Сглобяеми къщи 3

• 372 444
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте, виждам че се интересувате от добра фирма за сглобяеми къщи.
Моите родители си построиха страхотна къща с фирма Афордабъл Модулар Констръкшън и останаха възхитени от професионалистите, които работят там.
Изградиха я за три месеца до ключ.  Сайта им е:www.amc.bg

# 301
Здравейте, виждам че се интересувате от добра фирма за сглобяеми къщи.
Моите родители си построиха страхотна къща с фирма Афордабъл Модулар Констръкшън и останаха възхитени от професионалистите, които работят там.
Изградиха я за три месеца до ключ.  Сайта им е:www.amc.bg

Здравейте alen1,

Интересно е как току мине малко време и се появи някой новорегистриран, за да ни извести как негови приятели или родителите на негови приятели или пък неговите собствени родители си построили страхотна сглобяема къща. Или пък как за една вечер госпожата изчела целия форум по темата, после обиколила всички фирми със съпруга си и накрая "Еврика" - открила Истинската и Единствената Фирма.... "ХХХ"! Hug И как останали възхитени от страхотните професионалисти, които работят в тази страхотна фирма. Следва сайт на страхотната фирма - за всеки случай, ако някой също желае да си построи страхотна къща. Нищо лошо...

Обаче аз се питам няколко неща:
1. Нали тук сме се събрали, за да бъдем полезни - или с професионални мнения, изказани разбираемо или с лични впечатления, показани в снимки или пък (да не дава Господ) чрез оплаквания от недобросъвестни фирми.
Въпрос: Къде е ползата да обявите сайт на фирма, без да ни покажете снимки от реално построената къща - тук, в България - където обещанията са големи, а реалността е друга накрая? Защо да не тръгне разговор в детайли "кое-как" се е случило при вас, дето се вика?

2. Ясно е че този вид строителство набира масовост засега само в страните, мислещи в категориите на енергийната ефективност. В България "то"(сглобяемото строителство) се възприема като "колибо-строене". И който изобщо дръзне да се "пусне по тая пързалка", трябва доста да пошета в Интернет, за да знае с какво се захваща и да избере фирма, тъй като рискът засега е огромен. Вашите родители са били достатъчно далновидни (поздравления за което), за да се насочат към този непопулярен вид строителство. Предполагам също са достатъчно Интернет-грамотни, за да се справят с проучването преди да направят своя избор.
Въпрос: Защо се налага вие лаконично (за разлика, да кажем от старателно изписаното име на фирмата) да споделяте тяхното удовлетворение и радостта им от професионализма на дадената фирма-изпълнител? Когато човек поема риск и накрая все пак успее, тогава няма търпение да разкаже и покаже...

# 302
Здравейте SHB,

Написах името на фирмата, защото Svetlak иска да му препоръчаме фирма.
Това е фирма от която аз имам лични впечатления, тъй като аз движех нещата около строежа на къщата на моите родители и за това смятам, че тази фирма заслужава да има клиенти, защото работят наистина добре, а не като Вас да висят цял ден по форумите и да се чудят как да си намерят поредния клиент.Тази фирма не я намерихме във интернет , а ни беше препоръчана от наши познати на които също построиха къща. Ще снимам къщата и ще кача снимки.

# 303
Здравейте SHB,

Написах името на фирмата, защото Svetlak иска да му препоръчаме фирма.
Това е фирма от която аз имам лични впечатления, тъй като аз движех нещата около строежа на къщата на моите родители и за това смятам, че тази фирма заслужава да има клиенти, защото работят наистина добре, а не като Вас да висят цял ден по форумите и да се чудят как да си намерят поредния клиент.Тази фирма не я намерихме във интернет , а ни беше препоръчана от наши познати на които също построиха къща. Ще снимам къщата и ще кача снимки.

Следя този форум, защото се оформи като трибуна на различни интересни мнения, които развиват моята строителна култура. Извинявам се, ако съм Ви засегнал по някакъв начин. Може би не съм прав във Вашия случай и съм готов да взема думите си обратно - надявам се наистина скоро да видим тук снимките от къщата, както и да дадете повече информация за строителството ѝ.

Ако все пак, без излишни емоции, проследите историята на постингите ми тук, може би ще установите стремеж към аналитичност и конкретност. И не на последно място - спазване на писаните и неписаните правила. Не случайно нито веднъж не съм рекламирал или препоръчвал фирма. Не "вися по цял ден", а се опитвам да открадна малко свободно време винаги, когато считам, че мога да бъда полезен на някого тук. Надявам се да е било така... newsm78

# 304
Става по-интересно и по-интересно.
Започвам да се забавлявам истински.
 Joy Joy Joy Joy Joy

# 305
  • хасково
 smile3525

# 306
Гледам и си мисля за бъдещето на сглобяемите къщи в България...

- Разбираемо за всички, българският пазар е изключително ценово чувствителен. Липсва реална икономика - съответно почти липсва средна класа, т.е малцина са онези които могат да си позволят изобщо строителство на къща - каквато и да е.

- Годините инерция са оформили нагласа, че човек вместо да си скъса нервите, трябва да се примири с не дотам доброто качество на българското строителство на къщи. А и как другояче, когато вертикалността на стените си е истинско строително постижение, с което майсторите се хвалят и днес. Пък и то нали евтино - какво да му дириш кусури.

- Историята на българите показва, че сме били строително грамотни. Днес, обаче, си "лежим на старите лаври". Не сме се засилили чак толкова да се интересуваме от съвременни строителни практики. "Дядо и тате така са строили, нема аз да измислям топлата вода, я...?!"

- Цените на енергията нарастват, но това у нас не означава насочване към енергоефективно строителство. Това последното си е "екзотика" и "вманиачаване". Държавата е вперила поглед в санирането на панелките и не подпомага строителство на малки енергоефективни сгради.

- Фирмите, които са строили сглобяеми сгради още от края на ХХ-ти век и все още съществуват, "си я карат" по стария изпитан "дърводелски" способ. Резултатът е "дървено бунгало на достъпна цена". Това е и масово оформилия се образ на сглобяемите къщи, а именно -> барачки.  Представете си например на подобна фирма да й зададете въпрос за степента на пародифузия на стените или за очаквания годишен разход за отопление/охлаждане на сградата.  newsm78 'ко речи?!

- В сглобяемото строителство на еднофамилни жилищни сгради в България за около 5 години броят на фирмите се увеличи многократно. Затова се наложи повечето (да не кажа всички) да работят без печалба, т.е без свежи средства за развитие на качествен строителен продукт.

Всички гореизброени прични водят до задушаване на този сектор.

# 307
Здравейте ,нужна ми е малко помощ.Преди няколко години бях попаднала на сайт на фирма за сглобяеми къщи от Русе,но забравих името на фирмата и сега не мога да я открия и моля за съдействие.Ако някои има информация нека да ми пише на личен.
Благодаря предварително

# 308
  • София
Здравейте!
Някой може ли да ми разясни,каква е разликата между панели направени с вата и панели със сбит стиропор?Ииии кое е по-добре?
Благодаря!

# 309
Здравейте!
Някой може ли да ми разясни,каква е разликата между панели направени с вата и панели със сбит стиропор?Ииии кое е по-добре?
Благодаря!
Приемам, че "панели със сбит стиропор" са т.нар  "структурно изолирани панели" или съкратено "СИП".

Разликите са още в самата технология на строителство (че и проектиране дори) като не бива да се търсят само при стените !
Лично аз предпочитам варианта с вата, макар че е по-скъп. Минералната вата има перфектна паропропускливост и много добри топлоизолационни свойства.
Иначе, ето какво казва чичко Гугъл за "Строене със СИП панели":
http://www.youtube.com/watch?v=K5ydZOyu3j0

Има доста варианти (и добри и лоши) на правене на панели с топлоизолация от минерална вата, докато СИП-технологията е доста по-еднозначно дефинирана. Макар и двете технологии да представляват сглобяемо строителство, вариантът на изпълнение с панели с минерална вата предлага много повече проектантски избор при разработката на самите панели. Този принцип стои по-близо до проектирането за монолитно строителство, в сравнение със СИП-технологията. Няколко положителни признака при панелите с пълнеж от минерална вата:
- Може да се вгражда доста по-солидна гредова конструкция, ако се налага по конструктивни съображения;
- Може да се вграждат инсталации в панелите;
- По-лесно се решава проблема с всички фуги;
- По-лесно се избягва натрупването на излишна влага в стените;

Като цяло СИП-панелите са малко по-елементарния вариант на строителство. СИП-технологията обикновено се характеризира с доста повече работа на място, вместо с възможност за голяма степен на предварително завършване в завод. В смисъла на многото ръчен труд на обекта, тя също се доближава до монолитното строителство  Laughing
Ето няколко нейни недостатъка:
- Всички инсталации (Електро, ВиК) се правят на обекта, след завършване монтажа на панелите. След това се доизгражда предстенна обшивка с гипсокартон на профили, която да скрие инсталациите.
- За да се използва мазилка по фасадите, върху OSB-то чрез лепило се монтира допълнителен пласт стиропор. Проблемът тук са затворената влага между OSB и стиропор, както и лошия контакт на слепване между двата слоя.

Така или иначе всяко нещо си има цената, затова и двата варианта имат място под слънцето.

# 310
  • Перник
SHB, последния ти пост провокира 2 въпроса:
1. По-добрата паропропускливост на ватата позволява ли да "пропуснем" паропропускливото фолио в структурата на панела?
2. Ако инсталациите са извън панела, не е ли по-добре (по-лесно да бъдат забелязани и отстранени)  при евентуални аварии в бъдеще?

За мен тези неща не са ясни  Peace
Питам тук, защото мисля, че отговорите ти ще бъдат полезни за всички, които се интересуват от темата   Wink

# 311
SHB, последния ти пост провокира 2 въпроса:
1. По-добрата паропропускливост на ватата позволява ли да "пропуснем" паропропускливото фолио в структурата на панела?
2. Ако инсталациите са извън панела, не е ли по-добре (по-лесно да бъдат забелязани и отстранени)  при евентуални аварии в бъдеще?

За мен тези неща не са ясни  Peace
Питам тук, защото мисля, че отговорите ти ще бъдат полезни за всички, които се интересуват от темата   Wink
Благодаря SvetlaK, заемам се с отговора на въпросите.

Кратките ми отговори:
1. Не.
2. Не.

Ето и по-дългата версия:
1. При липса на специализирана вентилационна система, която спомага и за отвеждане на натрупаните водни пари от помещенията, тези пари си намират да преминат отнякъде. Това става през стените и тавана.
(В миналото това ставаше през един пръст широките фуги около прозорците и в това отношение поне нямаше толкова мухъл (случай на студена стена но с обилна "микровентилация").
При съвременните решения на смяна на дограма в бетоновите панелки, тези фуги около прозореца също ги има, но са малки - толкова малки, че след монтаж на новата дограма ни отпочва мухълчето. Защото не стига, че пак е студено, заради малката топлоизолация на стената, ами и "микровентилация" нема.
Тези фуги единствено стандартът "пасивна сграда" ги разглежда като големи. Но там е друга бира....)

По-добрата паропропускливост на минералната вата намалява (практически премахва) съпротивлението на преминаване на водни пари (т.нар показател "мю"-стойност) µвата=1;  µстиропор=40[/b]. Това подобрява преминаването на водните пари през топлоизолацията и избягва задържането на високо количество водни пари между слоя на топлоизолацията и предходния слой откъм страната на по-високата влажност.

Ролята на паропропускливото фолио в структурата на панела е да контролира какво количество водни пари изобщо да влязат в панела, т.е контролирано изпускане (нещо като да ти се пръцка, но да го пускаш малко по малко, за да не се усети  Joy).
А оттам нататък ролята на паропропускливата топлоизолация е да не стопира водните пари в себе си, за да не се създават условия за възникване на конденз при точката на оросяване (мястото в стената, където има "идеални" условия за втечняване на натрупани водни пари)

2. Под названието панел може да се разбира част от стената, но панелът не е самоцел. Важна е цялата завършена стена. При СИП технологията стената се завършва на три етапа -
1. Идва панела като "сърцевина" на бъдещата стена (това е СИП-панела);
2. Добавят се вътрешни пластове (това е допълнителната предстена от гипсокартон);
3. Добавят се външни пластове (това е допълнителната външна топлоизолация);

В крайния си вид и при СИП-технологията външната стена има "вградени" инсталации, но са били вградени на място. Това е отнело повече време - както за изработване на самите инсталации, така и после на затварящия вътрешен пласт от стената с гипсокартон.

Какво се случва при аварии при двата типа стени? - едно и също - рязане на гипсокартона, за да се ревизира и отстрани проблема. Друг е въпроса кой как проектира и после как ги строи тези сгради...за да си немаме ядове после  Naughty

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 13:44 от SHB

# 312
  • Перник
Благодаря за изчерпателния отговор!

# 313
Здравейте и от мен. Темата много ме интересува. Преди 3 дни попаднах на нея, реших първо да прочета и трите части, а след това да пиша. На път сме да реализираме 12 годишната ни мечта да си построим къща. Миналата седмица купихме място близо до София и сега се започва сериозният маркетинг на фирми Thinking. Много ми допадат сглобяемите къщи и все повече се насочвам към тях. Вие сте страшно полезни за невежи като мен!!! Останах с много приятни впечатления от Guckata- вдъхва ми доверие, изказва се много професионално/на достъпен за мен език/, и за 120 страници тема на нито едно място не се изпусна да си направи автореклама!!!
 Евала на такива предприемачи!!!   bouquet  bouquet

Guckаta ще ми дадеш ли инфо за фирмата ти  на лични разбира се!!   Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 314
  • густо майна Филибето
SHB, благодаря за всички добре обосновани и професионални мнения! Тъй като с професионализма на моят мъж не мога да се боря Wink , а и в крайна сметка прави каквото може и с каквито финанси има, имам въпрос, донякъде свързан със сглобяемото строителство.
При положение, че пълнежът на стената е стиропор, а "специалната" вентилационна система е дървена дограма, от която все някъде подухва, доколко това би се оказало ефикасно за извеждане на парите?
И едно принципно мнение ми се иска да изкажа - не виждам смисъла от това пълно изолиране, което се прави не само при сглобяемото строителство, ако за комфорта са нужни някакви допълнителни клапи по дограмата, специална вентилация и т.н. Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт