Помощ за двете слънца на Надя

• 6 710
  • 54
  •   1
Отговори
  • Варна
Понеже не успявам да пиша в старата тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=287340
пускам нова, за да помогнем с общи усилия на Надя.

Накратко историята й е следната:

Надя има две дечица - Николай (4 г.) и Деница (3 г.), родени с рядкото заболяване левциноза. Не й е известно в България да има други хора с тази болест. Заболяването е метаболитно, децата не могат да преработват 3 аминокиселини, които много бързо - само за седмица - се натрупват токсично в тялото и увреждат мозъка. Ники и Дени не могат да ядат нормална белтъчна храна, защото тя им действа като отрова.

За да растат нормално, децата с това заболяване трябва да се хранят със специални млека или храни, от които са изключени тези 3 аминокиселини. НЗОК осигурява млякото безплатно за дните, в които децата не са в болница. За съжаление, всеки месец се налага хоспитализиране от 5 до 14 дни, за които нито болницата, нито касата осигуряват храна. Налага се всеки месец Надя да събира пари, за да успее да плати млякото на децата си - кутията струва 230 лв. и стига за 3 дни.

Тъй като Ники е диагностициран много късно и специалната диета е почнала със закъснение, той страда от мозъчно увреждане, наподобяващо ДЦП. С много усилия и постоянна рехабилитация, неговото състояние се подобрява.

Дени, която е диагностицирана и поставена на диета скоро след раждането си, е здраво дете  и преди седмица тръгна на детска градина.

В четвъртък майка им Надя е отишла да получи млеката за месеца от аптеката и с изумление е разбрала, че фирмата-вносител прекратява вноса им и е осигурила само 2 от очакваните 8 кутии. Изпратила е писмо до НЗОК за информация и решаване на проблема, но не може да чака дълго.

В момента, в който храната на децата свърши, има 7 дни, преди да почнат да правят гърчове и да изпаднат в кома. Постигнатото с дългогодишни усилия може да бъде загубено само за седмица!

Надя отново има СПЕШНО нужда от средства - 1500 лв, за да успее да поръча от Германия 6-те недостигащи за месеца кутии специално мляко M-SUD.

Моля всеки, който има възможност, да помогне да съберем тази сума, за да имат Ники и Дени шанс за нормално бъдеще! Благодаря ви!  Hug

Сметка за дарения:

Надежда Николова Колева
ИНВЕСТБАНК АД КЛОН ВАРНА
IBAN:BG46IORT73771004564900
BIC IORTBGSF

П.П. Като представител на Националния Алианс на Хората с Редки Болести за Варна познавам лично семейството и се ангажирам да представя епикризи или друга медицинска информация на всеки, който поиска да види документи. В момента публикувам съобщението без приложения, защото майката Надя от снощи пак е в болницата с Ники и няма как да ми ги даде.

Последна редакция: нд, 10 апр 2011, 22:55 от Lilibon

# 1
В тази сметка само левове ли може да се прехвърлят?

# 2
Не знам какво да кажа. Ще се опитам да помогна.

# 3
  • Варна
Освен да изпсувам наум/безчовечието и безхаберието/ и да помогна, не знам какво друго мога да направя...

п.с. Алиса, не само бг лева, може и валутни преводи да се правят, те се превалутират от банката /знам защото и сметката на сдружението е там и сме получавали пари от чужбина по левова сметка Peace

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 00:03 от Катюша

# 4
  • София
Днес ше преведа 250 лева. Дано успеят да ги съберат! Много мъчно ми стана.... Embarassed

# 5
Седем милиона българи и да не могат да помогнат на две деца Embarassed
Става дума не за средствата,а за тъпата система.

Последна редакция: пн, 11 апр 2011, 08:40 от джоджо

# 6
Мога към 16ч. да изпратя 200 лв. по сметката.
Но трябва нещо да се направи и да се осигури за постоянно тази храна. Смятам, че е опасно да се събират пори всеки месец, защото може някой месец да не стигнат....
Изобщо не съм наясно какъв е регламента, но все пак трябва някаква промяна в отпускането на млякото да се направи. Не може ли млякото да се отпуска на отделението, в което лекуват Ники?.
Как мога да помогна?

# 7
След работа ще преведа, защото електронно не мога.
Да поканим някой чужд журналист да направи репортаж за подобни абсурди, явно само това е начина в Бг да се активира гражданското общество Confused

# 8
  • Варна
Мерси много, момичета!  Hug

Паралелно продължават писмата до и разговорите със Здравна Каса.  НЗОК трябва да намери нов вносител на млякото и да продължи да го осигурява безплатно. Но понеже се касае за държавна институция, която трябва да сключи договор с фирма, не може да се предвиди колко време ще отнеме това. А децата трябва да ядат.

При тях всеки стрес на организма - гладуване, болест - причинява промени в нивата на опасните аминокиселини и може да наложи влизане в болница.

Надя е много притеснена и отчаяна, но се надявам с общи усилия да й помогнем!

# 9
  • София
Изпратих, за съжаление не много, колкото можах. Пуснах линк във ФБ, надявам се нямате против, надявам се да го видят повече хора.

# 10
Изпратих - мижава сумичка , но нямам кой знае колко възможно, дано повечко хора помогнат дори и смалко

# 11
  • София
Днес ше преведа 250 лева. Дано успеят да ги съберат! Много мъчно ми стана.... Embarassed

Готово!

# 12
има ли страница във фейсбук,благодаря

# 13
лилибонке Heart Eyes, дай някаква информация за млякото, може и линк. да видя дали не мога да го намеря по-евтино.

# 14
Струва ми се абсурдно на децата да не им се осигурява храна в болницата,струва ми се абсурдно кутия мляко да струва толкова пари,но тъй като сме в България всичко е възможно..... Rolling Eyes
Не е зле да се даде линк към специалната храна,нищо чудно в Германия да струва и наполовина,има много мами в немско,които сигурна съм ще помогнат Peace
И наистина е важно да се даде гласност на такива абсурди...стига вече само сме плащали на тази здравна каса.

Купувам едни хапчета на ЛМ от амер.ибеи и ми излизат три пъти по-евтино от това което се предлага на нашия пазар.

Общи условия

Активация на акаунт