искала да се кунсултира и с консултант по кърмене, преди да мине към шишето. Може би не знае, че има такава опция и че не струва пари Simple Smile
...аз явно съм супер неграмотна в това отношение, а и даже не съм чувала за нещо подобно  Embarassed Embarassed Embarassed че педиатъра предписва. Аз си мислех, че просто се отива и се купува за определената възраст от наличните на пазара марки каквато си избере майката и примерно някоя друга мама и е препоръчала.... Embarassed Embarassed Embarassed
Стана ми интересно и се размислих  newsm78 Ами добре щом трябва педиатъра да прецени, но сигурна съм те не са наясно с веганските версии на подобни млека /примерно соево.../, тогава...
И честно, досега всичките мами, които познавам и са давали АМ не мисля, че са се консултирали, а са продължили от предложеното мляко в родилния дом само за различна възраст....

Тук в темата е ставало въпрос за АМ. Моля ви споделете какво сте ползвали...пък ще видим...
Реалист е споменавала за Аптамил newsm78

# 239
  • Мнения: 415

Аз си мислех, че просто се отива и се купува за определената възраст от наличните на пазара марки каквато си избере майката и примерно някоя друга мама и е препоръчала.... Embarassed Embarassed Embarassed


Да, да, много майки правят точно това. Grinning
Друг е въпросът, че много, повечето, педиатри не предписват според критериите, които е изредила Мег, а според други - кой дава най-много подаръци, пари и т.н.
Иначе всички съвети, които е дала Мег за несвикването с шишето са страхотни!
За марката - моята сестра /не че е бременяла или кърмила, но работеше в едно бебешко списание и познаваше всички адаптирани млека заради рекламите по списанието - и с вносителите им си беше говорила и т.н./ ми беше купила Селиа, когато родих - ей така да имало една кутия вкъщи.

Общи условия

Активация на акаунт