Детска Градина за неваксинирани деца

• 13 152
  • 103
  •   1
Отговори
# 15
  • София
не, задължително образование е от първи клас натам, детската градина не е част от задължителното образование.
по тази логика трябва да приемат всички желаещи деца...

# 16
не, задължително образование е от първи клас натам, детската градина не е част от задължителното образование.
по тази логика трябва да приемат всички желаещи деца...

Закон за народната просвета

Чл. 2. Системата на народната просвета включва детски градини, училища и обслужващи звена.

Чл. 4. (1) Гражданите имат право на образование. Те могат да повишават непрекъснато своето образование и квалификация.
(2) Не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, пол, етнически и социален произход, вероизповедание и обществено положение.

Чл. 20. (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

(2) Предучилищната подготовка на децата по ал. 1 се осъществява в подготвителни групи в детските градини или подготвителни групи в училищата, като родителите и настойниците не заплащат такса за обучението.

Наредбата за ДГ важи за всички групи в ДГ, т.е. и за незадължителното и за задължителното образование... Ако приемането на неваксинирани деца е незаконно, то би било такова както в незадължителните, така и в задължителните групи (предучилищно обучение)... Как да го обясня по-просто и ясно... Нарушават се и конституционните права на децата, относно образованието... Ще цитирам и Конституцията, за да не спорите без да четете законите...

Конституция на Република България

Чл. 53. (1) Всеки има право на образование.
(2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

# 17
  • София
и какво...никъде не пише детската градина от три...предучилищната от 5 е друго нещо.

# 18
и какво...никъде не пише детската градина от три...предучилищната от 5 е друго нещо.

Не искаш да четеш и това си е... Задължителната предучилищна подготовка е от 5-годишна възраст на детето, но всеки има право на образование, т.е. децата имат право да посещават ДГ от 3-годишна възраст... Пак казвам, бъркаш задълженията с правата си... Да имаш някакви права, не означава, че е задължително... Имам право на нещо и ако искам мога да се възползвам, но не съм задължена да го направя... Като работещ родител, имам право да се възползвам от услугите на детските заведения, но дали ще се възползвам си решавам аз... От 5-годишна възраст на детето съм задължена да го запиша на ДГ, без значение искам или не искам... Наредбата за ДГ е еднаква за всички групи в ДГ и ако нямам законово право да запиша детето си на 3-годишна възраст, то няма да имам такова право и на 5-годишна възраст (когато реално ще съм законово и задължена да го направя, а ако не го направя ще отнеса солидна глоба)... Сега по-ясно ли е или да го обясня отново...  Crazy

# 19
  • София
имаш право, не значи, че държавата е длъжна да усигури  за всички желаещи места... и може да избере по какви критерии да се приемат или не децата.

# 20
имаш право, не значи, че държавата е длъжна да усигури  за всички желаещи места... и може да избере по какви критерии да се приемат или не децата.

В малките населени места няма проблем с местата за ДГ... А ваксините не са никакъв критерии за прием и за достъп на децата до образование...  Laughing  Посочи ми какви са законовите ограничения за образование, защото аз не знам такива...  Peace

# 21
  • София
stelt77, не се пали толкова  Simple Smile. На всички ни стана ясно какво се опитваш да обясниш. За съжаление, в нашата държава има много тънка линия между правата и задълженията. Колкото и да се задълбава, не се стига до никъде.

Детските градини имат изисквания, които трябва да се спазват от всички. Задължителните имунизации са едни от тях. Както писах и по горе, редно е и трябва да се прави изключение за деца по медицински показания. Темата за ваксините е много дълга и противоречива, изобщо няма смисъл да я почвам. Ясно личи ти на кое мнение си. Но както аз уважавам мнението на хората, отказали се да ваксинират децата си, така и те трябва да уважат моето - че съм поела рисковете на ваксините и детето ми е пуснато с изрядни документи в образователното заведение. Толкова ли е трудно да се разбере, че искам и останалите хора да следват същите правила като мен?

# 22
  • София
ами то когато детето е офицялно освободено няма никакьв проблем и си го приемат.... когато не е друга работа...тогава си следва изискванията за прием като всички други...

стелт - то в закона не пише и че двамата родители трябва да работят за да посещава детето градина но на места и това го има като изискване....

# 23
Детските градини имат изисквания, които трябва да се спазват от всички. Задължителните имунизации са едни от тях. Както писах и по горе, редно е и трябва да се прави изключение за деца по медицински показания. Темата за ваксините е много дълга и противоречива, изобщо няма смисъл да я почвам. Ясно личи ти на кое мнение си. Но както аз уважавам мнението на хората, отказали се да ваксинират децата си, така и те трябва да уважат моето - че съм поела рисковете на ваксините и детето ми е пуснато с изрядни документи в образователното заведение. Толкова ли е трудно да се разбере, че искам и останалите хора да следват същите правила като мен?

Точно това обясних още в първия си пост... Такова законово изискване няма... Дори напротив, нарушават се правата на детето и родителите в детските градини, в които искат всички задължителни ваксини... ДГ, разбира се, са подкрепени от РИОКОЗ и МЗ, но не са подкрепени законово (както твърдите в тази тема)... За още по-ясно, щото явно хич не е ясно, копирам изискванията за ДЯ и ДГ, за да видите разликата и за какво всъщност говоря...

НАРЕДБА № 26 ОТ 18 НОЕМВРИ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА Н … ЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ

Чл. 20. (1) За приемане в детската ясла родителите представят молба, придружена от следните документи:
.......
6. данни от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.);
.......
(2) Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска ясла, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени с протокол от РИОКОЗ.

НАРЕДБА № 3 ОТ 5 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

Чл. 4. (1) В детските градини целогодишно се приемат деца въз основа на писмена молба, подадена от родителите.
(2) Към молбата се прилагат следните документи:
.......
5. данни от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр. 45 от 2005 г.);
......

Виждате ли разлика? Ако "имунизационен статус"="всички задължителни за възрастта ваксини", то защо в наредбата за ДЯ има изрично написано, че деца без имунизации се приемат само с протокол от РИОКОЗ? За ДГ такова нещо не пише никъде... Тънката разлика между ДЯ и ДГ е, че ДЯ са към МЗ, нямат нищо общо с образователната система и там министерството си слага каквито си иска изисквания (което пак не е правилно и е атакуемо в съда, но това е друга тема)... ДГ са към образователната система и МОМН, както вече писах и там такива изисквания не може да има и затова не ги и пише... Законово нещата са такива... Това че си позволяват да изнудват родителите за ДГ не прави изнудването законово, също не прави изискването за имун. статус по-различно от това, което всъщност е, а именно изискване за статус и нищо повече... Прост пример е "зъбен статус", който се иска от бременните, което не означава, че трябва да имат всички зъби... Правете разлика между понятията...

От тук нататък кой е решил да ваксинира и кой не и защо въобще не е въпрос на тази тема... Кой какви рискове избира да поеме си е негова работа...

стелт - то в закона не пише и че двамата родители трябва да работят за да посещава детето градина но на места и това го има като изискване....

Има го, защото няма места в детските градини, но това не означава, че е правилно... Който се чувства засегнат, може да си потърси правата в съда, а не да се жалва по форумите... За мен, право, което ти е дадено от държавата, но от което не можеш да се възползваш, защото държавата не е осигурила условия, си е право само на теория и би трябвало да се търси и на практика... Визирам семействата с двама работещи родители, на които децата им не посещават ДГ, защото няма места и са принудени да търсят детегледачки или единият родител да напусне работа... Това си е за съда, не за този форум, но явно на родителите не им се занимава... Винаги някой друг трябва да ни решава проблемите, а докато чакаме Супермен, то държавата си "ходи на ушите"...

# 24
  • Sofia
Добре, де, всъщност с какво неваксинираните деца пречат на ваксинираните..... Ако се разболеят, ваксинираните не са заплашени от болестта им, нали така, или нещо бъркам. Thinking

# 25
  • София
Ама там е работата, че държавата не е и длъжна да им усигури на всичките места.... така че няма какво да съдиш държават, че деето ти не е влязло в детска...ако трябва детегледачка, напускане на работа или каквото там...детето си е твое и не е на държавата задължение да ти го гледа Wink

А изисквания градините могат да имат, каквито решат, дори това да не е опоменато изрично в закона...именно защото до предучилищната образованието не е  задължително.
И изпускаш нещо важно - по закон децата трябва да са ваксинирани, освен ако нямат  здравословни причини да не са.... така че това изискване си е съвсем в реда на нещата...като станат пожелателни ваксините в БГ, тогава градините ще са длъжни да приемат деца без оглед на това има или не вс задължителни ваксини.

# 26
  • София
Добре, де, всъщност с какво неваксинираните деца пречат на ваксинираните..... Ако се разболеят, ваксинираните не са заплашени от болестта им, нали така, или нещо бъркам. Thinking

бъркаш, ваксините не дават 100%  сигурност, че няма да се разболееш.(поне някои).

# 27
  • Sofia
Е тогава следващия въпрос е защо да ги слагаме, като няма гаранция?

# 28
  • София
Защото гаранция няма, но все пак % заболяли с ваксини е доста по-малък, от колкото  без , за да се създава стаден имунитет,  чрез който да се намалят епидемиите и да се пазят и не ваксинираните....защото държавата е приела като политика, че са задължителни и т.н. Защото ако детето  заболее се очаква да има все пак някакъв имунитет и да изкара по-леко  и без усложнения заболяването....

Имат си и достатъчно минуси, заради, които пък избралите да не ги слагат, не ги....

Нито така, нито онака имаш гаранции за нещо...и в двата избора си има и процент  риск...

Лично на мен изобщо не ми пречи да ходят не ваксинираните на детска и на всякъде другаде...като човек с поставена  единствено 1 БЦЖ, надали мисля другите неваксинирани за смъртна опасност Simple Smile
По-точно си обяснявам чисто логично от гл. т. на акони, защо градините не приемат такива деца, когато не са официално освободени от ваксини...просто защото в държавата ни ваксините СА задължителни...и могат да си го позволят по този критерии да създават ограничения.

# 29
Ама там е работата, че държавата не е и длъжна да им усигури на всичките места.... така че няма какво да съдиш държават, че деето ти не е влязло в детска...ако трябва детегледачка, напускане на работа или каквото там...детето си е твое и не е на държавата задължение да ти го гледа Wink

Напротив, длъжна е... Идеята на детските заведения нали знаеш каква е? ДГ при това вече за не знам кой път пиша не са забавачница, те са образование, на което всяко дете има право... Неприемайки детето, защото нямало места, означава, че правото на детето е нарушено, защото държавата не е осигурила условия за ползването му... При това, правото за образование е залегнало в Конституцията, а не в някоя мижава наредбичка... Децата са на родителите и те са длъжни да се грижат за тях и да им осигурят образование, но са подпомагани от държавата... Ако утре откажат да приемат детето и в първи клас, защото нямало места, то родителите да си търсят частни учители, така ли!? И пак от Конституцията: Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право. Обясни ми как точно държавата се грижи за условията за осъществяване на правото на труд на гражданите, ако ги принуждава да напускат работа, защото няма места по детските заведения? Т.е. веднъж държавата не създава условия за осъществяване на правото на образование на децата и втори път не създава условия за осъществяване правото на труд на родителите...

А изисквания градините могат да имат, каквито решат, дори това да не е опоменато изрично в закона...именно защото до предучилищната образованието не е  задължително.
И изпускаш нещо важно - по закон децата трябва да са ваксинирани, освен ако нямат  здравословни причини да не са.... така че това изискване си е съвсем в реда на нещата...като станат пожелателни ваксините в БГ, тогава градините ще са длъжни да приемат деца без оглед на това има или не вс задължителни ваксини.

Няма право ДГ да има каквито изисквания си иска... Това не е частен дом... Утре могат да не пускат деца от бедни семейства (както всъщност вече се случва на практика), да не пускат руси деца, защото свалят интелектуалното ниво на ДГ или други подобни щуротии...
Що се отнася до ваксините, ти изпускаш нещо важно - никой няма право да имунизира детето ми, без писменото ми информирано съгласие преди това... Тези права явно също не ги знаеш, защото не знаеш пациентските си права...

Общи условия

Активация на акаунт