Консултация с Неонатолог

• 110 252
  • 303
  •   1
Отговори
# 150
Здравей Светли,
Радвам се на това което сте направили. Определено най-вероятно ако нещо свърши работа, да е фенобарбитала- предполагам че дозата е 3-5 мг/кг на ден. Глюкозата вече я коментирах. Може би е трябвало да настояваш за ехография на коремни органи за да се успокоиш съвсем.

# 151
Здравейте!
Моето дете се роди на 14 февруари, при раждането ми обясниха, че съм го задържала повече в родовия канали от това се е образувал кефалхематом. На два пъти го гледат на триизмерен видеозон и ни казаха, че няма никакъв проблем и ще се резорбира. Но при последната консултация ни казаха, че се е увеличил и разлял, и ни пратиха при хирург в Пирогов - детско кърмаческо отделение. Там лекарят го прегледа с опипване и ни каза, че до 25-ия ден ако не намалява, а се втвърдява, трябва да се направи операция, а не пункция, както ни бяха казали предварително. Нашата детска педиатърка, която е неонатолог, е на мнение, че върху този хематом не трябва да се прилага никаква манипулация, а с времето сам ще се оправи (до 4-5 м). Трябва ли да чакаме толкова време или наистина е по-добре да се оперира... и какви може да са последствията от изчакването?
Преди раждането ми бе бит диазепам, от което смятаме, че е спряла родовата дейност и затова се е получило така. Така са ми казали други лекари в последствие. Правиха на детето и кръвни изследвания - хемоглобин и др. - всички изследвания са в норма.
Какво е най-добре да се предприеме?

Последна редакция: вт, 11 апр 2006, 15:38 от oradeva

# 152
Здравейте,
и аз бих ви препоръчал изчаквателно поведение. разбирам притеснението Ви, но сте провели учудващи много консултации, за 3 седмици. Радвам се, че педиатрите вече разполагат с триизмерен УЗД, но едва ли ултразвука би дал повече информация от една банална палпация(опипване). Обикновено, резорбирането на кефалхематома става бавно, около 2 и повече месеца, но разбира се всеки случай е различен. Притеснително е когато настъпи инфектиране на хематома, но тогава би имало признаци на локално и общо възпаление. Предразполагащ фактор е нарушавене целостта н акожата над кефалхематома. Когато са по-големи по размер(а понакога и малките хематоми) след резорбцията могат да доведат до калцификация(отлагане н акалций) по ръбовете и уплътняване, което да се забелязва и опипва и е само лек козметичен дефект и с израстването на детето изчезва. В ранния стадий, често желтеницата е доста по-изразена и продължителна по времетраене, тъй като билирубина, който я причинява се образува от разграждането на хема на разпадащите се еритроцити в хематома. При вас вероятно това не е проблем, защото не споменавате да е коментирано от колегите. В практиката ми до момента, се е наложило еден единстван път да предприема пункция на кефалхематом поради данни за инфекция, но в този случай и кожата над него беше силно травмирана от раждането. така, че бих ви посъветвал спокойно да изчакате естественото резорбиране на хематома, разбира се под наблюдение на педиатър.

# 153
Здравейте д-р Йонов,
Преди седмица забелязахме че ребрата на дъщеря ми /6м/ са малко издигнати от ляво на ниво диафрагма. Ортопеда /след опипване/ каза че не е за притеснение /било от растежа/ и да изчакаме до 1 годинка може да си мине от самосебеси. Но още ми е притеснено, всеки път като прокарам ръка и усетя разликата. Дали това натрупване ще се абсорбира? Иначе бебка е в добро здраве. Моля споделете дали има защо да се притеснявам ?

Много благодаря.

# 154
Здравей аННи,
Малко ми е трудно да разбера какво точно те питеснява. Обикновено на ниво диафрагма ребрата са малко по хлътнали при рахит,  а частта под залавното и място е изпъкнала. Ако е така уместно е да се проверят нивата на калции фосфор и алкална фосфатаза. По широка долна апертура(отвор) на гръдния кош, понякога може и да е наследствана черта. (виж твои или на съпруга си детски смимки натая възраст)
Самият факт, че детето е пегледано от ортопед и той отрича заболяване е успокоителна. Трудно ми е без да съм видял детето да правя предположения, но тези са които ми идват в съзнанието за момента.
Вероятно всичко е наред в момента.

# 155
  • София
Здравейте д-р Йонов! Дъщеря ми стана на годинка преди 10-тина дена, но няколко месеца ме притесняват тъмни кръгове под очите и понякога има лош дъх. Разбрах, че това може да са признаци на диабет и съм много притеснена. След няколко дена сме на изледвания, които са стандартни за възраста и, но аз ще помоля педиатъра да и даде и за кръвна захар. Интерсувам се за какви други симптоми да следя и от къде се взима кръв за тези изследвания? Притеснява ме и факта, че пие големи количества вода, но тъмните кръгове не изчезват, както когато е обезводнено детето. Според вас какви може да са причините за тези симптоми? Можете ли да ми дадете някакви препоръки за самите изследвания? По кое време е най-добре да я заведа на изследване и дали трябва да е напълно гладно детето? Може ли поне вода да пие?
Благодаря Ви предварително!

# 156
Здравейте д-р Йонов!
Дъщеря ми е на 9 месеца /7 месеца коригирана възраст/ и преди месец остановихме лека форма на ДЦП!След направен скенер /компютърна монография/ остановиха лека мозъчна атрофия!При скучаи на ДЦП какви имунизации са позволени...?КОи се отлагат и за какъв период/?за толкова малки деца предписват ли се медикаменти...за мозъка,оросяване...ако няма изявено психическо изоставане?
Благодаря Ви предварително за отговора!

# 157
Здравей джуджанка,
Кърмаческият диябет е изключително рядко заболяване, макар, че се случва. Най честото начало на детския диабет е 4-6 годишна възраст.
Обичайните симптоми при кърмачески диабет са: Тежък гъбичен памперс дерматит, необяснима неспокойствие-раздразнимост, повишена жажда, повръщане и дехидратация с постоянно мокър и тежък памперс.
Често началото протича незабялезано, като единственият симтом е ненадаване на тегло иили спадне, прод добър апетит.
Обкновено началото на диабета се домонстрира драматично със симтомите на  кетоацидоза - спешно състояние.(тежка дехидратация, миризма на кетони/ацетон/,учестено, дълбоко дишане, повръщане, болки в корема, сънливост и кома).
Не мисля, че симптомите при твоето детенце се дължат на диабет. Но тъй като вече си си го внушила, все пак изследвайте кръвна захар,  на гладно. Може да му даваш да пие вода.
Вероятно обяснение н асимптомите биха могли да бъдат една хронична инфекция в назофаринкса. Подкръжените очи би могла да се обяснят със същата причина или дългия престой на закрито през зимния сезон.
Желая ти бързо разсейване на притесненията.

# 158
Здравей ivi2000,
Само въз основа на това което ми казвеш е трудно да бъда конкретен и категоричен. Прекалено малка евъзрастта на детето за да се говори за ДЦП.
Тук във форума има тема, свързана с това в която мисля че пише и Доц Чавдаров, който от много години се занимава с този проблем. Ако все пак искаш да го обсъдим, пиши ми на лични защото се нуждая от повече информация за да коментирем проблема.

# 159
  • Plovdiv
Здравейте докторе, на племеницата ми и откриха мононуклеоза, може ли да ми обясните какво представлява, и още нещо, лекарката е споменала, че се предизвиква от вирус, има ли вероятност и моите деца да са се заразили. Благодаря Ви предварително

# 160
Инфекциозната мононуклеоза е инфекциозно заболяване причинено от Epstein-Barr вируса в 90% от случаите, който е вирус от групата на херпесвирусите(херпесвирус 4). За останалия процент са отговорни много други вируси: цитомегаловирус, вируса на хепатит А, В, С, Херпесвирус 1 и 2, рубеолния вирус. Клинично се изявява с температура, фарнгит(зачервено гърло, ангина), увеличени лимфни възли, уголемени черен дроб и слезка (може да предизвикат коремна балка) и рядко обрив.
Заволяването е ниска степен натрансмисия(предаване). Инкубационния период е по-кратък при малките деца а при юношите може да е месец месец и половина. Обикновено инфектирането става в ранна възраст и до 5 годишна възраст 50% са инфектирани, а до 25 година почти 90 % са носители на този вирус. След първоначалното заболяване вируса остава в организма на човек доживот.
Това е едно самоограничаващо се заболяване, което не изисква специфично лечение. Симптомите могат да продължат 2-3 седмици. Лечението е симптоматично и обичайно е да се повежда амбулаторно(в дома). Обикновено заболянането е асимптомно или е свързано само с леко повишение на чернодробните ензими. При симпотматични инфекции началото може да е внезапно, но обикновено се предшевства от седмица или две умора и слабост. Повишената температура може да достигне и до 40 градуса, но типично е умерена и може да трае 7-10 дни. Най-честа находка е фарингита и тонзилите(сливиците) могат да бъдат силно увеличени. Увеличаните лимфни възли могат да са по цялото тяло, но най изрезени са по шията. Увеличението на черен дроб и слезка настъпва бързо първите няколко дни и през следващата седмица постепено започва да намалява. Съпатства се от повишени чернодробни ензими. Понакога се наблюдава и оток по горните клепачи.
От това което ви написах в същтност би трябвало да стане ясно, че вероятността да се заразят вашите деца(ако вече на са носители на вируса) не е голяма, но не е изключена. Описах ви и симптомите, за които да наблюдавате и в случай, че ги забележите да потърсите лакарска помощ.

# 161
  • Plovdiv
Благодаря Ви докторе, мисля че при голямата откривам част от симптомите. А какви точно изследвания трябва да поискам да и се направят. Т.к. личната ми лекарка е ..........меко казано некомпетентна, искам да съм запозната, за да изискам това, което е нужно.

# 162
Здравейте д-р Йонов!
Малката ми дъщеря се роди в 33 г.седмица, 1980 гр. Беше 30 дена на командно дишане и близо седмица, само на кислородотерапия. Разви пневмония и има нисък хемоглобин. След месец престои в СБАЛДБ - София в клиниката по Неонатология я прехвърлиха в 1-ва градска болница, където седя още 2 седмици. Изписаха я 2440 грама и вече месец и половина сме си в къщи.
Въпроса ми към вас е следния.
Следя и всеки път питам лекуващата я неонатоложка за резултатите от ТФЕ. До сега във всички екикризи за направените ТФЕ пише - нормална снограма. Включително предпоследната която правиха на 17.02 и от която имам снимки, но не е отбелязана никъде. Просто лекарката каза, че е нормална и аз успокоена от това въобще не съм обърнала внимание на написаното в последната епикриза от 20.02 когато трябваше да и направят кръвопреливане заради ниския хемоглобин. Там пише -  "Трансфонталнелна ехография - лека дилатация на латералните вентрикули". Не съм имала повод за съмнение, че нещо не е наред с детето ми. Развива си се нормално, има си всички рефлекси за възраста си и вече тежи 4200 гр. Но миналия ден вечерта при къпането на детето, забелязах че дясното и кръче и ръчичка потреперваха доста интензивно в продължение на 10-15 секунди на два пъти. По принцип тя харесва къпането и в този момент не плачеше и беше спокойна. Не съм забелязала да прави друг път така и не се притесних чак толква, отдадох го на напрежението на мускулите при държането докато я къпем. Но едва вчера забелязах и резултата от ТФЕ от последната епикриза. За съжаление лекуващатата я неонатоложка, ще мога да попитам, чак края на другата седмица, а аз страшно се притесних да не би да има някъкъв проблем. Затова питам вас, ако имате възможност да ми обясните какво значи това - "лека дилатация на латералните вентрикули" и дали тремора които забелязах, може да е последствие от тази дилатация.
Извинявам се ако напразно ви безпокоя, но се притеснявам, а за съжаление информация, поне малко задоволителена, която да ми обясни нещатата докато се консултирам с лекарката, не можах да намеря.
Ако е от значение тук съм сканирала и качила последната епикриза. При изписването  обиколката на главата беше 32,2см а при последната консултация вчера 36 см.
Благодаря предварително!

П.П Диагнозата в епикризата  ми обясниха, че не е вярна, а е написана като основание заради кличната пътека.

Последна редакция: чт, 16 мар 2006, 14:25 от salai

# 163
Здравейте, д-р Йонов!
Имам отново въпрос, свързан с жълтеницата. Виктор е на месец и пет дни. Допреди три дни беше изключително кърмено бебе. Беше на около три седмици, когато педиатърката ни каза, че все още е жълт и че трябва да се направят изследвания за нивото на билирубина. Тогава установихме, че нивото в кръвта му е 186. Хемоглобинът му беше 148, което е добре. Тогава ни изпратиха на ехограф, при което установиха, че всичко с черния дроб и жлъчката е наред. Предписаха ни фенобарбитал. Вики го пи пет дни по три пъти на ден. Последваха отново изследвания, при които се установи, че билирубинът е 150, което отново било висока стойност/следвало да бъде под 100/. Тогава ми препоръчаха да спра да го кърмя и за три дни да премина на АМ. Отново ги послушах/с двама родители лекари - къде ще ида.../. Днес педиатърката ни мина отново и каза, че макар и малко поизбелял Виктор все още бил жълт/всъщност е жълт само в лицето - тялото, ръчичките и стъпалата му са белички/ и препоръча още два дни да сме на АМ, а след това да отидем за изследвания. По този начин можело напълно да изключим възможността евентуално в кърмата ми да има ензим, който пречел на елиминирането на билирубина в кръвта.
Мисля да ги послушам, но естествено съм обзета от колебания. В кърмаческия форум всички ме съветват да продължа да кърмя, но вече двама педиатри ми казват поне за няколко дни да сме на АМ. Наистина съм объркана...

# 164
  • София
Д-р Йонов, благодаря ви за отговорите на всичките ми въпроси.
Вчера бяхме на консултация и педиатърката ни обясни, че всички симптоми за диабет, които имаме са доста относителни, защото детето или имало диабет или не. Това не ме успокои и днес направихме изследвания за кръвнат захар. ИНтересува ме какви са допустимите стойности за дете на 1 година?
Благодаря ви още веднъж!

Общи условия

Активация на акаунт