У дома - първи стъпки

• 7 320
  • 47
  •   1
Отговори
# 30
  • София
ако можеш, къпи на чешмата - новородените така ги къпят - на чешмата, но не знам, колко е голям малкия и дали имате подходяща чешма  Peace

щерката й миех косата на чешмата до 6-7 месечна възраст, иначе се къпеше в корито, но дойдеше ли ред на главата наставаше рев

# 31
  • Някъде в България
Нашата дъщеря като я взехме на 7 месеца не беше къпана в корито и нямаше проблем с къпането. Пробвайте да влизате под душа заедно, дано разбере човечето, че мама прави най-доброто за него.

П.П. Едва ли е къпан в корито Thinking Представям си хамалогията 20-тина бебета и 20-тина пъти това упражнение с поливане и миене...

Сега и аз да попитам, защото и при нас от 3-4 дни имаме проблем с миенето на главата...започна да плаче. ooooh! Без да иска си бутна окото с насапунисана ръка и от тогава - стой, та гледай Sad Големи увещания, големи уговорки докато почнем главата. Иначе обожава водата и да се плиска.

# 32
  • София
сделка - ще се къпеш в басейна, но след като измием главата - това помогна при нас.
и другото - главата се мие назад, така че да не облива водата лицето  Peace

# 33
  • Някъде в България

Това се опитвам да убедя баща и от половин година. Вчера не издържах и пред 10-тина майки повдигнах въпроса, че да чуе със собствените си уши Mr. Green А тази вечер ще му дам да прочете и поста ти. Обяснявах, обяснявах, че децата се плашат като им натиснеш главата надолу, но не...мъжка му работа... Tired

# 34
  • София
и моя мъж беше така, ама за месец му овря главата, като го оставих сам да къпе ревящия батко (едно време де, когато още ревеше от банята баткото) - и баткото още си мие косата така - страшна стойка заема - с една гънка в кръста като гимнастичка по художествена гимнастика на края на съчетанието хахахаххахахах

# 35
  • Вън от пространство и време

Точно така.
Аз използвах много активно и подвижния душ. Особено с Бени ми беше много удобно - първо в един голям леген я слагах да седне, а легена слагах във ваната за да ми остане кръст и както е седнала отмятахме главата назад и поливах косата, а после като стана стабилна при стоенето сама пак си стоеше във ваната. Отскоро поиска на големия душ като големите и се къпе с главата наведена надолу или в описаната от Дзвер стойка. Първо сама се сапунисва с гъбата, после а малко помагам където не е успяла и така.
Баткото ме отсвири като публика при къпането и само на баща си дава да контролира процеса. А иначе може да се разхожда с часове по голо дупе ако го оставиш.  Grinning

# 36
  • Велико Търново
Момичета, благодаря за съветите!  Hug

Дзвер Дани е на 9 месеца и половина (почти).

Днес го къпахме с подвижния душ - значително по-добре мина, плака само в началото, след това се успокои. Продължаваме да имаме сополки и е шок и ужас докато се опитвам да му ги чистя или да капя капки. Тази вечер се смееше от все сърце, но като го сложих в леглото пак започна да се клати. Дано това клатене отмине по-бързо.  baby_neutral Друго ново от днес е, че заспива сам по гръб. И сега е в тази позиция - със залъгалка в устата, а не с два пръста (палец и показалец). Ами това е засега.

Спокойна вечер на всички!

# 37
  • Велико Търново
Какво бъркам? Дани плаче от всичко - когато го слагам на плота за преобличане, когато го събличам, когато го обличам, когато го слагам в столчето за хранене... Да не говорим за къпането. И продължава да се клати преди заспиване, почти всеки път. По цял ден го гушкам и целувам, и пак не се отпуска. Къде бъркам?

# 38
  • София
трябва време, не бързай и по-кротко го карай и се успокой - а ако знаеш новородените как могат да реват  Hug

# 39
  • Вън от пространство и време
Какво бъркам? Дани плаче от всичко - когато го слагам на плота за преобличане, когато го събличам, когато го обличам, когато го слагам в столчето за хранене... Да не говорим за къпането. И продължава да се клати преди заспиване, почти всеки път. По цял ден го гушкам и целувам, и пак не се отпуска. Къде бъркам?

Най-логичното обяснение е, че просто го е страх, много го е страх, защото се чувства несигурен в новата за него обстановка, с новите хора, с новите предмети, храни, въобще с всичко ново. Ще свикне, но му трябва време, наистина. Време да се почувства сигурен в топлината и уюта на дома, време за да почувства гушкането като нешо хубаво, а не като вадене от кревата за поредната манипулация. А при преобличане за доста деца съм чувала и чела, че плачат, включително и моята дъщеря и моите племенници.
А и може да е по-неспокоен и чувствителен поради никнене на зъби, например.

За клатенето ще трябва да почакаш, може би. При нас (дъщерята, синът не се е клатил) клатенето в поза на колене в леглото или пред една музикална играчка продължи доста дълго, може би година, много бавно минаваше. Особено вечер преди лягане през времето докато оправях батко й за спане след нея и ни наблюдаваше най-редовно го практикуваше. Клатеше се и права, с пръст в устата, пак когато наблюдаваше нещо Това наскоро забелязах, че е престанало напълно (около 3 години след идването й у дома). Дано не съм те отчаяла с тези перспективи, но със сигурност мога да кажа - преодолява се напълно о се забравя дори. Grinning

# 40
Insolence, мила, успокой се!

Форест Гъмп ти го е описала най-точно. Адаптира се детето. Трудно ни е да си представим какво преживява. Нека си поплаче, а ти го гушкай и говори много, тихо и спокойно, ще си изкара стреса детето.

За люшкането. При моето момче, вече 7 години сме у дома, при заспиване след нервен ден все още ни се случва, въпреки, че може да заспива и без да се люшка.

Остави го засега, това е най-малкия проблем! Това му е единствения познат начин да се успокои. Не го тормози. Ще мине с времето.

# 41
  • Варна/UK
Insolence, ще мине Hug Момичетата са ти казали, че това е нормална реакция. И моят син беше така в началото. Всеки път когато го събличах, дори само обувка да му махнех, при къпане, преди лягане... Той си плачеше. И е нормално да се притесниш, но не правиш нищо не редно, спокойно.  Simple Smile

# 42
  bouquet  Здравейте момичета,
надникнах във вашият форум  Heart Eyes надявам се не ми се сърдите  Hug
Прочетох и вашите страхове и съм сигурна че имате много подкрепа около себе си, но искам да ви дам и моята - поне виртуална  Blush

Нашият син и той доскоро плачеше от всичко. От обличане, събличане, къпане, заспиване, хранене и всичко си беше една голяма борба  Grinning
Има си такива дечица.
За обилчане и събличане да не плаче преодоляхме, чак като беше на три годинки. Гледах да не го преобличам много много, каквото такова  Mr. Green  И много говорех, обеснявах защо трябва да се направи, как ще стане по-хубав, измислях игри  Heart Eyes
За плача в банята, изпадаше чак в истерия. Купихме му подвижен душ и го оставях сам да си играе с него. Гледах и да съм много бърза. Сега вече е само игра. Все още плаче като си мием главичката, но сключваме сделка, и я мием само с негово разрешение  Mr. Green
За нервността преди заспиване, все още понягога се гушкаме. Като малък го успокоявах с гласа си. Пеене, четене, просто да ти чува спокойния глас.   Hug

Спомням си и първите ни дни заедно. И как незнаехме какво да го правим. И всички съвети които получавахме отвсякъде. Беше доста объркващо и стресиращо. Докато не осъзнах, че трябва да следвам детето. Например ние спяхме двамата заедно още от третият му ден. Против всички съвети и правила, които съм получила и чела. Но пък това беше единственият начин детето да спи повече от 10 минути. Е с времето и сам на легълцето се научи да спи. И вече сам се опитва да заспива.  Важното е той да е спокоен. Крачка по крачка, всичко си идва на мястото.

Надявам се не съм ви досадила.  Heart Eyes и съм ви била полезна  Hug

# 43
Здравейте и аз се включвам за първи път
Ние си имаме момиченче на 1 година. Вземахме я преди месец. За сега нямаме проблеми, привикна бързо, не плаче. Само имаме проблем с дъвченето на храна. Свикнали са я на по течна храна и се задавя ако има малки парченца. Моля Ви дайте съвет как да постъпя.

# 44
Сама ще започне да дъвче. Можеш постепенно да пасираш храната по-едро, но съвсем постепенно. Първо пасирай съвсем малко по-едро, почти като идеално гладко, но с 1-2 завъртания на пасатора по-малко, на следващата седмица с още 1-2 по-малко и така за няколко седмици ще я научиш. Принципно може да даваш меки храни сама да си отхапва, но трябва да сам ного меки, примерно много мек банан или нещо сладко, средичка от хляб, така постепенно също ще се учи сама.
Малкият ми син, който е роден от мен, започна да се храни с намачкано с вилица след годината, а дъвче сам от около два месеца. Големият дойде в нас на две години и ядеше пасирано, но за два месеца свикна да дъвче.

Общи условия

Активация на акаунт