Сглобяеми къщи 5

 • 41 224
 • 472
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 8 603
Тема за търсещите информация и помощ във връзка със сглобяемите къщи.
В България "сглобяеми къщи" се наричат видове конструкции от преместваемо бунгало, през модулна (сглобяема) къща, та до дървена къща американски тип - с проект и разрешителни процедури като всяка масивна къща.
СК изискват фундамент, който е съществена част от бюджета; като цена и преди инфлацията покрай пандемията и Украйна, често излизаха  колкото масивна къща (с разликата, че по-бързо стават годни за обитаване).
Всеки сам носи отговорност за начинанията си - бъдете внимателни и разумни. Успешно реализирани проекти на всички строящи!

Ето линкове към предходните теми:
Тема 1
Тема 2
Тема 3
Тема 4

# 1
 • Мнения: 1 623
Тони, благодаря за темата!

Стана ми интересно, че сте успели да построите къща за 80 хил.
Дали може да дадеш груба разбивка за разходите?
Колко ви струваше документацията, фундамента, покрива, стените и изолацията, отопление и обзавеждане, и сондажа?

# 2
 • София
 • Мнения: 8 603
Цената ни беше до ключ и беше 79000 лв. Помня, че основите (ивичести, терен с денивелация) бяха 16К от тази сума, за покрива нямам спомен. Когато цената ти е "до ключ" не правиш разбивки и не водиш сметки кое колко е излязло - плащаш на траншове и следиш да не ти вложат нещо некачествено (това се урежда в договора). Количествени сметки имаше някакви, но бяха по-скоро проформа, не са спазвани, за да ги търся сега и да ги показвам.
Доплащали сме за по-хубав ламинат и по-хубави плочки от калкулираните в цената - за 75 м2 чиста площ не е голяма сума. Дори и тогава имаше хора, които строиха СК на по-високи цени, вероятно са получили и по-луксозно изпълнение. Ние не целяхме лукс, а нещо среден клас - прилично, което да не ни натовари излишно с финансите. Врати и настилки според мен подлежат така или иначе на смяна след 5-6 години; ватата, гредите и керемидите - не Simple Smile
Документацията и сондажа вече казах, че бяха отделно, от заплати (знаеш, УВЕ още нямаме, но поне сме нанесени в Кадастъра). Проект 5К, сондаж 5К (и двете може да варират доста надолу или нагоре), в ЧЕЗ 700 лв за трифазния ток, такса РС беше около 350-400 лв, в Софийска вода 100-на лева за изходни данни. Надзор уж 1000 лв, но сега с наемането на втория ще дадем още 1700. Само че всичко това не се плаща накуп и не е задължително да е от кредита - зависи от ситуацията на човек. Проект и сондаж ние правихме преди да изтеглим кредит и да започнем да строим, със строителят бяхме в контакт 2 години преди да купим парцела дори (за да знаме какво можем да построим изобщо). Проектът платихме на два пъти - половината при започване и половината след издадено РС.
Уредите и обзавеждането за мен не спадат към строителните разходи. Отопляваме се на ток с климатик и конвектори, миналата зима най-високата ни сметка беше малко над 350 лв (след помощта за стопански ток от държавата), като не отоплявахме коридора и мокрото помещение (него нямаме и намерение да го отопляваме).

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 14:13 от ToniShu

# 3
 • София
 • Мнения: 1 395
Тони, мерси за новата тема!
Надявам се да се напълни с успешни провкти и, разбира се, много снимки.

# 4
 • Мнения: 1 623
Тони, чудесно се е случило при вас, че строителят е успял да се смести в бюджета ви!

# 5
 • София
 • Мнения: 8 603
Е, изяде си доста от печалбата, защото тогава цените тъкмо започваха да се вдигат; наложи се да лепи плочки и да измазва, за което по принцип наема външни хора. Но понеже бяхме в разговори две години по-рано, и понеже при подписването на договора преди да започнем, никой не го беше притискал да свали от цената... къде да ходи, построи я човекът. Не значи, че сега всеки ще случи на същото, но просто казвам, че при нас се получи. 
А за вместването в цената голяма роля според мен изигра това, че с определен бюджет отидохме при архитекта, след това го срещнахме със строителя и се уточниха помежду си. И строихме малка къща.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 09:50 от ToniShu

# 6
 • Мнения: 3 746
За преместваемо бунгало нужни ли са проект, одобрение и разрешително от общината?

# 7
 • София
 • Мнения: 8 603
Имай едно наум, че всичко що лежи върху основи, не е преместваем обектц, пък каквото и да ти казват, като го продават. Бунгалата изискват основи, доколкото знам аз.
Разрешение със сигурност ще трябва; ако е наистина преместваемо, проект може би не (но ще ти трябва да докажеш, че съответства на разрешените от общината параметри). Виж раздел IX от ЗУТ (чл. 56 и нататък). Аз лично отварям Lex и после с Ctrl+F търся по думата, която ми трябва - в твоя случай пиши в търсачката "преместваем".
Ако не съм сигурна дали правилно чета/тълкувам закона, бих се консултирала с Главен архитект - имат приемно време във всяка община.

# 8
 • Мнения: 6 366
Бунгала и контейнери за живеене има възможност да се поставят върху бетонови стъпки и тогава не се изсква проект, а само разрешение от общината за поставяне на преместваем обект. Всяка фирма, която продава бунгала и контейнери за живеене е нясно какво точно разрешително се изисква и какви са стъпките. Пак обаче се съгласува с ВиК, електро и т.н. ако се ползват тези услуги.
Ако обаче се излее бетонов фундамент и бунгалото се постави върух него, то вече се процедира като всяко едно строителство с одобрени на проекти и разрешение за строеж.

# 9
 • София
 • Мнения: 8 603
Просто имам познат, на когото от неговата бщина му казаха да не крои планове да слага бунгалото върху стъпки - не помня вече какво беше издевателството, но май нещо от типа, че ги считат за фундамент... Затова предупреждавам и посъветвах за среща с главен архитект.

# 10
 • Мнения: 10
Здравейте, бихте ли препоръчали фирма за фундамент за град София.  Досега при две фирми за СК ходихме и от двете ни препоръчаха инж. Орхан Дряна, но офертата му ни се струва малко завишена.

# 11
 • Мнения: 3 746
Здравейте, бихте ли препоръчали фирма за фундамент за град София.  Досега при две фирми за СК ходихме и от двете ни препоръчаха инж. Орхан Дряна, но офертата му ни се струва малко завишена.

 Качественото строителство е скъпо. Или приемате офертата, или я отказвате. Простичко е.

# 12
 • Мнения: 10
Предполагам човека строи качествено след като две различни фирми го предложиха, но все пак ми се ще да сравня офертата му с друга такава.

# 13
 • Мнения: 6 366
Ами то всичко поскъпна сериозно и продължава да поскъпва и в момента, така че едва ли ще получите по-ниска оферта, особено пък в София. Също така имайте предвид, че фундамента общо взето е най-трудоемката част на СК, особено пък ако се изгражда и мазе, строи се в скалист терен, има подпочвени води, има денивелация и т.н. Фундамента е сериозен разход на фона на останалите разходи за изграждане на СК. Поне преди 3 години на нас така ни се върза. Не мога обаче да споделя точна цена, защото платихме общо за фундамент с мазе под едната къща и ограда/дувар 2,20 м височина от две страни на имота, бетонови стъпки за трета страна на двора и бетонова основа с колони за лицето на двора за прозирна метална ограда/, а и защото къщите ни са в село на 60 км. от София, където цените са много различни от столицата. Да речем, че само фундамента ни се е вързал около 30 000 лв. за 130 кв.м застроена площ с включено мазе, дренаж, хидроизолация, вкарани в основите вода, канал и кабелите за ел. енергия. Фундамента ни го прави местна фирма, която работи само в региона.

# 14
 • Мнения: 10
Офертата за 100 кв. фундамент без мазе е 35 000лв, като в тази цена не е включено дренаж, хидро и ВиК полагане. На въпроса ни защо хидро и дренаж не са включени в офертата ни беше казано, че хидрото се заплаща отделно, а дренажа поради почти нулева денивелация щяло да струва доста пари за изграждането й. На нас за това ни се стори завишена цената им, но може наистина да са скочили цените доста последните месеци. Ако някой друг е строил наскоро нека сподели как са били цените при тях.

Общи условия

Активация на акаунт