Веганството - да споделим опит (5)

  • 33 473
  • 753
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 5 714
Видях го плаката.... Laughing

# 271
  • Мнения: 10 067
Успях да ви изчета най-сетне, много сте продуктивни напоследък, сигурно е заради пролетта Grinning Предварително ме извинете, че ще напиша дълъг пост, но това е единственият начин да обърна внимание на всичко, което ми беше важно.


Фотина
- пуснала си страхотна рецепта за лозови сърмички. Искам да те питам - сосът, който приготвяш от амарант и слънчоглед - за каква друга манджа е удачно да се ползва?  Hug Много ме впечатли разказът ти за роднините и градинката - то човек да се радва ли, да се натъжи ли...Добре, че поне ти си обрала богатствата на градинката Grinning За АМ - като майка, хранила детето си по този начин предимно, изчела прекалено много информация по въпроса - за съжаление, педиатрите изписват масово НАН или Фризо - най-евтините млека, които обаче раздават яко подаръци и правят реклами до пръсване. Има различни видове млека, ако детето има форма на рефлукс, проблеми с изхождането и прочие - има млека за тези бебоци. Има и соево мляко - Фризосой се казва. Мег е коментирала случая, в който се дава то. В общия случай - колкото по-скъпо е млякото, толкова по-качествена суровина е вложена. препоръчвам ти Лактана Био, МилуМил, Аптамил - в този ред ги нареждам аз. Според месеците на бебето се купува съответния номер мляко.

Норчи - аз, когато бях запалена по чайчетата, ми подариха порцеланов сервиз (китайски, в смисъл, чаен специално) - и в него си приготвяхме и пиехме чая. Не съм се замисляла дали е полезно или вредно обаче. Същото и за съдовете, в които държа подправките - или си седят в пакетчетата, или ги слагам в мънички бурканчета (стъклени с пластмасова капачка), а за някои неща имам именно от тези изцяло стъклените бурканче - тук в БГ ги има по т.нар магазини за 1 левче Simple Smile Относно токсините и кърменето - не помня вече къде, но последно четох, че няма такова преминаване на токсини в кърмата, когато майката прави пречистване. Източникът беше достоверен - но пусто, не се сещам къде го четох...За кисненето на нахута - една нощ го кисна, на сутринта е покълнал, слагам го да ври и изхвърлям първите 2 води. Обикновено е готов още с покълването си и затова ври само десетина минути Rolling Eyes Не съм замразявала никога така, не мога да ти дам информация по въпрос, но, струва ми се, че по пътя на логиката, каквото и да сготвиш и замразиш после - си е ок. За покълването - задаваш интересни въпроси, които и мен ме вълнуват, ще ти споделя аз какво правя - накисвам обикновено или в буркан с марля (пшеница, леща, слънчоглед небелен), в купичка без нищо отгоре (нахут, тиквени и слънчогледови семки) - не ги държа на тъмно обаче, слагам ги просто в кухнята, или в друга стаям където е по-топло и това е...Никога на пряка светлина не ги слагам де, но все пак, не ги прибирам на тъмно, просто нямам такова място или шкаф вкъщи, където мога да ги сложа. Покълвали са винаги. Случвало ми се е да ги държа и повече време накиснати, а ако са покълнали, стоят дни и нещо вземат да дават фира, въпреки преплакването - изхвърлям Embarassed Преди да накисна - преплаквам, но от скоро съм редовна винаги, до преди това ми се е случвало да забравям...И все си мисля, че е важно след това да се плакне, така или иначе в първите води се отделят и инхибиторите, и там си стоят и евентуалните нечистотии. Относно дискомфортът ти и всичко, което описваш за състоянието си - и аз бих ти препоръчала ТЕС (има тема във форума, има и книга  в одф формат, можеш да си я дръпнеш от нета, аз я имам, мога да ти я пратя) - това е като че ли най-лесният начин, и бърз. Другото - баховите есенции - не знам цените при вас, в БГ излиза много скъпо да си купиш целия набор от есенции (защото само с една не става, поне не в дългосрочен план). Разбира се - най-добре мисля, че ще се почувстваш, ако споделяш терзанията си с някого...конаткът с човек насреща винаги носи добро усещане за взаимност (стига да споделиш с правилния човек). Аз съм насреща, ако имаш нужда, можеш да ми пишеш Heart Eyes

Онда - чета, че ти се струва трудоемко да покълваш разни нещица - и бързам да споделя с теб, че и аз мислех така, но още с първите един-два опита се оказа, че съвсем не е така. Благодарение на момичетата тук успях да се обуча за кратко време кое как се прави - и резултатите са прекрасни! наистина е най-лесно да си покълваш готови нещица, както М Ник е писала (слънчогледа, примерно, беления), но пшеницата - ако е специална за покълване - също става супер лесно и е много, ама много вкусно.  Hug Въпросът е да го направиш веднъж и да видиш, че няма нищо страшно или трудно Grinning

Мег - сега виждам, че имаш притеснения относно детенцето ти - сигурна съм, ама абсолютно сигурна, че причината не е свързана с начина на хранене - вярвам в теб и знанията ти, вярвам че си изготвила най-доброто меню за детето си - и най-вероятно няма проблем въобще, но ако искаш да си спокойна, направи изследването за белтъка.

Дао, М Ник - мислех, че съм единствената тук, дето готви простички манджи Embarassed Дао - благодаря ти за разясненията относно ГИ на картофите, аз се бях притеснила, че прекалено много обичам картофи и сравнително често ги ям, но сега като те чета, си давам сметка че ги ям точно в правилните комбинации. Не се чувствам добре ако ги ям чисти - печени или варени Rolling Eyes

Търся си ник - можеш ли да обясниш малко повечко за тези соли? Познато ми звучи...не знам дали се сещам за същото. Благодаря предварително! радвам се, че сте здравички вече Hug

Бях сигурна, че ще си прекарате чудесно на срещата - много се радвам за вас Grinning


Имам още да пиша, вече за себе си и моите въпроси, но после, че стана прекалено.

# 272
  • София
  • Мнения: 5 348
 Стеф,
http://www.schusslersalts.com/wcm/mb/schuessler/bg/schuessler-sa … _salts/index.html  за шуслеровите соли
 прочети всичко, не е много и  тогава ... се обади на някой хомеопат, който има опит с тях... знам, че е имало курсове , но не знам дали са били за хомеопати  или за лекари...

темата в бг-мамма не я четете, там има предимно въпроси Simple Smile

# 273
  • Мнения: 189
Цитат
Братя Грийн
Уважаени приятели по-независищи от нас птричини ресторант Братя Грийн затваря врати на 01.05.2011, от ул.Раковска 181
  Cry Не, че съм го посетила, но знам, че има фенове тук...


...за тези, на които не им е попадало:
Затъпяване

/от тук, че нещо не става връзката Затъпяване - ЗонаBG.info/


Щастливата, честит празник!   bouquet
Честит Имен Ден, макар че при вас вече започна страстната седмица.
...имен ден ли?!?
...че от вчера съм в едни дълбоки размисли кой празнува на Цветница newsm78
...да няма такова цвете, светнете ме, моля  Laughing.



...мацки, от едно известно време ме гложди едно такова мое желание... понеже кръгът ми на общуване е доста тесен в момента, за реалния става въпрос, а и с вас ми е много хубаво да си общувам Hug Но хич не ми е достатъчно само за манджаре да си говрим....а и за много други работи искам да ви тормозя  Hug Та ми се ще да си имаме една тема за ....каквото ти душа сака - да се похвали ли човек, да се оплаче ли, радост, тъга всчико, онова, което иска да сподели точно с този кръг от хора. Мислих да пусна, но първо исках да ви питам. А и се чудя къде newsm78 Подобна тема е за клюкарника, но хич не ми харесва там /не, че съм чела, само съм галопирала един два пъти.../. Или да си я пуснем тука, а пък ако решат да ни преместят да ни местят...Какво ще кажете?

Последна редакция: пн, 18 апр 2011, 21:58 от fotinaklaros

# 274
  • Мнения: 5 714
Щастливата, честит празник!   bouquet
Честит Имен Ден, макар че при вас вече започна страстната седмица.
...имен ден ли?!?
...че от вчера съм в едни дълбоки размисли кой празнува на Цветница newsm78
...да няма такова цвете, светнете ме, моля  Laughing.
Май май не е бил имен ден.  Joy По нощите се сетих за името и. Но понеже писа, че има празник, пък аз си мисля за Цветница и на бърза ръка съм написала честит имен ден.  Laughing

Фотина, ми хармонията не беше ли с тази цел? Макар че и там на манджаре го бяхме обърнали.  Laughing

# 275
  • Мнения: 189

Фотина
- пуснала си страхотна рецепта за лозови сърмички. Искам да те питам - сосът, който приготвяш от амарант и слънчоглед - за каква друга манджа е удачно да се ползва?  
...вчера си сложих една лъжица в копривената супа с булгур, любима от детството, и като се разбърка изглежда като застроена с яйце/мляко супа. И на вкус много ми хареса.

И аз готвя лесни, невръткави манджи. Адаптирани към моята кухня сега стари рецепти...  chef Хич не ща да се връткам в кухнята, няма време. Чак се чудя преди с какъв акъл съм седяла в кухнята по цял ден да правя курабии, тори, питки...


Фотина, ми хармонията не беше ли с тази цел? Макар че и там на манджаре го бяхме обърнали.  Laughing
Да, Вери, така е, не бях я забравила. Wink Но едно, че тя замря. Второ, че пишещите повечето се изнесоха на друго място. А най-важното една голяма част от хората тук не са там. А аз с тези хора общувам...
Както кажете. Въпроса е да си споделяме повече неща. Тук все има някакво притеснение да не се кривни от темата...не, че не се случва редовно. Или да си останем май тук най-добре и да си пишем спокойно. Тъкмо сме си заформили една задушевна обстановка... Simple Smile

# 276
  • Мнения: 19 998
Влизам с въпроси и малко от4ет от мен и после 6те ви 4ета.

Може ли пластмасовите съдове за покълване да се мият в миялната ма6ина?
За тези на Биосет/Биоснаки става въпрос? Каква им е пластмасата, да не е поликарбонат?

4ията на какво да я слагам? Днес я сложих на крем банан  Sick Доста гадни4ко не6то стана.

Тази седмица правих баница с лапад и киселец и я препоръ4вам.
Правих и баница само с коприва. Не я препоръ4вам. Замина в ко6а.
Разбрах, 4е супа само от коприва не ми допада. По-вкусно става от разли4ни зелении.

Правих пицата с тикви4ки на М_ник, но яйце не сложих. В блата сложих овесени ядки и го пекох само него в на4алото. Резултат вкусна пица, но следва6тия път 6те сложа пове4е стяга6ти елементи в блата.

# 277
  • Мнения: 5 714
Фотина, ми хармонията не беше ли с тази цел? Макар че и там на манджаре го бяхме обърнали.  Laughing
Да, Вери, така е, не бях я забравила. Wink Но едно, че тя замря. Второ, че пишещите повечето се изнесоха на друго място. А най-важното една голяма част от хората тук не са там. А аз с тези хора общувам...
Wink
Така е.
Аз само подсетих за нея. Иначе ми е все тая къде какво ще се пише.  Laughing
Мен не ми пречи тук и други неща да се споделят. Ако съм писала някога, че това не е темата за писане на еди кое си, е било нарочно.  Wink

Солей, сякаш не съм комбинирала чиа и банан. Нямам спомен. Но по-назад аз писах подробно. Да не се повтарям, че сигурно е досадно. Нека и другите да споделят, ако имат опит.

# 278
  • Мнения: 415
Щастливата, честит празник!   bouquet
Честит Имен Ден, макар че при вас вече започна страстната седмица.
...имен ден ли?!?
...че от вчера съм в едни дълбоки размисли кой празнува на Цветница newsm78
...да няма такова цвете, светнете ме, моля  Laughing.
Май май не е бил имен ден.  Joy По нощите се сетих за името и. Но понеже писа, че има празник, пък аз си мисля за Цветница и на бърза ръка съм написала честит имен ден.  Laughing


Имен, имен ден беше:)
Маги е от Маргарита, поне при мене.
  bouquet - ето по една виртуална маргаритка, винаги са ми приличали на маргаритки.
Благодаря ви на всички за пожеланията! Hug

Правих пицата с тиквички. Стана уникална. Детето яде и на обяд и на вечеря. Hug

Последна редакция: вт, 19 апр 2011, 00:14 от Щастливата

# 279
  • Мнения: 5 714
А, добре. Аз си помислих, че си Маги от Магдалена като дъщеря ми. Навремето мъжът ми го оставих да избира между Магдалена и Маргарита. Аз исках да е на неговата буквичка, нацелихме тези имена след дълго умуване и изборът беше негов. Simple Smile

# 280
  • София
  • Мнения: 460
  Норчи, аз си поръчах тези витамини http://www.iherb.com/New-Chapter-Organics-Every-Woman-180-Tablets/4823?at=0. Доколкото видях, за Щатите са с безплатна доставка.

# 281
  • Мнения: 189
Мен не ми пречи тук и други неща да се споделят.
...и на мен хич не ми пречи, а и почти с всеки пост криввам...Но има някакво притеснение, "сприрам, че спамя...". Ами кажете гласно, че е ок и да си пишем на воля Hug

Имен, имен ден беше:)
Маги е от Маргарита, поне при мене.
  bouquet - ето по една виртуална маргаритка, винаги са ми приличали на маргаритки.
Благодаря ви на всички за пожеланията! Hug
...то когато си реши човек де, но аз да си кажа /без да ме пита някой Laughing/. Макар, че е кръстен човек на определено име, все пак името е различно и си носи своя смисъл.
Магдалена идва от галилейския град Магдала. Става въпрос за библейска личност с име Мария, на която са казвали Мария Магдалена, един вид Мария от Магдала. А иначе има на 22 юли света Магдалена.
Щастливата    Hug Heart Eyes

# 282
  • Мнения: 961
Момичета, консумирате ли тученица(тлъстика) и от къде може човек в градско условия да се снабди?
Вчера четох за нея и много ми допадна идеята за една салата  eat, но определено не бих си набрала из Софийските улици и ливади.  Sick

# 283
  • Мнения: 3 869
Безоабидната, Гайдурков напоследък много препоръчва тученица! На салати да се слага. Много била полезна, пълна с какво ли не и съвсем нашенско родно растение! Показа ми я как изглежда и че расте навсякъде, но аз не смея в градска среда да късам, мисля че така се е нагълтъла със смог, автомобилни газове и какво ли още не...

Аз също съм ок да се споделят и друго неща тук; наистина имаме доста сходни интереси и можем да сме си полезни не само за храненето.

Вчера правих кюфтенца от елда с почки равни порции елда и леща (сварена цервена) - станаха много сухи и ронливи. А обикновенно слагам 1/3 или 1/4 леща и се получават чудесни.
Напоследък еледата, която се намира (отново украинска, печена) има ужасен дъх на пръст. Дори след накисване и подваряване...

# 284
  • Мнения: 961
Аз четох препоръки на д-р Михайлов. Впечатли ме и, че се препоръчва като една от първите храни при захранването.

Общи условия

Активация на акаунт