Машина за хляб -41част

• 85 473
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
Да попитам тук, може някой и да знае отговора: донесоха ми от Германия подарът - квас (!) в пакетчета от по 75 г. Указанието на опаковката е: 300 мл вода, 75 г квас, 500 г брашно, 10 г суха мая, 10 г сол се поставят в машината и се стартира програмата. Питам се аз, след като ще сложа 10 г суха мая на 1/2 кг брашно каква е функцията на кваса? Сблъсквал ли се е някой с подобен проблем?

Аз си правя сега, но домашен квас. Още не съм пробвала да правя хляб, че ми е за пръв път. Довечера може би ще ми е първия опит, но ето рецептата, която намерих за машина за хляб:
Аз си правя кваста с типово и брашно от нахут (намира се по арабските магазини). Пропорцията за около 750гр хляб е горе-долу такава – директно в кошничката на хлебопекарната – 100-150мл квас, разбърквам с 300мл вода (хладка), добавям сол и захар (мед), олио (слънчогледово, ленено, орехово, зехтин), изсипвам 500гр брашно (който каквото обича) и всякакви уханни и вкусни добавки;). Пускам на по-дълга програма, за около 3ч и настройвам за 1кг хляб, на степента за най-силно изпечена коричка. Важно е хляба да се остави добре да изстине, покрит с кърпа.
Дано да ти помогне  chef

# 541
  • София

Аз си правя сега, но домашен квас. Още не съм пробвала да правя хляб, че ми е за пръв път. Довечера може би ще ми е първия опит, но ето рецептата, която намерих за машина за хляб:
Аз си правя кваста с типово и брашно от нахут (намира се по арабските магазини). Пропорцията за около 750гр хляб е горе-долу такава – директно в кошничката на хлебопекарната – 100-150мл квас, разбърквам с 300мл вода (хладка), добавям сол и захар (мед), олио (слънчогледово, ленено, орехово, зехтин), изсипвам 500гр брашно (който каквото обича) и всякакви уханни и вкусни добавки;). Пускам на по-дълга програма, за около 3ч и настройвам за 1кг хляб, на степента за най-силно изпечена коричка. Важно е хляба да се остави добре да изстине, покрит с кърпа.
Дано да ти помогне  chef

Благодаря за отговора, но в твойта рецепта няма мая, а е само с квас, докато в немското упътване изрично пише + 10 грама мая. Е, питам аз, за какво е маята щом има квас. Просто се чудя дали да не пробвам без мая.

# 542
Да, и аз точно това ти предлагам Peace

Между другото, аз вече правя моя хляб само с квас. След 2 часа, ще споделя резултата Peace

# 543
  • София
Да, и аз точно това ти предлагам Peace

Между другото, аз вече правя моя хляб само с квас. След 2 часа, ще споделя резултата Peace

а, нетърпелива съм да разбера резултата.  Успех!

# 544
И аз и аз  Blush

Иначе ето тук пише как се 'съживява' сух квас и други любопитни нещица:
http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

# 545
  • София
И аз и аз  Blush

Иначе ето тук пише как се 'съживява' сух квас и други любопитни нещица:
http://www.sunmoon.bg/index.php?page=bread_making_sourdough

Ох, четох го вече това, ама при тях става въпрос за домашно приготвена закваска (същото, което си направила и ти), а пък моето е готов продукт, в пликчета по 75 грама, върху които има отпечатени указания за употреба, та там пише да се добави освен закваската и 10 гр суха мая. Чудна работа. Като ще е със закваска, да е само закваска, иначе с 10 гр мая и без закваска пак ще стане хляба. Сто пъти го четох - няма измама, на всички пликчета пише това. Кой знае каква химия е. Ама ще жертвам 500 гр брашно, за да пробвам, пък накрая може да се престраша сама да си приготвя.

Желая ти успех! Стискам палци

# 546
  • Paris, France
Да попитам тук, може някой и да знае отговора: донесоха ми от Германия подарът - квас (!) в пакетчета от по 75 г. Указанието на опаковката е: 300 мл вода, 75 г квас, 500 г брашно, 10 г суха мая, 10 г сол се поставят в машината и се стартира програмата. Питам се аз, след като ще сложа 10 г суха мая на 1/2 кг брашно каква е функцията на кваса? Сблъсквал ли се е някой с подобен проблем?

Аз не виждам смисъл ако ще се слага мая да се сложи и квас. На квасеното тесто му трябва време за да втаса. Аз правя с домашна закваска, но отавям 12-24ч в хладилник или поне 4-5ч навън. С 3часова програма няма да стане само с квас. На квасения хляб не му трябва много месене. Аз само забърквам в машината на програма "месене" без загряване, оставям половин час навън да започне процеса и бухам в хладилника формата от машината. Като удвои обема, вадя, меся съвсем малко колкото са извадя въздуха а ако оформям и печа във фурна направо на ръка го вадя. После отново да удвои обема и печа.

Не си хаби кваста ако слагаш мая!

# 547
И аз най-накрая да се похваля с успешен хляб.  Flutter Бонго, специално за теб  Wink

# 548
Мерси Hug
Почна да мирише на хляб, но не е надигнал, на половината на кофичката е. Ще видим, накрая сигурно сама ще си ям крайния резултат, но е важно да се опита Blush Остават още 40 мин.

Невена, следващият път ще пробвам, както ти казваш само на тесто и да си удвои обема, а после във фурната ли го печеш?

# 549
  • София
Аз не виждам смисъл ако ще се слага мая да се сложи и квас.

Ами да де, точно това ме учудва - защо трябва и мая да се добавя, и то не малко - 10 гр суха мая за 0.5 кг брашно. Явно ще трябва да се експериментира   Laughing

# 550
Само да споделя резултата от хляба с квас. Има вкус на хляб и единственият му кусур е, че не бухна.

Ето го и него:

# 551
  • София
Само да споделя резултата от хляба с квас. Има вкус на хляб и единственият му кусур е, че не бухна.

О, много добре изглежда даже. За да бухне явно трябва да втасва по-дълго и сигурно затова в машината му добавят и мая, за да ускорят процеса. Абе ще се експериментира, то е ясно.
Да добавя, обаче, че на снимката на пакетчетата с квас ръчно приготвеният хляб също не беше бухнал много, по-скоро приличаше на дебела пита.
Е, успех с експериментите, като (ако) докарам нещо прилично - ще се обадя и аз  Joy

# 552
  • София

О, много добре изглежда даже. За да бухне явно трябва да втасва по-дълго и сигурно затова в машината му добавят и мая, за да ускорят процеса. Абе ще се експериментира, то е ясно.
Да добавя, обаче, че на снимката на пакетчетата с квас ръчно приготвеният хляб също не беше бухнал много, по-скоро приличаше на дебела пита.
Е, успех с експериментите, като (ако) докарам нещо прилично - ще се обадя и аз  Joy
ами те затова според мен са предвидили мая да се сложи, защото все пак са го направили за в машината да се приготвя. За 3 часа да си имаш готов хляб. И да не е в машината, малко хора ще имат време да чакат с часове, за да ядат хляб само със закваска.

# 553
  • София
ами те затова според мен са предвидили мая да се сложи, защото все пак са го направили за в машината да се приготвя. За 3 часа да си имаш готов хляб. И да не е в машината, малко хора ще имат време да чакат с часове, за да ядат хляб само със закваска.

да де, ама при 10 гр суха мая то няма нужда да слагаш и квас, нали така? И без него ще стане хлебчето. Май си е по-скоро рекламен трик за продажба на квас, и без това на опаковката пише, че почиства много хубаво кожата на лицето  Joy

# 554
  • София

да де, ама при 10 гр суха мая то няма нужда да слагаш и квас, нали така? И без него ще стане хлебчето. Май си е по-скоро рекламен трик за продажба на квас, и без това на опаковката пише, че почиства много хубаво кожата на лицето  Joy
за кожата не знам, но майка ми много успешно си лекува синузита с него.  Grinning
Иначе те са се застраховали с маята, за да е сигурно, че ще стане хлебчето.

Общи условия

Активация на акаунт