Сглобяеми къщи 3

• 372 533
  • 1 080
  •   1
Отговори
# 600
Моята къща ща струва около 80000 лв за около 100 квадрата 30 % са около 25000 лв.
Какво да направя да им ги дам и повече да не ги видя и после върви се съди.
Не става така.

# 601
На колкото повече етапи разбиеш процеса на строителство, чиито достигане сам можеш да отчетеш, толкова по-добре за теб. Ако се навие някой и без капаро да започне работа още по-добре за теб, като инвеститор. Но аз се съмнявам някой да се съгласи да работи без да е получил капаро.
Представи си, какво би станало - не плащаш нищо предварително и след един месец, когато строителите са готови за монтаж -трупите са нарязани, стените разкроени и подготвени за монтаж, бригадата идва с цялата техника и ти им казваш съжалявам пичове ама бях до тук, отказвам се. Тогава този материал вече приготвен конкретно за твоята къща по твоя проект какво да го правят ?
Според мен без капаро няма да минеш нали с него ти доказваш интереса си пред другата страна по договора.

# 602
Ок .Съгласен съм ,но както вече писах е по редно фирмата да рискува повече от клиентите и за това те печелят пари то почти двойно от себестойността на къщата.Прави се договор така че ако не платя да ме  съдят.и да си вземат парите.Аз съм частно лице и не мога да се скрия ,а те са фирма (обикновенно ООД) което ще рече ,че не са отговорни със собствено имущество и върви ги търси ,кой е собственик и кой кой е.
Офертите на повечето са - накрая ако ми хареса 10% .Направо ги боли за рези пари .Аз търся такава фирма имам пари ,но ако не мога да немеря няма да строя поне не сега или ще строя монолитно ,колкото и да не искам.Има една фирма ,която е много сигурна ,защото вече е строила на роднина ,но пак е почти ,а пък и не работят по точно моята технолохия.Аз съм клиент и клиентът винаги е прав - имам пари и търся.
А пък за капарото .Вече навсъкъде има капаро дори и при автомобилите ,но плащаш 30 % и вземаш колата а тук Плащаш и насреща нищо.
Иначе и аз мого да си взема бригада ,да си поръам дървен материал и т.н.На каво основание ще печели фирмата ако нямат риск?

# 603
С

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 14:40 от MORIAKA

# 604
Сега когато се замисля съм съгласен за капарото ,но не знам колко е редно да е .Примерно 30 % от стойността на материала или нещо такова.
И въпреки всичко всеки ден гледам по телевизията за излъгани хора ,и почти нищо за излъгани строители .И си правя изводите ,кои лъжат повече.

И ТАКА .ЧАКАМ ЗА МНЕНИЯ ЗА СЕРИОЗНИ ФИРМИ.АКО ИСКАТ МОГАТ И ДА СИ ПРАВЯТ РЕКЛАМА .ВСЕ МИ Е ЕДНО АКО СА СЪГЛАСНИ С ТЕЗИ ИЛИ ПОНЕ ПОДОБНИ ИЗИСКВАНИЯ.А ИМЕННО ПОЛУЧАВАМ - ПЛАЩАМ.
Няма магазин ресторант или друго в което касата да е на входа.

# 605
За ресторанта примера не е приемлив. Вечерята или я правят след като поръчаш или ако е направена предварително ще остане за следващия ден с притопляне. Ако си поръчаш нещо дето е различно от пържола, кюфте или кебапче ще чакаш да стане.
То по тази логика отиваш в Баумакс и си купуваш готово бунгало, но когагто искаш да си е по твои проект, не виждам начин някой да се съгласи да започне работа без да е получил капаро.

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 15:36 от Xy6aBTaTKo

# 606
За съжаление си прав и май ще го преглътна това с капарото - все още живеем в България.Ако е в разумни граници.
Дайте ми фирми ,които са строили и сте доволни,а, не някакви сайтове защото когато напиша в google сглобяеми къщи и аз ги виждам.
Ужким има много такива построени къщи в България ,а пък информация от някой който е строил никаква с малки изключения.
Между другото аз съм от Варна ,както сигурно си личи от името.

# 607
А МЕЖДУ ДРУГОТО ПРИМЕРА С РЕСТОРАНТА И С КАКВОТО И ДА Е ДРУГО (В СМИСЪЛ БИЗНЕС)Е МНОГО ВЕРЕН.ПОЛУЧАВАШ ПЛАЩАШ ТАКА СЕ ПРАВИ В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ.ЕДИНСТВЕНО МОНОПОЛИТЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ВЗЕМАТ ПРЕДИ ДА ДАДАТ,

# 608
Не съм много съгласен с теб относно примера със западните държави - без капаро и там не става, живял съм и знам. Относно препоръки да пишат тези, които са правили. Аз мога да ти кажа какво знам аз, понеже преди време пред мен мене стоеше дилемата дали да е дървена или монолитна къщата, в последствие избрах монолитна. Но тогава си правих проучване преди - сещам се отзивите за врачанските фирми бяха добри.

# 609
  • Перник
Ние вече строим. До момента обаче все още не сме приключили с бетона - имаме мазе, така че нямам какво да споделя по същността на темата.
По повод терзанията на Моряка - за проектирането плащахме на части, в момента - за изпълнението на основата - също. Такава е уговорката и за самата къща.

# 610
КОЯ Е ФИРМАТА?ВСЕ МИ Е ЕДНО ДАЛИ ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ НЯКОИ ,ЧЕ Е РЕКЛАМА.

# 611
  • Перник
КОЯ Е ФИРМАТА?ВСЕ МИ Е ЕДНО ДАЛИ ЩЕ СИ ПОМИСЛЯТ НЯКОИ ,ЧЕ Е РЕКЛАМА.

Фирмите са 2 - едната ни прави основата под надзора на втората, която ще прави и самата къща. Софийски фирми са - за основата - "Вердес", за къщата - Sweet home, те правиха и проекта. Все още не мога да кажа дали сме доволни, тъй като сме съвсем в началото. Изникнаха някои проблеми, които решаваме в движение. В началото започнаха много устремно, очаквах да сме готови с основата до края на октомври, но вече е декември и още не сме готови. Ама, като имахме неблагоразумието да кажем, че не бързаме, никой не ни е виновен  Confused

# 612
А в договора срокове за етапите няма ли ?
Няма ли неустойки при неспазване на срока ?
Вие сте в началото, а забавянето е почти месец, търси си правата и не ги оставяй, те само това чакат да си мълчиш и да се съгласяваш, оставиш ли ги така след това не можеш се оправи.

# 613
  • Перник
Xy6aBTaTKo, имаме срокове, естествено. Но така или иначе, сме се разбрали, че къщата ще се монтира напролет. На изпълнителя на основата след нас му изникнаха други (и по-големи и спешни) обекти, взеха да не му достигат техника, кофраж, работници...Не, че това е извинение, разбира се. За мен моят обект си е най-важният и очаквам подобаващо отношение и от изпълнителите  Crossing Arms

# 614
Ето и истинска дървена

http://prikachi.com/images.php?images/586/7212586v.jpg
Долу е мазе, горе дървена. Качвам я защото навремето като и ние търсехме отзиви тук във форума нямаше или имаше такива супер измислени фалшиви реклами. Ако някой го интересува нещо да пита Simple Smile забавих се с качването защото не знаех как  newsm78 мерси на  SvetlaK   bouquet

Измина 1 година от както построихме къщата и я ползваме и е време за малко отзиви.
Започвам с недостатъците, понеже съм професионално изкривен и обичам да търся кусури:
1. Пода скърца при ходене. Това мен ме дразни много. Не знам как може да се реши но за сега ще го търпим. Като цяло дървото от което е направена къщата е меко и не става за под - много лесно се наранява. Мисля да поживеем така 5-6 години и след това ще сложим допълнително настилка - хубав паркет.
2. Трябва да сменям входната врата. Тя е подобна на вътрешните и се измята от студа и слънцето. Отделно е доста тънка и през студените месеци кондензира влага върху нея.
3. Дограмата не я монтираха много добре, вратата на терасата се изметна малко и се наложи да дойдат да си го коригират. Сега всичко е ок, но ме дразни че различните прозорци се затварят с различно усилие.
4. Когато трябва да се закрепи нещо по специфично/тежко за стената ми е малко некомфортно. Примерно всички мивки за баня се закачат на железа забити в стената. Ние си взехме мивка със шкаф и още се чудя(вече 5 месеца) как да я хвана за стената.
5. Лятото беше доста топличко в къщата. Ще трябва д купуваме щори Sad

Предимства:
1. Изглежда много комфортно и уютно вътре.
2. Много бързо се затопля. Няма го това лъхане от стените на студено. Съседите за нова година дойдоха предния ден да си включат отоплението и за 1 денонощие казаха че не е успяло да се загрее добре. При нас за 2-3 часа и си става супер.
3. Енергийно ефективна. С 1 климатик 12-ка отопляваме цялата къща (50 квадрата РЗП) въпреки че входната врата се изметна и яко духа покрай нея. Стените и пода са само 10см каменна вата, а тавана 20см. Нямахме никакви проблеми и в най големите студове по празниците.
4. Много лесно се закрепят леки неща по стените. С отверката врътваш 2 винта и готово.
5. Стените са много тънки(13см външни и 8см вътрешни)  и въпреки че къщата е само 50 квадрата вътре е широко. За сравнение мазето под къщата което е със същата площ изглежда супер малко защото стените са по 25 см дебели(при това без мазилка и шпакловка). Демек от 50 квадрата 8 са само външните стени. Ако сложим и вътрешни стени и замазка , шпакловка , топлоизолация, външна шпакловка...
6. Много бързо става самото сглобяване на къщата. С монолитното строителство още щяхме да строим...
7. Много добре става планирането на финансите. Точно колкото казаха точно толкова платихме.

Много съм доволен от къщата. Това само по себе си говори много, защото съм ужасно капризен и като цяло много рядко съм доволен от нещо.
Препоръчвам на всеки дървеното строителство. Ще пиша след 40 години да видим дали още ще е здрава къщата

Последна редакция: вт, 20 яну 2015, 16:49 от stoychod

Общи условия

Активация на акаунт