Консултация с Неонатолог

• 110 267
  • 303
  •   1
Отговори
# 285
Докторе,забравих да напиша,че майката е на 38 години.

# 286
Здравеите д-р Ионов.Дьщеря ми вече е на 5,5г.Вече е кьсно за каквото и да било.Преди няколко мес. и беше открита хидроцефалия в лека степен.Тя се роди в 7мес.,4степен недоносена,чрез секцио,тегло1кг.,ливидна,отпусната,с брадикардична сьрдечна деиност.Аспирирана,интубирана,на апаратна вентилация YPPV.поставен интрахеалноЕКзосьрф на 20мин.след раждан ето,12ч. по- кьсно следваща доза.Незряло,муск.тонус понижен,рентгенологично доказана ХМБ3-4 стадии.От КАС данни за метаболитна ацидоза.Ясни сьрдечни тонове,без шум,корем мек.С клинични и параклинични данни за анемия-направени хемотрансфузии на 10 и 20 по 2001г.,получава Малтофер.Паракл.изслед Нб-171-187-148-80гр./л,Нт-0,58-0,43-0-25.ДКК в норма.Кр.захар-1,22-8,5-4,83ммол/л.,билирубин-87-130-65ммол/л.КАС-метаболитна ацидоза.Терапеф. схема:кувиоз,апарат.вент.,Tercef,Ca,Gluconici,Vit.E,фототерапия,Nophylin,Dexametazon,Piperaciilin,плазмопреливане,крьвопрел.,имуновенин,бит.К,кислород под палатка,венозна инфузия с 5 и 10%Глукоза.Има различни мнения откьде  се е появила хидроц.,но повечето са ,че е от раждането.Всичко необходимо ли е било направено и вьзможно ли е още тогава да е имала проблем.Прочетох,че деца  родени в такова сьстояние им се правят спец.изследвания,а доколкото разбирам,при нея те не са направени.Сега тя е нормално дете,слава БОГУ без поражения засега,не мога да си обясня много неща.Знам,че сте много зает,ако ви е вьзможно,отговорете ми.

# 287
Забравих да пиша,че родих по спешност,тьи като на своя глава 1 акушерка реши да чуе тоновете,а нямаше такива.Него ден ми направиха 4 записа,цял ден мина докато решат,че трябва да ме оперират,а дори и аз без да сьм компетентна знам,че в такива случаи времето е решаващо,а липсата на кислород фатална.Вдигнах крьвно 190/220,а сьм с ниско.Продьлжавам да мисля,че ако имаше навременна намеса,детето ми нямаше да бьде в такова сьстояние.Така или иначе благодарна сьм,че я имам,тя е смисьльт на моя живот.

# 288
Д-р Йонов искам да попитам какво да очаквам след този резултат на ЯМР: обширни,практически симетрични,хиперинтензивни в Т2 и хипоинтензивни в Т1 лезии в двете голямомозъчни хемисфери париентално,парацентрално,ангажиращи бялото вещества тук по цялото му протежение и пропагиращи хадолу по хода на проекционните влакна на пирамидните пътища.сателитни лезии с подобна характеристика се откриват и в таламусиите двустранно- в абластта на вентромедалните едра и на пулвинарите.налице е променена фокална паренхимна атрофия.асоциирана с така описаните огнища,до степен на апозиция на палиума към епендимната повръхност на вентикулите париентално.Не личат други огнищни лезии в мозъчния паренхим,както и други огнищни лезии в мозъчния паренхим супра- или инфратериално.Вентрикуломегалия,засягаща латералните вентрикули,трети и четвърти вентрикули - в норма.Прави впечатление дилатацията на арахноидните пространства темпороларно и по хода на Силвиевите бразди.Базални цистерни в норма.Находката отговаря на перивентрикуларна левкомалация
 Много ще съм ви благодарна ако ми обясните поне половината термини на прост български език.От невролога ни почти нищо не разбрах.

# 289
Здравейте д-р.Йонов
Интересувме какво значи това:синдром на асиметрично плачещо лице.
Дъщеря ми е на 2год.Когато беше на 6мес. забелязах,че когато плаче или се смее,устата и от едната страна се изкривява,увисва надолу.Според мен това и е по рождение.По време на раждане и намаляха тоновите и се чудя дали тогава не се е засегнал някой нерв.Отначало ми казаха,че има фациалис.Водихме я на невролог в София,който каза,че това е асиметрично плачещо лице.Неможах много да разбера какво означава това:пареза на нерв или доктора спомена -недоразвит мускул.Ако е недоразвит мускул по време на брименноста ли се получава или е някаква травма от раждането.Възможно ли е по-някакъв начин :например чрез масаж да се стимулира мускула и доколко това ще има ефект?
Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите.
Поздрави!

# 290
здравейте!надявам се да ми помогнете...детето ми се роди с кефал хематом.Той не само че не се резорбира но ми казаха че се е организирал/капсулирал/.Сега детето ми е на 2 години.Хематомът е очивиден и почти беэ промяна.Има ли вероятност да се резорбира с времето или трябва да се оперира?
Много се надявам да ми помогнити понеже незнам вече кам кого да се обърна

Последна редакция: нд, 04 мар 2007, 13:05 от maria_87

# 291
Здравейте, д-р Йонов!
Благодаря Ви за участието в този форум и за безценната помощ, която оказвате на майките!

Моят въпрос е следния:
Малката ми дъщеря Сияна е родена със секцио на 17 януари тази година. При изваждането изплака веднага, не е лежала в интензивно отделение. В епикризата й пише: "умерена интапартална асфикция".

Трябва ли да следим за нещо специално в развитието й, за някакви специфични отклонения (примерно изоставане в растежа, в уменията за съответните месеци, в забавяне на говора, на  прохождането и т.н...).
Необходимо ли е да направим консултация с невролог - профилактична и в кой месец, или само ако педиатърът ни забележи някакви отклонения?
Да направим ли и трансфонтанелна ехография?

Изобщо, какво бихте ни посъветвали - за какво да внимаваме и какви специалисти евентуално да посетим - профилактично или при нужда?

Благодаря Ви.

# 292
Здравейте, д-р Йонов!
На 06.02.2007г. ми се роди дъщеричка, 4100гр.
Доктора каза че раждането е било трудно ....
В последствие се оказа, че детето е с 5 счупени ребра (от ляво) и неподвижда лява ръка.
Акушерките предполагаха че ръката ще се оправи за няколко дена но уви !!
Задържаха ни в болницата 14 дена за да зарастнат ребрат.
При изписването бебчето си движи пръстите и китката и има опит за движение в рамото (струва ми се по скоро движение на околораменните мускули)
Към днешната дата:
- Бебчето си извива ръката (лявъта) в посока по чъсовниковата стрелка
- Положението с пръстите и рамото и китката е същото
- Прави ми впечатление, че когато му вдигна ръката и я свивам в лакъта има сила и ме изблъсква.
- Не се наблюдават други движения или опити
- Бебчето не изпитва болка при движение на ръката;
====
Поставена ни е диагноза "Пареза горен и средн тип"
Според вас какво лечение трябва да прилагаме?
Моля, насочете ни към най-правилното според Вас лечени.
Разбрах, че навременното и правилно лечение то от решаващо значение.

Ако имате възможност ICQ: 153964767

# 293
Здравейте, отново!!!
Итересувам се мога ли спокойно да потопявам ушите на бебето в лигена с вода /чиста/?
Както знете от горният пост ние сме с АП на ръчичката и е желателно масажи и раздвижвания във вода.
Някъде по форумите четох че има специалисти треньори за плуване с бебета и там се споменваше, че бебчетата имат инстингт и могат да си запушват носа и остата.

# 294
Здравейте, доктор Йонов
 Родих момченцето си чрез вакуум-екстремум в средна тежка асфикция. Беше в реанимация, проведаха му продължителна кислородотерапия,антиконвулсивна-тарапия,дехидратираща терапия. След приложеното лечение, съсстоянието  му се подобри и ни изписаха на десетия ден
На епикризата пише, за окончателна диагноза - Интрапартална асфиксия. Мозъчен едем.
Водихме Калоян първите три месеца на контролни прегледи в МЦ- М. Дом
 Казаха, че детенцето се развива нормално за възраста си.
Сега вече е на годинка и три месеца. От четери месеца насам ходи уверено, казва-мама,тата,баба,дядя,да (за водата) и още няколко думички. Различава хората и е много щастливо и засмяно.
Въпроса ми е, вече добре ли е детенцето ми, нали няма вероятност да се появят последствия от трудното раждане. Познати ми казаха, че може да има изоставане с ръста следствие от раждането, това вярно ли е.
 Другия ми въпрос е, защо при положение, че изкарах много лека бременност, приеха ми с изтекли води и за 14 часа не получих повече от 2 см разкритие. Доктора през цялото време ми натискаше стомаха отгоре, бебето да слезе надолу.Когато започнаха да се губят тоновете на бебето,казаха, че не могат да направят секцио. Биха ми епидурална упойка, получих 10 см разкритие. Не чувствах  обаче напъни и както вече писах, родих с вакуум. Защо се получи така( извиявам се за глупавия въпрос, но не ми дава мира,дали аз съм виновна раждането да мине толкова трудно).
 При следваща бременност, мъжът ми много иска две дечица, има ли опасност за бебето. По-добър вариант ли е раждане със секцио?
 Благодаря предварително

Здравейте, доктор Йонов:)
 Преди няколко месеца бях писала, но тогава не ми отговорихте, бих искала пак да ви попитам за нещата, които ме трвожат.
Извинявам се много, че ви занимавам и с моите проблеми
 Благодаря предварително

# 295
Сина ни се роди на 06.12.2006 в 29 г.с но казаха, че избързва с развитието си, което коригирано е 30 седмица. роди се 1100гр, беше в кувьоз до 1700гр., дишаше сам от самото начало, но за 2 дни беше на кислородна палатка само.  При изписването ни на 31.01.2007 са ни записали в епикризата УЗ - ЦНС -ИВК 2ст. ляво и СЕК и ИВК 3ст дясно. Никой не обели и дума относно този ред записан в епикризата през дните между раждането и изписването, а аз ходех всеки божи ден по 2 пъти да изцеждам кърма за да го хранят. Сега при контролния преглед ми заявяват 4е кръвоизливите в ляво са се оправили, а в дясно бил втора степен, а не трета.  Бях толкова шокирана от споменаването на кръвоизливи, че осмислих смисъла на всичко това вкъщи. До тук с обясненията, въпросите ми са:
1) какво е СЕК?
2) какви могат да са последствията от това и има ли външни белези в поведението на бебето, които да се забелязват?
3) има ли нещо, например лекарства, хранителни добавки, витамини, и т.н, което да може да се дава на детето за да "преодолее" кръвоизливите
Предварително благодаря за отговора!

# 296
  • София
к

Последна редакция: ср, 28 мар 2007, 10:10 от cat11

# 297
Здравейте д-р Йонов.
Моето бебе е на 3 месеца, от 2 седмици има разстройство. Кърмая и дохранвам с НАН НА (тъй като аз имам алергии). Като започна разстройството преминахме на ALL 110 и оризова вода давах, ентерол, смекта, после разстройството мина 6 дни беше, 3 дни след него и сложиха пентаксим, на следващия ден пак започна и всеки ден все повече по 10 пъти на ден и рядко. Преминахме на лечебна хумана. Акитата се сгъстиха, но ака пак често и станаха зелени. Спрях да я кърмя, за да не я провокирала кърмата да ака, така ми казаха. Взехме акита за изследване и показаха високо микробно число на candica nеalbica от 10 на 5-та.
Дали разстройството е от тази кандида или има друга причина. Не съм и давала никакви антибиотици или някакво лекуване. Казаха ми нещо за алергия към белтъка на киселото мляко? Но там не съм пробвала с Фризопеп. Все се надявам така да мине.
Моля ви за мнение и ще съм ви благодарна, ако ми помогнете.

# 298
Лиа 25, не съм лекар, но не мога да разбера как могат да те съветват да спреш да кърмиш бебето, а ти говорят за алергия? Моят съвет е да си кърмиш и смени доктора. Пробвай да дадеш оризова вода.

И....моите уважения към д-р Йонов, но мисля, че не е писал в темата от месеци.... Дали да не се затвори темата и майките да пишат в подфорум "Доктор Нивеа Бейби" - така хем по-бързо ще си получат отговора, а и все пак от лекар!!!

# 299
здравеите д-р йонов,ние сме с несъвместимост по системата АБ0
даяна е родена на 29.09.05,когато беше на месец и откриха анемия-хемоглобин-85,която лекувахне с малтофер,оправи се в крач на 9 мес.,а физиолог.жълтеница продтлжи до края на 3 мец.като на месец билирубина и беше 135,забравих да спомена ,4е тя е смоята група-0+,,казаха ми че трябва да спра да я кърмя, и деиствително през 1вата седмица билирубина спадна почти наполовина.след 3 мес.без малтофер хемоглобина и падна от 120 на 101,до кога трябва да и давам малтофер?
освен това на месец и излезе хемангиом на устничката,ве4е намаля и избеля,но все още е видим тя сега е на 1,5 г,дали ще трябва операция и на каква възраст?
последен въпрос изкара едра шарка когато беше на 8 мес.вярно ли е 4е ако детето няма навършена година не се образува имунитет?
благодаря предварително

Общи условия

Активация на акаунт