Сглобяеми къщи 3

• 372 710
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 315
SHB, благодаря за всички добре обосновани и професионални мнения! Тъй като с професионализма на моят мъж не мога да се боря Wink , а и в крайна сметка прави каквото може и с каквито финанси има, имам въпрос, донякъде свързан със сглобяемото строителство.
При положение, че пълнежът на стената е стиропор, а "специалната" вентилационна система е дървена дограма, от която все някъде подухва, доколко това би се оказало ефикасно за извеждане на парите?
И едно принципно мнение ми се иска да изкажа - не виждам смисъла от това пълно изолиране, което се прави не само при сглобяемото строителство, ако за комфорта са нужни някакви допълнителни клапи по дограмата, специална вентилация и т.н. Rolling Eyes
Ljuboznatelna,

Ако има отвор за преминаване на въздуха , то и пáрите ще преминават. Колкото по-лошо са уплътнени отворите около дограмата и колкото по-ниска е влажността в помещението, толкова по-„ефикасно“ е решението на пародифузия. Ако обаче ефикасността се оцени и в смисъла на спестяване на енергия, то въпросът се поусложнява. Наистина не искаме задържане на влага, т.е конденз, мухъл по стените и най-лошото –> гниене на отделни слоеве вътре в в стената. Но това е едната страна на въпроса. Искаме пáрите да преминават, но парѝте да останат Wink нали?
Относно смисъла от изолирането. Ти го наричаш „пълно изолиране“, но и тук нещата не са черно-бели, както всичко друго в живота. Така че въпросът не е „Да вее от прозорците ни или да живеем в херметизирана къща?“. Друг въпрос е, че стандартът „пасивна къща“ има още доста да се адаптира за България – за българския климат и за българското отношение към обитаването на дома. Истината е някъде по средата и по-важното – за всеки тази среда е различна и трябва да се избере след подробно запознаване с компромисите, до които би довела.

Дотук с отговора на твоите въпроси. Нататък са мои въпроси...риторични.
Радвам се, че споменаваш комфорта. Защото покрай цялото това бръщолевене (кой разбрал-кой недоразбрал) за технологии, за машини и клапи и т.н, на заден план изостанаха основните неща в архитектурата. Никой не говори за уют, комфорт, визия, дизайн...Уж за къщи говорим, а все едно сме роби на технологиите.
Никой не обсъжда и как на практика дадената фирма гарантира намаляването на риска за клиента (от некачествено строителство или от промяната на първоначално дадената „примамлива“ цена). Как се решават проблемите с външните инсталации в двора, извън къщата? Какво означава интериор и има ли той почва в сглобяемото строителство?

И какви цени „до ключ“, к‘ви пет лева?! Някой замисля ли се какво струва тази прословута „цена до ключ“, за която се борят всички, а именно –  че си е живо прецакване на избора. Изборът да се създаде онзи уют, за който всеки първо си е помечтал, преди да тръгне изобщо да строи. Не ми говорете, за „избор“  между няколкото блудкави цвята плочки II-ро и III-то качество, изостанали в склада на KAI или за ламиниран паркет, намален от 11 на 6 лв/м2, дето и той милия се води клас AC4. Защото цялата тая архитектурна боза ще си я гледа всеки дъълго преди да реши да изрине всички „до ключ“-боклуци и да си създаде дом, дето да му радва окото.

Говорим си тук за сантиметри изолация на стените (забележете – то дори не е за цялостната енергоефективност). Говорим си за ОСБ и стиропор, сякаш са единствените материали на света и сякаш къщата се изчерпва с това. Говорим си за абсурдни строителни понятия като например „до ключ, без основа“... Ама след три теми тук някой изобщо разбра ли защо половината свят (вкл. най-силните световни икономики) строи по начин, който ние тук седим и дребнавичко по български одумваме?

На парче и без ясни аргументи „за“ и „против“ ще има и четвърта и пета тема и пак всичко, което ще постигнем, накрая ще бъде „ми, има там едни колиби от ОСБ и стиропор, ама аз си мечтая за тухли“... Peace

# 316
  • В градината...
Ние се бяхме меракландисали за сглобяема къща, но намерихме парцел барабар с къща на цена близка до тези, на които вървят празните места. Наложи се да пристроим, по-точно, да усвоим сундурмата - така увеличихме размера на стаите /съборихме част от външните стени към сундурмата/. Та, разширението си го направихме на принципа на сглобяемите къщи. в тези стаи е много топло.
http://media.snimka.bg/s1/1225/028693712.jpg?r=0

http://media.snimka.bg/s1/1225/028693686.jpg?r=0

Изгубихме стария, романтичен вид и каменните стълби, но нямаше как Sad

# 317
perunika, според мен чудесно и много добро решение!  bouquet Поясни, моля те, за тъпчо като мен Embarassed, какво е сундурма - мястото със стълбата или....... newsm78

# 318
  • Перник
SHB, като отвори дума за интериора - скоро двойка приятели ме водиха с тях по магазини за интериорни врати. Гледах с интерес - нали нова къща ще правим  Flutter Е, след качеството и цените, които видях, вече категорично търся дърводелец, който да ми преправи вратите барабар с касите от старата за новата къща. 800 лв. за 1 бр. врата от "естествен фурнир", ама отвътре от картон просто няма да дам   Naughty

Перуника, много хубаво ви се е получила къщичката  Simple Smile

# 319
  • В градината...
Лабрекс, да, сундурма от турски - тераса /използва се по селата думата/

Светла, ние дадохме към 230 лв. за входна врата http://media.snimka.bg/s1/1519/029281676.jpg?r=0
/не се вижда много добре на снимката, а и тези плочки, дето са налепени погрешно от един пишман майстор ще се редят на ново, шахматно  ooooh!/
ето я фирмата за вратите http://www.kpufenix.com/seriq2.html Съединение, Пловдивско. Изпращат и с куриер.

# 320
  • густо майна Филибето
SHB , благодаря за отговора  bouquet Значи да не му дудна много на моя човек Wink

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 20:26 от Ljuboznatelna

# 321
Здравейте
И аз мисля да строя сглобяема къщурка. Мястото е на 25 км от София - село Безден. Бюджета ще е около 30000лв. Ще я ползваме за вила или за целогодишно живеене следващите няколко години докато пораснат децата и тръгнат на училище. Поизчетох темите набързо, разглеждам сайтове на фирми и имам следните въпроси.
1. Очевидно има фирми които съдействат за банков кредит за строежа на къщата. Ако някой е строил с такава фирма или е собственик(представител) на такава фирма нека ми пише на лични или на stoychod@yahoo.com
2. Никъде в офертите на фирмите не видях изграждане на вентилационна система. Никой ли се си слага?!!?  Пак очаквам оферти от фирми и отзиви от клиенти.
3. Фирмите които строят сглобяеми къщи са много а почти няма отзиви. Интересувам се от фирми които могат да ме свържат с техни клиенти да отида на място да разгледам поне 3-4 вече изградени къщи от тази фирма.

Ще имам още много въпроси към по-запознатите от мен но за сега са тези.

# 322
Здравейте,
от скоро съм на вълна избиране на фирма за изграждане на сглобяема къща. Доста прочетох от темите в които сте разисквали, но не намерих мнения за фирма на която на този етап съм се спряла - http://къщи-сглобяеми.com/. Някой възползвал ли се е от услугите им. Мнения.
Ще се радвам дори и на коментар от разбиращи в тази сфера относно това което те предлагат.
Благодаря.

# 323
  • Перник
Здравейте,
от скоро съм на вълна избиране на фирма за изграждане на сглобяема къща. Доста прочетох от темите в които сте разисквали, но не намерих мнения за фирма на която на този етап съм се спряла - http://къщи-сглобяеми.com/. Някой възползвал ли се е от услугите им. Мнения.
Ще се радвам дори и на коментар от разбиращи в тази сфера относно това което те предлагат.
Благодаря.

http://forum.setcombg.com/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%81% … 1%89%D0%B8-4.html Тук има някакви драми с тази фирма. Или поне предполагам, че за нея става въпрос  Peace

# 324
Доста прочетох от темите в които сте разисквали, но не намерих мнения за фирма на която на този етап съм се спряла - http://къщи-сглобяеми.com/. Някой възползвал ли се е от услугите им. Мнения.

Доста, доста - колко да е доста Simple Smile Няколко страници по-назад ще намерите мнения.
www.bg-mamma.com/index.php?topic=575648.270

# 325
  • Перник
Доста прочетох от темите в които сте разисквали, но не намерих мнения за фирма на която на този етап съм се спряла - http://къщи-сглобяеми.com/. Някой възползвал ли се е от услугите им. Мнения.

Доста, доста - колко да е доста Simple Smile Няколко страници по-назад ще намерите мнения.
www.bg-mamma.com/index.php?topic=575648.270

А, ми то същото  Grinning

# 326
  • София
Здравейте!
Темата живо ме интересува, от няколко години ми стои в главата идеята за сглобяема къща. Имам парцел в близост до София и подготвям финансите. В момента проучвам нещата, но и аз не мога да се спра на конкретна фирма. Като жена и лаик в областта на строителството ми е още по-трудно. По сайтовете на различните фирми всичко изглежда прекрасно, но отзиви на хора, които живеят в такива къщи, изпълнени от конкретни фирми за момента не успявам да събера. Интерес предизвикаха проектите на Seet Home, но няма информация от потребителите и за сега се "оглеждам" за други, надеждни строители.
Ще следя всички мнения в темата.

# 327
Здравейте, от както се помня в главата ми е идеята да си построя дом, който да е направен от материали, които не се влияят от неблагоприятните условия на времето (имам предвид нещо като къщите в Япония, Китай, не на последно място традиционните бългорски къщи), да е енергоефективен и да живея на спокойствие в хармония с природата. Бих желал да запитам има ли във Варна такива фирми, които извършват такова строителство? Търсих из интернет пространството, но ясен отговор не намерих. Фирмите, които предлагат такова строителство са за София, което не ме устройва, защото са прекалено далече.
За да не се получи реклама на фирма, може и на ЛС да ми отговорите.
Благодаря за съветите, с интерес ще следя темата.
Поздрави

# 328
  • густо майна Филибето
Това няма как да е реклама Simple Smile
https://www.google.bg/#hl=bg&gs_rn=2&gs_ri=hp&tok=2E … =1252&bih=546

Препоръката ми е пълнежа да не е стиропор, защото не изолира звука, всичко се чува.

# 329
Привет на всички, интересува ме някой ползвал ли е услугите на фирма АМС ?

Общи условия

Активация на акаунт