Консултация с Неонатолог

• 110 270
  • 303
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, някой може ли да ми отговори къде мога да намеря Фенобарбитал, защото никъде не го откривам. Благодаря ви!

# 166
Здравеите докторе,детето ми е родено три дена след термина с форцебс по незнаини причини.раждането беше предизвикано с хапче - сложено във влагалището.Детето е увредено,коефициента на Апгар е 5,поне така е записано в епикризата.Какво означава това,този коефициент показва ли степента на увреда.

# 167
Извинявам се но да допиша за по-голяма точност Апгар на 1мин.- 5,интубирано на 3мин.след раждане ,морфологична зрялост -40г.с.,ст.3250гр,р.49см.,об.гл.35см.Какво означава морфологична зрялост?Какво означава изразена периорална и акроцианоза,голяма фонтанела 10/10мм.Какво означава оценка по Силверман-8.В момента детето е на 1г.5м с ДЦП,микрицефалия и епилепсия.Няма да се откажа от нея но се дразня защо при изписването нищо не ми разясниха а сега на 6 мес.ми прибавят по една диагноза.

# 168
Извинявам се но да допиша за по-голяма точност Апгар на 1мин.- 5,интубирано на 3мин.след раждане ,морфологична зрялост -40г.с.,ст.3250гр,р.49см.,об.гл.35см.Какво означава морфологична зрялост?Какво означава изразена периорална и акроцианоза,голяма фонтанела 10/10мм.Какво означава оценка по Силверман-8.В момента детето е на 1г.5м с ДЦП,микрицефалия и епилепсия.Няма да се откажа от нея но се дразня защо при изписването нищо не ми разясниха а сега на 6 мес.ми прибавят по една диагноза.
Морфологична зрялост - 40 г.с. означава, че бебето ти е родено доносено, т.е. физическото му развитие съответства на 40та гестационна седмица.

За апгара можеш да прочетеш тук (съжалявам, ама само на руски намерих инфо):
http://forumok.ru/apgar.html

Това е оценка на състоянието на бебето след раждане, оценка 5 се води удовлетворителна...

Предполагам, че д-р Йонов ще се включи с много повече и по-съществени подробности.

# 169
Mariely, извинявай за позъкъснелия отговор. Искай диференциална кръвна картина. Очакава се повишение на лимфомо - моницитите.

# 170
Д-р Йонов, дали можете да ми кажете? Въэможно ли е множество кисти  в мозъка видяни с ехограф на три месеца да се разсеят напълно, например до шест месечна въэраст? По принцип - на теория?!

# 171
Здравей salai, относно темпа на нарастване на главата- за месец и половине напълно допустим. Едва ли лека дилатация ще доведе до клонус., но не бих искал да я коментирам без да съм видял снимките. Ако имаш възможност скенирай ги и ми ги прати.

# 172
Здравей sweet_gold,
можеш да подължиш да кърмиш спокойно бебето си. Фенобарбитама го подължи за около седмица, като дозата е 4 мг/кг/ден. Съществува такава късна форма на жълтеница от майчина кърма. Това което си направила е достатъчно. Нивата на билирубина не са толкова високи, че да се опасяваме от увреда на детето. При последващото изследване, ако билирубина покаже тенденция за снижение вероятността това да е жълтениза от майчина кърма е много вероятна. Кърми спокойно.

# 173
Здравей джуджанка,
Нормално са от 2.8 до 5.6 ммол/л (кръвна захар)

# 174
Здравей Gergy,
Ами не знам, други го намират. Потърси в друг град или по-малки аптеки.
Ако детето е по-голямо може да се използват и таблетките за възрастни, като съответно се съобрази дозата и таблеткита се разделят.

# 175
  • Plovdiv
Mariely, извинявай за позъкъснелия отговор. .............
Няма проблем, благодаря Ви много

# 176
Здравей bebo4e,
Подаваш ми откъслечан информация, но това което мога да закбюча е: Твоето дете е родено на термин(счита се че бременността продължава 40 седмици). Вероятната причина, довела до раждане чрез форцепс е пелви-фетална диспропорция(тоест главата на бебето е била по-голяма отколкото биха могли да се разширят родовите пътища) Допълнително малките размери на фонтанелата биха могли да говорят за значителна компресия от родовите пътища върху бебешката главичка. Цианозата означава, че е имало недостиг на кислород. Апгар скора е точкова система за оценяване на клиничното състояние на новороденото при раждането. Нормален се счита скор 7-10, 4-6 говори за умерена депресия, докато 0-3 за тежко състояние изискващо незабавна кардиопулмонална ресусцитация(мерки за съживяване). Това че детето е интубирано на 3 минута говори, че в резултат на тежкото раждане детето не е могло да извърши ранната адаптация към извънматочен начин на живот, тоест да премине от дишане чрез плацентата към дишане с белия дроб. Оценката по Силверман говори за тежестта на дихаталната недостатъчност(затруднено дишане) и най-тежка е оценка 10. Като заключение с голяма вероятност детето е било с Хипоксично-исхемична енцефалопатия, която е довела до описаните от теб последствия.
Вероятно сте лукувани в неонатано интензивно отделение, и детето след такива премеждия е трябвало редовно да бъде проследявано от неонатолог или детски невролог с опит в тая оласт, за да се установат ранните отклонения в нервно-психическото развитие и да се започне ранна рехабилитация.

# 177
Здравей елена,
Въпроса е доста общ. Първо би трябвало да изясним за какви кисти става въпрос, в кой регион на мозъка са установени, защо едва на три месеца са установени, пради това имало ли ги е или е имало някаква друга находка в този регион. Тоест за да ти отговоря се  нуждая от информация. По прнцип е възможно някои кисти да не се видят в последствие, но как стоят нещата точно във вашия случай не мога да си позволя да комантирам. Имаш ли документирани тези находки със снимки?

# 178
DrYonov, дължа извинение, ставало е дума за една или две кисти и множество калцификати. Простете моята неволна грешка. Но въпросът ми към вас остава - дали кистите и калцификатите могат да изчезнат напълно за три месеца. Открити са на 14 дни на детето, а на три месеца е последното потвърждение, че още са там.
Детето е родено в 37г.с. по нормален път, жълто-зелени ОВ, проплаква след аспирация, тегло при раждане 2550/47см. Обиколка на главата 31см. Микроцефалия, увеличен черен дроб и далак, лекувано за вродена инфекция, кожа с обриви по лицето, ръцете и рамената. В кувьоз заради забавена адаптация-7 дни. Ехографското изследване е част от поставянето на диагноза - CMV инфекция. Преписвам дословно от епикризата: множество калцификати по хода на v.thalamostriata, субепендимна киста/по-късно се установи че има две/ в ляво. За съжаление самите снимки не с в мен, а при педиатъра  на детето. Това е изследването на 14 дни. На три месеца картината  беше без особена промяна. Но тук нямам разчитане. На шест месеца се направи ЯМР - но там кисти и калцификати няма. Възможно ли е да са изчезнали напълно. Това ме притеснява силно - аз така и не разбрах какво точно означават те, но все пак ясно ми стана, че е сериозно. Само да кажа, че диагнозата ЦМВ инфекция се отхвърли. Детето е с левкодистрофия.
Благодаря ви за отделеното време и още веднъж се извинявам за грешката!

# 179
Здравей елена,
Да уточнението беше достатъчно. Субепендимните кисти обикновено изчезват за няколко месеца. Клиничната картина е типична за ЦМВ инфекция. Ако е доказана серологично, не може да бъде отхвърлна в последствие , независимо, че е поставена друга диагноза. Е ти сама разбираш, че без да съм бил свидетел на заболяването не е коректно да коментирам диагнозите.

Общи условия

Активация на акаунт