Веганството - да споделим опит (5)

  • 33 255
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 1 849
Аз не мисля, че е лошо човек да се разкрива и споделя какво мисли и ще продължа да пиша.
също не мисля, че е лошо, че хора които не са вегани/вегетарианци четат нашата тема. Това даже ме радва, защото означава, че се интересуват и са склонни да променят в някаква насока храненето/мисленето си  Peace
Това, което не одобрявам е, че се критикуват/цитират мнения в други теми (където евентуално човек не вижда, че го обсъждат), а не се каже тук на място, че еди-какво си не му харесва. За да може да се защити или опровергае чуждото мнение. А и нали в истината се ражда спора. Добре е да има и негативна/опонираща страна, да ни накара да чуем и помислим дали все пак наистина сме прави. В общ план говоря...

А навън е наистина една зелена приказва - отвсякъде извира живот!  Simple Smile

Някой, който е ходил при Гайдурков ще ми обясни ли Защо отрича растителните мазнини, а препоръчва маслото (даже не гхи)?

Последна редакция: вт, 17 май 2011, 18:43 от M_Nik

# 676
  • Мнения: 1 725
M_Nik, не съм ходила при д-р Гайдурков, но преди време аз повдигнах тук въпроса, защото четях книгата му. Ще копирам какво съм писала:

"Аз се включвам да споделя следното - в момента чета "Човешкото хранене" на д-р Гайдурков. Стигнала съм до частта, в която се описва какво да съдържа закуската, обеда и вечерята. Изненада ме това, че в книгата категорично се отхвърля употребата на "мазнините в бутилка" - зехтин, олио и другите видове. Обосновава се на твърдението, че в природата тези мазнини не съществуват отделно и когато се извличат те вече не са една система, а стават концентрирани. Цитат: "Екстрахираните мазнини /мазнините в бутилка!/, отделени от останалите съставки на храната, от която са изолирани, са едни от най-мощните дестабилизатори на организмовата система. С други думи те са мощен болестотворен фактор!"
Ако толкова много искаме да овкусим ястието си с тях, това да е в много малки количества. Иначе се препоръчва зехтина да се замени с маслинена паста, олиото със слънчогледова такава или семки, сусамовото олио със сусамена паста и т.н. Прави се извод, че ястие овкусено с много растителна мазнина е по-тежко, отколкото с малко сурово краве масло."


А сега намерих в книгата и мястото, където пише за кравето масло - "Кравето масло е маслен екстракт и като такъв вече не е система. Въпреки това обаче, в процеса на избиване на млякото, то е включило в себе си много ценни съставки. Преди всичко това е лецитинът, който е универсален емулгатор в живите системи и поради това той го стабилизира." По-надолу се прави обобщение, че животинските мазнини, когато са сурови представляват една стабилна система и се препоръчва използването им само сурови. Например за маслото - върху задушени и все още топли зеленчуци се оставя бучка масло да се разтопи.

# 677
  • Мнения: 415
Да, интересно е мнението му по този въпрос и за мене.
Намирам логика по отношение на това, което казва за растителните масла, но за себе си лично не мога да се върна към маслото.

Днес приготвих кайма от сварена и пасирана леща, ситно нарязан лук, фини овесени ядки, кимион, червен пипер и чубрица. Обаче вечерта нямах време да правя кюфтенца и намазах каймата върху филийки с малко масълце и ги сложих за малко във фурната. Получиха се много хубави принцеси с кайма! Мъжът ми много ги хареса! Малкият също яде. Grinning

P.S. По другата тема - мисля, че стана ясно какво искам да кажа. Разбира се, че всеки човек е доброволно самоинформиращ се, аз друг вариант не се сещам...освен насилствено информиращ се - в училищата... Joy Въпросът е информацията да е пълноценна, тоест - неедностранчива, тогава има истински пълноценен информиран избор - когато си запознат и с двете страни на монетата. Защото, всяко нещо има две страни, нещата в този наш свят са двуполюсни, всяко едно има и плюсове и минуси. Когато не знаеш минусите, тоест - когато не си информиран за тях, то тогава не си информиран изобщо.
Разбира се, че тук не е единственото място за обяснения. Все е тая къде - просто да е някъде.
И всъщност аз самата никъде не съм казала, че изисквам за себе си такова обяснение, просто написах, че в моя свят, през моята призма, така го виждам редно.

# 678
  • София
  • Мнения: 5 346
Леле, кайма  от леща върху филийка! Гениално!

За другото - ясно е, ама аз на всяка манджа копър Simple Smile опитах се да обясня нечие поведение.

За маслото  - Гайдурков се  е объркал ,че може да се купи сурово масло. А като не е сурово за какво запазване на качества става дума... Аз съм му върл фен, но тук има неяснота

# 679
  • Мнения: 3 869
Маслото не е сурово, то е ясно, мсиля, че в случая Гайдурков е имал предвид, че не се обработва топлинно на висока Т. Иначе Т на задушените още горещи зеленчуци е по-висока от Т при която се рави пасьоризация.

На веганската кухня това й е хубавото - че всичко може да се яде кактосурово, така и сготвено - теста, кайми, кремове Simple Smile Моето хлапе също е фен да яде каймата за кюфтета направо с лъжица от купата за смесване  Laughing

# 680
  • Мнения: 2 132
Преди време се коментираше нещо за сребърната вода Аркол. Някой помни ли какво?

# 681
  • Мнения: 3 869
Преди време се коментираше нещо за сребърната вода Аркол. Някой помни ли какво?

Жени, на други места също е коментирано, но аз не помня точните мнения. Само за себе си отбелязах, че не е подходящо приготвена и е по-добре човек да си купи домашен уред за сребърна вода - мсиля, че около 65 лв. сруваше и хората бяха доволни. Аз все още ползвам тази на Аркол, защото се случва 2-3 пъти в годината да ми потрябва - не съм намерила достатъчно приложения на сребърната вода, за да имам нужда от уред примерно...

# 682
  • Мнения: 2 132
Преди време се коментираше нещо за сребърната вода Аркол. Някой помни ли какво?

Жени, на други места също е коментирано, но аз не помня точните мнения. Само за себе си отбелязах, че не е подходящо приготвена и е по-добре човек да си купи домашен уред за сребърна вода - мсиля, че около 65 лв. сруваше и хората бяха доволни. Аз все още ползвам тази на Аркол, защото се случва 2-3 пъти в годината да ми потрябва - не съм намерила достатъчно приложения на сребърната вода, за да имам нужда от уред примерно...
Мерси, Мег Hug А, за сополки, как се ползва?

# 683
  • Мнения: 1 725
Идеи за рецепти от царевично брашно, освен качамак  Rolling Eyes. Иска ми се нещо като питки, хлебчета ...

# 684
  • Мнения: 1 849
Какви рецепти търсиш, само със царев. брашно или смес от царевично и друго?

Ето хлебчета, но са и със пшенично: http://kulinar.gbg.bg/index.php?p=recipe&id=5266
http://www.kulinarno-joana.com/2008/11/corn-bread/
Иначе и Пицата-качамак е много вкусна. Правиш за основа качамак, а отгоре - плънка по избор - домати, чесън, лук, маслини, чушки, тиквички,... може тофу, риган и зехтин  Simple Smile

# 685
  • Мнения: 414

Искам да ви питам за тази машинарийка. Как ви се струва? Тук ми трябва компентното мнение на Вери, ама...Че те са напред със соковете от треви Hug

Ина мен ми стана интересна тази "машинка"  Heart Eyes също и уреда за покълване на тази марка  newsm78 
Не бях влизала с дни... Вери няма да влиза тук ли  Sad ...
Момичета, наистина сте ми много полезни и приятни. Само дето с много неща съм се заела и не ми остава много време да чета тук... Но пък не пропускам, като мога  Hug  Записах си и каймата от леща! Мноооого неща научавам тук!

# 686
  • Мнения: 896
Цитат
Да, някои хора смятат, че този тип на хранене е вреден, рисков, опасен и т.н., но не вярвам да се сблъсквате с тези убеждения за първи път. Дори напротив.
Да, повечето хора определено са на мнение, че може да доведе до фатални последици, да увреди здравето и т.н. Какво толкова безумно и странно има в това?
Аз самата дълго време смятах лишаването от млечни за ненормално. Незаинтересованост, неинформираност...не знам от какво точно беше. Все тая. Тогава също така твърдо щях да си защитавам убежденията. Дори съм го правила. Възмущавала съм се на майки, които избират да не дават тези неща на децата си.
За фейсбук групата съм - ЗА   bouquet

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 11:21 от l`ange

# 687
  • Мнения: 1 725
M_Nik, идеята за пица-качамак много ми хареса, благодаря!

Искам да ви питам за тази машинарийка. Как ви се струва? Тук ми трябва компентното мнение на Вери, ама...Че те са напред със соковете от треви Hug

На мен ми харесват всички машинки, особено тази за спагети - пише, че и ядки мели. Но цените им ми идват в повече  Simple Smile

За фейсбук групата спокойно може да я направим затворена. Обаче има пишещи тук, които въобще не ползват фейсбук и тогава няма да могат да разглеждат. Не знам дали ще стане по-активна групата така като я затворим, там и сега почти няма движение.

# 688
  • Мнения: 896
 Понеже в друга тема се спомена за готварската сол - какви добавки й слагат, но дали това се отнася и за морската сол?


# 689
  • Мнения: 1 849
Основно в готварската сол се слага калиев йодит, за профилактика от струма. В морската сол няма нищо, тя си е и на кристали.
Много се изкефих на изложбата на кристали в Земята и хората, имаше гооолеми буци хималайска сол. И хората минаваха и им се възхищаваха, а продавачката по едно време чупна мъничко и си посоли домата (хапваше зад щанда)  Simple Smile това толкова впечатли околните, че се натрупа народ, явно хората не правят връзката между солта, която става за ядене и Природната й красота. Жената обясни веднага за ползата от тази сол и така поне 10 човека си купиха точно кристали хималайска сол  Mr. Green

JeniB, сребърната вода за сополи капя вместо капки, по 2-3 капки на ноздра. Аз лично чистя също и очите със сребърна вода, особено като има едни течни бели гурели от детската. Също карам да жабури гърлото, ако е зачервено, разредена сребърна с изворна вода 1:1. Като има афта туширам също с клечка за уши. Също почиствам и рани с нея. Всъщност сребърната вода си е дезинфектант, това са си сребърни йони.

Тази изстиквачка звучи добре, но си е скъпичка наистина. Уреда за покълване по върви.
Всъщност в нормална сокоизстисвачка тревите не стават ли? Признавам, че не съм правила пшен. трева (не пием по принцип особено сокове). Но си мисля (от опита ми с бебетата) че ако се сложи мек плод+нарязана трева на изстискачката не й е толкова трудно да мели (не усуква тревата) и излиза и сока от тревата. Пускала съм и 2-ри път пулпата (с малко вода) за по-пълно изцеждане.

Последна редакция: чт, 19 май 2011, 12:56 от M_Nik

Общи условия

Активация на акаунт