Има ли значение вида на образованието?!?

• 11 947
  • 273
  •   1
Отговори
# 75
Но всяко едно образование формира специфичен мироглед и отваря различни хоризонти.
Примерно, докторите гледат на всички други с пренебрежение, освен на адвокатите. Rolling Eyes
Аз също гледам с насмешка на някои професии, но за тях по-късно ще пиша.
(леле, ама и аз май съм склонна към дискриминация).

Тогава какво очакваш? Това за докторите го приемам като шега.
Почнахме ли да се замеряме с дипломи или още не? Laughing

# 76
Много му се подигравали, от магаре ли идвало.

точно като написах маг. и си помислих, че като магаре звучи  Laughing

Дренко, аз вече метнах три Mr. Green

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 12:38 от Анджелина

# 77
Вече не е модерно да си изписваш титлата, но преди не е било така. Доста по-възрастни хора познавам, които умишлено си изписват титлите.

И по - добре, че не е модерно.
Тъкмо някои хора по - малко ще се излагат...нали? Simple Smile

# 78
Вече не е модерно да си изписваш титлата, но преди не е било така. Доста по-възрастни хора познавам, които умишлено си изписват титлите.

Хм, не визирам авторката, като използвам цитата, но познавам разни кифли, които яко се дразнят на изписаното инж. пред името на определен човек, какво ли не им достига, че изписаната титла им е трън в очите newsm78

# 79
Но всяко едно образование формира специфичен мироглед и отваря различни хоризонти.
Примерно, докторите гледат на всички други с пренебрежение, освен на адвокатите. Rolling Eyes
Аз също гледам с насмешка на някои професии, но за тях по-късно ще пиша.
(леле, ама и аз май съм склонна към дискриминация).

Тогава какво очакваш? Това за докторите го приемам като шега.
Почнахме ли да се замеряме с дипломи или още не? Laughing

Аз на свой гръб съм изпитвала насмешки от типа "я се махай, филолог такъв..."  Mr. Green - от доктори, и знам, че има нещо вярно в казаното за цялостното отношение на лекарите (е, има и изключения), при все че аз винаги съм била на тяхна страна, имайки предвид в каква среда живеят и работят  Peace.

Дренка, да не ме почнеш сега  Wink - това е дружеско намигване, не е заяждане.

А относно значението на образованието - винаги съм вярвала, че образованието не е нищо повече от средство да работиш това, което искаш. Критериите ми за качествата на човека срещу мен се основават на всичко друго, но не и образованието. Да не забравяме още, че това, дали ще се "образоваш" е въпрос на личен избор и нека отдадем правото на всеки да решава за себе си без да заклеймяваме.

# 80
а бе, къде личен избор, къде по-силен шут от родителски крак  Wink

# 81
Има значение специалността, разбира се. Как може да се сравняват "Туризъм" и "Медицина", примерно?

Предполагам, че зависи къде си учил Туризма и какво е включвало обучението ти. Във Варна има полувисше заведение, в което ги учат да сервират и подобни неща, но ако си го учил на по- адекватно място и включва 3 чужди езика, които да можеш да ги говориш накрая, все пак, няма да е толкова просто.
Ми аз съм учила в СУ, не сме учили сервиране, по-скоро ни подготвяха за министри на туризма  Joy И при все това, целият мениджмънт, маркетинг и прочее не може да се мери с медицината. На нейния фон са просто 5 приятни години, в които си имаш оправдание да пиеш и да бръмчиш насам-натам  Laughing

# 82
а бе, къде личен избор, къде по-силен шут от родителски крак  Wink

Laughing

По принцип - така е, макар че аз познавам не един и двама (при това не глупаци), които категорично отказаха да учат "вишу", независимо от стройните родителски подритвания  Sunglasses

# 83
Цеца, не се обиждай на образование, но ми прави впечатление, че пишеш инжинер.
това, щото съм неграмотна, вие не знаете ли?!? и не съм филолог Mr. Green

Чудя се защо, като стане дума за правопис, питат  да не си учителка по БЕЛ или филолог.  Сякаш само те трябва да са грамотни.  А това се учи в основното училище.

Анджелина , маг, ама на куб.

Няма да забравя един разговор от студентските години - бъдещи филоложка и лекарка.  Филоложката се оплаква колко трудно било - за всеки изпит трябвало да прочетат поне 5 книги.
Худ. литература, говоря. 

# 84
  • Варна
Мдаа, Туризма във Варна определено може да се приеме за заведение. Съвсем друго е университета.

# 85
Цеца, не се обиждай на образование, но ми прави впечатление, че пишеш инжинер.
това, щото съм неграмотна, вие не знаете ли?!? и не съм филолог Mr. Green

Чудя се защо, като стане дума за правопис, питат  да не си учителка по БЕЛ или филолог.  Сякаш само те трябва да са грамотни.  А това се учи в основното училище.

Анджелина , маг, ама на куб.

Няма да забравя един разговор от студентските години - бъдещи филоложка и лекарка.  Филоложката се оплаква колко трудно било - за всеки изпит трябвало да прочетат поне 5 книги.
Худ. литература, говоря. 

Трещерице, никой не говори за сложността на образованието - всяка специалност си има своите особености. И не се четат само книги, да не говорим, че за определени изпити са по над 90 (книгите). И не е важно само да знаеш "за какво се разказва", ама това е много различна тема.

А и не всички искаме да станем лекари. Темата е за това, кой колко струва в очите на другите, въз основа на относителни фактори.

P.S. В момента се мразя, че влезнах в групата на видните съфорумци, които все обясняват "за какво всъщност е темата"  Mr. Green.

# 86

Така ли било? На мен пък инженерите са ми любимото съсловие, донякъде и програмистите, но те също са вид инженери. Инженерите от моите впечатления са чистосърдечни, не се превземат, имат чувство за хумор, често са добри съпрузи, приятна компания, просто казано - пичове.
Като че ли с най-голямо самочувствие и най-намахани са юристите, а може би има и защо - във всички богати местенца тъкмо те държат богатите за топките  Grinning Което вероятно им дава основание да вярват, че са сторили същото и с Господ  Grinning
На средно ниво разлика в "класата" съм разграничила единствено между възпитаниците на математическите гимназии и останалите. Може би е мой предразсъдък, но този тип училища формират най-универсално интелигентни подрастващи.
Има обаче доста ВУЗ, които поради технологията на прием са си сбирщайн на лотариен принцип - кой платил, кой налучкал теста, кой представил купено портфолио и хоп, ето ти го проектовисшист  Grinning
Няма основания за изначално пренебрежение към когото и да било. Всеки има право на уважение, докато сам не се компрометира.
Аз съм по-скоро склонна да дискриминирам в посока цигани и ислям, не толкова образование.

# 87
Образованието на човека не променя коренно личността му. Говоря за висшето.  Образованието го снабдява с някаква база знания ( обикновено теоретични ), може да обогати речника му, да го направи по-осведомен за някои неща, но  да промени личността - едва ли. По-скоро по време на средното образование човек се изгражда като личност. Когато започваме да учим каквото и да било висше вече и възрастта ни е такава, че е късно .... Освен ако човек не попадне на някакъв много стойностен преподавател, ментор , който да промени светогледа му. В България това е малко вероятно , при положение че се преподава  на по няколкостотин студента едновременно.

# 88
Майтап бе, Big Bad Mamma . Не съм искала да подценявам никого. А темата за какво е,  много не се разбира. Дали за възпитание, дали за образование, дали за грамотност.  Аз съм имала и случаи, когато само като разберат, че съм с висше образование, отношението се променя.

# 89
  • Варна
Много смешна тема Simple Smile Уж нямало значение според повечето, а гледам доста се засягат за 'тяхното' образование.
Аз самата пък съм ставала обект на коментари от инженери как съм била 'само счетоводителка' и как съм го работела 'това нещо'. Ама като вземем да сравняваме кой колко печели много бързо млъкват.  Mr. Green
Наличието на образование има значение дотолкова, доколкото си си избрал образование, подходящо за теб (нали за висше говорим) и после работиш по специалността си. Лично за мен хора, които някога са учили нещо, а след завършването не са работили нито ден по тази специалност, все едно нямат това образование. Веднъж защото с годините ненужната информация се забравя, втори път защото тези хора обикновено работят друго, за което пък нямат специално образование.
За личността като интелигентност и обща култура пък няма никакво значение. Свекърът ми с основно образование има в пъти по-широка обща култура от мен, защото е любознателен, чете какво ли не и гледа основно научнопопулярни филми, а аз съм се затворила в моите цифри и анимациите на детето и все едно живея на Марс  Laughing.

Общи условия

Активация на акаунт