Веганството - да споделим опит (5)

  • 33 398
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • Мнения: 236
Вери , пробвах се днес с веге майонезата, но ми остана като сос.Къде сбърках се чудя newsm78
Не се хвърли де, поляхме си на салатата за вечеря и нямаше нужда от друго овкусяване. Simple Smile

# 571
  • Мнения: 2 132
Ние нямаме солница  Laughing Т.е. имаме, но е празна и служи само за украса Laughing

# 572
  • Мнения: 5 714
Дора, нямам идея.
Една приятелка също видя зор при положение, че веднъж я беше направила успешно. По този случай направихме това видео:
http://www.recipemagician.com/recepti/sosove-i-dresingi/surova-i … va-maioneza-magi/

Кантарини, сминдуха го покълвам като люцерната и в машината за 5-7 дни. Няма нищо специфично.

Щастливата, заради вероятността от по-високо съдържание на микотоксини при кашуто. Повечето деца обичат кашу. Аз също.
Хрянът не знам дали влияе на кърмата. Аз не внимавам в тази насока храни-кърмене.

# 573
  • Мнения: 1 849
Днес огря слънце (най-накрая) и отидохме до Луковит - екопътеката на входа на града - идеално място за разходка с деца  Peace  Страхотна река с много мостчета (децата над 3 год. все пак), местенца за пикник и много птичи песни. Бяхме и до пещерата Проходна, на другия край на пътеката, до Карлуково - много величествено място  Simple Smile

Точно хрян ми трябваше, нещо имам проблем със ставите, а май изчиства и наслагвания там също!?   bouquet

Малчо (че и големият) обожават да лижат солници  hahaha

Дора, май си сложила повечко вода на млякото, аз например като нямам мляко (ядково) - слагам шепа орехи (леко начукани/нарязани), 2-3 с.л. вода и 2-3 с.л. зехтин, сок от 1/2 лимонче и врътвам за 2-3 минути с блендера. После добавям чесън или подправки и пак врътвам за малко. Така не ми е и много мазна, че и ядките си пускат мазнина. Малкия с орехи най-много я обича, а и те са са меки и не искат накисване. (кашуто също)

# 574
  • Мнения: 5 714
Онова на видеото е с много мазнина. Така е. Аз, която обича мазно, ми става множко, пък какво остава за друг. Правим я изключително рядко.
Орехите и кашуто нищо, че са меки. Накисвайте ги при възможност, дори и час. А ако съвсем няма време, изплаквайте.

# 575
  • Мнения: 19 996
И моята така бе6е със солницата и я криех. В хомаопати4ната тема ми казаха, 4е било признак на не6то. Ако ви интересува, 6те го изровя.

Жени, сериозно ли нямате солница? Никаква сол не употребявате?
Аз явно се оказах пристрастена. Стра6но трудно ми бе6е в на4алот, но ве4е свикнах.

Последна редакция: сб, 07 май 2011, 19:31 от Soleil*

# 576
  • Мнения: 223
Моля, кажете ми сминдуха от колко време се нуждае, за да покълне? Има ли нещо специфично при него?
Аз го покълвам в стъклена купичка, но ми горчи ( на третия ден има кълнче), чудех се дали нещо не е наред? Има ли връзка това, че не ги държа на тъмно? Ако ги сложа в шкафа, ги забравям...

# 577
  • Мнения: 5 714
Аз не ги държа на тъмно. Слагам директно в машината за покълване като първоначално аз ги навлажнявам с пулверизатор. След това уредът ги плакне и проветрява. До 7 дена са готови. Но ние ги ядем на поници.

# 578
  • Мнения: 1 849
Те моите орехи, може би защото в момента ги чупя (от село си нося) и са по-меки и не ги плакна, иначе кашуто и др. купешки ядки гледам да ги накисна/изплакна преди ядене.
А и като се накиснат и ядките и семената, някак сякаш оживяват  Simple Smile Стават едни сочни и наистина като пресни  Peace Бадемите особено... Ммм

За солта - при липса на някои минерали става близането, но може и защото им се крие или не им се посолява достатъчно  Thinking Особено сега лятото при повече потене или след диария - солта си е необходима.
Аз например на салатата на детето сол не слагам, ако яде от нашата соля малко Mr. Green Аз самата не ям много сол, но мъжете (големите) доста си искат, готвя за нас с малкия, а те си добавят.

Сега се замислям, сол - натриев хлорид - значи липсва натрий по-вероятно...

Последна редакция: сб, 07 май 2011, 00:59 от M_Nik

# 579
  • Мнения: 5 714
Те моите орехи, може би защото в момента ги чупя (от село си нося) и са по-меки и не ги плакна,
Да, трябваше да уточня, че в този случай и аз бих пропуснала плакнене и киснене без да се замислям/притеснявам.

# 580
  • Мнения: 1 849
Искам да намяля киселинността в организма си, заради ставите (мисля, че имам натрупване в тях).
Четох за содата, че неутрализира киселинноста, а от друга страна обаче че била донякъде вредна - след първата реакция на неутрализация се получавала отново по-силна кисела среда, че честото пиене на сода, води до атрофия на стомашната лигавица.
Какво бихте ме посъветвали?

http://zdraveopazvane.com/%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE-%D0%BF%D0%BE% … 0%B0%D1%82%D0%B0/
Не че хората в тази тема употребяват много лекарства, но се шокирах какво НЕ знаем за съвместимостта им с храни и др.

Знаете ли, че бакпулверът съдържа алуминиеви и калциеви соли (за неутрализация)? По-добре сода+лимонов со, отколкото бакпулвер!!!

Последна редакция: сб, 07 май 2011, 02:39 от M_Nik

# 581
  • Мнения: 2 132

Жени, сериозно ли нямате солница? Никаква сол не употребявате?
Имаме за украса Simple Smile Солта я държа в един голям буркан и слагам само на манджи и то когато са в голяма тенджера - 1/2 малка лъжичка + кубче бульон. За малките  манджи слагам само кубче бульон. Ползвам и в хляба, който правя (6-8грама). В салати не слагам, защото обичам да усещам зеленчуците и по тази причина не обичам и дресинг, а слагам само зехтинче Simple Smile
По принцип когато живеех при родителите ми, манджите не са били солени, но аз в един период реших да ям съвсем безсолно и вкусът ми привикна към по-безсолни манджи. При родителите на мъжа ми се е готвело доста солено, но забелязвам, че неговият вкус също привикна към по-безсолно след моето готвено и когато се е случвало да сложа повече сол, сам казва, че е пресолено Simple Smile Детето яде и по-безсолно и солено. Може би техните усещания още не са като нашите Thinking

# 582
  • Пловдив
  • Мнения: 5 214
Момичета, повечето сте с бебоци и малки деца...
Та да попитам:

Моя близка приятелка има бебе, кърми го на поискване, сега ще навърши 3 м., иска естествено, да го захрани късно, то има много време, де, но да се ориентира...Може ли да ми дадета линкове къде да прочете за късното захранване, как се захранва, коя след коя храна се дава и т.н. А педагогическото захранване? Не съм наясно...
Казах й да чете тук в подфорума за захранване, но не може да се ориентира, то и аз май не мога... Wink
ЛЛ я съветва да почне след месец  Shocked, тя мисли, че е мноого рано. Решила си е бебето до шест навършени месеца да е изцяло на кърма, но не знае по принцип дали е права и така...
Бебето е много чакано, първо дете, тя е доста голяма и има много и най -различни притеснения, хем й се иска да слуша за всичко ЛЛ, щот е най -лесно друг да носи отговорността, хем вижда, че някои неща не са правилни и се съмнява...и мисли...
/Аз съм захранвала рано, за съжаление, тогава така съветваха педиатрите и съм ги слушала... Преди 11г и преди 8г...Blush
Сега съжалявам, ама е късно вече.../

# 583
  • Мнения: 2 132
Аз захраних на 6м. Спокойно може да си изчака до тогава. То и без това първата година кърмата е преобладаваща, а другото е само за запознаване. В подфорум кърмене има тема за захранването Peace

# 584
  • Мнения: 415
Аз също предложих на 6 месеца за първи път. Картоф. Сега не бих избрала това, но нейсе...толкова ми бяха знанията тогава. Щастлива съм, че поне всичко правех сама, купешки е опитвал веднъж-два пъти в живота си.

Бенджи
, на мене ми помогна много тази статия - http://xedra.wordpress.com/2009/07/25/food-intro/
Хедра е обяснила страхотно, ясно, точно, кратко и най-вече обхващащо много въпроси, които вълнуват захранващата майка - всичко, което се върти в главата като въпроси - кога, как, с какво, колко и т.н. Много я препоръчвам. Коментарите отдолу също са ценни.

Това също може би би й било интересно - http://zabliznacite.wordpress.com/baby-led-weaning/

Момичета, благодаря ви за отговорите за солта. Аз също някъде бях чела нещо за липсата на определени вещества, но не мога да го изровя. Моля, някой ако успее - нека го постне, интересува ме живо. Солницата няма как да я разкарам заради мъжа ми, понякога имам чувството, че само това му остана - да си посоли хубаво... Joy
Жени, браво на вас! Аз също бих намалила солта до миминум.

Вери, благодаря за отговора за кашуто, не го знаех това.

M_Nik, страхотно място сте си избрали за разходка. Понякога съм нетърпелива малкият да порасне още малко, за да подновим и ние разходките по такива места.

Последна редакция: нд, 08 май 2011, 01:13 от Щастливата

Общи условия

Активация на акаунт