Сглобяеми къщи 3

• 372 701
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 345
# 346
Друже, няма да влизам в личностни нападки и да пиша фермани като теб, очевидно имаш много свободно време, предвид и други твои публикации. Ще го кажа така, ако ми следиш мисълта, монетата винаги има две страни. Аз не апелирам да не се строят сглобяеми къщи, напротив нека клиента има избор, да има хляб за всички, но да ми разправяш как тези къщи едва ли не са перфектни, без никакви кусури е меко казано смешно. Когато промотираш един продукт, освен със суперлативите, е редно да запознаеш клиента и с неговите недостатъци, каквито при сглобяемите дървени къщи със сигурност не липсват. Очевидно си субективен по темата и е безсмислено да се води спор, за това айде със здраве и ти и бъди над нещата Sunglasses

# 347
Друже, моля те - бъди полезен в тази тема...С нещо друго, освен със старанието си "да има хляб за всички".  Peace

# 348
Всеки, който е тръгнал да строи и се двоуми между различните видове строителство, може просто да вземе един лист и да изреди на него предимства и недостатъци. И на единия и на другия метод. Да ги съпостави, да ги осмисли спрямо своите нужди и възможности, и да вземе решение.
В темата си помагаме като разискваме различни казуси, имало е и пак ще има спорове, но нали така се избистрят нещата все пак Rolling Eyes
Моите родители цял живот са били в монолитно- строителния бранш като технически лица и не споделят вижданията ми за дървените къщи. Едно си баба знае, едно си бае- бИтон, тУули и желЕзо. Много хора са така, няма смисъл да си налагаме един на друг мненията, да се репчим кой е по-по- най, защото е грозно,тъпо, никому ненужно и деконструктивно Naughty

# 349
Друже, моля те - бъди полезен в тази тема...С нещо друго, освен със старанието си "да има хляб за всички".  Peace

Айде малко по сериозно. Не той, а ти си с идеята "да има хляб за всички". Не за друго, а именно защото масово се строи монолитно, има много опит, много майстори, много ноу хау, материали, конкретни обекти. А сглобяемото тепърва трябва да се доказва, и тия дето наистина се опитват да свършат работа имат много големи проблеми с намирането на качествена изсушена дървесина, а мнозинството дето не им пука и вземат най-евтиния боклук, суров чамов материал, често даже и с корите, само сговнясват още повече и без това опоскания имидж на сглобяемото строителство.

# 350
Всеки, който е тръгнал да строи и се двоуми между различните видове строителство, може просто да вземе един лист и да изреди на него предимства и недостатъци. И на единия и на другия метод. Да ги съпостави, да ги осмисли спрямо своите нужди и възможности, и да вземе решение.
В темата си помагаме като разискваме различни казуси, имало е и пак ще има спорове, но нали така се избистрят нещата все пак Rolling Eyes
Моите родители цял живот са били в монолитно- строителния бранш като технически лица и не споделят вижданията ми за дървените къщи. Едно си баба знае, едно си бае- бИтон, тУули и желЕзо. Много хора са така, няма смисъл да си налагаме един на друг мненията, да се репчим кой е по-по- най, защото е грозно,тъпо, никому ненужно и деконструктивно Naughty

Седефка, ти да не си на 15? Имаш под ръка специалисти, а си тръгнала да "спориш" за неща от които нямаш и най-малката идея? И какво си мислиш че ще направиш? Напук на родителите си ще наемеш първия срещнат мошеник, който ти рисува някакви розови кули ще "построиш" някаква барака и после какво? Ще лъжеш околните и себе си че си направила правилния избор, само и само да не е каквото ти казват по умните от теб? Щото ти очевидно не отбираш от нищо а просто кълвеш на реклами и приказки.
Не че не може да се направи свястна сглобяема къща, но ще струва повече от монолитна и в пъти повече от това което твоите родители биха могли с познанията си да ти построят за по-малко от нормалната пазарна цена.

# 351
# 352
Доста прочетох от темите в които сте разисквали, но не намерих мнения за фирма на която на този етап съм се спряла - http://къщи-сглобяеми.com/. Някой възползвал ли се е от услугите им. Мнения.

Доста, доста - колко да е доста Simple Smile Няколко страници по-назад ще намерите мнения.
www.bg-mamma.com/index.php?topic=575648.270

Доста е:), щото от това което ми даваш като инфо разбрах, че лицето което е строило се е представило от тази фирма.  То този случай не  е описан само в този форум.
Мен ме интересува някой, който наистина е ползвал услугите на фирмата да изкаже мнение, или поне технически грамотно лице да се изкаже за технологията им и биха ли били реални тези цени, които са дали.

# 353
Айде малко по сериозно. Не той, а ти си с идеята "да има хляб за всички". Не за друго, а именно защото масово се строи монолитно, има много опит, много майстори, много ноу хау, материали, конкретни обекти. А сглобяемото тепърва трябва да се доказва, и тия дето наистина се опитват да свършат работа имат много големи проблеми с намирането на качествена изсушена дървесина, а мнозинството дето не им пука и вземат най-евтиния боклук, суров чамов материал, често даже и с корите, само сговнясват още повече и без това опоскания имидж на сглобяемото строителство.

Добре, BobyB. Малко по-сериозно.

Проблеми с намирането на качествена изсушена дървесина няма. "Много големи проблеми" пък още по-малко. Да, на Околовръстното, където цените са около 400 лв/м3, не се предлага необходимото качество (надявам се да се изненадам приятно някой ден в обратното). Но и "Технотоп"(сайтът им нещо се е бъгнал) и "ЙАФ" имат достатъчно добра дървесина. Внос от Австрия, 13-метрови греди, KVH, с цена около 900-1000лв/м3, без ДДС. Странно е, че дори на такива цени, не винаги всички греди са "по конец", та трябва да си отбереш на място да няма някоя по-усукана гредичка. Но ако внимаваш, можеш да си намериш качествена изсушена дървесина. Знам, че и "Нортоп" също са читав доствчик.

Стига да има желание, всяка фирма има от къде да си набави хубави материали. Не сме в социализЪма, когато за "вносно" или "качествено" се дореждаш "с връзки".  Проблемът на строителството – и на монолитното и на сглобяемото – не е в материалите. Проблемът е във фирмата, в организацията.
С тухла или с OSB в ръка рогльото си е рогльо. Затова, нека не отричаме като мъртво родена една технология, само защото сме повярвали на поредните монолитни мантри срещу нея:

1. "Масово се строи монолитно"
Да, то и по времето на първите електрически крушки хората „масово“ са били на кандила и на свещи. Но е дошъл нов продукт, който с качествата си е изместил старите. И оттогава те вече не са били толкова масови.
Това ми напомня един виц: „Защо в магазините зареждат предимно синя боя? Ами защото всички масово купуват предимно синя боя. А защо всички купуват предимно синята боя? Ами, винаги я има по магазините.“

2. "Има много опит, много майстори"
Логично за масов тип строителство, тук има повече изявяващи се. Заедно с позицията сервитьор/ка, доскоро винаги можеше да почнеш в строителството. Без значение дали си учил този занаят. Колко от тези „майстори“ действително са майстори - знаят всички, минали сами по пързалката.
Опит се заучава и грешно. Това, че някой има опит, още не означава, че правилно строи.

3. "Много ноу хау"
Трудно ще видите роми на шофьорски курсове. Също трудно ще откриете и майстор да чете специализирана строителна литература. Ноу хау в 21-ви век не значи същото както ноу хау в 20-ти век.
Ако понятието се изчерпва с умението да се вдигне здраво и право „грубия строеж“, значи има и добри постижения (и то не от всеки). Сменили сме кирпичените калъпи и вече си купуваме тухлите, вместо да ги правим. Ноу хау, баце.
Ама айде вече да погледнем малко по-натам от провинциализма си. Ще открием едни "странни" понятия като "технологичност“, "енергоефективност", "опазване на околната среда" (усмихвайте се през 2013-та, след 10-тина години ще сте забравили).

5. "Има материали"
Кои са материалите, които се използват в монолитното строителство, а не се използват в сглобяемото? Отговорът е един-единствен. Тухлите.
Топлоизолации, хидроизолации, строителни лепила, бетон и желязо, гипсокартон, гипсофазер – използват се и в двата типа строителство. За сглобяемото строителство остават „екзотични“ материали като OSB, дървени греди и...не се сещам друго. И какъв, по-точно, е проблема с материалите?

6. "Конкретни обекти"
В монолитното строителство има множество добри примери, но и множество лоши. В сглобяемото строителство са малко и добрите и лошите съвременни примери у нас. Колкото по-масово започне да се строи сглобяемо, толкова повече конкретни обекти ще има.  
Монолитното строителство го има у нас от век, век и нещо. Къщи с дървени конструкции е имало векове преди това. Някои от тях още ги има и са добри примери по съвременните (и бъдещи) критерии. Но технологията, вместо да бъде развита, за съжаление е била изоставена.

Повтарям - доста от страните в Западна и Централна Европа строят по този начин. Нищо й няма на технологията. "Изгонете търговците от храма" и ще имате качествени примери. Правете това, в което вярвате - монолитно или сглобяемо. Но го правете като хората, а не се оправдавайте с материали или ноу хау. Всичко си е измислено, а ние стоим пред жирафа и цъкаме с език, че "нЕма таквоз животно"

Последна редакция: пн, 11 фев 2013, 23:39 от SHB

# 354
  • густо майна Филибето
Гледам често едно предаване "Ловци на къщи", където хора избират своите домове от няколко предложени, и много ме впечатли как разглеждат примерна къща в някакъв квартал, и ако се спрат на нея могат да имат същата след два месеца, с цветове и довършителни работи по избор. Simple Smile

Един съществен недостатък на сглобяемите къщи е, че им куца естетиката. Не зная работят ли фирмите с архитект и възможно ли е къщите да не са конфекция, но голяма част от предложените са скучни, посредствени, да не кажа грозновати. Сигурно и цената играе роля, защото битумните керемиди не струват колкото керамичните.... Confused Не че монолитните са масово красиви, но там има и голям елемент лично творчество на собственика от типа"това намерих и толкова пари имах".

Съвсем произволен ми е избора на това, което ще покажа, първото намерено в Гугъл:
http://www.saw-trade.com/two_storey_houses.html

Как да го харесам това сега?!

И една конкретна: http://www.saw-trade.com/131m2.html . Добро разпределение с твърде тесен коридор, ужасна комбинация на лилаво(стени) и червено(покрив) , а парапета е направо умопомрачителен с тия балюстрички на такава фасада ooooh! Разбира се, тези неща могат да се променят, но някак трябва да бъде впечатлен клиента, в положителен смисъл.

Ето тук са се справили прилично. Малка къща, подходяща според мен за сезонна.  http://www.къщи-сглобяеми.com/plan.php?id=04 ( е, не се получава линка, става с копи пейст)
Цена за сглобяема - 28 000лв, цена за монолитна 32 000лв. Разликата е само 4000 и никой не би убедил клиент да избере без предварителна нагласа това, което му е съвършено непознато, защото е само с 4000лв по-евтино.

Последна редакция: вт, 12 фев 2013, 09:06 от Ljuboznatelna

# 355
  • Перник
Ljuboznatelna, не мисля, че е задължително една сглобяема къща да е...хайде, не чак грозна, но не дотам красива.
Ето,аз пък намерих една, която ми харесва, пак на случаен принцип: http://www.sweethomeeu.com/sglobiaemi-kashti

За разпределението и цветовете - мисля, че основна роля играе "личното творчество на собственика" - аз ако нямам вкус и искам нещо кичозно, колкото и да ме убеждава архитекта, че не е ОК, накрая ще се откаже, защото това си е МОЯТА къща и АЗ ще си живея в нея. И в крайна сметка, нали "който плаща, той поръчва музиката".

# 356
  • густо майна Филибето
Мисълта ми беше за привличането на клиента. Вярно, че е въпрос на вкус, но когато се предлага готов продукт , той трябва да изглежда добре според общоприетите естетически норми. Клиента първо вижда и харесва къщата, следващия въпрос е колко струва. Тя и с бяла фасада и друг парапет пак толкова ще струва Laughing Ако ще и това да е най-добрата фирма, аз не бих избрала такава къща и няма как да разбера колко добре ще е направена.

# 357
  • Перник
Аз искам сглобяема къща не, защото би била с 4000 лв. по-евтина (в нашия случай може да се окаже и по-скъпа от монолитна  Confused )  Искам я, заради спецификата на терена, върху който ще се строи, заради бързината на изпълнение, заради енергийната ефективност, и, не на последно място, заради устойчивостта на земетресения.
А за това как фирмата, която съм избрала ме "привлече" като клиент мога да ти кажа, че не беше с картинките в сайта.  Проучвам фирмите в сектора от вече 5 години, имам база данни, гледам неща като опит, сертификати, реализирани обекти, ако щеш и това колко грамотно са написани текстовете в сайта...

# 358
  • густо майна Филибето
Мен пък ме вълнува един въпрос, зимен Simple Smile При монолитното строителство стените акумулират топлината, тоест ако вечерта спре отопляването, сутринта е сравнително топло, защото стените отдават поетата топлина. (в случай, че има добра външна изолация). А какво се случва при сглобяемите къщи, изстиват ли бързо?

# 359
  • Перник
Мен пък ме вълнува един въпрос, зимен Simple Smile При монолитното строителство стените акумулират топлината, тоест ако вечерта спре отопляването, сутринта е сравнително топло, защото стените отдават поетата топлина. (в случай, че има добра външна изолация). А какво се случва при сглобяемите къщи, изстиват ли бързо?

Доколкото знам - не, ако има добра изолация. И, мисля, че паропропускливото фолио има роля тук, но не съм чела достатъчно  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт