Сглобяеми къщи 3

• 372 709
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 330
Бих желал да запитам има ли във Варна такива фирми, които извършват такова строителство? Търсих из интернет пространството, но ясен отговор не намерих. Фирмите, които предлагат такова строителство са за София, което не ме устройва, защото са прекалено далече.
nakatasan
Дори къщата да е произведена от фирма в София, ако се транспортира (във вид на панели) до Варна и там се сглоби и завърши, според мен не би трябвало да има голямо значение, че дадената фирма не е варненска. Не съм ли прав?

# 331
Бих желал да запитам има ли във Варна такива фирми, които извършват такова строителство? Търсих из интернет пространството, но ясен отговор не намерих. Фирмите, които предлагат такова строителство са за София, което не ме устройва, защото са прекалено далече.
nakatasan
Дори къщата да е произведена от фирма в София, ако се транспортира (във вид на панели) до Варна и там се сглоби и завърши, според мен не би трябвало да има голямо значение, че дадената фирма не е варненска. Не съм ли прав?

Прав сте, даже сте много прав, особено ако вие се навиете да поемете разходите за транспорт на отделните части до Варна. В такъв случай, няма да откажа дори фирма от Германия или Великобритания, на пример. Схванахте ли идеята ми? Да не останете с впечатление, че оплювам софийските фирми, които със сигурност ще си вършат качествено работата, но не ми е рентабилно от около 500 км (поне) да се транспортира и като се има предвид хубавите ни пътищата, да се образуват пукнатини или да бъде повредена някоя част.
Поздрави

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 09:11 от nakatasan

# 332
  • Перник
Здравейте, от както се помня в главата ми е идеята да си построя дом, който да е направен от материали, които не се влияят от неблагоприятните условия на времето (имам предвид нещо като къщите в Япония, Китай, не на последно място традиционните бългорски къщи), да е енергоефективен и да живея на спокойствие в хармония с природата. Бих желал да запитам има ли във Варна такива фирми, които извършват такова строителство? Търсих из интернет пространството, но ясен отговор не намерих. Фирмите, които предлагат такова строителство са за София, което не ме устройва, защото са прекалено далече.
За да не се получи реклама на фирма, може и на ЛС да ми отговорите.
Благодаря за съветите, с интерес ще следя темата.
Поздрави

http://statii.net/2010/%D1%81%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BA%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5/

В моята база данни само тези са от Варна, но информацията е много оскъдна.

Noelle, аз до момента не мога да кажа лоша дума за Sweet Home. Те проектират бъдещата ни къща. Ако искаш, да минем на лични, за да не бъда обвинена, че правя реклама в темата  Peace

# 333
Прав сте, даже сте много прав, особено ако вие се навиете да поемете разходите за транспорт на отделните части до Варна. В такъв случай, няма да откажа дори фирма от Германия или Великобритания, на пример. Схванахте ли идеята ми? Да не останете с впечатление, че оплювам софийските фирми, които със сигурност ще си вършат качествено работата, но не ми е рентабилно от около 500 км (поне) да се транспортира и като се има предвид хубавите ни пътищата, да се образуват пукнатини или да бъде повредена някоя част.
Поздрави
nakatasan,
Къщите се транспортират не цели, а на панели и без мазилка. Пристегнати и укрепени в нещо като уголемен вариант на рамките за транспортиране на дограма. Плоскостите (гипсокартон, гипсофазер и OSB) от които са изградени панелите, са монтирани към укрепващи профили (през 60см). Те няма как да се напукат от някакво подрусване - дори и по хубавите ни пътища.  Peace
ПП: На лични ви изпратих снимка на къща в Добрич, изградена преди няколко месеца.

# 334

nakatasan,
Къщите се транспортират не цели, а на панели и без мазилка. Пристегнати и укрепени в нещо като уголемен вариант на рамките за транспортиране на дограма. Плоскостите (гипсокартон, гипсофазер и OSB) от които са изградени панелите, са монтирани към укрепващи профили (през 60см). Те няма как да се напукат от някакво подрусване - дори и по хубавите ни пътища.  Peace
ПП: На лични ви изпратих снимка на къща в Добрич, изградена преди няколко месеца.

Благодаря за разясненията, но не уточнихте, разходите за транспорта и ремонтната група, която извършва строежа да дойдат от София до Варна кой ги поема...
п.п. Имам поне бегла представа как се укрепва товар и транспортира със сухопътно транспортно средство.

# 335
Ех, ясно е, че купувачът ще поеме разходите за транспорт, но ако повече може да се разчита на фирма от Ся, вместо на тази от там, не е ли за предпочитане разхода за един тир?Simple Smile Мое мнение.

# 336
Благодаря за разясненията, но не уточнихте, разходите за транспорта и ремонтната група, която извършва строежа да дойдат от София до Варна кой ги поема...
п.п. Имам поне бегла представа как се укрепва товар и транспортира със сухопътно транспортно средство.
Ние, българите сякаш отдавна свикнахме да изключваме варианта, популярен в белите държави, а именно - строителят поема ангажимент да направи къща, ти плащаш. И защото в БГ-то почти никой строител няма квалификацията да поеме целия товар на строителството...затова клиентите почват да се въртят в едни схеми как да се справят с всички луфтове, недоосмислени и недовършени неща, завещани от "строителя" (с извинение).
Всички действия, произтичащи от ангажимента "правене на къща" - в това число проектирането, детайлирането, производството, транспортът, сглобяването, довършителните работи, вертикалната планировка, външните връзки, оградата, узаконяването и прочие - са си проблем на строителя, не на клиента. Клиентът има един-единствен ангажимент - ако одобри офертата, да заплати цената.

Последна редакция: чт, 07 фев 2013, 12:26 от SHB

# 337
Да де, транспорта е включен в крайната цена, това ние много добре го знаем... И в тази връзка не искам да плащам на Софийска фирма... Предпочитам да работя с фирми от региона.
Благодаря за съветите на всички, които се опитаха да ми дадат съвети и препоръки.

# 338
Да де, транспорта е включен в крайната цена, това ние много добре го знаем... И в тази връзка не искам да плащам на Софийска фирма... Предпочитам да работя с фирми от региона.
Е да де, то най-евтино ще излезе да се търси фирма от Генерал Тошево, Варненско.
Ако заветната цел е да спестите 1-2% от транспорт, това е решението Simple Smile

Вижте, nakatasan, стройте си както и с когото искате, не е моя работа, разбира се. Грижата ми е единствено да не стеснявате избора. Има добри и надеждни фирми от цялата страна (София, Варна, Враца, Пазарджик), които биха ви избавили от много големи рискове. А вие сте се хванали с един въпрос и сте зациклили там.
 Peace Желая успех!

# 339
  • Варна
Благодаря за съветите на всички, които се опитаха да ми дадат съвети и препоръки.
Без елемент на заяждане, но ми стана любопитно - щом сте от Генерал Тошево защо не се обърнете към Еврохолц? Най - малкото транспорта е никакъв Wink Или имате забележки точно, защото познавате производството им?

# 340
Ние се отказваме от сглобяемата къща - проблема е, че банката отказа в последният момент да финансира проекта, след като отдела Изчисление на риска е отказал финансиране на сглобяемата къща. При нас проблема е, че и парцела е купен с банков кредит и нямаме имот, който да ипотекираме като гаранция за строителството. Съгласни са да финансират монолитно строителство само, другата седмица отново имаме среща с кредитният инспектор и ако получим тотален отказ ще се преместя в темата с монолитното строителство. Не знам дали някой има финансиране за сглобяема къща при положение, че парцела също е купен с заем?

# 341
Без елемент на заяждане, но ми стана любопитно - щом сте от Генерал Тошево защо не се обърнете към Еврохолц? Най - малкото транспорта е никакъв Wink Или имате забележки точно, защото познавате производството им?
Изобщо не се заяждате, а питането ви има резон. Може да съм написал Генерал Тошево, защото там съм живял и ми е родния град, но трайно живея във Варна. Затова се интересувам от фирми от този район. Да си призная не съм чувал фирма "Еврохолц", но ще я проуча, за да разбера с какво се занимава, какви са отзивите за нейните услуги.

# 342
През последните няколко години еуфорията по сглобяемите дървени къщи набра скорост. Но имайте предвид, че тези къщи си имат и своите недостатъци. Първо цената им изобщо не е по-ниска от монолитното строителство, особено ако искате дървесината да не е от най-базовата. Още относно цената, при тези къщи често примерно в 300-350 евро/м2 до ключ не е включена плочата, камо ли изкоп и мазе ако искате да имате. Второ, тези къщи, с изключение на земетресенията, са неустойчиви на всички останали природни стихии като пожар, наводнение, ураган, и тн. И трето, важен е и правилния монтаж на къщата. Сглобяемите къщи се славят с бърз и лесен монтаж, често при бързината е възможно да се допусне и грешка някъде. А и тези неща не са чак толкова важни според мен, имам предвид бързината и монтажа, все пак няма клиента да я монтира тази къщи, че да го интересува лесния монтаж и второ монолитното строителство става малко по-бавно, но за сметка на това повечето хора строят къща един път, така че някой друг месец отгоре няма да е чак такъв проблем.

# 343
През последните няколко години еуфорията по сглобяемите дървени къщи набра скорост. Но имайте предвид, че тези къщи си имат и своите недостатъци. Първо цената им изобщо не е по-ниска от монолитното строителство, особено ако искате дървесината да не е от най-базовата. Още относно цената, при тези къщи често примерно в 300-350 евро/м2 до ключ не е включена плочата, камо ли изкоп и мазе ако искате да имате. Второ, тези къщи, с изключение на земетресенията, са неустойчиви на всички останали природни стихии като пожар, наводнение, ураган, и тн. И трето, важен е и правилния монтаж на къщата. Сглобяемите къщи се славят с бърз и лесен монтаж, често при бързината е възможно да се допусне и грешка някъде. А и тези неща не са чак толкова важни според мен, имам предвид бързината и монтажа, все пак няма клиента да я монтира тази къщи, че да го интересува лесния монтаж и второ монолитното строителство става малко по-бавно, но за сметка на това повечето хора строят къща един път, така че някой друг месец отгоре няма да е чак такъв проблем.
Смехория hahaha Да ми кажеш как така има 150годишни къщи по нашите ширини, строени от греди, плет и кал??? Кви урагани, кви цунамита, кви 6лв нацяло hahaha Остава да кажеш и, че на лични ще дадеш координатите на най- добрата фирма в стомано-бетонното строителство.
Не че се заяждам, но тук темата е за този тип къщи, другите са друга тема.

Интересни теми, даващи отговори на много от нашите чуденки /някои от вас може и да са ги чели,  не са нови/:
http://krasivdom.com/2010/01/05/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d … 0%be%d1%81%d1%82/

http://krasivdom.com/2010/01/05/%d0%b4%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b5%d … be%d1%81%d1%82-2/

http://krasivdom.com/2010/01/10/%d0%b5%d0%b2%d1%82%d0%b8%d0%bd%d … 1%8a%d1%89%d0%b8/

Последна редакция: пт, 08 фев 2013, 21:04 от СедеФка

# 344
През последните няколко години еуфорията по сглобяемите дървени къщи набра скорост. Но имайте предвид, че тези къщи си имат и своите недостатъци. Първо цената им изобщо не е по-ниска от монолитното строителство.
Ако се направи, както трябва, цената на сглобяемата къща "не е по-ниска от монолитното строителство". Добро утро, npnconstruction - тук съм съгласен и няма какво да откриваме топлата вода. Но нима по-високата цена, която плаща някой за по-качествен продукт, е недостатък?! Странна логика е тази...

Второ, тези къщи, с изключение на земетресенията, са неустойчиви на всички останали природни стихии като пожар, наводнение, ураган, и т.н.
То откъде да почне човек да коментира. Няколко страници няма да стигнат и затова първия линк от СедеФка (благодарности Hug) дава изчерпателен отговор, но трябва желание да се чете, вместо да изговаряме монолитни мантри. Все пак в резюме:
1. Пожар - решим "проблем", свързан с коректно подбрани характеристики на материалите, т.е нищо й няма на технологията. Да не изхвърляме бебето с мръсната вода, както се казва.

2. Ураган - тук не мога да се сдържа и ще цитирам целия пасаж в първия линк от Седефка:
"За щастие в България не сме имали урагани, тайфуни и торнадота подобни на тези, които има в САЩ и други страни. Силни ураганни ветрове има понякога, но една дървена къща е много по-тежка от един ТИР например, а да сте видели наскоро да прелитат ТИР-ове по време на поредната буря? Нещо повече – колко мислите, че тежи една дървена къща?"

3. Наводнение - пак цитат: "Избирайте внимателно мястото си за строеж, не купувайте парцела, ако е уязвим за наводнения." Отново странна логика - да се говори за недостатък на строителната технология, когато проблемът е в лошите характеристики на имота. Човече!
И още един цитат:
"Ако наводнението е просто покачване на нивото на водите и заливане на къщите, то щетите за дървената къща няма да бъдат по-различни от тези на масивна къща," - някой ще спори ли?
"но ако има силно течение на водата, тогава дървената къща може и да бъде отнесена." - тук дори бих поспорил доста, защото устойчивостта срещу подобно хипотетично усилие зависи от връзките между сглобяемата конструкция и основата. А това се изчислява, и се доказва, вместо да си говорим "на едро".

4. Земетресение - тук ти имаш да коментираш доста, мамин сладък  Sunglasses

И трето, важен е и правилния монтаж на къщата. Сглобяемите къщи се славят с бърз и лесен монтаж, често при бързината е възможно да се допусне и грешка някъде.
Ей, ама как си се закъхарил, че "е възможно да се допусне и грешка някъде". Ами то по тази логика и монолитно не трябва да се строи, а?

Я, чакай аз малко да се закъхъря за "точността" в монолитното строителство у БГ-то:
Как мислиш - дали строителите на малки сгради са толкова квалифицирани, колкото строителите на жилищни кооперации, молове и т.н. ?! Аз казвам - НЕ, а ти докажи обратното, ако можеш.

Кой мислиш строи основно малки сгради, като къщите? На голямата фирма с квалифицирания персонал доникъде няма да й излезе сметката, защото качеството струва пари - и тогава ела пак ми говори колко ще е цената на монолитното строителство, която ще сравняваме. Затова почти няма такива случаи.
Ей го на - бай ти Ставри и неговите юнаци от братска Република Турция - дават ниски цени, а и добре ги рЕдят туУлите, туй вар, туй матрЯл...Че и никакви грешки не допускат, добре познават всички чертежи. А като си тръгнат, ги изпращаш с хляб и сол. А на вратата ти чукат следващите "специалисти" - Ел, ВиК, гипсокартонджии...И те никакви грешки не допускат - идеално са синхронизирани помежду си. Нищо, че не се познават. И винаги спазват първоначалната цена.

Има хипотетична възможност да попаднеш на малка фирма, занимаваща се с монолитно строителство на къщи - предлагаща цялостна услуга, на ниска цена (без цакане в качеството, без промяна на цената).
- Фирма, успяла някак да задържи опитни и кадърни майстори, работещи хем качествено, хем на ниски цени.
- Фирма поддържаща някакси и обучен персонал, който да чертае смислени и изпълними детайли, дето да не се чешат по главите майсторите на обекта, ами да действат по чертеж и в график. Щото проектантите взели пари, за да ти осигурят папките за общината и строителното разрешение. Но предполагам знаеш колко още чертане има след тях, за да се доизбистри проекта в детайл.
- Фирма с персонал, който да прави подробни спецификации на всички материали и оттам - реално ценообразуване, за да не се излезе от бюджета. Щото накрая, като свършат и заделените "непредвидени", най-много грешки се допускат. Умишлено.
- Фирма, в тесен контакт с проектантите на дадения обект, държаща ги изкъсо да осъществяват авторски строителен надзор. А те, милите, ти отговарят: "Да бе - за тея никви пари за проектиране, не ми се занимава повече." И тогава ми кажи кой следи за недопускане на грешки. Фирмата "Х" има хора за всичко.

Е, за тази фирма "Х" мога да се съглася, че няма да допусне грешки в монолитното строителство.

Хайде, остани си със здраве   bouquet

Последна редакция: сб, 09 фев 2013, 17:20 от SHB

Общи условия

Активация на акаунт